Hur man förebygger och behandlar blåsor under camping och vandring

Blåsor är en förbannelse för campare och vandrare, och inget är mer smärtsamt än att försöka gå runt en camping med ett svullet, smärtsamt sår som resulterar i en eländig vandring. Förebygg blåsor genom att använda sunt förnuft, bra vandringskängor, hyfsade vandringsstrumpor och lite tur. Glöm inte att bära ditt molskinn i en första hjälpen-låda. Moleskin är en vandrares bästa vän.

Hur förebygger och behandlar du blåsor under camping och vandring?

Det finns inget viktigare för att förhindra blåsor under vandring eller camping än bra vandringsstrumpor och ett par bra vandringskängor eller vandringskängor. När du har hittat rätt skor eller stövlar, se till att du bryter in dem innan du går på camping eller vandra. Dessa försiktighetsåtgärder kan fortfarande inte helt förhindra blåsor, så du måste behandla blåsor genom att se till att de förblir rena och torra.

Se till att dina vandringskängor från förra året sitter bra i år. Ingenting är värre än att din fotstorlek ändras på grund av ålder, viktminskning eller viktökning. Det är synd, men om du tappar 50 pund mellan vandringarna (kudos till dig!), kommer dina vandringskängor att vara ganska lösa.

Men när du kommer fram blir dina stövlar för små. Inget av scenariot är bra för dina fötter när du går. Misströsta inte; det finns flera saker du kan göra för att hålla fötterna blåsfria och behålla dina gamla bekväma promenadskor. (Ändringar i fotstorlek ger dig en ursäkt för att köpa ett nytt par.) Om du är missnöjd och får en blåsa kan flera botemedel hjälpa dessa blåsor att läka snabbt och bekvämt.

Rätt stövlar kan hjälpa till att förhindra blåsor.

Ett par nya vandringskängor eller kängor behöver en inkörningsperiod. Hur länge du behöver bryta in dina skor beror på vilket material din sko eller stövel är gjord av. Även om din sko eller stövel annonseras som ”färdiga”, bryt in dem innan du vandrar i bergen.

Behovet av en inkörningsperiod för att förhindra blåsor gör att du inte går ut på en lång promenad i nya stövlar. Om dina nya stövlar är av läder, ta många korta vandringar på platt till medelstor terräng innan du börjar den långa vandringen på 20 mil. Tygskor behöver kanske inte lika mycket långsam gång, men det behövs ändå en rask promenad på några timmar för att bryta in nya tygstövlar och skor.

  Vilket är bättre: en husbil eller en teardrop husbil?

När dina stövlar har brutits in, lär dig hur du knyter dem ordentligt. En känga som inte knyts tillräckligt hårt kommer att få dina fötter att slingra sig inuti stöveln och orsaka heta fläckar och blåsor på hälarna, fötterna och dina lilltårna. Du bör också undvika att dra åt stöveln för hårt. En stövel som knyts för hårt kommer att få din fot att svälla och leda till smärtsamma blåsor.

Vandringsstrumpor kan minska risken för blåsor.

Många vandrare inser inte vikten av vandringsstrumpor. Studier visar att den främsta orsaken till blåsor är att använda en dålig passform eller fel typ av strumpa. Använd rätt strumpa! Det är strumpan, inte skon eller stöveln som ligger mot din hud. Det är strumpan som skaver och orsakar blåsor.

Regel nummer 1 vid val av vandringsstrumpor är att bära speciella vandringsstrumpor. Använd aldrig bomullsstrumpor. Spelar ingen roll vad! Att använda bomullsstrumpor när man vandrar är så fel att vandrare har större chans att undvika blåsor genom att inte ha strumpor alls än genom att ha på sig bomullsstrumpor. Undvik bomullsstrumpor som om de vore giftormar.

Bomull fungerar inte för promenader. De blir blöta eller kalla, absorberar svett, hopar sig i dina stövlar och gnuggar mot dina fötter. Strumpor som skaver mot huden orsakar blåsor. Det finns fantastiska vandringsstrumpor från Thorlos & Wigwam eller Smartwood. Kontakta din friluftsbutik för råd om speciella vandringsstrumpor.

Vandringsstrumpor ger extra stoppning för dina fötter i områden med högt underhåll som hälen, fotkulan och toppen av foten. Denna stoppning hjälper till att förebygga blåsor, men ökar också komforten och stoppar de ömma fotproblem du stöter på på långa promenader.

Vandringsstrumpor är gjorda av olika naturliga eller syntetiska fibrer som inte absorberar vatten. Vandringsstrumpor är tänkta att överföra vatten från foten till tyget på kängan där det försvinner. En speciell vandringsstrumpa håller dina fötter torra genom att låta dina fötter andas. Du måste ha torra fötter om du vill gå utan blåsor.

Bra vandringsstrumpor är starkare och tjockare än bomullsstrumpor. Särskilda vandringsstrumpor kommer inte att samlas i dina stövlar. Använd vandringsstrumpor, även om du bara ska gå en kort promenad på plan mark. Tillverkade av premium merinoträ, kommer dessa strumpor att hålla dig bekväm och dina fötter glada. Vandringsstrumpor kan köpas för mellan $10 och $20 per par, men de är värda alla pengar du spenderar på dem.

  Glamping-tält kan vara varma. (Få detaljerna här)

Om du vandrar på sommaren, använd tunnare syntetiska vandringsstrumpor. De tunnare syntetiska sockorna är slitstarka och bekväma. För promenader i kallt väder, använd medium eller tunga ullstrumpor. Ullstrumpor är varma och mjuka och fungerar bra för vinter (eller sommar, höst eller vår) promenader.

Att snöra skorna på rätt sätt kan göra skillnad.

Du vill inte att din fot ska glida i din stövel. Till att börja med, halka fötter i en känga eller sko gör att du tappar balansen när du går. Dessutom kan rörliga fötter i en känga eller sko orsaka heta fläckar och blåsor.

Snör inte dina stövlar för hårt, en för tight snörstövel gör att din fot sväller och det leder till problem. Experimentera med olika grader av täthet för att hitta det som är mest bekvämt för dig. Du kommer förmodligen behöva justera dina snören medan du vandrar.

Inlägg för vandringskängor

Du kanske vill använda inlägg för vandringskängor om du märker att dina stövlar orsakar heta fläckar på dina fötter. Walking-inlägg går in i dina stövlar och tar bort en del av det döda utrymmet som får din fot att röra sig i din stövel. Släng inte dina stövlar bara för att de har några lösa fläckar. Personifiera dina stövlar med inlägg. Att använda inlägg gjorda för vandringskängor löser ofta dina blåsproblem.

Moleskins – Vandrare älskar det

Moleskins är en vandrares bästa vän och bör vara en del av ditt kit. Dessa är bandage gjorda av kraftigt bomullstyg och vävda och klippta för att skapa en kort, mjuk lugg för att förhindra blåsor. Moleskins, när de används på rätt sätt, täcker varma fläckar eller blåsor på dina fötter och förhindrar att strumpan eller stöveln skaver mot din hud och ytterligare inflammerar en blåsa.

Använd moleskins när du känner att en het fläck bildas och innan en blåsa utvecklas. Vandrare använder molskinn på kända hotspots redan innan de börjar vandra.

Moleskins är billiga och kommer att göra hela världens skillnad mellan en glad promenad och en eländig resa.

Vårda och behandla en eländig blåsa

Det finns tillfällen då det är okej att få en blåsa på foten. Popping hjälper dem att tömma luft, läka och dina fötter kanske bara mår bättre. Om det är en liten blåsa, desinficera området, öppna det och töm vätskan.

  Kan du campa på Oregon stränder? (inklusive kartor och adresser)

Om du har mycket stora blåsor eller en infektion, och du ska campa, går det bra att trycka ut blåsan och rengöra området. Behandla det med ett lokalt antibiotikum.

  • Använd en desinficerad nål eller nål och tryck försiktigt in den i mitten av blistern för att öppna en blister. Du kan också lämna den intakt och låta din kropp absorbera den.
  • Använd tvål och vatten för att rengöra händerna och blistern noggrant.
  • Rengör blistern med alkohol eller jod.
  • Gnugga försiktigt blistern för att se om den är redo att poppa. Om inte, blötlägg dina fötter i varmt vatten i 30 minuter och gnugga försiktigt igen.
  • När din blåsa öppnas, gnugga lite antibiotikasalva på området och bandage det.

Ta inte upp en blåsa om du är någon med diabetes. Om blåsan är särskilt smärtsam, röd eller svullen, eller om du ser pus eller har svår smärta vid platsen för blåsan, ska du få det undersökt av en läkare. Poppa det inte! Anslut den och försök hålla dig på fötterna tills du kan träffa en läkare.

Medan din blåsa läker kommer det att vara smärtsamt. Använd vaddering på plats och se till att dina skor sitter bra och är bekväma. Använd en vandringsstrumpa som ger extra stoppning där blåsorna läker och dra nytta av ditt molskinn och lägg det på blistern.

Inget är värre än en blåsa på foten när du campar och vandrar. Se först och främst till att du inte får blåsor så att du inte drabbas av dem under din resa. Om du har en blåsa, följ instruktionerna för att ta hand om den. Ha alltid med dig ett första hjälpen-kit med antibiotikakräm, molskinn och bandage för att hantera eventuella fotproblem.

Fler artiklar du kommer att älska

Håll dig hydrerad under vandring (tips och information du bör veta)

Här är vad du behöver för en 3-dagars ryggsäckstur

Vad sover du i när du backpackar? (Du måste veta detta)

Vad ska jag ta med mig till backcountry-camping? Måste känna till väsentligheter

25 tips för att campa i regnet (så att du håller dig torr och varm)