Hur man förhindrar damm på möbler

När det gäller att ta hand om ditt hem är chansen stor att du vill se till att allt ser bra ut. Det finns många sätt att göra detta på, men en av de största skillnaderna du kan göra är att damma ditt hus regelbundet. Detta gäller särskilt för möbler, som är en enorm källa till damm i hus. Tack och lov finns det också sätt som du kan förhindra att damm kommer in på möblerna också.

Innan du kan komma igång med att förhindra att damm lägger sig på dina möbler finns det några saker du måste tänka på. För det första kommer olika typer av möbler att interagera med damm på olika sätt. Metoden för att rengöra dessa möbler kommer också att vara avsevärt annorlunda. Att se till att du vet hur du rengör dina möbler kommer att vara ditt första steg.

Det finns tre huvudtyper av möbler som du behöver känna till innan du kan börja förhindra damm från att byggas upp: läder, trä och klädsel. Fibrerna på klädseln tenderar att låsa in dammpartiklar, medan lädrets känsliga natur måste beaktas. Trä kanske inte är ömtåligt, men det behöver verkligen lite speciell vård om du vill behålla det snyggt.

Hur man dammar trämöbler

Trämöbler är lite speciella på grund av sin släta yta, men något ömtåliga material. Tyvärr finns det inget sätt att helt ta bort damm från någon miljö, det finns fortfarande massor av saker du kan göra för att se till att den inte bygger upp mer än den borde.

En av de mest effektiva sätt att ta bort damm är att köra dammsugaren så mycket du kan i motsats till kvasten. Dammsugaren kommer att göra ett mycket bättre jobb med att faktiskt ta bort damm från miljön, snarare än att sprida det runt och skingra det. Om du använder den här metoden för att ta bort damm, vill du se till att dammsugaren du använder har ett HEPA-filter kopplat till sig.

Se även  Hur man använder malkulor i köket: En komplett guide

När du dammar varje möbel individuellt, vill du vara säker på att du använder en ren trasa och att du aldrig någonsin använder en dammduk. Ren trasa, gjord av ett absorberande materialska plocka upp dammpartiklarna och ta bort dem från träet istället för att bara sprida dem som fjäderstövare gör. För bättre resultat kan du se till att trasan också är lätt fuktig.

När du är klar med att damma, kanske du vill överväga gnugga en använd torktumlare över trämöblerna. Sköljmedlet i detta torkark kommer att hjälpa till att avskräcka dammpartiklarna från att fastna på träet, vilket ger en illusion av att det absolut inte finns något damm i miljön.

Om du vill försäkra dig om att dina trämöbler ser bra ut, så är det här de bästa sätten att få jobbet gjort på både en snabbt och i rätt tid.

Hur man tar bort damm från klädseln

Klädsel kan vara extremt problematiskt när det kommer till damm och att försöka se till att du bor i ett dammfritt hem. På grund av fibrerna som klädseln har, tenderar dammpartiklarna att låsa sig på plats, vilket gör det svårare att ta bort själva dammet. Oavsett så finns det fortfarande sätt som du kan kringgå detta problem.

Först och främst kommer du att vilja läs etiketten på din klädsel. Om du inte längre har etiketten, finns det en god chans att du kommer att kunna hitta den online. Åtminstone att ha etiketten till hands kommer att göra följande steg mycket lättare att slutföra framgångsrikt.

Du kan borsta bort överflödigt damm med en styv borste. Detta kommer inte nödvändigtvis att ta bort dammet från miljön, tyvärr. Den kommer dock att se till att din soffa är fri från damm tills vidare, medan du arbetar med resten av stegen.

Se även  Kan man tvätta kläder med diskmedel?

Här kommer den roliga delen in. Du kommer att vilja använd lite bakpulver för att ta bort det inbäddade dammet och smuts från din soffa. Även om detta oftast används för att ta bort fläckar, kommer mindre mängder bakpulver att göra perfekt för att ge din soffa en djupare rengöring än du annars skulle kunna ge. Kom ihåg att du alltid bör testa bakpulver på en liten plats i soffan innan du gör något större med den.

Använd bakpulver för att bli av med damm

Att använda bakpulver för att bli av med damm på soffan är en relativt enkel process. Du kommer att behöva bakpulver, uppenbarligen, en dammsugare, rengöringsduk och ett borsttillbehör för dammsugaren.

Till att börja med vill du strö soffan med bakpulver och låta den sitta kvar inte mer än 30 minuter åt gången. Om du siktar på en extremt djup rengöring, kan du försiktigt lägga till ett torrt mattvättmedel till mixen. Detta kommer att bidra till att ge bättre resultat om du också bekämpar fläckar och damm.

När den tilldelade tiden har gått, kommer du att vilja ta med borstfästet på dammsugaren och ta bort bakpulver från din soffa. Detta är utan tvekan den enklaste delen av jobbet, och resultatet kommer att märkas så snart du är klar med arbetet med att dammsuga. Detta bör enkelt ta bort all smuts som har flätats samman med fibrerna i din klädsel.

Hur man rengör damm från lädermöbler

Att se till att dina lädermöbler förblir dammfria är lite mer problematiskt. Trots all dess skönhet, lädermöbler har ett mycket högre behov av underhåll och underhåll, samt specialprodukter som inte skadar själva lädret. Tack och lov kommer lösningen att rengöra lädermöbler att vara en av de enklaste du kan föreställa dig.

Se även  Hur lång tid tar det att rengöra en självrengörande ugn?

Sanningen är att du lätt kan damm av dina lädermöbler med en dammsugare. Allt du egentligen behöver göra är att köra dammsugaren över lädret, förutsatt att du har ett lämpligt borstfäste. Kom ihåg att när du dammsuger en soffa kommer du alltid vilja komma mellan kuddarna.

När du är klar med att dammsuga soffan vill du det torka av det hela med en ordentlig dammduk. Detta säkerställer att eventuellt kvardröjande damm avlägsnas från soffan och din soffa ser lika bra ut som ny igen. I allmänhet hänvisar en dammduk till en trasa som faktiskt kan absorbera dammet, snarare än att bara sprida det runt. Ett bra exempel skulle vara en ren bomullsduk eller en mikrofiberduk.

När du använder tyget över soffan kommer du att vilja det inspektera soffan ordentligt för att se till att du blivit av med alla dammbitar att dina ögon kan se. Detta kommer också att ge dig en bra uppfattning om soffans skick och om det finns några områden i lädret som behöver förbättras. Detta bör vara en del av din rutinmässiga skötsel av dina lädermöbler, men det kan göras oftare om du bor i en miljö som är särskilt utsatt för damm.

Lämna en kommentar