Hur man förtunnar rost-oleumfärg för sprutning

Rust-Oleum har gjort sig ett namn som ett pålitligt färgmärke och är älskat för sin förmåga att rostskydda ytor. Och även om du kan använda en pensel för att applicera Rust-Oleum, kan en sprutpistol komma väl till pass när du målar stora metallytor. Men för att använda Rust-Oleum i en sprutpistol måste du först tunna den för sprutning.

I den här artikeln visar vi dig några av stegen att observera när du förtunnar Rust-Oleum-färg för sprutning. Redo? Låt oss sedan gå direkt till affärer.

1. Samla det nödvändiga materialet

Det är viktigt att först se till att du har de nödvändiga verktygen som behövs för att tunna ut din färg. Här är en lista över allt som krävs:

 • Stick (för att röra om färg)
 • Liten metallyta som liknar den du sprayar på
 • Rengör hinken mellan 1 ½ till 2 liter
 • Förtunningslösningsmedel
 • Rost-Oleum färg
 • Spraypistol och dess munstycken
 • Tratt
 • Graderad måttbägare
 • Skyddsutrustning, inklusive ansiktsmask och skyddsglasögon
 • Ren trasa (för att torka munstycket)

En viskosimeter är valfritt, men kan vara användbar för att mäta färgens tjocklek.

Innan du börjar gallringsprocessen är det viktigt att ha all din skyddsutrustning på, inklusive handskar, glasögon och ansiktsmask. Ämnen som används är mycket brandfarliga och kan vara giftiga vid inandning eller om de kommer i direkt kontakt med din kropp.

2. Häll färgen i en behållare

Öppna först färgbehållaren och rör om färgen noggrant med en träpinne. Omrörning säkerställer att alla färgpigment och klumpar löses upp för att göra färgen extra slät. Du bör sedan hälla ut önskad mängd färg i hinken med en tratt för att förhindra spill.

Medan vissa experter kan hälla ut färg utan tratt, rekommenderas det starkt att använda en om du inte vill hälla för mycket färg än vad som behövs.

3. Tillsätt förtunningslösningen

Nästa steg är att tillsätta förtunningslösningsmedlet till Rust-Oleum. Tillsätt försiktigt förtunningslösningsmedlet i en måttbägare för att säkerställa att du använder önskad mängd. När du är nöjd med portionerna kan du fortsätta att tillsätta förtunningsvätskan till Rust-Oleum.

4. Rör om blandningen

Efter att ha tillsatt förtunningslösningsmedlet till Rust-Oleum är nästa steg att röra om ordentligt. Du kan tillsätta mer förtunningslösningsmedel om Rust-Oleum inte tunnar ut direkt. Men när du tillsätter mer lösningsmedel till blandningen, kom ihåg att gallring av mer färg än vad som behövs kan göra att du räknar förluster, särskilt eftersom färgen kommer att förlora några av sina fabriksegenskaper vid förtunning.

5. Testa konsistensen

Ladda lite av den förtunnade färgen i din sprutpistol och spraya på metallytan för att se om tjockleksnivån matchar dina önskemål. Det är här en viskosimeter kan komma väl till pass, men du kan förmodligen ögongloben vad du letar efter.

6. Ladda spruta och färg

När du har nått önskad förtunningskonsistens och är nöjd med det slutliga resultatet, är det sista steget att ladda din sprutpistol och fortsätta att måla din yta. När du sprutar, kom ihåg att ge färgen tillräckligt med tid att torka innan du gör ändringar eller lägger till ytterligare ett lager.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Behöver du förtunna rost-oleumfärg för sprutning?

Du måste tunna Rust-Oleum-färg om du vill spraya på stora ytor som fordon. Rust-Oleum färg är mycket viskös och kommer inte att skjutas ut ur en sprutpistol om den inte blandas tillräckligt med förtunningsvätska.

Därför gör gallring det möjligt att spraya färgen med en sprutpistol. Men du måste först förbereda Rust-Oleum genom att blanda det med ett förtunningsmedel (i rätt proportioner).

För sprutning av medelstora till små ytor kan du hoppa över gallringsprocessen och köpa Rust-Oleum-färg i sprayburkar, närmare bestämt vid arbete på små till medelstora ytor. De Rust-Oleum Sprayfärg (finns på amazon), torkar snabbt och är resistent mot flisning och blekning. Men om du behöver spraya stora ytor kan färgen köpas i större burkar.

Gallring kan också hoppas över om du bestämmer dig för att använda en pensel. Men att använda en sprutpistol kommer att spara tid och är mycket mer praktiskt för stora projekt.

Rost-Oleum förtunningsförhållande

För att förtunna Rust-Oleum måste du blanda färg och förtunningslösningsmedel i lämpliga förhållanden.

Det rekommenderade förhållandet för att gallra din färg är 1 gallon färg med 6 ½ uns förtunningsvätska.

Det ”perfekta” förhållandet kommer dock att bero på olika faktorer, inklusive vilken typ av färg och förtunningsmedel du föredrar att använda.

Storleken och typen av yta du planerar att spraya din färg bör också spela en roll för att bestämma det idealiska förhållandet av Rustoleum-förtunningsmedel

Om du använder för mycket förtunningsmedel kommer din färg att se lätt och rinnig ut, medan du använder för lite gör din färg tjock, vilket ökar risken för att din sprutpistol täpps igen.

Slutligen kommer din sprutpistol att ha instruktioner om färgens viskositet som behövs för optimal användning. För att vara på den säkra sidan är det avgörande att se till att ditt gallringsförhållande matchar dessa krav för att undvika att din sprutpistol täpps igen.

Vad ska man förtunna rost-oleumfärg med

Du kan förtunna Rust-Oleum-färg med antingen aceton, xylen, mineralsprit eller lackförtunning.

Vissa lösningsmedel rekommenderas att använda med specifika Rust-Oleum-produkter. På grund av detta rekommenderas starkt att följa instruktionerna för en specifik färg.

Det är nödvändigt att tunna ut din färg om du ska spraya den på en stor yta. Gallring hjälper dig också att måla lättare och snabbare än att använda en pensel.

Förtunning Rust-Oleum Med Aceton

Rust-Oleum rekommenderar användning aceton som förtunningsmedel för sina färger.

Aceton avdunstar snabbt, vilket betyder att din färg kommer att torka mycket snabbt, särskilt i varmt väder.

Detta kan vara praktiskt om du arbetar på stora metallytor men inte har all tid i världen att vänta på att färgen ska torka. Men det kan också visa sig vara problematiskt om färgen är för tunn och torkar extremt snabbt.

Helst bör du inrikta dig på ett 10-15 % gallringsområde för att undvika övertunning, vilket kan öka den maximala torktiden som krävs.

När du är klar med att förtunna Rust-Oleum med aceton kan du mäta den resulterande viskositeten hos färgen för att säkerställa att den är i nivå med sprutpistoltillverkarens rekommendationer.

Se även  Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Aceton är också bra på att ta bort färg från utrustning som sprutpistoler och målarpenslar på grund av sin imponerande lösningsmedelsstyrka.

Förtunning Rust-Oleum Med Xylen

Xylen kan också användas för att förtunna Rust-Oleum-färg som innehåller en metallisk och hamrad yta.

De flesta experter rekommenderar att man använder mindre än 15 % xylen när man blandar med färg eftersom xylen kan göra att färgen torkar mycket långsammare jämfört med aceton.

Att låta din färg torka långsamt kommer att få en bättre finish, särskilt på stora ytor.

Förtunning av Rust-Oleum Med Sprit

Mineralsprit kan också användas för att förtunna vissa Rust-Oleum färgprodukter.

Liksom aceton gör mineralsprit också att färgen torkar snabbt. Detta förklarar varför du bör begränsa gallringen till 20 % eller mindre när du använder mineralsprit.

Rust-Oleum avråder strängt från att gallra sina oljebaserade färger med mineralsprit. Det beror på att mineralsprit kan vara frätande på oljebaserad färg.

Däremot kan du använda mineralsprit för att rengöra målarutrustning.

Förtunning Rust-Oleum Med Lack Thinner

Lackförtunning är gjord av potentiellt frätande lösningsmedel och används normalt för att förtunna lackbaserade färger.

Även om det fortfarande är möjligt att förtunna din färg med lackförtunning, gör dess frätande egenskaper den idealisk för blandning med Rust-Oleum oljebaserad färg. Lackförtunning kan också göra ytor matta och till och med smälta plast eftersom de gör att emaljbaserad färg torkar mycket snabbt.

Rust-Oleum avråder starkt från att använda lackförtunning på sina oljebaserade färger. Du kan dock fortfarande använda den för att rengöra målningsutrustning eftersom den är varmare än vanlig thinner, och därför rengör den mycket bättre.

Fördelar med förtunning av rustoleumfärg

 • Justerar färgens viskositet: Förtunningsfärg låter dig justera dess viskositet till en som passar en sprutpistol. I fabrikstillstånd kan Rust-Oleum skada en sprutpistol på grund av dess viskositet. Förtunning med rätt medel kommer dock att göra färgen mycket jämnare och lättare att spraya.
 • Jämnare finish: När du använder förtunnad Rust-Oleum-färg kommer du att vara väl placerad för att göra jämnare och mer hållbara ytskikt. Jobbet kommer också att se mycket snyggare ut när du använder förtunnad Rust-Oleum-färg.
 • Snabbtorkande: Förtunnad Rust-Oleum-färg torkar snabbt, vilket gör att du kan gå vidare till andra steg utan att behöva vänta för länge. Detta kan vara praktiskt vid arbete på stora ytor.
 • Gallring skyddar din sprutpistol: Förtunning Rust-Oleum-färg ger också bättre skydd för din sprutpistol. Den förtunnade färgen blockerar inte pistolen, vilket gör att den fungerar optimalt under en lång period.

Fördelarna med att använda en sprutpistol

En pneumatisk sprutpistol eller luftspray är en anordning som används för att spruta färg på ytor. Att använda en sprutpistol kommer också att få din lackering att se professionell och smidig ut.

Spraypistoler kan vara:

 • Sifonmatning
 • Gravity feed
 • Tryckmatning
 • Generell mening

Vilken typ av sprutpistol du väljer beror på målningsprojektets natur, färgens viskositet och materialet som ska sprutas på. Efterbehandlingskostnader kan också påverka vilken typ av sprutpistol du väljer.

Se även  Hur smakar hälleflundra? Premium Ocean Eats

Här är fördelarna med att använda en sprutpistol för att måla dina projekt:

Ansökan är snabb

Sprayning kan göras på ytor av olika typer och storlekar snabbare jämfört med att använda en trasa eller borste.

Detta beror delvis på finfördelningen av den förtunnade färgen, vilket gör att den lätt flyter från pistolens munstycke. Finfördelning gör torkning av färgen snabbare, vilket innebär att du kan lägga till ytterligare ett lager eller slipa snabbare.

Lämnar slät finish

En spray ger ut finish i tunna lager. Detta innebär att dessa otäcka repor och irriterande fläckar inte kommer att vara uppenbara och kan tolereras.

De släta ytorna gör det mycket lättare att applicera flera lager beroende på vilket projekt du arbetar med.

Mycket mångsidig

De flesta tras- eller borstfinish kan göras med en sprutpistol.

Detsamma kan dock inte sägas när man använder en borste. Med en sprutpistol kan du använda olika målningsstilar som toning och skuggning, som annars är svåra att göra för hand.

Större kontroll

En sprutpistol ger dig mer kontroll över mängden tjocklek på skikten jämfört med när du använder en trasa eller borste. Du kan justera aspekter som fläktstorlek, lufttryck, vätskeflöde, vilket säkerställer att du sprutar jämn och lätt beläggning på din yta.

Med en sprutpistol kan du också enkelt komma åt svåråtkomliga utrymmen som ventiler och hörn.

Lätt att använda

Att använda en sprutpistol kan verka som en svår uppgift, särskilt om du aldrig har använt den förut. Det är dock en enkel enhet att förstå. Vissa hävdar till och med att det är mycket lättare att använda en sprutpistol än att måla ytor med en pensel.

Bättre konsistens och kvalitet

En sprutpistol ger dig en högkvalitativ finish i jämförelse med en pensel tack vare den högkvalitativa finishen. Med en sprutpistol får du inga av de där rull- eller penselmärkena på dina målningar.

Luftbubblor, droppar, rinner och sjunker är också mycket minimala eller obefintliga vid sprutning.

Du måste dock ställa in, använda och underhålla ditt sprutsystem på rätt sätt för att det ska tjäna dig väl.

Att investera i ett sprutsystem rekommenderas starkt om du planerar att spruta för hemprojekt eller affärsändamål.

Avslutar

Förtunning av Rust-Oleum är nödvändigt för att minska färgens viskositet och möjliggöra ett jämnt flöde vid sprutning. Ett bra Rust-Oleum gallringsarbete kommer också att förhindra att din sprutpistol fastnar på grund av tilltäppningar.

För att nå önskad förtunningsnivå kan du lägga till mer färg eller förtunningsvätska medan du rör om.

En viskosimeter kan också hjälpa dig att avgöra om färgens viskositet ligger inom det önskade intervallet.

Tänk på att vara extra försiktig när du tillsätter förtunningsmedel för att undvika att Rust-Oleum blir för tunt.

Här är alla steg för att gallra Rust-Oleum för spraymålning:

 1. Samla det nödvändiga materialet.
 2. Häll färgen i en behållare.
 3. Tillsätt förtunningslösningen.
 4. Rör om blandningen.
 5. Testa konsistensen.
 6. Ladda sprutan och måla.

Lämna en kommentar