Hur man får röklukt ur en husbil

Campare kommer snabbt att njuta av dofterna runt dem. Har du luftfräschare luktar det gott inuti. Men när rök från någon källa kommer in i interiören kan madrasser, kuddar, gardiner, säten och många andra delar av skåpbilen snabbt lukta rökigt.

För att få bort röklukt ur en husbil, börja med att ventilera fordonet och använd luftfräschare eller torkdukar för att maskera lukterna. Vädra sedan kuddarna, tvätta sängkläderna, lufta madrasserna, skrubba mattorna, torka av alla möbler och putsa fönstren. Glöm inte markisen heller.

I det här inlägget får du också lära dig följande information:

 • Tips för att ta bort röklukten från olika delar av en husbil
 • Orsaker till röklukt
 • Hur man förhindrar röklukt
 • Vad ska du göra om du plötsligt luktar rök i din husbil

Lufta ut husbilen med ventiler, vaxsmältor och tea tree-olja

Rök från lägereldar och cigaretter är de två vanligaste källorna som gör att campare luktar rökigt. Oavsett var den kommer ifrån kan rök göra hela din husbil obehaglig att koppla av i. Lyckligtvis finns det flera sätt att ta bort denna lukt från allt du hittar i husbilen.

Låt oss ta en titt på de fem bästa metoderna för att rensa bort eldsrök från en husbil:

 1. Använd några droppar tea tree-olja. Släpp dem på en varm, fuktig trasa och skrubba ytan på husbilen som är rökig. Om allt i ditt fordon luktar rök, överväg att skaffa en spridare för eterisk olja. Dessa produkter är billiga och kan täcka allt i din husbil på nolltid.
 2. Torktumlare är inte bara för torktumlaren, använd några torktumlare för att bli av med röklukten. Dessa lakan gör underverk för att ta bort lukt från kläder, stolar, gardiner och andra typer av tyg. Saken att komma ihåg är att när du använder torktumlare är de inte ett rengöringsmedel. Det är nästan som att använda deodorant istället för att faktiskt duscha.
 3. Ventilera husbilen så mycket som möjligt, speciellt på natten. Öppna alla ventiler, fönster och dörrar för att släppa igenom luft. Lukten av en naturlig bris i skogen kan räcka för att ta bort det mesta av röklukten som orsakas av en lägereld. Även om den inte tar bort den helt, kommer den att bli av med den tillräckligt mycket för att göra den uthärdlig.
 4. Använd plugin-program för luftfräschare. Med olika plug-ins kan du släppa doften av olika dofter. Vissa är alltid på eller kan ställas in på timers att gå av varje timme. Oavsett vilket, båda alternativen erbjuder en enkel lösning på lägerelden.
 5. Överväg att prova vaxsmältare. Dessa ljusalternativ har blivit allt populärare de senaste åren. De erbjuder ett otroligt urval av dofter utan att behöva en låga för att smälta vaxet. Du får dock inte köra husbilen medan en vaxsmältare är aktiv. Det är farligt och potentiellt mycket rörigt att städa upp. Och lämna aldrig vaxsmältaren utan tillsyn.

Få ut röken från kuddarna

Att få röklukt ur kuddarna i din husbil är mycket lättare än du tror. Allt du behöver är bakpulver och en påse (oanvända soppåsar fungerar också).

Följ dessa steg:

 1. Om kuddfodralet är tvättbart, ta av locket och tvätta det.
 2. Kasta skumkuddformen (när du tar bort överdraget) eller hela kudden i plastpåsen.
 3. Tillsätt 1 kopp bakpulver i kuddpåsen och stäng den. Du kan använda mer bakpulver om du har en större kudde.
 4. Skaka påsen i 1 minut för att täcka alla delar av kudden, låt sedan kudden ligga kvar i påsen i minst 8 timmar eller över natten.
 5. Ta ut kudden ur väskan, Skaka av bakpulver och dammsug om det inte lossnar lätt.
 6. Placera kudden utanför på ett picknickbord i några timmar, vänd den sedan för att vädra den andra sidan.

Denna process fungerar även för dina sängkuddar och alla slängkuddar du har i din husbil.

  Vad behöver jag för att sätta upp ett tält?

Var extra uppmärksam på gardinerna

Eftersom gardiner vanligtvis är gjorda av poröst tyg, är de ett av de första ställena där man kan nosa upp röklukten. Du kan dock ta bort det ganska snabbt när du tänker på att de flesta husbilsgardiner är tvättbara; då gör tvättmaskinen allt åt dig.

Om du inte har turen att ha tvättbara gardiner kan du först hänga dem på klädstrecket utanför för att vädra ut dem. Om det inte fungerar kan du sedan använda en produkt som februari för tyger. Innan du använder ett tygfräschare, testa det på ett oansenligt område för att se till att det inte fläckar.

Slutligen, om det inte blir av med lukten, kan du använda bakpulver för att få jobbet gjort. Följ samma grundläggande steg som vi listade ovan för kuddarna efter att ha låtit gardinerna sitta över natten, skaka ut dem och hänga dem på klädstrecket. Du kan behöva upprepa dessa steg.

Anmärkning: Du kan också få dem kemtvättade i en professionell butik.

Andra intressanta inlägg

 • Är Dawn diskmedel säker för camping?
 • Kan du sova i din bil eller skåpbil på en camping?
 • Vilket är det bästa sönderfallande toalettpappret?
 • Är generatorer tillåtna på campingplatser?

Rengör mattan med bakpulver

Du kan rengöra mattor på ett väldigt liknande sätt. Det är ingen hemlighet att luddigt, tätt tyg vanligtvis gör det svårare att bli av med röklukter. Följ stegen nedan för att snabbt rengöra din matta och få tillbaka den i husbilen.

 1. Börja med att ta bort mattan från din husbil; om den är avtagbar, om den inte är borttagbar, måste du sätta den på plats. Lägg den på en plan yta, till exempel en cementdyna på en campingplats eller din uppfart.
 2. Strö bakpulver jämnt över mattan. Du kan lägga till upp till 10 droppar citronolja, eukalyptusolja eller lavendelolja till bakpulver; blanda det bara i en behållare, låt det sitta i 6-8 timmar och strö det sedan jämnt på mattan.
 3. Låt bakpulver sitta i minst en timme eller två, längre är bättre, dammsug sedan läsken från mattan för att se till att du tar bort allt pulver.
 4. Om det fortfarande luktar rökigt, upprepa steg 2 och 3. Du kan också lägga till några droppar av din valda eteriska olja för att behålla den fräscha doften.

Använd vit vinäger, tvättläsk och ammoniak på vinylytor

Att hantera vinyl är lite knepigt. Den är inte särskilt porös, så när den väl har en rökig lukt kan den vara svår att ta bort. Du kan dock prova olika tekniker för att se vilka som fungerar för dig.

Ett förslag är att använda traditionella butiksköpta sprayer, Gilla det Föryngra Rengöringsmedel för läder och vinyl. Om du kan ta bort vinylmöblerna från husbilen får den bra ventilation.

Du kan också använda ¼ kopp vit vinäger, ¼ kopp bakpulver och ½ kopp ammoniak. enligt Hur man rengör saker. Tillsätt dessa ingredienser till en liter varmt vatten och torka av ytan med en svamp. Följ upp det med en torr trasa för att avlägsna fukt och upprepa processen om det behövs.

Spraya eller skrubba trämöbler med citrusrengöringsmedel

Rengöringsmedel för citrusträ är bland de bästa produkterna på marknaden för att ta bort röklukt från din husbil. De tar bort dålig lukt snabbt, men ser också till att resten av fordonet luktar behagligt under några dagar. Howard apelsinolja är ett alternativ som du kanske vill prova.

Ett annat alternativ är att skölja alla ytor med varmt vatten och en sådan produkt Murphy oljetvål. Ibland gör en bra skrubb underverk.

Fräscha upp sängkläderna med bakpulver och eteriska oljor

Det kanske mest uppenbara förslaget är med rökluktande sängkläder släng allt i tvättmaskinen och torktumlaren. Förutsatt att du redan har provat det eller att du bara inte har tillgång för tillfället, kan du få allt ångat också. Lakan, filtar och örngott är dock oftast inte problemet.

  16 verkliga fördelar med sommarläger för barn och vuxna

När det kommer till rökiga sängkläder, kuddarna och madrasserna är oftast de största problemen. Man kan inte riktigt slänga en hel madrass i tvättmaskinen, så vad kan man göra?

Använd 1 kopp bakpulver och några droppar eteriska oljor. Sängkläder kräver exakt samma process som mattor och gardiner. Den enda skillnaden är att vissa madrasser är svårare att arbeta med. Följ samma principer som vi gav ovan för kuddar och mattor för madrass och kuddar.

Skrubba markisen med diskmedel och varmt vatten

En husbils förtält försummas ibland. Många som köper begagnade husbilar upplever att markisen är sönderriven, täckt av mögel eller förstörd i någon annan form. Röken förstör vanligtvis inte markisen snabbt, trots att han kan hänga nära en lägereld.

Om din markis börjar lukta rök, ta reda på vilket material det är innan du rengör den. Tygbaserade markiser kan rengöras med bakpulver och tea tree-olja. Å andra sidan kräver vinylmarkiser bara vatten och rengöringsmedel. Skrubba den med en svamp och se till att varje hörn av ytan är täckt.

Låt markisen vara helt utdragen tills den torkar helt. Om du inte låter det torka kan mögel och mögel växa över natten.

Använd vatten, bakpulver och rengöringsmedel för enheterna

Slutligen kan vitvaror vara ett hett ämne för röklukt. Om ditt kylskåp, ugn eller dusch börjar lukta rök kan du ha allvarliga problem med händerna. Vi tar upp det i nästa avsnitt för att se över riskerna och orsakerna till rök från de olika apparaterna i en husbil.

Ändå är det ganska tråkigt att ta bort cigarett- och lägereldsrök från apparater. Du måste använda butiksköpta rengöringssprayer och massor av bakpulver. Prova dessa steg:

 1. Välj önskad rengöringsmedel.
 2. Skrubba insidan och utsidan av enheten (enheter måste kopplas ur för att undvika stötar).
 3. Torka av allt med en oanvänd/ren trasa.
 4. Upprepa steg 2 och 3 om det behövs.

Vad orsakar en rökig lukt i husbilar?

Om du någonsin har tittat igenom begagnade husbilspartier, så vet du att de inte är främmande för rökiga lukter. Cigaretter, lägereldar och felaktiga apparater kan alla orsaka röklukt i hela fordonet. Låt oss ta en titt på några av de främsta anledningarna till att din husbil luktar rök.

 • Som nämnts ovan kan cigaretter orsaka röklukt i husbilar och andra fritidsfordon. Om detta är fallet när du köper din begagnade husbil, använd tipsen ovan för att hålla den doftande fräsch innan du ger dig ut på vägen.
 • Om du tänder lägereldar för nära husbilen kommer den att tränga in i fordonet. Dina stolar, sängkläder, gardiner och andra tyger kan lukta rök på natten. Det är viktigt att parkera långt från elden om möjligt – rök från lägereld förvandlas till en unken, illaluktande lukt efter några timmars blötläggning i fordonet.
 • Gamla apparater med elproblem kan också orsaka röklukt. Oavsett om två ledningar skapar osynliga gnistor eller gas inte brinner effektivt, kan du ha ett allvarligt problem. Om detta är fallet med din husbil, byt ut enheterna eller låt dina kablar kontrolleras professionellt.

Hur man förhindrar rök från att stinka i din husbil

Förebyggande åtgärder är förstås det bästa sättet att hålla din husbil luktar ny hela tiden. Vi älskar alla doften av utomhus i naturen, men inte den stickande lukten av gammal rök från lägereldar och cigaretter.

Var här tre förstklassiga sätt för att förhindra att röken stinker i din husbil:

 1. Låt alltid din husbil ha ett högt luftflöde. Korrekt ventilation av takventiler, öppna fönster, skärmdörrar och ventiler är nyckeln till att aldrig lukta rök i fordonet. De kan också förebygga huvudvärk och farliga konsekvenser av matlagning inomhus.
 2. Stäng fönster, ventiler och dörrar när du parkerar nära en lägereld eller nära där människor röker. Håll därför om möjligt din husbil minst 4,5 meter från lägereldar.
 3. Rengör din husbil regelbundet. Oavsett om du ska torka golvet, torka av duschen eller torka dina sängkläder är det alltid viktigt att ha något att rengöra. Ta för vana att noggrant rengöra delar av fordonet varje dag när du åker på en längre campingtur. Det kan vara något så enkelt som att lufttorka soffkuddarna.
  Kan man bli solbränna genom ett tält?

Vad ska du göra om du plötsligt luktar rök?

Naturligtvis kan de tidigare nämnda källorna göra att röklukter växer med tiden. Plötslig röklukt kan dock vara ett tecken på ett mekaniskt fel som kan vara farligt. De kan komma från kylskåpet, spisen eller till och med under huven. Var inte rädd, du kan hantera vilken situation som helst utan att äventyra dig själv eller husbilen.

Här är några tips på vad du kan göra om du plötsligt luktar rök i din husbil:

 • Om du kör fordonet, dra åt sidan av vägen så snart som möjligt. Få inte panik eller gör plötsliga svängar eller rörelser som kan utsätta passagerare eller andra fordon i fara.
 • Stäng av tändningen och få ut alla andra ur fordonet. Om det finns ett elektriskt problem eller potentiell brandrisk är det bättre att vara säker än ledsen. Endast den mest mekaniskt benägna personen bör potentiellt stanna inomhus, och då endast om det är säkert att göra det. Om du är orolig och inte säker på var den kommer ifrån, ring en professionell.
 • Hitta källan genom att följa din näsa. Rökiga lukter är ofta lätta att upptäcka eftersom de blir starkare när du närmar dig dem. Börja med att öppna kylskåpet, dra ner ugnsluckan och kontrollera vattenpumpen. Anmärkning: Alla apparater bör omedelbart stängas av vid strömbrytarna.
 • Om du kan hitta källan kanske du kan åtgärda problemet. Lösa trådanslutningar är ofta så enkelt som att koppla bort och återansluta dem. Du kan till exempel använda vridbara ledningskontakter för att sammanfoga ledningar. Lösa ledningar kan orsaka gnistor genom att röra dem precis tillräckligt för att orsaka gnistor eftersom de inte är ordentligt anslutna.
 • Kom ihåg att ibland är det säkraste att anlita en professionell. Det kan sätta käppar i hjulet för din semester, men säkerheten kommer först. Vägassistanstjänster, såsom den ovärderliga medlemsförmånen som erbjuds av Bra Samdu kan komma tillbaka på vägen så snart som möjligt.

Som du kan se finns det ingen anledning till panik i dessa situationer. Du kan ringa någon för att få hjälp eller lösa problemet själv om du är tränad och självsäker. Som nämnts ovan, stäng av strömbrytarna omedelbart, att bryta den elektriska strömmen bör stoppa allt som orsakade den rökiga lukten.

Varning: Om du någonsin ser eld eller rök, gå ut ur fordonet omedelbart. Ingenting i eller på en husbil är värt att riskera ditt eller dina passagerares välbefinnande.

Slutsats

Rökiga husbilar luktar inte gott och är svåra att hantera. Men du kan använda de många användbara förslagen för att ta itu med alla lukter som orsakas av rök från cigaretter, lägereldar och så vidare.

Här är en sammanfattning av meddelandet:

 • Ha städmaterial, bakpulver, eteriska oljor och rena trasor till hands för rengöringsändamål.
 • Parkera minst 5 meter från lägereldar.
 • Utför dagliga eller veckovisa rengöringar för att förhindra röklukt från att byggas upp.
 • Att öppna fönstren, torktumlare och fräscha doftsprayer kan hålla din husbil doftande fräsch.