Hur man fixar en TV-skärm som rengörs med Windex

De flesta tror att det är acceptabelt att använda fönsterputsare, som Windex, för att rengöra sina LED/plasma-TV-skärmar. Eftersom majoriteten av gamla TV-skärmar de växte upp med tillät detta är det inte en överraskning att folk tror att nyare TV-apparater gör det också. Nya TV-skärmar är dock inte gjorda av glas och passar därför inte bra ihop med Windex.

Men varför är Windex så skadligt för din platt-TV och vad ska du göra om du redan har använt den för att rengöra din skärm? Och, ännu viktigare, vilka är alternativen till Windex, dvs vad ska du egentligen rengöra din TV med?

Läs vidare för att lära dig svaren på alla dessa frågor, samt några andra coola tips och användbara rekommendationer.

Vad är Windex och varför är det skadligt för din TV?

Windex är ett rengöringsmedel för glas och hårda ytor. Som sådan innehåller den flera tunga kemikalier:

  • Lauramin-oxid
  • Alkohol
  • Ammoniak
  • Isopropanolamin

Dessa kemikalier är bra för rengöring av fönster eller hårda ytor som metall. Dock, de kan lätt skada plast eller liknande material, varför de är så skadliga för din TV-skärm.

LCD/LED TV-skärmar har endast ett tunt skyddande filterskikt över LCD/LED-panelerna. Därför är det inte okej att rengöra dessa TV-apparater med Windex eller andra liknande rengöringsmedel eftersom de kommer att skada filterskiktet. Faktum är att ju mindre vätska du använder på dem, desto bättre och säkrare blir du.

Så här fixar du TV:n om du redan har använt Windex

Om du redan har använt Windex på din TV, få inte panik. Det finns flera saker du kan prova baserat på mängden skada som gjorts på din skärmoch jag ska förklara var och en i detalj.

Se även  Kommer byte av matta att ta bort husdjurslukt?

Vad du ska göra om din skärm har fläckar på den

De flesta märker det fläckar eller missfärgade fläckar på sina platta skärmar så fort de låter Windex sitta i någon minut. Fläckarna är resultatet av att de starka kemikalierna i glasrengöringsmedlet äter bort den tunna beläggningen som täcker din skärm.

Fläckarna är vanligtvis mer synliga när skärmen är avstängd, även om deras synlighet också beror på mängden skada. Om beläggningen är helt skadad kommer du att se fläckarna även när TV:n är på, speciellt när skärmen blinkar vitt eller blått.

Du kommer att börja märka fläckarna och fläckarna efter en minut eller två när Windex börjar fungera. Så snart du märker dem, skaffa en torr mikrofiberduktycka om den här, och ta bort beläggningen av Windex från skärmen. Rengör noggrant alla platser där fläckarna finns. Om Windex inte var på skärmen för länge bör fläckarna lossna efter några minuter. Se till att du får bort allt.

Men om du använde för mycket Windex eller låter det sitta för länge kan det vara näst intill omöjligt att ta bort dessa fläckar och fläckar. Om en torr trasa inte ger resultat, försök att fukta den något och försök igen.

Vad du ska göra om din skärm inte fungerar alls

Om Windex på något sätt tog sig förbi den skyddande beläggningen på din skärm och gick in, kommer din TV-skärm förmodligen bara att vara svart även när den är påslagen. Om kemikalierna också lyckats ta sig till ljudpanelerna så fungerar inte ditt ljud heller.

Se även  Hur man rengör en spegel utan ränder: Den bästa guiden till streckfritt glas

Vad du kan göra i dessa fall är lite mer komplicerat, men det kan hjälpa. Här är stegen:

  • Lägg ner din TV på en plan yta med framsidan nedåt
  • Spraya baksidan med ett rengöringsmedel för elektroniska delar, som den här
  • Låt sitta i några minuter
  • Rengör med en torr mikrofiberduk
  • Koppla in och slå på igen

Rengöraren för elektroniska delar är tänkt att hjälpa Windex att avdunsta var som helst där den kan ha läckt in. Kom dock ihåg att detta bara fungerar om skadan inte är för allvarlig. Om glasrengöringen har kommit in i LED-panelen, finns det inte mycket någon renare eller trick kommer att kunna göra.

Hur ska du rengöra din skärm i framtiden?

Nu när du (förhoppningsvis) har fixat din skärm från Windex-skador, låt oss gå till hur du faktiskt bör rengöra din skärm för att säkerställa att du inte skadar den.

Det första steget är enkelt. Stäng av din TV och torka mikrofiberduk. Dessa typer av dukar är mjuka och skadar inte din skärm, och de är bra på att ta bort damm och andra rester som bildas på skärmen. Flytta försiktigt tyget över skärmen med antingen cirkulära eller uppåtgående rörelser. Se till att du inte trycker för hårt.

Det är viktigt att hålla trasan torr eftersom vätska av alla slag kan skada den skyddande beläggningen och glida in i skärmen. Men om fläcken är för fet och bara inte lossnar är det okej att fukta trasan något och sedan försöka igen. Se till att det är det bara fuktig och att inget vatten droppar när du trycker ner din skärm.

Se även  Kommer vinäger att ta bort lukt från husdjursurin?

Ett annat användbart verktyg du kan prova är dessa skärmrengöringsservetter. De kommer att rengöra din skärm mycket snabbt och du behöver inte oroa dig för eventuella skador eftersom de är gjorda speciellt för detta ändamål. Om du verkligen vill använda en sprayskärmsrengöring, se till att den inte innehåller ammoniak och alkohol. Den här är vad folk rekommenderar mest. Men om du bara vill ta bort damm från TV-skärmen, kanske du vill använda en dammspray speciellt gjorda för elektronik.

Se är att tro

Slutligen vet jag att det är mycket lättare att se människor göra detta än att läsa om det, så jag kommer att ge dig en YouTube-videorekommendationer också. På så sätt kan du se exakt hur du rengör din skärm utan att skada den. Den mest användbara är den här.

Sammanfattningsvis

Som du såg är rengöring av din TV med Windex ett definitivt nej. De starka kemikalierna den innehåller kommer definitivt att skada din skärm, och att fixa den efter det är ett stort krångel. Det är dock bra att veta att även om du gör det så finns det sätt att fixa det. Se till att du inte får panik och följ alla instruktioner jag gav.

Och när du rengör din skärm i framtiden, se till att du gör det på ett säkert sätt. På så sätt säkerställer du att din enhet är ren och fungerar korrekt, och du behöver inte oroa dig för någonting.

Lämna en kommentar