Hur man flyttar ett kylskåp utan att skrapa golvet

Om du behöver flytta ditt kylskåp och vill slippa repa dina golv är det enklaste sättet att göra detta genom att ringa en fackman som kommer och gör det åt dig. Men om sparsamhet eller gör-det-själv är mer din stil, så behöver du några verktyg, ett par vänner och lite kunskap för att få jobbet gjort.

Att flytta ett kylskåp utan att skrapa golvet kräver att man använder möbelskjutare, handdukar eller andra sådana skyddande mellanhänder, och/eller utrustning som en truck som kylskåpet kan vila på för att förhindra direktkontakt mellan kylskåpet och golvet under transport.

Den här artikeln kommer att täcka alla viktiga punkter du behöver tänka på när du flyttar ett kylskåp och hur du gör det säkert utan att skada golvet – eller något annat, för den delen.

Ha en plan

Du har valt att läsa den här artikeln, så du är förmodligen redan i planeringsstadiet. Men att flytta ett kylskåp – eller någon större apparat – är en seriös sak med flera komponenter. Misstag kommer att kosta dig i tid, fysisk ansträngning, och ja, egendomsskador, så du vill vara förberedd. Spontanitet gynnar inte detta jobb.

För att inte tala om att ett kylskåp kan väga upp till 5 gånger vad du väger, så att undvika skador på dina golv när du flyttar är det bara en av många möjliga bekymmer som du bör ha. Med det i åtanke börjar varje bra, säker plan för att flytta ditt kylskåp med att två eller flera personer är inblandade. Efter det är det planering för utrustning, förberedelser och den tid det kommer att ta att göra allt.

Planerar för en kort flytt

Om du behöver flytta ditt kylskåp en kort bit inom ett utrymme för ombyggnadsändamål – eller för att göra en grundlig vårstädning, kanske – kan du åstadkomma detta med möbelskjutare eller till och med en enkel bit plywood för att skydda golvet.

När du flyttar den till ett nytt utrymme, mät först, så att du vet att den passar, och se till att det finns ett eluttag i närheten. Redogör för allt i förväg så att du inte blir överraskad mitt i projektet eller efter att du har flyttat kylen.

Planerar för en långdistans

Om du flyttar kylskåpet ur ditt hem och över på en lastbil, måste du överväga vägen du tar för att komma till lastbilen. Finns det trappor, drastiska förändringar i lutningen eller gupp längs vägen att oroa sig för? Behöver du förbereda snäva hörn eller andra utrymmen som kan skadas när du navigerar i dem? Behöver du bubbelplast eller en möbelfilt för att slå in ditt kylskåp för skydd?

När du tar med ditt kylskåp på en lastbil som flyttar måste det säkras med en bungee-snöre eller placeras bland tunga möbler för att vara säkert nog för resor, så det kommer att ta en viss eftertanke i lastbilsprocessen från din sida också.

Rensa ut och tina kylen

En kort flytt eller en tillfällig dislokation kanske inte kräver att du gör detta steg. Det beror på vilken metod du använder för att flytta ditt kylskåp (och även vad som för närvarande finns inuti det), och det kommer att hjälpa dig att bestämma hur nödvändigt det är att rensa ut allt innan transport.

Se även  Vad är skillnaden mellan latex och emaljfärg?

Om du tar kylen på en biltur måste du rensa ut det och tina upp det innan du försöker ta med det någonstans. Detta kräver flera steg i sig:

 1. Ta bort all mat – packa i kylar, ät eller kassera.
 2. Ta bort hyllorna eller se till att de är säkrade på plats.
 3. Koppla ur kylskåpet.
 4. Öppna alla dörrar för luftcirkulation.
 5. Lägg tidningspapper eller handdukar ner för att samla upp smältande is och vatten.
 6. Placera hinken under dräneringsslangen om ditt kylskåp har en.
 7. Rengör kylskåpet omedelbart efter att isen smält.
 8. Torka helt innan transport.

Om du har gått igenom upptiningsprocessen tidigare vet du att det kräver lite tid och planering också. Listan ovan innehåller alla nödvändiga steg som krävs, men om det är första gången du avfrostar en enhet, rekommenderas det att du bättre bekantar dig med processen i förväg.

Om din instruktionsbok inte ger tillräcklig information, täcker internet dig. Till exempel, här är Wikihow sida du kan läsa för att hjälpa dig.

Tejpa upp alla dörrar

Oavsett hur du flyttar ditt kylskåp eller vart det är på väg, vill du säkra dörrarna genom att tejpa ihop dem. Detta kommer att förhindra att de öppnas av misstag när som helst under processen. Om du har mycket defekta dörrar, eller om du inte känner dig säker på att tejp kommer att räcka, är det alltid ett alternativ att ta bort dörrarna från deras gångjärn.

Det är lätt att förbise behovet av detta steg om ditt kylskåp har en bra dörrtätning som ”fastnar” och kräver ett halvkraftigt drag för att öppnas varje dag. Men när du väl lutar, manövrerar och flyttar ditt kylskåp kan alla stötar, skakningar eller bara tyngdkraften lätt få dörrar att flyga upp, vilket potentiellt kan orsaka skada eller skada, så det är viktigt att ta dig tid att göra detta steg.

Dra bort kylskåpet från väggen

Såvida inte ditt kylskåp upptar ett öppet utrymme i ditt garage, eller något liknande, är det troligt att det är instoppat i ett hörn eller inklämt i ett trångt utrymme. Så innan du ens kan använda någon lyftutrustning måste du dra ut kylen från det utrymmet och bort från väggar, skåp eller apparater.

Och självklart vill du göra allt skadefritt. Den här delen verkar lätt nog, men den erbjuder den högsta risken att repa dina golv, och det kan lätt gå vilse om du försöker det ensam. Gör detta på ett säkert sätt och be minst två personer att göra följande:

 1. Lyft försiktigt och luta tillbaka kylen mot väggen.
 2. Placera handdukar/möbler under de främre hörnen eller ”benen” på kylen.
 3. Luta kylen försiktigt framåt för att lyfta tillbaka hörnen från golvet.
 4. Skjut kylen åtminstone halvvägs ut ur dess utrymme bort från väggen.
 5. Placera ytterligare skyddsreglage under de bakre hörnen.
 6. Vila kylen på din skyddande dämpning medan du förbereder dig för nästa steg.
Se även  Bästa färgen för en metallgaragedörr och hur man målar den

Vissa kylskåp har hjul för att möjliggöra enkel manövrering och placering. Om du redan vet att dessa hjul inte märks eller repar dina golv, kan du använda dem istället för den här uppgiften. Du kommer fortfarande att vilja lägga ner något slags golvskydd – en bit plywood, till exempel – för att vila kylen på för att undvika skador när du flyttar över till rörlig utrustning.

Flytta kylskåpet

Vi har tagit oss till huvudevenemanget. Att flytta ett kylskåp på en lastbil kräver utrustning med hjul – ingen diskussion. Det första alternativet ger dig dina val av utrustning som ska användas och hur du använder dem. Om du bara ska flytta ditt kylskåp någon annanstans i köket, är det andra alternativet förmodligen allt du behöver, även om alternativ 1 är lika praktiskt om du har utrustningen tillgänglig.

Använd tunga lyftutrustning

Det finns två huvudalternativ du kan välja mellan för att hjälpa dig att transportera ditt kylskåp: en docka (även kallad en vagn) och en handtruck (som vissa av misstag kallar en docka). Skillnaden är att en dolly kommer att ha en platt plattform med fyra hjul – ett i varje hörn – medan en lastbil i allmänhet bara har två hjul och vanligtvis erbjuder en L-formad plattform.

I båda fallen behöver du tre eller fler personer för att använda dessa för säker och korrekt transport.

Det finns också en mängd olika handtruckar tillgängliga, några med speciella funktioner som du kan vara till hjälp när du flyttar ditt kylskåp. Vi kommer att ta en titt på några av dem inom kort, men för nu, låt oss fokusera på hur man flyttar kylskåpet till dem på ett säkert sätt.

Använder en Dolly

Med en person som manövrerar dockan och två (eller flera) personer som kontrollerar kylen, luta kylskåpet upp till en 45-graders vinkel och rulla dockan under. Placera kylen på dollybasen. Det kan vara nödvändigt att skjuta kylen något för att placera den helt och säkert. Väl på dockan, använd två personer för att trycka och styra kylen medan den tredje personen går före för att säkerställa en fri väg.

Använda en truck

Beroende på det tillgängliga utrymmet mellan ditt golv och kylskåpet och/eller vilken typ av truck du använder, kanske det inte är nödvändigt att luta ditt kylskåp för att få handstoppet under det. Om du behöver lyfta och luta, liknar processen ovan. Du behöver återigen en person som hanterar trucken och två personer som hanterar kylen. Luta kylen, skjut trucken under och säkra.

Oavsett vilken utrustning du väljer att använda, se till att hålla ditt kylskåp så upprätt som möjligt och transportera det inte på ryggen. Om du gör det kan det orsaka skador på kompressorn som inte kan repareras.

Använd skyddsreglage

När punkt A till punkt B är bara några fot eller meter bort, är möbelskjutare ett enkelt och effektivt sätt att flytta ditt kylskåp utan att skada golven. Det ger också ett alternativ som inte kräver lyft (bara luta och trycka). Du kanske föredrar att använda dessa framför en lastbil, till exempel, eftersom det är betydligt billigare att investera i möbelskjutare än att köpa eller hyra tunga lyftutrustning.

Se även  6 metoder för att hänga upp gardiner utan stång

Om du gör saker rätt bör du ha placerat dessa reglage i som tidigare nämnts. Dubbelkolla för att säkerställa att alla skjutreglage är korrekt placerade så att kylskåpet inte av misstag glider igenom eller faller av något skjutreglage under transport.

 1. Använd två eller flera personer och skjut försiktigt kylen till sin nya plats.
 2. Ta bort reglagen från baksidan och luta kylen framåt medan du skjuter kylskåpet helt på plats.
 3. Luta försiktigt bakåt mot väggen för att ta bort skjutreglagen från framsidan och placera kylen på golvet.

Föremål som handdukar, möbelfiltar, mattor eller andra faksimiler kan användas istället för möbelskjutare. Du behöver bara se till att det finns väldigt lite dragkraft mellan den och golvet för att effektivt tillåta glidning när ett så tungt föremål är ovanpå det.

Var du hittar det du behöver

Dollies & Hand-trucks

Din lokala hemförbättringsbutik kommer sannolikt att ha denna typ av utrustning till försäljning och/eller tillgänglig att hyra. Flytt- och lagringsföretag har ofta även hyralternativ för dig som vanligtvis ingår om du hyr en lastbil med dem också. Sådan utrustning kan ha många användningsområden utöver flytthjälp, så att köpa en egen kan vara ett bra alternativ.

Det finns också många val när det kommer till den här typen av utrustning. Du kan hitta en mängd olika redskapstruckar med speciella designfunktioner för att ytterligare tillgodose dig i dina flyttbehov eller något annat du kan tänka dig att använda dem till.

Vikbara handtruckar eller dockor är kompakta för enkel förvaring, t.ex Push Cart Dolly från Wellmaxmedan andra har flera hjul för att gå i trappor, till exempel Happygrill Handtruck. Ta dig tid att bläddra bland dina alternativ och du är säker på att hitta något perfekt för dig.

Möbelskjutare

Du kan hitta dessa praktiska assistenter hos en mängd olika återförsäljare, men du hittar det bästa urvalet i hemförbättringsbutiker eller flyttfirmor och liknande. Amazon har också flera alternativ. Var bara uppmärksam på detaljerna när du söker efter dem – du vill inte sluta med mattvänliga reglage när du behöver dem för att arbeta på en hård yta.

När du väljer en möbelskjutreglage vill du vara säker på att hitta en med filt av god kvalitet som lätt glider över golvets yta. Den filten ska vara ovanpå ett starkt, solidt material som klarar vikten av ditt kylskåp utan risk att den trycker igenom filten och repar golvet. Något liknande SuperSliders återanvändbara filtmöbelflyttare för trägolv är ett bra (och mycket prisvärt) alternativ.

Relaterade inlägg: Kan du sätta ett kylskåp på mattan?

Slutsats

Att flytta ett kylskåp utan att repa golven är lätt att göra så länge du tar dig tid att planera flytten på rätt sätt och använda rätt utrustning för jobbet. Att använda möbelskjutare eller plywood är ett enkelt sätt att skydda golvet, medan större utrustning är bäst för att flytta ett kylskåp längre sträckor.

Lämna en kommentar