Hur man får rost av rostfritt stål (och hindrar det från att komma tillbaka!)

Köksutrustning i rostfritt stål och hushållsapparater som knivar, stekpannor och kylskåp ger ditt hem ett mycket bra utseende. Men termen ”rostfritt stål” är inte precis den mest kortfattade beskrivningen av dessa apparater.

Rostfritt stål är till övervägande del stål, och stål rostar om det inte tas om hand i längden. Har du någonsin undrat hur man får bort rost från rostfritt stål? Läs vidare för praktiska tips samt hur du förhindrar att rost kommer tillbaka till dina älskade apparater.

Varför uppstår rost?

Den enkla förklaringen är att när kromet i rostfritt stål utsätts för syre som finns i atmosfären bildar det ett mycket tunt lager av kromoxid. Det är detta osynliga skikt, som täcker hela ytan på den rostfria apparaten, som ger den dess förmåga att motstå rost och fläckar.

Men skulle detta lager skadas, som det så ofta gör på grund av dåliga rengöringsmetoder, så kommer rost att bildas vid skadan. Den bästa nyheten är att med bara lite försiktighet kan kromoxiden läka sig själv och göra din apparat rostbeständig igen.

Hur man tar bort rost från rostfritt stål

Det finns flera metoder genom vilka du effektivt kan ta bort rost från dina rostfria apparater och redskap. Här är några praktiska alternativ:

Metod 1: Använd bakpulver

För denna metod kommer du att behöva:

Så här gör du:

  • Skölj ytan på apparaten eller redskapet: Använd den mjuka trasan för att noggrant skölja hela ytan på det aktuella redskapet eller apparaten i fråga. Tanken här är att dämpa hela området som visar rost. Så snart den är tillräckligt fuktig, strö ett lager av din bakpulver över hela den. Se till att ha en frisk päls på hela det rostade området.
  • Låt det sitta: När du har täckt hela området, låt bakpulver sitta på ytan i minst en timme.
  • Skrubba med din mjuka borst: När en timme (eller mer) har gått är det dags att börja skrubba med den mjuka borsten. Om du inte har en borste till hands kan du helt enkelt använda en gammal tandborste. Skrubba hela ytan noggrant.
  • Skölj med rent vatten: När du har sett till att hela ytan har skrubbats ordentligt, skölj av den med rent vatten för att se hur bra du har gjort det och torka av med hushållspapper.
Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Denna metod fungerar nästan alltid, men den kanske inte är lika effektiv när det gäller rostigare apparater och redskap. I så fall måste du använda något lite starkare.

Metod 2: Använd vinäger för att ta bort rost på rostfritt stål

För denna metod kommer du att behöva:

Detta är en av de mest effektiva metoderna för att ta bort rostfritt stål:

  • Skölj ytan med vatten: Spraya den infekterade ytan med rent vatten och se till att torka den ren med en trasa.
  • Blanda vit destillerad vinäger med vatten: Använd ett förhållande av 1:1, blanda den vita destillerade vinägern med vatten och spraya den blandningen över hela den rostinfekterade ytan.
  • Låt blandningen sitta: När du har sprayat den klibbiga vinägerblandningen över hela den infekterade ytan, låt den sitta i några minuter (5-10 minuter), så att den drar in ordentligt i metallen.
  • Använd skursvampen för att skrubba ytan: Med skursvampen, skrubba lätt ytan på redskapet eller apparaten längs fibrerna för att ta bort rosten utan att skapa fler repor.

När all rost är borta, tvätta ytan med tvål och vatten och torka sedan helt med hushållspapper.

Värsta rostborttagningsmetoder

Det finns en mycket god anledning till att båda dessa rostborttagningsmetoder inkluderar användningen av mjuka borstar, mjuka kläder och pappershanddukar. Det beror på att vissa metoder inte kommer att fungera när det gäller att lära sig hur man tar bort rost från rostfritt stål. En av dessa inkluderar användningen av stålull och stålborstar.

Du vill också hålla dig borta från rengöringsmedel som innehåller klor, brom, fluor eller jod. Allt som faller under kloridfamiljen är inte bra för rostborttagning. Detta beror på att alla dessa föremål tenderar att vara nötande och kommer att arbeta för att ytterligare repa och förstöra den ”rostfria” ytan, vilket gör redskapen och apparaterna ännu mer mottagliga för rostkorrosion.

Se även  Dyson vakuum gör högt ljud? 4 Möjliga orsaker och åtgärdar

Hur man håller rostfritt stål från att rosta

Även om dessa rengöringsmetoder är tillräckligt effektiva, är det ofta bäst att förhindra att rosten uppstår i första hand i stället för att försöka få bort den när den väl har bildats. Här är några tips och tricks som du kan använda för att förhindra att rostfritt stål rostar:

  • Tvätta inte med slipande material: En av anledningarna till att rost bildas på rostfritt stål är att det tunna lagret av kromklorid som ska skydda redskapet eller apparaten från att rosta är repat. Att tvätta dina rostfria köksredskap med slipande material som stålull eller rengöringsmedel som faller under kloridfamiljen kommer att förvärra denna situation ytterligare. Det bästa tillvägagångssättet är att använda mild tvål och mjuka borstar eller kläder.
  • Låt dem inte lufttorka: För det mesta tenderar människor att låta sina redskap lufttorka som ett sätt att spara sig det extra arbete som kommer med att torka dem med en trasa eller pappershandduk. Den långvariga exponeringen för vattendroppar uppmuntrar bildandet av rost på dina redskap. Det bästa tillvägagångssättet här är att använda en pappershandduk eller en mjuk trasa för att torka av dina redskap direkt efter att du tvättat dem och innan du lägger undan dem.

Allt du behöver göra är lite underhåll för att säkerställa att dina redskap och apparater i rostfritt stål inte rostar. Men om de gör det kommer de ovan beskrivna metoderna att hjälpa dig att lära dig hur du får bort rost från rostfritt stål samt hur du håller den borta!

Lämna en kommentar