Hur man får hundkissa ur trägolv

Ingen vill att deras hund ska kissa på sina trägolv, men ibland händer olyckor. För att undvika permanenta skador på ditt trägolv är det viktigt att veta de bästa sätten att ta bort hundurin och förhindra att det händer igen.

Här är de 5 kritiska stegen för att få hundkissa ur trägolv:

 1. Rensa upp urinen så snabbt som möjligt
 2. Putsa bort urinfläcken
 3. Bleka urinfläcken
 4. Deodorisera golven
 5. Rensa det drabbade området

Resten av den här artikeln kommer att diskutera exakt vad som händer när hundkissa kommer in i dina trägolv och hur man tar bort det effektivt. Låt oss dyka direkt in i det!

1. Rengör urinen så snabbt som möjligt

För att begränsa mängden skada som görs på dina golv bör du se till att du städar upp urinen så snabbt som möjligt. Som vilken vätska som helst, ju längre den sitter på dina lövträd, desto mer skada kommer den att göra.

När allt kommer omkring är det ingen stor sak att spilla ett glas vatten på dina trägolv så länge du städar upp det. Problemen börjar när du inte torkar av vattnet direkt. Om du lämnar det tillräckligt länge kommer det att suga in i ditt trä.

Det bästa sättet att göra den första rengöringen är att suga upp urinen med pappershanddukar eller några gamla handdukar som du inte har något emot att färga. När du har rengjort den första pölen, vill du torka området rent med vatten och en ren handduk. Se till att du får upp all fukt med hushållspapper när du är klar.

Om du fångar det tidigt nog borde det här steget ha fått ut det mesta av urinen, och du behöver bara göra lite mild deodorisering.

Om urinen har suttit tillräckligt länge för att missfärga lövträet, måste du göra en hel del mer arbete för att bli av med fläcken och den stickande lukten. Du måste förmodligen använda starka kemikalier som blekmedel och väteperoxid, men mer om det senare.

2. Putsa bort urinfläcken

Om du har rensat upp den faktiska urinen bäst du kan, och du ser att själva lövträet är färgat, har du en hel process framför dig.

Det första steget kommer att vara att polera bort fläcken.

De flesta lövträ är färdigbehandlade, vilket innebär att de är belagda i ett skyddande lager. Detta är tänkt att hålla fukt ute och skydda träet från mindre repor och andra skador.

Tyvärr, när fukt kommer under finishen, måste den tas bort för att rengöra träet. Det är där poleringen kommer in. Du vill ta lite sandpapper (80 till 100 grit borde fungera) och börja slipa bort det skyddande lagret.

Om du har tur, när du har gått hela vägen genom finishen, kommer fläcken att vara borta, och du kommer att kunna lämna det där och gå vidare till deodoriseringssteget. Om det fortfarande finns där, börjar du nu blekningsstadiet.

3. Bleka urinfläcken

Om fläcken fortfarande är synlig efter att du polerat bort det översta lagret, bör du bleka lövträet för att ta bort urinfläcken.

Se även  Vad händer om du äter äggskal?

Viktig notering: Blekmedlet kommer att förstöra färgen på ditt trä. Men vid denna tidpunkt gjorde urinen redan det. Du försöker helt enkelt bevara integriteten hos ditt golv med antagandet att du kommer att få den delen av ditt golv utbytt en dag.

Om du inte vill att blekmedel ska lämna en vit fläck på ditt lövträ, är den första kemikalien du bör använda Väteperoxid.

Så här använder du väteperoxid på ditt trägolv:

 1. Häll en liten mängd väteperoxid för att täcka fläcken.
 2. Låt peroxiden sitta i minst 20 minuter. Du bör se några bubblor i detta skede.
 3. Torka bort väteperoxiden för att kontrollera om fläcken fortfarande finns där.
 4. Upprepa om det behövs.

Om du fortfarande inte har sett förbättringar efter att ha provat väteperoxidmetoden, gå vidare till utspädd blekmedel. Se till att bära handskar när du använder blekmedel för att undvika kemiska brännskador.

Alla har olika rekommendationer om vilken procentandel blekmedel som ska användas, men om du går den här vägen är det bäst att göra en svagare lösning först och långsamt öka mängden blekmedel tills du ser resultat.

Så här använder du blekmedel för att få hundkissa ur ditt lövträ:

 1. Applicera en utspädd blekmedelslösning med en fuktad trasa eller svamp.
 2. Låt det sitta i 5 minuter.
 3. Skaka bakpulver ovanpå fläcken. Bakpulver kommer att neutralisera de farliga aspekterna av blekmedlet.
 4. Låt bakpulver sitta i några minuter.
 5. Torka av bakpulver och blekmedel.
 6. Skölj området med vatten och klappa det torrt.
 7. Upprepa om det behövs.

När det är helt torkat kan du bestämma om du behöver blanda ihop en starkare blekmedelslösning. Du kan också prova att lämna blekmedlet i några minuter längre för att låta det reagera med urinen.

Notera: Medan fläcken fortfarande är våt är det nästan omöjligt att avgöra om fläcken har förändrats. Var medveten om detta eftersom det kan sluta med att du överbleker ditt golv.

När fläcken har tagits bort helt – eller när du har gett upp – kan du gå vidare till deodoriseringsfasen.

4. Deodorisera golven

Nästa sak du vill göra när du får ut urinen från dina trägolv är att deodorisera området.

Även om du inte kan upptäcka en doft, kommer du fortfarande att vilja gå igenom det här steget – om din hund lyckas känna lukten av ett spår av urin, är det mer sannolikt att de upprepar misstaget. Detta är särskilt viktigt om du pottränar en valp. Du vill inte lämna en doft som kan uppmuntra den att associera golvet med kissning.

Det finns ett par olika sätt att deodorisera ditt golv beroende på hur allvarlig olyckan är och hur länge det satt där. Den enklaste metoden innebär att använda enkel bakpulver:

 1. Strö ett lager bakpulver över och runt platsen där din hund råkade ut för olyckan.
 2. Låt bakpulver sitta i minst 8 timmar.

Denna metod bör räcka för att bli av med eventuell kvarvarande doft.

Se även  Hur många malkulor att använda i ett rum

Men om urinen hade gott om tid att suga in i trägolven, måste du använda en starkare metod.

Du kan fortfarande använda bakpulver som pricken över i för att absorbera eventuella restlukter, men du vill använda något mer robust först för att se till att du får ut lukter som sitter djupt i lövträet.

Tänk dock på att de flesta av dessa metoder kommer att orsaka viss missfärgning på dina golv.

Återigen kan du använda väteperoxid för att bli av med lukten:

 1. Blötlägg en gammal trasa med väteperoxid.
 2. Lägg den över det drabbade området.
 3. Täck duken med plastfolie och tyng ner den med en bok för att påskynda processen.
 4. Låt trasan sitta i minst 8 timmar.
 5. Ta bort trasan och skölj området med rent vatten.
 6. Torka platsen.
 7. Upprepa om det behövs.

När du tar bort väteperoxiden är chansen stor att ditt golv blir blekt. Det är därför denna metod inte rekommenderas om du inte bryr dig om fläckens utseende längre.

Om inget av dessa alternativ låter tilltalande kan du också använda en kommersiell golvrengöring. Dessa är speciellt framtagna för att ta bort urinfläckar och lukter från husdjur och kan fungera mycket bra. Du måste dock ha samma saker i åtanke. Om du bestämmer dig för att använda en så kommer ditt golv förmodligen att bli något ljusare. Kontrollera recensionerna för att se vad andra husdjursföräldrar hittade och om det fungerar på trägolv.

5. Reparera det drabbade området

När du har blekt och deodoriserat platsen är det dags att bestämma vad du ska göra för att dölja området. Om du planerar att sälja ditt hem en dag vill du förmodligen byta ut golvbrädorna någon gång. Men om du planerar att bo i huset ett tag till eller om du inte är redo att byta ut golvbrädorna ännu, finns det några saker du kan göra för att förbättra områdets utseende.

Helst vill du renovera området helt, men inte alla har kompetens, tid och pengar för att göra detta. Om du huvudsakligen är orolig över utseendet på ditt trägolv kan du prova att måla området.

För att starta lackeringsprocessen, slipa området. Använd fint sandpapper (120 – 240 grit) denna gång. Du borde redan ha gjort detta när du försöker polera bort fläcken, men gör det en gång till bara för att se till att allt är helt slätt.

Här är några saker att komma ihåg om du vill måla ditt lövträ:

 • Försök att ta reda på vilken exakt färg som ursprungligen användes på dina lövträd för att få den bästa matchningen.
 • Följ alltid instruktionerna på etiketten,
 • Applicera färgen lager för lager tills du når önskad nyans.

Detta kommer inte att skydda träet, men det kommer åtminstone att få den blekta och slipade delen att matcha resten av ditt golv så nära som möjligt.

Du kan antingen lämna det målat så eller applicera en blank finish för att skydda träet. Ett eller två lager över den torkade färgen borde räcka.

Se även  Hur länge håller malkulor utanför?

Jag rekommenderar Varathane Rust-Oleum Golvfinish (Amazon.com). Det är en blank vattenbaserad finish som torkar mycket snabbt och är mycket motståndskraftig mot fläckar.

Du kanske också gillar att läsa: Hur man fixar repor i trägolv från en hund

Vad gör hundurin med trägolv?

Hundurin kan snabbt bryta ner den skyddande finishen på trägolv och sippra djupt in i golvbrädorna. När golvbrädorna väl har absorberat urinen kan lukten sitta kvar i månader. Dessutom kommer doften att uppmuntra din hund att kissa på golvet igen.

Helst bör du stoppa hundkissa från att hamna på dina trägolv helt och hållet. Som all urin är hundurin något surt. Syran löser upp finishen på ditt lövträ.

Finishen är tänkt att skydda lövträet från att skadas. Det gör den genom att förhindra att fukt tränger djupt in i golvbrädorna. Så även om urinen till en början kan sitta ovanpå finishen, kommer den så småningom att hamna djupt in i lövträet.

När det väl har blötts in i träet har du två huvudproblem att ta itu med – fläcken och lukten. Fläcken kommer att vara praktiskt taget omöjlig att få ut utan att missfärga träet på annat sätt. Så när du tar bort fläcken, kom ihåg att det är osannolikt att ditt trä någonsin kommer att se ut som det brukade. Målet är bara att rädda träets hälsa så att du inte behöver byta ut golven så fort du upptäcker problemet.

Det andra problemet du kommer att ta itu med är lukten. Även om den ursprungliga lukten kommer att blekna med tiden, kommer din hund att kunna dofta den långt efter. Detta kan skapa problem, särskilt om den första olyckan berodde på potträning.

Du vill inte ha något urindoftande i ditt hem eftersom det kan uppmuntra din hund att kissa där mer. Om du inte lyckas få bort lukten helt kan olycksplatsen snabbt bli din hunds favoritbadrum.

Om din hund börjar kissa där oftare kan du också få problem med fukt. Om dina golvskivor ständigt kissas på och aldrig får chansen att torka ut, kan träet skeva och så småningom ruttna. Det är därför det är viktigt att se till att du städar upp ordentligt första gången så att detta inte blir ett återkommande problem.

Viktiga takeaways

När du märker att din hund har råkat ut för en olycka, städa upp den så fort som möjligt. Ju snabbare du får bort urinen från golvet, desto mindre tid kommer det att behöva för att korrodera ytan och tränga in i träet.

Om det redan har färgat träet, kommer du att behöva använda flera kemikalier för att ta bort fläcken och lukten, vilket sannolikt kommer att bleka träet i processen. Det kommer dock att hålla ditt trä från att skeva och lukta tills du kan byta ut golvet. Alternativt måla över det drabbade området och använd en finish för att återställa lövträet.

Lämna en kommentar