Hur man fiskar en chatterbait på våren

Att fiska en pratbit på våren är ett av de mest effektiva beten du kan använda eftersom det är så mångsidigt. Det kan användas i ett antal olika situationer och i det här inlägget kommer jag att prata om hur man fiskar en pratbit på rätt sätt.

En chatterbait är enkel a jigg med ett blad fäst vid den som är utformad för att skapa en massa rörelse i vattnet. Det är fantastiskt eftersom du kan använda det i varmare och kallare vatten, du kan använda det i gräsytor och du kan använda det på grunt och djupare vatten.

Vi kommer att prata om släpvagnarna att fästa på din jigg, hur man faktiskt fiskar beten och rätt växel att använda med den. Fortsätt att läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om hur man fiskar en pratbit på våren.

Chatterbaits

Alla chatterbaits är inte skapade lika. Det är inte så mycket märket utan det är mer av hur det är designat. Vissa chatterbaits rör sig snabbare än andra och vissa tar längre tid att få upp farten. Min favorit är Z-Man Jack Hammer (kolla priset på Amazon). Du behöver inte välja den utan se bara till att den du åker med rör sig så fort du simmar den.

Anledningen till att jag gillar Jack Hammer är att den rör sig snabbast och att den är stabil runt om. Den är lite dyrare men jag tror att den fångar mer fisk. Du kommer att klara dig bra med vilken gammal prat som helst, men om du vill fånga så mycket fisk som möjligt, använd de bästa beten.

När det kommer till Färg, vill du hålla det enkelt och använda färgen på det du försöker imitera. Dessa saker finns i en mängd olika färger men jag tror att du kommer att få det bästa resultatet om du håller dig till grunderna. De röda, gröna, bruna, svarta och vita. Det viktigaste du skulle försöka se ut skulle vara en elritsa eller languster. Använd den typen av färger.

  Hur man vet om jag har en fisk på linjen

Chatterbait trailers

När du bestämmer dig för vilken släpvagn du ska fästa på din jigg kan du gå med en badbete eller krabba stil bete. Vilken du går med beror på vad du försöker imitera. Tänk på vad fisken i det området kan äta. Finns det languster i området eller är det främst elrita?

Om det finns mycket languster i området så kanske du vill använda en krabba färgad chatterbait och craw style trailer. Om du vill imitera en krabba så kommer du förmodligen att vilja använda en grön, brun eller röd chatterbait. Då vill du sätta på din favoritvagn. Se några av våra favoriter här.

Om det inte finns många languster i området eller om du istället vill imitera en elritsa så vill du kasta på en badbete stil trailer. De Yamamoto Zako Swimbait från Amazon är ett bra alternativ. Den designades speciellt för chatterbaits och jag tycker att den ger den bästa action genom vattnet. Vissa av simbetena där ute rör sig inte så bra på sådana här beten. Om du ska använda den här vill du använda en vit, svart eller fiskfärgad chatterbait.

Hur man hämtar en Chatterbait

Sättet du hämtar ditt bete är det viktigaste när det kommer till att fånga fisk (ganska uppenbart). Om du vill hålla det så enkelt som möjligt kan du bara kasta och rulla in. Detta bete och trailer kommer att ha tillräckligt med action för att kunna landa fisk.

Om du vill landa mer fisk måste du ändra på saker och ting lite. När fiskar simmar rör de sig normalt inte i en rak riktning. De rör sig framåt och sedan åt sidan och sedan framåt igen. Det är det man vill imitera.

  Flyter isfiskeslädar?

Om du fiskar runt täcket (stenar, fallna träd, gräs) vill du det slå ditt lockbete in i dessa saker för att skapa en massa rörelse. Om något följer ditt lockbete när du rullar in det och du avleder det från något så kommer det att trigga attackinstinkten och det är mest troligt när du får en strejk.

Om du fiskar i öppet vatten och det inte finns något att avleda från då du måste skapa handlingen själv. Det första du kan göra är att snabbt sluta rulla. När du slutar rulla en sekund kommer det att få beten att släppa lite och det kan ibland räcka för att få en fisk att bita.

Nästa sak du kan göra är att ge rullen en snabb sväng. När du ger den en snabb sväng kommer den att påskynda beten och ändra riktning. Det är nästan som när det stöter på något och det fungerar riktigt bra. Om något följer efter ditt lockbete och du gör detta kommer det att tro att ditt bete springer efter det och greppar det.

Det sista du kan göra är dra den längs marken. Detta kommer bara att fungera med en släpvagn och det fungerar riktigt bra på natten (kommer fortfarande att fungera under dagen). Allt du behöver göra är att kasta ut den och låta den falla till botten. Du lyfter upp ditt spö vilket gör att beten skjuter upp från marken och sedan faller ner igen. När beten börjar falla ner vill du rulla in slacket.

Kugghjulet

Jag tror inte att redskapen gör någon jättestor skillnad när det gäller att fånga fisk. Det är mer personliga preferenser och vilken typ av utrustning du gillar. Vissa människor föredrar lättare redskap medan andra föredrar tyngre saker. Jag föredrar att gå lite tyngre själv.

  Genomsnittlig fiskebåtslängd (med 37 exempel)

Om jag fiskar en bait-bait så använder jag ett medeltungt spö med en baitcasting-rulle. Det är samma spö som jag använder till större delen av mitt fiske och har fungerat alldeles utmärkt för mig. Du kan använda ett lättare spö men jag får en bättre kroksats när jag använder något lite tyngre.

Jag ska också använda en flätad lina med en fluorkarbonledare. Jag gillar att använda fläta eftersom den är mycket starkare än vanlig fiskelina, håller 3-4 gånger längre och är känsligare så att du kan känna bettet direkt. Jag använder normalt ett 20 lb-test men du kan gå mycket tyngre om du vill. Jag kommer också att använda en fluorkarbonledare (du kan använda mono också) eftersom fisken inte kan se den i vattnet.

Anledningen till att jag gillar en tyngre installation är att jag kan slita bort den från ogräset om den fastnar. Det är lite svårare med ett lättare spö men det är inte omöjligt. Vissa människor använder en lättare stav med en fluorkarbonlinje och det fungerar bra för dem. Det är helt upp till dig och vad du föredrar.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.