Hur man förnyar utemöbler i plast

Med tiden är det normalt att utomhusmöbler i plast bleknar på grund av oxidation. Exponering för element som luft och solljus utlöser utsläpp av kemikalier som reagerar med syre och ultraviolett strålning, vilket leder till fotooxidation. Så hur kan du förnya dina utemöbler i plast och få dem att se bra ut som nya?

Det finns flera sätt att förnya utemöbler i plast. Du kan använda tvålvatten eller en välblandad vinägerlösning för att rensa upp plasten och ta bort den matta beläggningen. Om du har att göra med envisa fläckar kan du få jobbet gjort med bakpulver eller kommersiella rengöringsmedel och lite vax.

Om du undrar hur du ska ge dina utemöbler ett förnyat utseende, då kan du inte vara på en bättre plats. Läs vidare när vi bryter ner allt du behöver veta om att underhålla dina utemöbler och hålla dem snygga som nya.

Varför blir utomhusplastmöbler sämre över tiden?

Även om de är kända för att hålla länge, är plastmöbler mycket känsliga för att blekna och mattas över tiden. Överdrivet blekta plastmöbler kan vara ont i ögonen, och följaktligen förstöra ditt hems utomhusestetik.

Långvarig exponering för solljus och luft leder till kemiska reaktioner i plastmöbler, vilket gör de yttre lagren matta och fula.

Som ett resultat innehåller moderna plastsäten och bord tillsatser som hjälper till att stabilisera deras kemiska sammansättning, vilket ökar oxidationsbeständigheten.

Hur man tar bort oxidation från plastmöbler

Oxidation är den plastiska versionen av rost. Och för att eliminera det frustrerande tråkiga utseendet på dina plastmöbler utomhus, måste du göra följande:

Tvätta plastytan

Att ta bort den slöa beläggningen från plastmöbler kräver viss grundlig rengöring. Och för att få jobbet gjort behöver du en skål med tvålvatten och en svamp eller mjuk trasa. Undvik att använda grova ytor som skurmaskiner eftersom de ger repor på de redan fula plastytorna.

När du har applicerat en generös mängd tvålvatten på dina plastmöbler utomhus, fortsätt att skölja den noggrant med färskvatten från en slang.

Rikta in formarna

Mögel och mögel är ökända för att förstöra utseendet på utemöbler i plast. Det är praktiskt taget omöjligt att förnya utomhusmöbler i plast utan att ta bort mögel och mögel.

Se även  SharkNinja: Företaget bakom Shark Brand

För detta steg måste du använda en vattenvinägerlösning. Häll en hel kopp vit vinäger i en hink med vatten och blanda försiktigt tills en koncentrerad lösning bildas. Spraya blandningen generöst på plastmöblerna och låt den sitta i ungefär en halvtimme.

Efter att ha gett tillräckligt med tid för vinägern att reagera med mögel på plastytan, ta en mjuk trasa och gnugga den försiktigt, rikta in mögelfläckarna. Upprepa processen flera gånger tills du är säker på att mögeln är eliminerad innan du sköljer dina plastmöbler med en slang.

Sätt att ta bort envisa fläckar från plastmöbler

Bakpulver

Bakpulver är idealiskt för att ta bort envisa fläckar. För detta steg behöver du en generös mängd bakpulver, en svamp och en skål med varmt vatten.

Doppa svampen i vattnet och töm ut vattnet så att det förblir fuktigt. Efteråt, strö bakpulver på svampen och gnugga det försiktigt på dina plastmöbler. Observera att mängden bakpulver som används bör bero på fläckarnas karaktär. Du måste använda mer bakpulver när du hanterar en massiv uppbyggnad.

Låt bakpulver sitta i ett par minuter innan du sköljer med högtrycksvatten från en slang. När du är säker på att du har tagit bort fläckarna, låt sätena och borden lufttorka innan du använder dem.

Blekmedel och diskmedel

Oxidation och mögeluppbyggnad kan visa sig vara svårt att eliminera. Men genom att använda en blandning av diskmedel och blekmedel, ökar du avsevärt chanserna att ta bort de envisa oxidationsmärkena.

Men för att denna metod ska fungera är det lämpligt att använda diskmedel som inte innehåller ammoniak eftersom ammoniak producerar klor när den reagerar med blekmedel.

Förutom blekmedel och diskmedel behöver du också en svamp, hink och en liter varmt eller varmt vatten.

Blanda ¾ koppar blekmedel i en hink med varmt eller varmt vatten med tre matskedar diskmedel. Du kan använda en svamp eller mjuk trasa för att applicera lösningen försiktigt på utomhusstolarna i plast. Gnid försiktigt oxidationsfläckarna, fokusera på de betydande fläckarna när du långsamt rör dig till de mindre drabbade områdena.

Att använda enbart blekmedel (utan diskmedel) kan också få jobbet gjort. Du måste lägga ¼ kopp av ditt favoritblekmedel i en liter varmt vatten och blanda det noggrant innan du använder en svamp för att rengöra plaststolarna och -borden.

Se även  Hur man använder CLR på en toalettskål

Friskrivningsklausul, när du använder blekmedel, se till att ha på dig skyddskläder eftersom blekmedel kan vara frätande och skadligt för bara händer.

Bilvax

Du kanske upptäcker att noggrann rengöring inte är tillräckligt för att vitalisera utseendet på dina plastmöbler. I sådana situationer kan bilvax komma till nytta för att neutralisera effekterna av oxidation, vilket ger liv åt trista utemöbler.

Högkvalitativa produkter som CarGuys flytande vax och CarGuys plaståterställare är idealiska för att revitalisera matta plastytor. Hela idén är att använda vax som håller tillräckligt länge utan att behöva appliceras igen.

Tänk på att alltid rengöra och låt möbler torka innan du applicerar vax. Och för att öka chanserna för framgångsrika resultat, se till att du riktar in dig på alla delar i motsats till de områden som påverkas av oxidation. Att använda vax på alla ytor kommer att lämna dina utomhusmöbler i plast med en naturlig, jämnt balanserad glans.

Värmepistol

A värmepistol kan också hjälpa till att injicera liv tillbaka i dina livlösa utemöbler. Var dock varnad, den här metoden är inte så enkel som de flesta uppfattar. Du måste vara extra försiktig för att undvika att bränna dina plastmöbler till följd av överdriven värme.

Att öva med värmepistolen på plastmöblers undersida rekommenderas för att vara på den säkra sidan. Att göra det hjälper dig att bestämma den idealiska hastigheten och närheten som behövs för att städa upp de oxiderade plastmöblerna.

När du använder en värmepistol är det första steget att koppla in den och välja ”höga” inställningar så att den fungerar med högsta effekt. När pistolen är tillräckligt varm, rikta munstycket mot de drabbade områdena och för det närmare ytan tills plasten börjar smälta på avstånd.

När du börjar flytta pistolen, se till att behålla dess rörelse och rikta den till alla områden som behöver retuscheras. Du kan använda diagonala, horisontella eller till och med cirkulära rörelser när du använder en värmepistol på plast. Tricket är dock att hålla pistolen i rörelse för att undvika överhettning av ett visst område.

Upprepa processen på alla observerbara områden tills din plaststol eller -bord ser bra ut som nytt.

Se även  Hur man tar bort rost med vinäger och bakpulver

Tips för att förhindra oxidation från att förstöra utomhusplastmöbler

Även om plastmöbler är kända för sin hållbarhet, behöver de ordentligt underhåll för att förbli i toppform. Överväg att följa följande tips för att begränsa effekterna av oxidation på dina plastmöbler utomhus.

Skaffa ett överdrag till utemöbler

Att använda uteplatsöverdrag hjälper till att förlänga livslängden på plastmöbler, skydda dina sittplatser och bord från element som luft och UV-strålar.

För stapelbara plastsäten, överväg ett högkvalitativt uteplatsstolsskydd som Vailge Heavy Duty vattentät utomhusstolsöverdrag. De Tempera UV-beständigt vattentätt möbelskydd är ett bra alternativ när det kommer till utomhusbord i plast.

När du väljer uteplatsöverdrag, se till att du väljer UV-, riv- och vattentåliga produkter för bästa resultat.

Rengör dina stolar regelbundet

Det bästa sättet att underhålla utemöbler, oavsett fabrikat, är att utöva regelbundet underhåll. Överväg att använda diskmaskiner eller tvättsåpa för att rengöra de exponerade ytorna på dina plastmöbler. Även om du inte behöver rengöra möblerna dagligen, kan sikta på en månatlig allmän rengöring förhindra uppbyggnad av mögel och mögel.

Vaxa plastmöbler ofta

Ibland är allt dina utemöbler i plast behöver lite bortskämd, och regelbunden vaxning är det bästa sättet att göra det. Men innan du börjar applicera bilvax eller annat kvalitetsvax du kan lägga vantarna på, se till att rengöra plastytorna noggrant. Dessutom måste du låta plastytan torka innan du applicerar något vax.

Slår ihop det

Att underhålla utomhusmöbler av plast kräver regelbunden rengöring. Du måste rengöra dina plastsäten och bord utomhus så ofta som möjligt med hjälp av hemgjorda medel som blekmedel, bakpulver och vit vinäger för att ta bort oxidationsfläckar.

Regelbunden vaxning är också ett idealiskt sätt att behålla glansen på dina plastmöbler. Allt du behöver göra är att rengöra sätena innan du applicerar vax. Använd en torr svamp eller mikrofiberkläder för att torka bort vaxet, vilket i sin tur lämnar dina plastsitsar och bord med en god som ny glans.

Men för att bibehålla utseendet på utemöbler i plast är det lämpligt att köpa ett utemöbler överdrag. De flesta av dessa överdrag är vanligtvis vatten-, UV- och rivbeständiga, vilket förbättrar plastmöblers hållbarhet.

Lämna en kommentar