Hur man får luft ur bromslinorna på din Dirt Bike

Om dina bromsar känns lite svampiga är chansen att dina bromslinor är fulla av luft. Lösningen på detta är att lufta dina bromsar och i det här inlägget kommer jag att visa dig hur du luftar dem och även byter bromsvätska i din smutscykel.

Det kan verka som en skrämmande uppgift att byta bromsvätska, men det är faktiskt ganska enkelt och är något du bör göra regelbundet på din smutscykel. Du vet att det är dags att göra det när dina bromsar börjar kännas svampiga snarare än fjädrande och lyhörda.

Precis som motor- eller transmissionsolja håller de inte för evigt och när de gör sitt jobb börjar de försämras och gå sönder. Allt du behöver för att få jobbet gjort är en skruvmejsel, en skiftnyckel, en dropppanna och naturligtvis bromsvätska.

Hur man luftar bromsarna på din Dirt Bike

Jag tycker alltid om att tvätta min cykel innan jag börjar med något sådant här arbete, för om du får smuts eller skräp inuti den kommer det inte att vara bra alls. När allt är snyggt och rent är du redo att börja!

 1. Det första du vill göra är att hitta huvudbehållaren (som sitter på styret vid din främre broms) och ta bort topplocket på den. När det är avstängt vill du fylla det med bromsvätska (det kommer att berätta vilken typ av själva locket).
 2. Efter det vill du hitta dräneringsmuttern på baksidan av bromsoket (ta av gummilocket först). Sätt någon form av dropppanna under den för att fånga upp all vätska som kommer ut. Du kan också fästa en slang om du föredrar det.
 3. Ge bromsspaken några drag, håll ner spaken och lossa långsamt dräneringsmuttern. Vätskan börjar komma ut och din spak blir riktigt mjuk. Dra åt muttern igen och släpp spaken. Allt du behöver göra nu är att upprepa denna process tills du börjar se den nya vätskan komma ut (se till att du fortsätter att fylla på behållaren så att den inte blir torr).
 4. När du ser den nya vätskan komma ut, dra bara åt dräneringsmuttern, sätt tillbaka gummilocket som sitter på den, fyll på huvudbehållaren till rätt plats (det borde ge dig en linje) och sätt tillbaka locket.
  Bästa fiskelina för ultralätta spinnrullar

Det är ganska mycket det. Du kan hålla ner bromsspaken i några timmar med hjälp av några dragkedjor och efter det bör du vara igång och dina bromsar ska vara så bra som nya.

Hur man reverserar blöder Dirt Bike-bromsar

Det här är ett annat sätt att tömma dina bromsar och istället för att trycka bromsvätska från toppen trycker du den genom botten och ut över toppen. Detta kan ibland fungera bättre eftersom det inte släpper in någon luft i systemet. Om du har provat det normala sättet att lufta bromsar och den fortfarande är svampig skulle jag rekommendera att du provar detta.

Du kommer att behöva 2 sprutor för att göra detta. En för att trycka in bromsvätskan och en annan för att ta ut bromsvätskan ur huvudbehållaren. Så här gör du:

 1. Det första du vill göra är att ta bort huvudbehållarens lock (vid den främre bromsspaken). Se till att cykeln står plant så att vätskan inte rinner ut och se till att du inte får någon vätska på huden eller delar av din cykel.
 2. Nästa sak du vill göra är att ta bort bromsvätskan som finns i behållaren med en av dina sprutor.
 3. Ta bort dräneringslocket som finns på baksidan av bromsoket så att du kan komma åt dräneringsmuttern.
 4. Fyll sprutan med ny bromsvätska och fäst slangen på dräneringsmuttern. Slangen kan hoppa av medan du fyller på vätskan så att du kan säkra den med en dragkedja.
 5. Lossa dräneringsmuttern med skiftnyckeln och börja sakta sätta in den nya bromsvätskan. När du har lagt i en liten mängd vätska, dra åt muttern igen och kontrollera huvudbehållaren för att se till att den inte är full.
 6. Töm behållaren igen med sprutan och upprepa processen tills all gammal vätska är ute och bromsspaken inte längre är svampig.
  Spelar färgen på flätad fiskelina verkligen någon roll?

Det är ganska mycket det. Se till att du drar åt dräneringsmuttern och sedan kan du ta bort slangen och sätta tillbaka dräneringslocket. Se till att rätt mängd vätska finns i behållaren (det ska finnas en linje) och sätt tillbaka huvudlocket. Se till att din broms känns stabil och att du är redo att köra!

Kan du använda bilbromsvätska i en Dirt Bike?

Du kan använda bilbromsvätska i din smutscykel men jag skulle rekommendera det. De flesta bilar använder Dot 3 bromsvätska medan de flesta smutscyklar använder Dot 4. Om du använder Dot 3 bromsvätska i din cykel kommer det med största sannolikhet att koka snabbare och det kommer inte att vara bra för din cykel. Var inte lat och använd bara det som rekommenderas så får du mycket färre problem.

Dirt Bike Brake Blödningstips

Här är bara några ytterligare tips för när du luftar bromsarna på din crossmotor:

 • När du fyller på bromsvätska på din cykel, se till att den står upprätt så att du får en sann läsning om hur mycket vätska som finns i din cykel.
 • När du sätter in den nya bromsvätskan från botten, se till att du håller sprutan upprätt så att det inte bildas luft inuti slangen.
 • Efter att du har lagt i ny bromsvätska är det alltid en bra idé att rengöra bromsoket och huvudreservoarområdet för att bli av med eventuell bromsvätska som läckt ut.
 • Sätt lite smörjmedel på huvudbehållarens skruvar för att göra dem lättare att ta av nästa gång.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

  Yamaha TTR 125 Underhåll och reparationer

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.