Hur man fixar repor i trägolv från en hund

Är ditt trägolv täckt av hundrepor? En av utmaningarna med att äga en hund är att de kan förstöra ett trägolv och lämna det repat.

För att fixa små repor i trägolv från en hund kan du använda en DIY-lösning av äppelcider och olivolja. För både små och medelstora repor kan du använda ett träspackel, en trämarkör, en träbets eller en vaxpinne. Om ditt golv är kraftigt förstört kan du lackera det helt eller delvis.

Den här artikeln kommer att förklara på djupet hur du kan fixa repor på trägolv som din hund har orsakat.

Ta reda på vilken typ av golvfinish du har

Det första steget du måste ta är att ta reda på vilken typ av lövträfinish du har. Du kan ha en vaxfinish, lack eller olje- eller vattenbaserad polyuretanfinish. Att veta vilken typ av finish du har är viktigt eftersom det gör att du kan matcha den när du väljer en ny finish eller när du använder andra material för att fixa repor.

Undersök repor som orsakas av dina hundar

Nästa steg är att ta reda på hur mycket fix ditt golv behöver. Ta först en titt på själva reporna. Är de små repor? Ofta är repor orsakade av hundar inte särskilt stora. De kan vara så små att du bara märker dem när du tittar på ditt golv noga. Dessa typer av repor är lättare att åtgärda, och det är också billigare att fixa dem. Å andra sidan, repor som är bredare eller längre kommer att kräva mer ansträngning att fixa.

Dessutom måste man också se hur mycket av ditt golv som påverkas. Om det bara finns några få repor på ett fåtal områden behöver du inte lackera om hela ditt golv, även om reporna är breda. Men om hela ditt golv är täckt av repor, även om de är små och tunna och inte så märkbara, kan det vara bättre att lackera om hela ditt golv så att du kan ta bort alla repor och börja från nytt.

Rengör ditt golv

Innan du försöker laga några repor är det viktigt att du rengör ditt golv noggrant. Detta hjälper dig att ta bort eventuell smuts och damm i reporna så att de inte fastnar där. Samtidigt kan det hjälpa dig att upptäcka nya repor, som om ditt golv är täckt av smuts och damm kan du missa några repor. Det är viktigt att rengöra ditt golv varsamt utan att använda starka kemikalier eller rengöringsverktyg eftersom de kan göra reporna på ditt golv ännu värre.

Se även  Kommer silikon att fastna på plast?

10 enkla sätt att reparera repor på trägolv

1. Använd äppelcider och olivolja

Om du bara har några små repor kan du skapa en DIY-blandning av äppelcider och olivolja för att rensa bort dina repor. Blanda helt enkelt ihop de två ingredienserna och, när du har skapat blandningen, applicera den på reporna. Använd en trasa för att putsa upp den och låt den sedan torka och rensa upp den. Detta är något som du kan göra på några minuter, vilket avsevärt kan förbättra ditt golvs utseende.

2. Använd en träbets

Om du bara har några små repor kan du även använda en bets för att täcka dem. Välj helt enkelt en olje- eller vattenbaserad bets, beroende på vilken typ av finish ditt golv har. Du kan också använda en kombinationsfärg.

Fördelen med att använda en vattenbaserad bets är att den inte är lika stökig, den torkar snabbare och det är lättare att städa upp om du spiller det över hela ditt golv. Men även om oljebaserade fläckar är lite svårare att rengöra, gör de också att ditt golv ser bättre ut.

Fyll upp repan med fläcken och låt den sedan torka medan du använder en mjuk trasa för att ta bort överflödig fläck.

3. Använd naturliga oljor

Om du letar efter en mer naturlig lösning kan du använda naturliga oljor som kan hjälpa till att reparera ditt golv. Valnötter är bra för detta, eftersom de har naturliga bruna stansar som kan dölja repor. Du kan försiktigt gnugga själva valnötterna på reporna. Kokosolja är ett annat alternativ.

4. Slipa och fläcka reporna

Om du vill få ditt golv att se ännu bättre ut, använd sandpapper för att slipa och jämna till ditt golv innan du applicerar fläcken.

En snabb notering om träbetsar: Vi nämnde att du kan använda både oljebaserade och vattenbaserade betsar. Vattenbaserade betsar är generellt sett bättre för nyare golv. För äldre golv som är utslitna kan oljebaserade betsar bidra till att förbättra dess utseende.

Se även  Toalettvattnet stiger och rinner sedan långsamt: Orsaker och åtgärdar

Detta tar dock inte hänsyn till den aktuella färgen och finishen som ditt golv har. Ett sätt att ta reda på vilken fläck som skulle vara bättre är att applicera fläcken på golvet under din säng, där ingen kommer att se den, för att testa den.

5. Använd stålull och vax

Du kan använda stålull och vax för att göra dina repor mindre märkbara. Gnugga först repan med ullens ådring för att jämna ut den så att den blir mindre märkbar. Använd sedan vax för att fylla upp repan. När du har applicerat vaxet bör du polera bort det. Du bör använda en vaxsticka, men om du vill att dina golv ska se lite bättre ut kan du även använda en vaxpasta efter att du har applicerat och polerat vaxstickan.

6. Använd en golvrestaurerare

Det finns flera fantastiska golvföryngrings- och återställningsprodukter som du kan använda för att rensa bort repor och få ditt golv att glänsa igen. Till exempel detta Rejuvenate All Floors Restorer från Amazon kommer att fylla dina repor och få ditt golv att se bra ut utan att behöva någon speciell utrustning. Ingen slipning behövs heller.

7. Använd en trämarkör

Ett annat alternativ är att använda en trämarkör för att täcka upp reporna på ditt golv. Återigen, detta är bäst för små repor som inte är särskilt märkbara. Dessa markörer finns i alla olika färger, så se till att få en färg som matchar ditt golv så att ingen kommer att kunna berätta att du använde en markör.

Detta Katzco möbelreparationssats trämarkörer kommer med trämarkörer i sex olika färger: lönn, ek, körsbär, valnöt, mahogny och svart. Dessutom kommer det med vaxstickor och en vaxsticksvässare. Du kan använda vax i kombination med trämarkören för att fylla dina repor och sedan måla över dem. Återigen, om du inte är säker på vilken färg som är bäst för ditt golv, testa varje markör på en del av ditt golv som är osynlig, till exempel under din säng.

8. Använd träspackel

Ännu ett alternativ är att använda ett träfyllmedel för att fylla upp reporna. Dessa träfyllmedel är billiga och kan köpas på Amazon för $10-15. Detta Reparationssats för trämöbler finns i 12 olika färger: vit, elfenben, trävit, grå, ek, original träfärg, bärnstensgul, gul sandelträ, röd sandelträ, teak, svart och svart valnöt.

Se även  Hur smakar Escargot? 5 hälsosamma skäl att prova

Du behöver inte använda lim, sandpapper eller något annat; fyll bara reporna med den färg som bäst matchar ditt golv. Du kan också kombinera två färger. Släta sedan till den med en svansskrapa.

Dessa träfyllmedel kan användas för repor av alla storlekar. Men om du har breda repor är det mycket bättre att använda ett träfyllmedel än att använda naturliga oljor, en blandning av olivolja och äppelcider eller en markör.

Den här videon visar dig exakt hur du använder träspackel för att fylla repor:

9. Slipa och lackera en del av ditt golv

Om du har många repor på en del av ditt golv, till exempel nära din hunds sovplats, behöver du inte slipa och putsa hela ditt golv. Istället kan du slipa och lackera en del av ditt golv. Du kan till och med spotlacka – bara slipa och putsa små fläckar här och där.

Det är här det kommer att vara praktiskt att veta vilken typ av finish ditt golv har. Se alltid till att använda samma typ av finish som ditt golv redan har så att de nylackerade punkterna matchar resten av ditt golv.

10. Gör om hela våningen

Slutligen, om ditt golv är repat bortom reparation, kan du alltid göra om hela ditt golv. Det första steget är att ta bort din befintliga finish (eller färg, om ditt golv är målat). Du kan göra detta genom att använda Ultimate Floor Finish & Wax Stripper Remover, som du kan köpa på Amazon. Om du skaffar en annan golvavstrykare, se till att få en som är icke-frätande.

När du har tagit bort alla lager av vax och finish kan du börja om från början genom att slipa hela golvet och applicera en ny finish. Om du inte vet hur du gör detta själv eller är rädd för att strula kan du alltid få en professionell att hjälpa dig.

Slutsats

Hundar är underbara små varelser, men de kan också förstöra utseendet på dina golv. Som tur är kan du göra några enkla knep för att ta bort små repor och återställa ditt golv till nytt igen. Naturligtvis är det bäst att skydda dina trägolv i förväg eller att träna din hund att inte klia dem.

Lämna en kommentar