Hur man fångar Kokanee under isfiske

Många människor blir förbannade när vintern kommer eftersom många av deras favoritfiskar blir otillgängliga. Tur för dig, isfiske efter kokanee är ganska enkelt och lyckat!

Använd en fishfinder, lokalisera en skola med kokanee och borra sedan ett hål i isen. En långsam och jämnt jiggande rörelse är mest effektiv när du använder en dodger eller sked för att fånga kokanee.

Om du är ny på isfiske finns det mycket att förstå. Läs vidare för att lära dig hur det går till.

Komma igång

Isfiske är fiskarnas stora utjämnare. Oavsett om du har en båt eller inte kan du bli en framgångsrik isfiskare. Jag skulle faktiskt varmt rekommendera att du håller din båt borta från frusna sjöar. Inte längre begränsat till att stå på kanterna av bryggor, kasta din lina nedsättande från stranden, eller lura dig från dina fiskekompisar och deras båtar, kan du äntligen bli den oberoende OCH framgångsrika fiskare du alltid har drömt om att vara.

Ice Safety

Isfiske efter kokanee-lax kan vara lite farligare i sig än isfiske för många andra fiskar, särskilt när det kommer till isfiske som inte är i land. Kokanee-laxen tillbringar sin tid svävande över djupt vatten, där maten är som mest. Detta innebär att du mer än troligt kommer att behöva fiska över de djupaste delarna av sjön.

Is börjar frysa vid stranden och sprider sig därifrån. Ha det i åtanke när du reser längre bort från den. Ytan kan vara frusen, men den har inte haft så mycket tid att vara frusen som andra delar av sjön eller reservoaren har, och isen kan vara tunnare.

Se till att du är säker genom att kontrollera tjockleken på isen ofta och känna till de olika typerna av is. Till exempel är grumlig eller vit is i allmänhet full av luftbubblor och fickor, och även om den kan vara tjock är den inte stark och den går lätt sönder.

Att känna till de olika typerna av is och hur mycket vikt du kan lägga på isen är viktigt. Fiska inte på is som är tunnare än 4 tum tjock. Is som är 4 tum tjock är säker för dig att isfiska på, 5 tum kan troligen ta en snöskoter och cirka 12 tum kan troligen hålla en bil. Om du är osäker, gör det inte. Att falla genom isen eller tappa bilen till botten av en sjö är inte värt ett par fiskar.

Vilka förändringar?

Även om många saker kommer att förbli desamma eller liknande, kommer det att finnas några grundläggande förändringar som du måste lära dig om och göra för att verkligen bli en framgångsrik fiskare ute på isen.

Om du tidigare inte hade någon båt får du ökad och lättare tillgång till kokanee lax. Kokanee lax är mycket temperaturkänslig fisk och lever vanligtvis på djupare vatten, där deras födokälla, djurplankton, vanligtvis finns. Med ytan av sjön eller reservoaren frusen över, kommer du att få en mycket mer smärtfri (och förhoppningsvis framgångsrik) fiskeupplevelse eftersom du nu har tillgång till de djupare delarna av sjön.

  Vad är en Baitcasting Rod?

Även stilen eller tekniken du använder för att fånga fisk kommer att förändras. Medan de flesta kokanee-fiskare fiskar genom att trolling (dra en lina djupt i vattnet) bakom sin båt med en downrigger, kan du inte göra det när du fiskar från ett hål som är lite större i diameter än din genomsnittliga burk chili.

Istället för att trolling kallas tekniken du kommer att använda när du är på isfiske att jigga.

Jiggar

Processen att jigga från en båt innebär ofta att en viktad lina, med flera agnade krokar på varje lina, rycks upp och ner, vilket ger intrycket av oberäkneligt, skadat byte. Ibland görs detta av enskilda personer, andra gånger görs det av en maskin.

Djupet är helt avgörande med jiggning eftersom du inte använder någon horisontell rörelse, som trolling. Jigging är i huvudsak en rent vertikal fiskestil. När du väl har din viktade och bete lina i vattnet, se till att du ger linan en ryckande rörelse upp och ner. Denna rörelse är mer än troligt det som kommer att fånga fiskens uppmärksamhet.

Var inte för aggressiv eller hård i din jiggning, gränsen mellan den aggression du försöker inspirera i kokaneen och att skrämma bort den är tunn. Föreställ dig att du använder en jojo! Se till att du använder precis tillräckligt för att få flashern och/eller dodger att göra sitt jobb. Du kan rulla in linan och släppa den tillbaka i vattnet, men om du inte flyttar till en annan plats borde det inte vara nödvändigt.

Fiskmat!

I de flesta fall skulle vi imitera en källa till mat, men inte med kokanee. Kokanee, som jag nämnde tidigare, har en diet som huvudsakligen består av djurplankton. Eftersom inget du kommer att fiska med kommer att likna djurplankton, är ditt mål egentligen inte att göra dem hungriga, ditt mål är att göra dem galna.

Kokanee-lax, liksom sina mer oceaniska kusiner, är mycket aggressiva, territoriella och nyfikna, vilket är konstigt, eftersom de är en bytesfisk. Att använda rätt inställningar på din linje är nyckeln till att få dem att komma in och undersöka. Kokaneen kommer i allmänhet inte att slå mot ditt lockbete för att den är hungrig, du kommer att försöka få den att slå för att du har gjort den galen.

Shoepeg corn är ett legendariskt Kokanee-bete, ett som kan färgas i klara färger. Kokanee kan se färg, och många fiskare har rapporterat höga framgångar med rosa, röda och apelsiner, de ”heta” färgerna, så använd en mängd olika! Skopinnemajs är vanligtvis indränkt i något som lockar eller retar upp Kokanee, som vitlök eller anis.

Tackla

Dodgers, blinkers och skedar är viktiga redskap att använda här, eftersom de kommer att göra Kokanee nyfiken nog att komma för att undersöka, och sedan arg nog att slå till på din installation. Det är här jiggrörelsen är viktig. Rörelsen, färgen och ljudet är det som kommer att dra in Kokanee.

Var inte för aggressiv eller hård i dina rörelser, gränsen mellan den aggression du försöker inspirera i Kokanee och att skrämma bort den är tunn. Precis tillräckligt för att få blinkaren och/eller duckaren att göra sitt jobb. Du kan rulla in linan och släppa den tillbaka i vattnet, men om du inte flyttar till en annan plats borde det inte vara nödvändigt. De Shasta Tackle Sling Blade är en personlig favorit när det kommer till dodgers. De är ganska billiga, men ännu viktigare, kokanee-laxen älskar dem!

  Hur man trollar för Kokanee utan nedriggare

Tips

1. Ta en kompis

Jag är säker på att dina föräldrar har sagt till dig sedan början av evigheten att du måste ”använda kompissystemet” när du ska någonstans, speciellt någonstans med någon risk. Detta är viktigt när du är på isfiske. Även om det inte har någon speciell effekt på ditt fiske, finns det en inneboende risk med isfiske. Oavsett om det halkar på isen och drabbas av ett brott eller en stukning, eller att falla genom isen, finns det ingen situation där det skulle skada dig att ha en vän med dig medan du fiskar.

2. Se till att du har med dig lämplig utrustning.

Inte bara begränsat till ditt fiskeredskap, du måste ta med

 • Lämpliga kläder (lagerkläder, vattentäta/vattentäta stövlar, handskar, hatt, etc.)
 • Skofästen som ger dig ett bättre grepp på isen.
 • Massor av vatten. Det är lätt att bli uttorkad när man fryser eftersom vi inte förknippar kylan med vattenförlust.
 • Mat, som varm soppa. Du bränner fler kalorier när du är kall, eftersom din kropp försöker hålla dig varm. Ta med något som innehåller mycket kalorier eller fett, och håll det varmt, om du kan, i en termos eller isolerad kylare.
 • En skruv, eller borr för att göra ditt hål i isen.
 • En skopa för att få ut den extra isen ur ditt hål.
 • Mer valfritt är ett skydd. Du BEHÖVER ingen, men den skyddar dig från vinden, isolerar dig något från vädret och skyddar dig från solen under ljusa dagar.
3. Lokalisera fisk?

Du kommer att vilja använda en ekolod om du har en för att lokalisera fisken, men om din ekolod blev kvar på din båt, eller i en annan påse, har du ett par alternativ kvar. Om du är med vänner eller familj, ställ in dina hål och linjer tio till femton fot isär och med variationer i längden på din lina med fem till tio fot, så att du samtidigt testar olika platser och djup samtidigt.

Du kan också fråga andra, omgivande fiskare på vilka djup de träffas. Detta är särskilt användbart och användbart om du inte har någon båt, ingen fishfinder och inga vänner för att ta reda på var du ska fiska eller hur djupt du ska göra det.

4. Ställ in!

När du har listat ut var din fisk är, placera allt runt hålet du har borrat. Få ditt skydd inrättat, all mekanik du har för din stång om du inte ska hålla den, etc. Var beredd på mycket väntetid, eftersom isfiske är mycket en väntelek.

Alternativa alternativ?

Du kan också ha viss framgång på vintern genom att ”fortfara fiska” eller ”jaga fortfarande”. Detta innebär helt enkelt att lägga till vikt och bete till din lina och lämna den kvar i vattnet. Detta är speciellt bra för fisken som är för slö för att ägna energi åt att jaga ett rörligt eller ryckande bete. Men om du provar den här stilen finns det två saker du måste tänka på först.

 1. Om du inte vet att det finns fisk under dig kan detta vara ett enormt slöseri med tid. Bristen på rörelse kommer inte att locka någon fisk, och det kommer definitivt inte att reta en Kokanee tillräckligt för att slå din linje om den hittar den. Jag skulle absolut inte rekommendera att göra detta om du inte redan är medveten om fisk under platsen där du fiskar.
 2. Du MÅSTE se till att du använder färgat, doftande bete. Utan rörelsen, blinkandet av det reflekterade ljuset och ljudet som normalt skulle vara närvarande med den upp- och nerrörelse som normalt förknippas med jiggning, har du två saker kvar för att locka en fisk och få den att bita i kroken, färgen och lukten . Utan dessa saker är du bara en krok som dinglar i vattnet, och räknar med den ringa chansen att några slappkäkade fiskar simmar förbi och av misstag krokar sig själv.
  Vilken typ av ATV-däck ska jag köpa? Våra toppval

Har problem? Några saker att prova!

Om du har varit ute på sjön eller reservatet och inte haft någon tur än, finns det några saker du kan kontrollera, ändra eller prova.

 • Om du har en fishfinder, kontrollera den. Har fiskarna rört sig, eller är de fortfarande kvar och biter inte? Om du vet att de har flyttat, och du verkligen vill fånga lite fisk, kan du behöva flytta också.
 • Har du ingen fishfinder, så du vet inte om de har flyttat? Eller om det överhuvudtaget finns fiskar under dig? Ha flera linjer i flera hål igång samtidigt. Om du gör detta kommer du att kunna täcka mer område och mer djup på en gång, vilket ökar dina chanser att hitta en sweet spot där kokanee hänger.
 • Vet du att det finns fiskar där, men de biter inte? Det finns ett par saker du kan prova, som att byta ut ditt bete. Om det har legat där nere ett tag, kan doften du använder vara för utspädd och attraherar inte fisken lika bra. Byt ut det mot ett nytt, ”fräschare” bete med starkare doft.
 • Använd en annan dodger eller blinker. Kokanee är temperamentsfulla och kan ha en benägenhet för en av dina dodgers framför den andra. Prova något i en annan färg eller ett annat reflekterande mönster för att skaka om saker.
 • Justera din jiggningshastighet. Kanske är din jiggande rörelse inte tillräckligt snabb för att fånga kokanees uppmärksamhet eller göra den galen. Kanske går du för fort, och kokanee-laxen är försiktiga med att komma närmare. Hur som helst, att variera din hastighet och avståndet du ”drar din omröstning” är ett bra sätt att prova något annat som kan få uppmärksamheten från din svårfångade fisk.