Hur man flyger fisk från en kajak

Jag har alltid älskat flugfiske och i stort sett hur man kan gå tillväga, men fram till för några månader sedan hade jag aldrig lyckats med flugfiske från kajak! Det var tills jag verkligen kom på alla knepen och att göra det bra, så här är jag och delar det med dig så att du inte slösar år på att försöka lista ut det som jag.

Så, hur flugfiskar man från en kajak? Kajakflugfiske kan utföras sittande eller stående och görs väldigt likt flugfiske från någon annanstans. Det finns fler tekniker som gör det mer utmanande. Det kan vara mer avkopplande eftersom du är på vattnet och kan flyta närmare den fiskpöl du vill ha.

Uppenbarligen finns det så många nya tekniker som jag nämnde. Jag kommer att förklara mer i detalj.

Taktik för flugfiske från en kajak

Det finns många saker som skiljer sig från en kajak, även om det fortfarande är flugfiske. du har fortfarande samma mål och samma idé i åtanke, men du är nu på en flytande utrustning som är lätt att flytta ovanpå vattnet. Så medan allt är sig likt, är allt annorlunda.

Jag kommer att säga, jag tycker att du ska vara väldigt bekväm med flugfiske och kajakpaddling innan du försöker två tillsammans. Flugfiskeredskap är inte billigt och om du inte vet vad du gör kan kajaken lätt vända och din dag eller vecka eller månad kan bli förstörd.

Gjutning

Jag tror att casting var den största justeringen för mig. När jag först började blev jag så frustrerad! Det var som att jag visste att det jag gjorde var fel från mitt tidigare flugfiske innan jag klev in i en kajak, men jag kunde inte göra något för att fixa det.

Jag tror att det var en av de mest frustrerande sakerna att justera och lära sig om hur man kastar. Fast jag kanske säger det igen senare eftersom flera saker frustrerade mig.

När du kastar medan du sitter är din lina utan tvekan mycket närmare vattnet än du är van vid. Något som fick mig och jag är säker på att de flesta, även erfarna sportfiskare, märker vattnet på bakkastet. Något som jag var tvungen att anpassa mig till var att hålla linjehastigheten istället för att försöka bära den.

Att hålla linjehastigheten högre hjälpte mig på så många sätt och jag blev mycket gladare när jag väl gjorde det. Om du kan skjuta lina på ett dubbeldrag också, kan detta verkligen hjälpa dig på din hastighet och distans.

Den huvudsakliga kampen igen är att slå i vattnet på baksidan. Nyckeln är att rikta ryggkastningen uppåt och bakåt istället för rakt bakåt som vanligt. Om du kan förhindra det kommer du att klara dig!

En riktigt bra sak med att vara i en kajak är att vi kan flyta mycket närmare fiskpölen vi letar efter, så att ha de långa hårda, exakta kasten är inte längre nödvändiga. Tja, för det mesta.

Reeling strippning och slåss

Många av er kanske tänker, ”tja, tänk om du fångar en stor fisk och han slåss, skulle han inte bara bära dig och kajaken?” Jo, du har rätt, det är betydligt annorlunda än att slåss mot en fisk på land eller medan du är i en större förankrad båt.

Det första är att du snabbt vill få upp all slack du kan ha. Tovor är det som är mest irriterande för mig när man flugfiskar och det blir mycket lättare att få tag på när man är på kajak. så försök att förhindra det först och det kommer att göra ditt liv lite lättare. när du har gjort det så kan du slåss lite med honom.

  Är luftmadrasser bra för camping?

Det enda riktiga rådet jag kan ge dig är att se till att din linje är lite stramare och njut av kampen. kajaken rör sig inte så mycket som du tror.

Om du har rätt utrustning kommer det att underlätta också. Du bör ha ett lite längre spö för när du flugfiskar på kajak också. Använd hävstången på det längre spöet för att arbeta med fisken och lyssna på dragsången.

Mängden tryck på en fisk ökar när spövinkeln minskar, så bli ner och smutsig när du verkligen behöver arbeta en fisk. Den extra längden på ett flugspö är bra för att nå framsidan av din kajak när en stor fisk gör ett svall och springer under din båt.

När du krokar en fisk, försök att inte föra den för nära. Prova att använda en linda och ta med fisken ombord. Ett nät är alltid ett bra val, men det är svårt att ha det på en kajak. Man vill begränsa sin utrustning så mycket som möjligt och det är något jag väljer att lämna bakom mig.

Som jag sa tidigare, du borde inte behöva göra dessa långdistanskastningar ändå. Om du håller dig nära dig blir det inte mycket av en kamp, ​​hur stor den laxen än kan vara. Om du tänker efter så är 10 fiskkrafter förmodligen inte ens lika med en hästkraft, så du kommer att klara dig och njuta av kampen.

Hantera dig själv, din utrustning och naturen

Vind kan vara en stor faktor när du är på en kajak. om det finns stora drivor, kommer det att få dig att driva på vilket sätt den vill.

En viktig lärdom är att inte bekämpa det. Om det är riktigt starka vindar skulle jag bara säga att din dag är över. I de mer frekventa lätta vindarna kan du hantera och hantera detta.

Ju mer av dig och din kajak är utsatt, desto mer kommer vinden att fånga. Så om vinden går upp eller nedströms, peka dig själv i den riktningen så att mindre exponeras. Om du klarar dig, försök få vinden att ta dig från kusten till kusten.

Normalt blåser vinden inte direkt in i land, utan i vinkel. Så länge du kastar före dig själv när du rör dig, kommer du att minimera att du drar din fluga.

När du kastar med vinden. försök att kasta dit du ska åka om några minuter. Eftersom du är i en kajak kan du fortfarande flytta dit du vill genom att paddla, glöm inte det.

Du måste liksom bara acceptera det faktum att vinden kommer att flytta runt dig lite och det bästa du kan göra är att flytta med den. Försök inte bekämpa vinden. Du kommer inte att ha en rolig dag med fiske och kommer att kämpa.

Att veta vilken utrustning som är superviktigt eftersom du verkligen inte har så mycket plats eller plats på en kajak.

Du kan ställa in dina egna sätt för saker du tror att du kommer att använda mest eftersom det verkligen är baserat på personliga preferenser. Om du har för mycket saker, särskilt linjer, KOMMER de att trassla ihop sig. Som jag nämnde tidigare, jag hatar det och försöker förhindra det på alla möjliga sätt. Saker och ting blir bara rörigt på den här lilla saken och kan vara frustrerande för vissa.

  Favoritbågskytte för nybörjare

Du kan köpa färdiga strippkorgar, eller så kan du göra en av en hopfällbar tvättkorg. Det finns saker där ute som hjälper dig att hålla ordning, bara hitta det som fungerar bäst för dig.

Med alla dina saker, paddla och spö, kan det vara svårt att hantera. Jag har tyckt att det är lättast att när jag ska göra en ny slips eller använda händerna på något sätt, att bara lägga rånet mellan benen.

Om du aldrig har paddlat kajak förut men är en sportfiskare, prova att bara ta kajaken en sväng och utmana dig själv. Gå när det blåser är kanske inte den perfekta dagen. På så sätt kan du få rätt övning, så när du är ute och fiskar med massor av andra saker på din båt, kommer du att vara lite mer förberedd.

Åh, och bind alltid ner allt i båten. Din paddel, tackellåda, vad du än har för det finns en chans att den tippar tills du blir mer av en expert.

Typer av kajaker för flugfiske

Vanligtvis vill man få något lite bredare. Att ha något mer stabilt kommer verkligen att hjälpa dig när du kastar och rullar in en stor kille.

Många fiskekajaker på marknaden kan användas för stand-up fiske, men allt beror på skrovets dimensioner och form. Helst vill du ha en kajak som är cirka 12 till 14 fot lång och tillräckligt bred för att erbjuda tillräcklig stabilitet från sida till sida – vanligtvis minst 30 tum bred.

Med det har de flesta fiskekajaker som lämpar sig för ståfiske antingen platta eller pontonformade skrov för maximal stabilitet.

Ett klart däck är ganska mycket viktigt; din fluglina kommer att hitta alla exponerade utsprång på din båt och foul. Om din båt har ett förvaringsutrymme för dina redskap är det idealiskt. De flesta gör dock inte det och du vill vara säker på att det du har är i vattentät förvaring. Att ha rostade krokar är det värsta.

Ett bra öppet däck är bra. ju mer du har plats desto mindre sannolikt kommer du att fastna i gips eller något annat egentligen. Plus plats att stå på. Många gillar att stå på kajaken men det kan man inte göra om man inte har plats.

Själv brukar jag tycka om att bara sitta. Min balans är inte så bra och jag är mer där ute för att koppla av och ha det bra. Jag kommer att stå då och då, men jag har inte världens bästa kajak heller.

Jag tror att jag kommer att investera i en tidigare eftersom att skriva det här inlägget får mig att vilja gå tillbaka dit men ha ännu bättre utrustning för att vara mer bekväm.

Om du redan har en kajak men den är inte gjord för fiske och du har en budget, prova den. Jag tror att sportfiskarkajaker hjälper mycket, men samtidigt, om du klarar dig på en du har, sparar mina också en extra $600 till $6 000 eller mer.

Om du är på marknaden väljer Fishing de 8 bästa kajakerna för flugfiske. Så här är de.

namn Längd Bredd

Hobie Mirage Pro Angler 17T
17′ 43,5 tum
Ocean Kayak Prowler 13’4″ 28 tum
Oldtown Predator O 13’2″ 33,5 tum
Sevylor Coleman Colorado 10’9 tum 39 tum
Wilderness Systems Tarpon 130X 13′ 32 tum
Perception Pescador Pro 12 12′ 32 tum
Big Tuna av Jackson Kayak 14’2″ 35 tum
Eddyline C135 Yakattack 13′ 5″ 34 tum
  Vad är den förväntade livslängden för en snöskoter?

Skäl att flyga fisk från en kajak

Det enklaste, enklaste och enklaste sättet att uttrycka det på är att det är avkopplande. Det är därför de flesta blir beroende av flugfiske i första hand. Om du nu är en av dessa människor, föreställ dig det medan du sitter och flyter på vattnet. Det blir verkligen inte mycket bättre än så.

Flugfiske är den mest givande typen av fiske för mig. från att binda mina egna flugor till att faktiskt kroka och rulla in en fisk. Till och med ibland att ta hem middag till min familj. Synd att jag är den enda i min familj som verkligen gillar smaken av fisk, men det är tanken som räknas, eller hur?

Även om jag fortfarande inte är något proffs från kajaken, tycker jag att det är mer av en utmaning också, vilket jag tycker om. Där ute är det bara du och fisken. Du är ansvarig för att få dig själv i position för att sätta ett gips och det är mycket svårare än att bara gå.

Jag gillar att gå med vänner då och då, men när du är på kajaken är det bara du där ute och du är ansvarig för allt. Att göra allt arbete själv och när alla dessa saker kommer ihop och du har tillfredsställelsen att fånga den fisken, det är en sådan känsla av prestation.

För att vara ärlig, om du får chansen att ge dig ut på en kajak och flugfiska kommer du att känna en overklig frihetskänsla. Du är inte längre begränsad till stranden på det där vattnet du inte bara kan stå i.

Något jag älskar är att kunna vara mer äventyrlig och träffa ställen som jag inte trodde skulle ge något tidigare. Eller så har jag till och med träffat samma fläckar som tidigare men från en annan vinkel eftersom jag kunde och det har faktiskt fungerat bra tidigare.

Du kommer att kunna gå var som helst och fiska alla inlägg du kan tänka dig. kanske har du stått vid banken och tänkt: ”Man, jag önskar att min fluga kunde nå dit, det verkar vara en fantastisk plats.” ja nu kan du det.

Jag älskar det för när jag blir lite frustrerad av bristen på bett kan jag paddla runt lite och bara luta mig tillbaka och slappna av. det är det enkla nöjet att kunna gå och göra vad du vill och inte vara bunden till banken.

För att inte tala om solnedgångarna ute på vattnet är oftast overkliga, åtminstone där jag kommer ifrån. Du behöver ingen snygg båt för att njuta av nöjena med att vara ute på maten, så prova den och se hur du älskar den.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ankare för att flugfiska på en kajak? Tekniskt sett behöver du ingen, men det kan göra det enklare att stanna på ett ställe än att inte ha en. Särskilt på en flod, där strömmen alltid försöker ta dig någon annanstans, kan ett ankare hjälpa dig att hålla dig närmare där fisken är.

Behöver jag tillstånd eller annan juridisk handling för att använda en kajak? Det beror på vilken stat du bor i, men generellt sett finns det inget krav på att ha någon för en båt mindre än 14 fot. Det krävs dock att man har en flytväst och visselpipa i de flesta stater. Ägandet av en kajak är ganska likt ägandet av en poolnudla.