Hur man fiskar löjrom till lax eller öring

Fiske efter lax och öring med löjrom är ett av de äldsta men effektivare sätten att fånga dem. Det är vad de redan är vana vid och det är det mest naturliga att flyta nerför floden. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man fångar öring och lax med fiskägg.

Det kommer att finnas en massa olika tekniker och inställningar du kan använda för att fånga fisk och de flesta av dem kommer att fungera bra. Jag ska bara visa dig vad jag använder och hur jag har kunnat fånga fisk. Vi ska prata om vad spö och rulle fungerar bäst, den fiske linje du bör använda, hur man håller löjrom på kroken och Metod för att fiska den. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer.

Rod & Reel

När det kommer till vilket spö och vilken rulle du ska använda, finns det verkligen ingen rätt och fel inställning. Uppenbarligen behöver du något som kan gjuta så det är därför du vill ha något slags spinning eller baitcasting spö. En baitcaster kommer att vara lite mer mångsidig men ett spinnspö kommer att vara mycket lättare att använda (jag skulle rekommendera detta för de flesta).

Så länge du har ett av dessa två spön spelar längden och styrkan inte så stor roll. Att ha den jag kommer att rekommendera kommer att göra ditt liv lite lättare men du kommer att kunna fånga fisk på i stort sett vad som helst. Spöet jag gillar att använda för detta skulle vara super känslig och kommer att vara någonstans mellan 7,5 och 9,5 fot långa.

Du kommer att kunna låta dina ägg driva längre med ett längre spö och du kommer att kunna känna botten och känna bett med ett känsligt spö. Återigen, om du har ett 6’6-tums medeltungt spö och du inte vill gå ut och spendera mer pengar, kommer det fortfarande att fungera bra.

  Kokanee fisketips: Hur dodgers hjälper dig att fånga mer fisk

Det finns ett gäng olika spön och rullar att välja mellan, men om du letar efter en solid installation som inte bryter banken, finns det Okuma Celilo 8’6-tums spö med medelkraft och Okuma Ceymar C-40 rullen . Läs mer om dem här.

Om du vill spendera lite mer pengar är ett av mina favoritspön Cadence CS10-3000 (se på Amazon) med Cadence CR7 (se på Amazon). Det är bara lite bättre på i stort sett alla aspekter.

Fiskelina

Nästa sak du vill göra är att ta reda på vilken typ av fiskelina du ska använda. Du kan använda mono, fluoro eller fläta och du bör kunna fånga fisk. Jag använder en specifik kombo och den har fungerat riktigt bra för att fånga fisk och hålla vattnet rent från jättelika linor.

Det första jag ska göra (på i stort sett alla mina spön) är att slänga på några 20-30 lb flätlina. Jag gillar att använda fläta som min huvudsakliga fiskelina eftersom den kastar bättre, den håller längre och den är känsligare än mono och fluoro. Det har kommit långt under de senaste åren och fler och fler människor byter till det. En sak som jag alltid gillar att göra först är att lägga några omslag av monofilament (eller fluorkarbon) på min spole. Det kommer att ge flätan något att bita i (den glider annars).

Seaguar Red Label Fluorocarbon recension

Efter det ska jag ta några 12 pund fluorkolväte och knyt den direkt på änden av min fläta. Jag ska rulla ut cirka 6 fot av fluoroen och sedan skära den (detta kallas stötfångaren). Så här kopplar jag ihop de två linjerna:

Du vill då bifoga en 3-vägs vridbar. Anledningen till att jag fäster fluor på sviveln och inte flätar är att det är lättare att bryta. Om du har en fläta fäst på din svivel och du fastnar, kanske du inte kan bryta den och du måste klippa den. Det kommer att lämna en enorm röra i vattnet och ingen vill ha det.

  Hur man riggar en galen maskfiskedrag (plus tips)

På sidan av sviveln kommer du att sätta någon slags vikt. Jag gillar att använda en pennvikt men i stort sett allt fungerar. Jag bifogar sedan några 12 pund fluor till det tredje hålet och sätt 3-4 fot av det. Du kommer att vilja använda fluorkarbon som din ledare eftersom det är svårast för fisken att se. Nu är vi redo att knyta på kroken och börja fiska.

Upplägget

De tre sakerna du kommer att vilja ha är en orange eller rosa pärla, en krok i storlek #2 och några fiskägg. Det är ganska enkelt men målet bör vara att hålla saker så naturliga som möjligt. När du har de tre sakerna, vill du skjuta på pärla på din linje.

Nästa sak du vill göra är fäst din krok och knyt en äggögleknut. Videon ovan visar dig hur. Du kan knyta vilken vanlig knut som helst och det kommer fortfarande att fungera, men det fina med den här knuten är att den kommer att förhindra att äggen faller av. Om du bara kastar dem på kroken kommer du att förlora ett gäng när du kastar och du kommer att förlora några till när strömmen träffar dem.

En äggögleknut kommer att lämna dig med en justerbar ögla som du kan vira runt löjromen och knyta fast den. Det håller dem på så mycket bättre och du kommer att kunna ägna mer tid åt att fiska och mindre tid att krångla med dina redskap.

Allt du behöver göra är att få fingret fullt med löjrom, fäst den i kroken två gånger, och sedan cinch den med din ögla. Du behöver inte överdriva det med löjromen men du vill se till att det räcker för att fånga deras uppmärksamhet. Här är en snabb video om hur du gör din egen löjrom som stannar på kroken:

  Så här bär du extra bränsle på din Dirt Bike

Tekniken

Tekniken du vill använda är ganska enkel och är förmodligen vad du redan tänker på. När du castar vill du vara säker på att du kasta inte för aggressivt eftersom dina ägg kommer att hoppa av. Du måste göra en lätt slät gjutning om du vill att de ska stanna på din krok.

När du är redo att kasta, vill du kasta din linje mellan 90 grader (rakt ut) och 45 grader uppströms. När din lina är ute, låt den sjunka ner till botten och rulla sedan in slacket. Det är alltid viktigt att du håller din lina ganska stram eftersom det kommer att hindra dig från att fastna i stenar och grenar.

Du bör också se till att du är det efter din krok med din spö spets och hålla din spö i 45 graders vinkel (till vattnet). Om du bara står stilla kommer du ha svårt att känna bettet. Rör din kropp och alltid vänd mot ditt bete. Låt ditt bete flyta ner så långt du kan, rulla in och upprepa.

Om du märker att din krok har fastnat mycket kan du alltid fästa någon form av flöte. Du vill uppskatta hur djupt vattnet är och göra det så att flottören håller din krok ovanför botten.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.