Hur man förblir säker när man vandrar runt björnar

Trekking låter dig komma i kontakt med naturen, men det utsätter dig också för massor av naturliga faror och farligt djurliv. En av de största problemen för vandrare och vandrare är björnattacker. Björnar är kraftfulla rovdjur och kan lätt attraheras av den goda maten (eller till och med deodoranten) som du kan ha tagit med dig.

Vandrare kan undvika björnar genom att resa med en grupp, göra oväsen och förvara mat och illaluktande föremål ordentligt. I händelse av ett möte, spela död för Grizzlybjörnar och försök fly från svarta björnar. Om de attackerar, försvara dig med björnspray.

Björnar är farliga djur, men det finns många sätt att undvika dem, eller minska konflikter innan de attackerar. Så länge du korrekt identifierar typen av björn och vidtar de rätta försiktighetsåtgärderna, kommer du att vara bättre rustad att hantera dessa vilda djur.

Undvikande taktik

I många fall kan björnar undvikas helt om du är försiktig. I allmänhet kommer dessa djur inte att uppsöka en kamp med människor om de vet att du är i närheten. I allmänhet attraheras de av doften av mat eller skräms av oväntade människor på deras territorium.

Så om du låter björnar veta att du är i närheten (och inte är en välsmakande godis) finns det en god chans att du får en björnfri vandring. Det finns några strategier du kan prova.

Resa Med En Grupp

Björnar är mycket mindre benägna att gå efter en grupp än en individ. Du kommer att ha mer backup med en grupp, plus att du kommer att göra ett mer avskräckande mål om björnen känner sig aggressiv. Du bör aldrig resa själv på en vandring oavsett, men gör det absolut inte i björnland!

Gör buller

Björnar är känsliga för ljud och lukter, så de vet vanligtvis att du är där innan du ser dem. Återigen, de flesta björnar kommer inte aktivt att söka upp en kamp, ​​och det är mycket lättare för dem att röra sig ur vägen och låta dig passera. Så försök att göra en bra mängd ljud när du reser! Att prata med personer i din grupp eller spela musik på bärbara högtalare är ett bra sätt att göra detta.

Notera: Undvik att göra vissa ljud som kan efterlikna nödställda djur. Att skrika, skrika och blåsa visselpipor kan aktivera en björns rovdriftsinstinkter och dra dem närmare.

  Kan du sparka bollen i landhockey?

Förvara maten på rätt sätt

Björnar har ett fantastiskt luktsinne och de kan lätt lockas till en camping. Om din mat inte är väl försluten och lagrad kan den komma farligt nära för att få en smak. De kan till och med lockas av doftande produkter som solskyddsmedel, deodorant och parfym. Använd oparfymerade produkter så mycket som möjligt och förvara ALDRIG mat i ditt tält.

Förvara din mat i en björnsäker behållare minst 100 fot från din campingplats. På det här sättet, om en björn råkar komma och ropar, kommer du inte att skada dig.

Håll utkik efter varningsskyltar

Du kommer vanligtvis att kunna se om det finns björnar i din närhet. Håll utkik efter potentiella lockmedel, såsom djurkadaver, rinnande vatten eller mogna bärbuskar. Footprints och björnscat är ett annat bra sätt att veta om de har funnits nyligen! Fortsätt att röra dig och var uppmärksam om du ser dessa tecken.

Identifiera björnen

Trots våra bästa ansträngningar, ibland kastar naturen en kurva på oss och vi hamnar ansikte mot ansikte med en björn. När detta händer är det mycket viktigt att du känner igen vilken typ av björn du tittar på. Grizzlybjörnar och svartbjörnar är de två huvudsakliga arterna du kommer att stöta på i Nordamerika, men de är olika djur som kräver olika reaktioner.

När det gäller att skilja dem åt kan du inte välja färg ensam. Trots namnet är svarta björnar inte alltid svarta. De kan visas i nyanser av svart, brunt, rött och till och med vitt! Samma sak gäller för Grizzlies, så du måste leta efter andra utmärkande egenskaper.

Först av allt, kontrollera deras kroppsbyggnad. Grizzlybjörnar har en stor, framträdande puckel på ryggen. Svarta björnar å andra sidan har något upphöjda rumpor. Som en björnmedveten slogan säger, ”Grizzlybjörn = upphöjd puckel och svartbjörn = upphöjd rumpa.” (Källa)

Du kan också titta på deras klor. Svartbjörnsklor är ganska korta, och man kan vanligtvis inte se dem på avstånd. Å andra sidan har Grizzlybjörnar stora, uttalade klor som alltid är synliga. De kan bli upp till 4 tum långa.

  9 tips för att hålla dina golv rena i stugan

Dessa två skillnader bör ge dig en bra uppfattning om björnen du har att göra med, men du kan också kontrollera öronen om du är osäker. Svarta björnar har stora nästan spetsiga öron, medan Grizzlies har små, rundade öron.

När du känner igen typen av björn kan du gå vidare till att hantera den på lämpligt sätt.

Grizzly Bear Encounters

Stor grizzlybrun björn tittar på kameran, Ursus arctos horribilis

Grizzlybjörnar är ofta mer aggressiva än svarta björnar, så det är viktigt att du inte försöker hota eller skrämma dem! Tillkännage istället lugnt din närvaro. Du kommer att vilja säga saker som ”Hej björn” eller ”Jag är här björn.” Detta kommer att hjälpa eftersom det säkerställer att björnen inte kommer att skrämmas av din närvaro, och du identifierar dig också som en människa, inte ett bytesdjur.

Om Grizzly fortsätter att närma sig eller ladda, spela död. Lägg dig på mage och vira armarna runt huvudet/nacken. Håll din ryggsäck på, eftersom detta ger extra skydd. Sprid ut benen så att du är svårare att vända och lägg dig så stilla som möjligt.

Om de attackerar på allvar, slå tillbaka! Använd björnspray, stenar och allt annat du kan för att försvara dig själv.

Svarta björnmöten

Amerikansk svartbjörn (Ursus americanus).

Svarta björnar är i allmänhet mindre och mer skitiga jämfört med Grizzlies. Om du stöter på en ganska liten svartbjörn kan du försöka skrämma dem. Men attackera eller hota aldrig ungar, eftersom en förälder kan vara i närheten. Gör dig så stor som möjligt och var högljudd. I många fall räcker detta för att skrämma bort dem.

Du kan också prova samma inledande taktik som Grizzly-mötet. Meddela din närvaro lugnt och rör dig i sidled, håll björnen i din siktlinje.

Om en svart björn fortsätter att närma sig dig, SPELA INTE DÖD. Detta är ett tecken på svaghet som kommer att inbjuda dem att attackera. Försök istället att fly in i en byggnad eller bil. Om det inte finns någon sådan plats i närheten, slå tillbaka med björnspray, stenar och allt annat du har till hands.

Försvarstaktik

När push kommer att knuffa, kan du behöva attackera björnen om den inte backar. Detta är ett värsta scenario, eftersom majoriteten av möten kan undvikas eller deeskaleras innan man når denna punkt. Men om du björnen inte kommer att sluta avancera, bör du vända dig till en defensiv taktik.

  Var kan man hyra vattenskoter i Miami (för de bästa priserna!)

En av de bästa resurserna för en björnattack är björnspray. Detta är en aerosolspray som irriterar ögonen, näsan, munnen och huden på en björn. Det kommer tillfälligt att förblinda och distrahera dem, vilket ger dig tid att fly. I de flesta fall är björnspray den mest effektiva metoden som förhindrar långtidsskador på både dig och björnen.

Vissa vandrare gillar att bära skjutvapen för extra skydd. Jaktgevär är vanligtvis de mest kraftfulla och effektiva, men de kan vara tunga och svårhanterliga, särskilt för vandrare. Det finns också en risk att förvärra situationen genom att skada björnen utan dödlig utgång.

Valet är ditt, men se bara till att du vägs för- och nackdelar med varje alternativ.

Slutgiltiga tankar

Björnar är naturliga delar av naturen. Många vandrare och vandrare har haft någon form av erfarenhet av en björn, direkt eller indirekt. Det finns dock sätt att hålla sig säker på stigen så länge du gör din närvaro känd, vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder med din mat och hanterar möten på lämpligt sätt.

Relaterat innehåll

Vandring är en fantastisk aktivitet som alla kan ägna sig åt. Det finns stigar över hela världen som sträcker sig från lätta naturvandringar till intensiva heldagsklättringar. Du vill dock förbereda dig ordentligt för varje vandring du tar och se till att du har rätt förråd och uthållighetsnivå.

Om du blir uttråkad under vandringar och ryggsäcksresor, kan du lägga till lite underhållning genom att lyssna på musik/poddsändningar, spela spel på leden, ställa in personliga utmaningar och samla föremål vid leden. Att resa själv kan vara tråkigt, så hitta en vän eller en grupp att följa med.

Källor: