Hur man får rost från ett diskställ

Numera är diskmaskiner en vanlig syn i hushållen då människor använder dem för att snabbt och effektivt diska sin disk. Och medan vissa människor fortfarande diskar på gammaldags sätt, är det svårt att förneka att diskmaskiner är mycket bekvämare. Utrustad med ställ liknande de används för att torka och hålla diskkan diskmaskiner hantera alla möjliga köksredskap och disk. Men vad händer om din diskmaskinshylla börjar rosta? Försöker du spara den eller helt enkelt köpa en ny?

Varför rostar mitt diskställ?

Generellt sett uppstår rost när beläggningen som skyddar diskmaskinsstället börjar blekna. Det kan hända av en mängd olika anledningar, men det är vanligtvis relaterat till åldrande eller felaktig hantering av tvättcyklerna:

  • Uppvärmningscykel: Om uppvärmningscykeln är för varm kommer vinylhöljena från stativen att smälta och skada diskställets beläggning. Inte bara det, utan den smältande vinylen kan också skada själva diskmaskinen.
  • Trauma: Om du släpper disken i gallret och överbelasta det kan vinylbeläggningen sakta rivas bort. Faktum är att vassa redskap som knivar och gafflar också kan skada beläggningen om den inte placeras på rätt sätt.
  • Åldrande: Som ett resultat av intensiv användning kommer beläggningen av lågkvalitetsställ att börja spricka och falla. Den processen sker med tiden och blir mer märkbar efter några års användning.

Hur är det med metalldiskställ?

Men vad händer om ditt ställ inte har någon vinylbeläggning och är gjord av rostfritt stål? I så fall, om ditt ställ inte har någon beläggning för att skydda det, kan rost uppstå på grund av några anledningar:

  • Vatten rör: Diskmaskinens vattenrör är gjorda av koppar, metall och mässing, vilket innebär att de är benägna att rosta. Och om det händer, finns det en stor chans att ditt rack också rostar när det kommer i kontakt med rören.
  • Att glömma bestick: De flesta metallbestick som knivar och gafflar är benägna att rosta, speciellt om de är gamla. Att glömma dem i stället efter en tvättcykel är farligt eftersom rost kan spridas till själva stället.
  • Järnrikt vatten: I vissa områden innehåller den lokala vattenförsörjningen järnoxid, som ackumuleras i maskinen under varje tvättcykel. Järnoxiden kommer att fastna på metalldelar som ställningar och rör och få dem att rosta.
Se även  Varför överhettas min Eureka-vakuum?

Är rost på mina diskmaskiner farligt?

Om rost börjar bildas inuti din diskmaskin, fastnar det vanligtvis på gallret och andra metallredskap. Och även om det också kan hamna i din disk, är mängden rost oupptäckbar och ofarlig.

Men om du märker stora mängder rost på dina diskar måste du undvika att äta av dem. Annars riskerar du att få hudutslag på grund av bakterieinfektioner orsakade av rost. Som en tumregel bör du skölja disken innan du äter av dem, även om du nyligen diskat dem i diskmaskinen.

Kan jag använda min diskmaskin om den har rost?

Beroende på hur mycket rost du har i din diskmaskin kan du fortfarande använda den i några år till. Ändå är det viktigt att förstå att rostiga rör så småningom kommer att gå sönder och kan orsaka översvämningar. Ännu värre, om vatten kommer i kontakt med någon av de elektriska komponenterna i diskmaskinen, kan det orsaka en kortslutning och lämna dig utan el eller ännu värre.

Därför rekommenderar vi att du rengör din diskmaskin och dess hyllor så mycket du kan för att förhindra rost. Du kan också ringa en specialist för att kontrollera din diskmaskin och hjälpa till att rengöra den. Och om det inte är möjligt bör du köpa en ny apparat så snart du kan.

Sätt att få rost från ett diskställ

Om du har att göra med rost på ditt diskställ kan du koppla av eftersom det finns en mängd olika sätt att bli av med den. Från professionella sammansättningar till gör-det-själv-lösningar, följande hjälper dig att rengöra dina diskställ på nolltid.

Se även  Hur man rengör en spegel utan ränder: Den bästa guiden till streckfritt glas

Oxalsyra

Oxalsyra är en förening känd bland rörmokare eftersom de använder den för att ta bort rost från rör. Som ett resultat kan du använda oxalsyra för att rengöra diskmaskiner i rostfritt stål som har börjat rosta. Och även om det finns i både flytande och pulverform, är det senare mer effektivt.

Allt du behöver göra är att strö det över hela gallret och sedan ge det en skrubb tills rosten börjar brytas sönder. Men om du bestämmer dig för att köpa den i flytande form kan du hälla lite oxalsyra i en handduk och använda den för att rengöra det rostiga området. Och glöm inte att skölja ställningen efter att du lyckats få bort rosten.

Rostborttagningsspray

Även om oxalsyra borde göra jobbet bra, kan du också välja rostborttagningssprayer som fungerar likadant. Applicera det bara på det rostade området, låt det dra i några minuter och ge det sedan en skrubb. Upprepa proceduren tills all rost är borta och skölj ställningen för att ta bort alla spår av kemikalierester. Var dock försiktig med vilken rostborttagningsspray du köper, eftersom en del av dem är frätande och kan skada stativet.

Bakpulver

Det finns nästan ingen DIY-städhandledning som inte nämner bakpulver, och det av goda skäl. Bakpulver är en kraftfull kemikalie som, när den blandas med vatten, har förmågan att lösa upp rost. Fyll helt enkelt diskhon med vatten, tillsätt en liten mängd bakpulver och blöt sedan diskstället i det i upp till 20 minuter. Ta sedan bort gallret och skölj det noggrant innan du låter det torka.

Vinäger

Vinäger liknar bakpulvermen den har extra fördel av att även förhindra rost i några dagar efter användning. Så, hur fungerar det? Du måste fylla diskhon med vatten och sedan lägga till en kopp vinäger eller så kan du helt enkelt hälla vinäger direkt på de rostiga delarna av gallret. Efteråt, skrubba ställningen med en svamp eller en borste, och rosten bör försvinna med lätthet. Ge den en annan skrubb med vanligt vatten, så ska ditt diskställ vara så gott som nytt.

Se även  Skadar salt gjutjärn?

Citronjuice Mix

Om inget av ovanstående fungerar måste du ta in de stora kanonerna. Börja med att blanda lika mycket bakpulver och vinäger tills du gör en pasta. Täck sedan över rosten med pastan och låt den ligga där i cirka 30 minuter. När det är gjort, skrubba området tillräckligt hårt för att avlägsna rost men inte för hårt eftersom du kan skada racket. Du kan använda en 3-i-1 rengöringsborste för att undvika att göra ytterligare skador på ditt rack. Upprepa proceduren tills du tar bort all rost, och glöm inte att skölja racket innan du använder det.

Poängen

Sammantaget går det inte att förneka att diskmaskinsställen snabbt kan bli smutsiga och rostiga, av en mängd olika anledningar. Från intensiv användning till förorenat vatten, det är svårt att förhindra rost från att ta över våra favoritköksartiklar. Det är dock viktigt att komma ihåg att rost kan hamna i vår mat, vilket kan orsaka några hälsoproblem. Därför är det vårt ansvar att rengöra och ta bort alla spår av rost från diskmaskinen och dess ställ.

Som tur är spelar det ingen roll hur rostigt eller smutsigt diskstället är, eftersom det finns många sätt att ta hand om det. Och om allt inte fungerar på något sätt kan vi alltid köpa en bättre och mer pålitlig ersättare.

Lämna en kommentar