Hur man fixar en faner som lyfter

Alla fanerfinish kan skadas. Eftersom det är ett tunt lager av trä limmat på ytan av trämöbler, utsätts en fanerfinish för temperaturförändringar, fuktighet och mekaniska skador. Med tiden mjuknar limmet som fäster faneren på basträet, så som ett resultat blir faneren blåsor, spricker eller lyfts från basträet.

För att fixa en faner som lyfter, gå först åt skadan. Lokaliserade skador kan enkelt fixas med lim och tillplattas. Men om det finns skador på ett stort område kan faneren behöva tas bort och ersättas med en ny fanerlapp eller träspackel.

Det finns flera sätt att reparera faner på träslöjd, beroende på skadan. Läs vidare för att lära dig vanliga fanerreparationer som du kan göra hemma.

Fanerskada

Fanerskador är typiska för gamla möbler. Lyckligtvis kan skadade faner återställas och få dem att se ut som nya. Om bubblandet under faneren eller dess kanter lyftes från ytan, kunde de limmas och plattas till. Vid flisning eller kraftig missfärgning kan den skadade fanerdelen bytas ut.

Bedömning och förberedelse av den skadade faneren

Innan du påbörjar ditt fanerreparationsprojekt bör du komma åt typen och omfattningen av skadan. Om den skadade faneren är mycket böjlig, lätt splittrad eller har slitits papperstunt av tidigare lackeringsprocedurer, är den förmodligen omöjlig att reparera.

Faner är tunna och ömtåliga. De flesta har tjocklekar som sträcker sig mellan 1/28:e och 1/42:a av en tum. Innan du börjar reparera någon skada måste du vidta försiktighetsåtgärder för att inte orsaka ytterligare skada. Det första steget är att göra faneren följsam så att den inte spricker eller spricker. Det enklaste sättet att göra detta är genom att pressa in fukt i faner.

Lägg en fuktig trasa på faneren och applicera värme på den med ett varmt strykjärn. Flytta runt järnet i några minuter tills faneren är fuktig och flexibel.

Se även  Kan du hyra två lägenheter samtidigt?

Reparera lyfta kanter

Faneryta lyfter ofta i hörnen på skåp, bordsskivor och lådfronter. Ett faner som lyfter kan limmas om och plattas till om det är oskadat.

 1. Lyft försiktigt upp fanerens lösa kant och skrapa bort resterna av det torra limet från basträytan och baksidan av faneren. Använd en fil eller vass hantverkskniv för att ta bort så mycket lim som möjligt. Du kan använda finkornigt sandpapper för att slipa alla gamla limrester från limytan.
 2. Blås bort dammet och torka av limytorna med en mjuk trasa doppad i mineralsprit.
 3. Limma om det lösa faner med kontaktcement eller snickarlim. Kontakta cementbindningar omedelbart, så det inte lämnar något utrymme för fel. Lim tillåter ompositionering eftersom det härdar långsammare. När du använder snickarlim, använd en liten pensel eller en palettkniv för att sprida ett tunt lager över basträet.
 4. Tryck ner den lösa faneren och släta den försiktigt på plats, med början från mitten mot kanterna. Torka av överflödigt lim från kanterna omedelbart med en trasa doppad i varmt vatten.
 5. Täck hela det limmade området med ett ark vaxpapper med den blanka sidan nedåt. Minst en tum av vaxpapperet bör sträcka sig förbi den limmade sektionen för att förhindra att överflödigt lim som sipprar ut fastnar på klämmorna.
 6. Använd en C-klämma för att klämma fast faneren mellan plana träbitar. Använd en extra klämma var 6 tum på träet för att stadigt hålla ner faner. Lämna klämmorna i en dag eller två.
 7. Ta bort klämmorna och gnid bort överflödigt torkat lim från kanterna med en fuktig trasa. Vaxa och polera hela fanerytan för enhetlighet.

Du kanske också gillar: De 6 bästa ytbehandlingarna för fanerträ

Reparera blåsor

Blåsor är bubblade områden på faner som skapas när något varmt sätts på möbeln med en fanerfinish. Små blåsor kan plattas till med värme, medan större måste skäras och limmas om på basträet.

 1. För att fixera små blåsor på fanerytan, lägg ett vaxpappersark på ytan följt av ett slätt kartongark och en ren trasa.
 2. Använd ett medelvarmt strykjärn för att trycka ner det blåsiga området och se till att du inte vidrör faner med strykjärnet. Om faneren har flera små blåsor, flytta järnet jämnt fram och tillbaka.
 3. Kontrollera hela tiden för att bekräfta om blåsorna har plattats ut.
 4. Väg ner det färdiga reparationsområdet i minst 24 timmar innan vaxning och polering av ytan.
 5. Innan man reparerar måste de stora blåsorna som har svällt skäras upp för att luften ska kunna dräneras. Använd ett enkantigt rakblad eller vass redskapskniv för att skära blistern längs med träfibrerna. Gör en skåra halva längden på blistern, var noga med att inte skära in i basträet.
 6. Applicera värme enligt ovan tills limmet mjuknar. Om den inte mjuknar, använd en spruta eller spetsen på en kniv för att föra in lite snickarlim jämnt under slitskanterna.
 7. Platta till den blåsiga faneren från kanterna mot klyftan, torka bort överflödigt lim som sipprar ut med en fuktig trasa.
 8. Applicera värme igen och raka bort de överlappande kanterna med ett rakblad.
 9. Lägg vaxpapper över reparationsområdet och vikt eller kläm fast det i minst 24 timmar.
 10. Ta bort det torkade limmet runt skåran och jämna till kanterna med 180-korns sandpapper tills de är i jämnhöjd med resten av ytan.
 11. Vaxa och polera hela ytan.
Se även  6 metoder för att hänga upp gardiner utan stång

Reparation av sprucken och trasig faner

Den spruckna faner som är lyftande och trasig faner kan limmas om. Om ett faner är sprucket längs ett stort område är det lättare att bryta av det längs sprickorna innan man limmar om det. Trasiga faner med trasiga kanter är mindre synliga än vanliga när de limmas om.

 1. Innan du limmar igen den trasiga faneren, rengör limytorna och montera de trasiga kanterna för att se om de matchar mellanrummen.
 2. Bred ut ett tunt lager snickarlim på basträet och sätt den trasiga faneren på plats.
 3. Matcha kanterna innan du trycker ner och klämmer fast det lagade området.
 4. Efterbehandla med en färg som inte tvättas bort efter att lagningen är klar.

Reparera saknad eller flisad faner

Att hitta en reservdel till en saknad eller trasig faner kan vara en utmaning. Du kan ta en lappfaner från en dold del av samma möbel eller en ny matchande faner. Att hitta en lapp för en liten sektion är lättare, och du kan använda en fanerkanttejp. För större lappar måste du köpa ett helt ark.

För en liten lapp:

 1. Använd en penna för att skissera hålet på ett pappersark över den skadade faneren.
 2. Matcha den nya fanerens ådring med den skadade.
 3. Klipp ut en lapp med konturerna på bondpapperet som mall.

För en större patch:

 1. Fäst lappfaneren över det skadade området, se till att ådring och mönster matchar.
 2. Använd ett vasst rakblad för att skära en oregelbunden form på både lappfaneren och den skadade faneren under den.
 3. Rengör basträet och montera plåstret innan du limmar det på plats och väger eller klämmer fast det i en dag eller två.
 4. Efterbehandla hela ytan efter att den har stelnat.
Se även  Kommer ett mindre duschhuvud att öka vattentrycket?

Slutsats

En faner som lyfter bör fixas så fort som möjligt med rätt verktyg för att förhindra att limmet lossnar ytterligare tills det upplyfta faneret slits bort.

De DIY-fanerreparationstekniker som nämns i den här artikeln kan hjälpa dig att fixa en lyftande, blåsor, sprucken, flisad eller trasig faner. Du behöver bara några få viktiga verktyg och kunskap om träbearbetning.

Lämna en kommentar