Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Gummi är alla barns favoritguilty pleasure. Det är vad du sträcker dig efter när du har dålig andedräkt, när du är uttråkad eller när du inte är hungrig utan bara vill ha lite smak i munnen. Det kan vara ett enkelt sätt att minska stressen eller dämpa det ihållande sockersuget.

Men lika bra som tuggummi är för dina smaklökar, är det inte fantastiskt för dina kläder. En bit tuggummi som du av misstag har lämnat på ditt bord kan lätt fastna på skjortärmen. Likaså kan den biten tuggummi som du har glömt i fickan på din jacka lätt förvandlas till en sliskig pöl om du lägger den i tvättmaskinen.

Den resulterande klibbiga pistolen är redan svår att ta bort. Men om du av misstag körde kläderna genom torktumlaren, blir din rengöringsutmaning så mycket svårare – men inte omöjlig.

För medan torrt tuggummi är svårt att ta bort från kläder, finns det sätt att göra det framgångsrikt. Så om du undrar hur du får bort tuggummi från kläder som gick genom torktumlaren, kavla upp ärmarna och gör dig redo. Vi kommer att dela med oss ​​av den enklaste metoden för att ta bort detta klibbiga ämne så att dina kläder blir lika fräscha som den dagen du köpte dem!

Gummi och kläder: en grundläggande uppdelning

Liksom pixy sticks och surt godis, är tuggummi en av de godsaker du förväntar dig att vara helt syntetiska. Men du kan bli förvånad över att höra att detta godis faktiskt finns i naturen.

Vissa växtarter, såsom Sapodilla-trädet, producerar saft som har en mycket klibbig och seg konsistens som nära speglar tuggummi. Under antiken tog människor juicen och tuggade den för att avvärja hunger, tristess eller förbättra sin koncentration. Efter den industriella revolutionen började tillverkarna lägga till artificiella smakämnen till juicen för att göra den mer tilltalande.

Men efter andra världskriget började syntetiska material bli mer populära. Det var alltså inte längre bekvämt att använda naturliga ingredienser för att göra tuggummi. Därför började tillverkarna förlita sig på en gummibas som de lade till smakämnen för att skapa detta enkla godis.

Basen innehåller tre grundläggande ingredienser – harts, vax och elastomer. Harts är den tuggbara delen, men eftersom det kan vara väldigt segt lägger producenterna vax till det för att mjuka upp det. Elastomer är det som ger tandköttet elasticitet och hjälper det att hålla sig intakt trots upprepad tuggning.

Övriga ingredienser du kan hitta i tuggummi skiljer sig från märke till märke. Men på den mest grundläggande nivån innehåller de sötningsmedel som socker, dextros eller maltos. När det gäller sockerfritt tandkött innehåller de ofta konstgjorda sötningsmedel som aspartam, såväl som olika varumärkessmaker som mynta, grönmynta eller fruktiga alternativ.

Tillverkare förlitar sig på glycerin för att ytterligare mjuka upp tandköttet och polyolen för att ge det det hårda yttre. Det är polyolen som gör att tandköttet blir helt klibbigt. Ämnet löser sig när det kommer i kontakt med fukt. Om vätskan är varm, påskyndas denna process och gör gummina i basen mjukare och mer vidhäftande.

Det är därför det är ett sådant problem att ta bort tuggummi från kläder. När du kör den genom en varm tvättcykel kommer basen att lösas upp och spridas över tyget. Luften från torktumlaren gör att det mesta av fukten avdunstar. Därmed slutar du med en semi-klibbig goop-fläck som är en absolut mardröm att bli av med.

Ta bort tuggummi från kläder som gick genom torktumlaren: 7 metoder

Om du har upptäckt en bit tuggummi som fastnat på några av dina kläder, misströsta inte. Din favoritoutfit är inte förstörd. Det finns flera metoder du kan använda för att ta bort den där irriterande biten en gång för alla.

1. Rengöringsmedel

Tvättmedel är en utmärkt lösning som tar bort tandköttet, förutsatt att du använder den på rätt sätt. De flesta tvättmedel innehåller kemikalier som hjälper till att lossa limen i tandköttet och därmed gör det lättare att ta bort.

Så när du är redo att börja städa, placera plagget i diskhon. Häll sedan flytande tvättmedel över området där tandköttet har fastnat. Använd en tandborste för att badda in tvättmedlet i och runt tandköttet. När du har låtit lösningen vila i cirka 10 minuter, använd ett vass blad för att försiktigt ta bort tandköttet. Om det finns något överskott kvar, ta gärna bort det med naglarna. Efteråt tvättar du plagget som du brukar för att rensa bort eventuella överblivna fläckar.

2. Tandkräm

En annan vanlig hushållsartikel som kan hjälpa till att rensa ut tandköttet är tandkräm. Detta klibbiga ämne hårdnar när det utsätts för luft. Därför kan du använda den som en slags DIY gummiborttagare.

Dutta bara lite av pastan på tandköttet, var noga med att inte fläcka kläderna. Låt den vila någon minut tills den blir halvhård. Platta sedan till tandköttet med din öppna handflata eller en annan plan yta.

När tandköttet är helt täckt, låt tandkrämen härda helt. Så fort du märker sprickor i ytan på tandkrämen, försök att skrapa bort den med ett vasst blad.

3. Vinäger

När det gäller att rensa bort tandköttsfläckar är det inget som fungerar riktigt bra vinäger. Surheten i detta ämne kan lösa upp tuggummi och minska några av dess vidhäftande egenskaper.

Så för att rengöra dina kläder, mikrovågsugn en kopp destillerad vit vinäger i cirka 30 sekunder. Använd en tandborste och gnid in den varma vinägern i tandköttet. Fortsätt att skrubba försiktigt tills tandköttet lossnar och börjar lösas upp. Rättvis varning, dock kommer den här metoden att lämna lite av en fläck på dina kläder. Du kan dock enkelt fixa detta genom att lägga till en DIY fläckborttagningsmedel till din nästa tvätt. Blanda helt enkelt lite väteperoxid med diskmedel och presto! Den där irriterande lilla tandköttsfläcken borde vara borta efter en tvätt.

4. Jordnötssmör

Att använda jordnötssmör för att ta bort tuggummi verkar helt slumpmässigt. Hur kunde detta klibbiga pålägg eventuellt ta bort tuggummi som fastnat på dina kläder? Svaret är amylas. Detta är ett enzym som finns i jordnötter som kan lösa upp gummibasen. Därför är det den perfekta lösningen för tandköttsfläckar.

Sprid ut ett kladd av vanligt jordnötssmör, försök att täcka så mycket av tuggummit som möjligt, samtidigt som du undviker att få det på tyget. Låt det vila i mellan 5 till 10 minuter, så kan tandköttet förlora en del av sin hårdhet. När de 10 minuterna är slut, ta bort tandköttet med ett vasst blad.

5. Lägg plagget i frysen

Anledningen till att tuggummi fastnar på plagg är för att fukten lossar basen. Så den logiska lösningen på detta problem är att ta bort fukten. Det enklaste sättet att göra detta är att lägga plagget i frysen.

Vik först ditt klädesplagg så att tandköttet är på utsidan. Slå sedan försiktigt in plagget i plastpåsen och se till att det inte fastnar. Förvara påsen i frysen i minst två timmar, låt tandköttet stelna. Fukten i tandköttet kommer att frysa, vilket gör goop så fast som en sten. Detta gör att du i sin tur kan skrapa bort den med en kniv.

6. Luftspray på burk

Denna tandköttsrengöringsmetod är lite på den okonventionella sidan. Vi kan dock inte förneka att det fungerar. Konserverad luftspray, eller Gas Dustersom det också kallas, är en typ av rengöringsprodukt som oftast används för rengöring av utrustning som inte kan behandlas med vatten.

Burken innehåller komprimerad gas, som stöts ut med hög hastighet i samma ögonblick som du trycker på det övre munstycket. Som ett resultat får du en kraftfull luftström som kan ta bort smuts från även de tätaste springorna. Bekvämt kan luftspray på burk också hjälpa dig att ta bort tuggummi som har fastnat på dina kläder. Spraya helt enkelt luften på tandköttet tills det lossnar. Skrapa sedan bort den med en smörkniv eller andra vassa blad.

7. Tejp

Det finns en gag som du kan fixa nästan vad som helst med hjälp av tejp. Även om detta inte gäller allt över hela linjen, gäller det verkligen för tuggummi. Både tandköttet och tejpen är självhäftande. Om du trycker tejpen mot tandköttet kan du därför enkelt ta bort den från dina kläder.

Börja med att klippa av en bit tejp som är precis tillräckligt stor för att täcka tandköttet, men inte tillräckligt stor för att fastna på tyget. Tryck sedan på tejpen så att den fastnar på tandköttet. Du kan använda nageln för att repa på ytan, se bara till att tejpen och tandköttet binder väl till varandra. Använd lite kraft och dra bort tejpen. Eftersom gummit har stelnat i torktumlaren bör det lossna i en ren bit.

Men om tejpen inte tar bort den, applicera en ny remsa igen och försök igen. Om du fortfarande inte har någon tur, överväg att använda olika typer av tejp.

Så snart tandköttet är av, applicera fläckborttagningsmedel vid behov för att rensa bort eventuella kvarvarande fläckar.

Viktiga takeaways

Tuggummi kan vara en rolig, välsmakande aktivitet. Men så fort den biten fastnar på din favorit-T-shirt, slutar det roliga där. Tandköttsfläckar är notoriskt svåra att ta bort, speciellt om du redan har tvättat och torkat dina kläder. Men med rätt verktyg och bara lite tålamod kan du också lära dig hur du får bort tuggummi ur kläder som gick igenom torktumlaren, utan att skada din favoritoutfit!

Lämna en kommentar