Hur man fångar Kokanee-lax på vintern

Kokanee lax är faktiskt Sockeye lax som inte vandrar tillbaka till havet. För det mesta är Kokanee instängda i sjöar eller små utlöpare av floder. Vissa lever i floder som leder tillbaka till havet, men de har inte instinkten att gå till havet.

Så, hur fångar du Kokanee lax under vintern? Använd en isborr för att skära igenom isen och skapa ett hål. Släpp en linje ner i hålet till nivån där laxen kommer att vara. Kokanee kommer att bita rosa, men de kommer också att bita cured majs om den lämnades i vitlök över natten. En kärna av majsen räcker för att locka dem till kroken.

Kokanee lax tenderar att bita mer när de är irriterade än när de letar efter mat. Eftersom de är så aggressiva är det vår uppgift, som fiskare, att utnyttja den naturliga instinkten och använda den till vår fördel för att fånga mer fisk.

Isfiske efter Kokanee

Isfiske är en typ av fiske som vanligtvis bara bedrivs på vintern. Det finns några olika anledningar till det. Vattnet måste frysas över ganska tjockt.

Även om det kan vara tillräckligt kallt på hösten och tidigt på våren, är den minsta istjockleken som en människa någonsin bör fortsätta utan att vara rädd för att falla i cirka 3 tum och 5 om det är fler än två personer. Detta kan hända på senhösten och ibland pågå till tidig vår, men det finns risk för att det inte blir tillräckligt tjockt.

Det finns även bestämmelser om hur många hål man får ha, samt hur stort man får göra ett hål. Max antal hål som en fiskare kan ha på en gång är vanligtvis 3-5. I Idaho är max 3 per person. Den maximala diametern som ett hål kan vara är 10 tum.

Om den är större kan du få ganska stora böter på huvudet. Men för att vara helt ärlig, det finns verkligen ingen anledning att gå större än 8 tum. Du försöker bara få ner en lina och dra ut en fisk som förmodligen är runt 4 tum i diameter

Fisken kommer inte heller att följa många av sina vanliga scheman. Även om de är mer benägna att bita på morgonen och kvällen matningstider, finns det ingen garanti för att du kommer att fånga en eller ens attrahera en fisk vid denna tidpunkt.

Det finns ungefär samma garanti för att du kommer att fånga Kokanee runt lunchtid som det finns vid 06:00, vilket är när laxens matningstider är.

Utrustning för Kokanee fiske

Utrustningen som behövs för isfiske kan lägga till lite till den summa pengar du redan har lagt på fisket. Egentligen garanterar jag det. Det finns en del utrustning som är unik för isfiske som du förmodligen inte kommer att använda många andra ställen.

En del av din utrustning från andra typer av fiske kommer att kunna överföras, men för en bra upplevelse måste nya saker köpas.

Isborr

Den första delen av ny utrustning är en isborr. Detta är verktyget som du använder för att skära hål i isen för att fiska från. Isskruvar kommer antingen i en handdriven skruv eller en motordriven.

De handdrivna är mycket billigare. De kostar vanligtvis runt $80 för en skruv med 10-tums diameter till $40 för en 8-tums diameter. På spetsen av skruven finns ett blad som är vinklat för att kunna skrapa bort isen. Skruvens kropp är formad som en skruv, så den bär ut det mesta av slask och isspån när de separeras.

  Är sammansatta bågar lagliga i New York City?

De motordrivna skruvarna kostar cirka 250 $ för en som är 8 tum i diameter till var som helst över 400 $ för en som är 10 tum. Dessa kan starta i mycket kalla temperaturer. Vissa kommer med speciella ’rivare’ blad som kommer att kunna öra genom isen med lätthet.

Borrar är en nödvändighet endast om man går till platser som folk vanligtvis inte går till. Om du har för avsikt att gå någonstans där du vet att folk gillar att isfiska, leta istället efter hål som redan borrats och fiska dem.

Isstav

Isstavar är annorlunda än de flesta typer av stavar. När webbplatser talar om att spön är 2′ till 14′, finns det egentligen bara en typ av spö som är två fot: Is stavar.

De flesta är väldigt långsamma jämfört med andra spön. Dessa böjer sig nästan precis vid ämnet men är mycket känsliga när det kommer till att vara en strejkindikator. För det mesta läggs dock isstavarna på marken eller i en spöhållare. Luften är kall, så det är tungt att hålla i spöet.

Ett bra isspö för nybörjare är Ultralite fiskekombination säljs av Master Fishing Tackle. Detta är ett spö som är billigt, men är av bra kvalitet och kommer att fungera bra med någon som inte är van vid isfiske.

Ett bra professionellt spö som jag fann vara ett bra spö är Thorne Bro’s Wicked 13 Rod Combo. Det är lite dyrt för storleken på spöet, men det gör underverk på sjöarna.

Du kan använda ett vanligt spö för detta, men de större spöna är svåra att manövrera runt. Du kommer att hamna 6 eller 7 fot från hålet. Det blir svårt att få upp fisken ur vattnet, men det går.

Hemgjorda ”stavar” är också vanliga. Det finns verkligen inte så mycket behov av ett riktigt spö. Jag har använt pinnar och billiga bobbers tidigare. Jag band en lina till en pinne och släppte ut cirka 30 fot lina och fäste en bobber ungefär en fots lina bort från pinnen, sedan rullade jag bara in linan med min hand.

Det är inte den vackraste metoden, men det får jobbet gjort.

Linje

Den minsta linjen som du kan komma undan med är vad du bör arbeta med. När jag siktar på Kokanee-lax kör jag vanligtvis 10 lbs linje bara för att jag inte vill att linjen ska gå sönder. Jag har använt 4 lb line tidigare och det var bra. Det beror bara på storleken på fisken.

Den genomsnittliga storleken på en Kokanee är strax över 9 lbs, så du kan komma undan ganska lätt med 8 lbs linje.

Jag har haft ganska bra framgång med monofilamentlina, på grund av hur osynlig den är, speciellt när den är i mörkt vatten. Jag skulle vilja testa att använda flätlina eftersom det är väldigt känsligt. Jag vill också prova fluorocarbon line, men 30 fot fluorocarbon skulle vara superdyrt för en linje.

  Billiga 3D-bågskyttemål – De 10 mest billiga målen

Kokaneefiskarna är väldigt petiga och de märker linjen ganska ofta. Mono används ofta mer än de andra typerna av linjer.

Tält

Bildresultat för isfisketält

Detta är inget tillbehör som behövs, men det hjälper mycket för att kunna hålla värmen i ett område. Tältet är bara en liten liten popup som du kan stå upp i.

Det finns en dörr på ena sidan samt botten öppen för att fiska isen. Det finns tillräckligt med utrymme, vanligtvis, för cirka 3 hål, vilket är den gräns som de flesta platser har för fiskare.

Vanligtvis kan dessa tält bli något dyra (i storleksordningen 400 USD) men jag hittade en på Amazon för 90 USD som är tillräckligt stor för två personer, har ventiler för ventilation, är vattentät och packar ner ganska små. Det är ett bra pris för att hålla sig varm, och tro mig. Det är svårt att hålla sig varm ute på en helt frusen sjö.

Tekniker för att fånga Kokanee

Isfiske är mycket annorlunda än vanligt sjöfiske, de flesta anledningar på grund av de fysiska skillnaderna mellan de två typerna. Isfiske anses vara en vertikal fiskemetod, medan andra typer är mer horisontella. Beten och beten används i båda, men det finns skillnader i hur de används.

Kokanee lockar

Beten är vanligtvis mycket actionorienterade och avsedda att kastas ut och rullas in igen och igen. Inom isfiske är de fortfarande väldigt actionbaserade, men handlingen är annorlunda. Beten är designade för att sicksacka fram och tillbaka när de rullas rakt upp till hålet igen.

Rörelsen ser ut som en liten fisk som försöker bita lite mat. Om dessa beten kommer nära Kokanee-laxen vet du att de kommer att bli bett. Sicksacken är särskilt eftertraktad eftersom rörelsen retar många typer av fiskar.

Vissa beten fungerar bäst när de studsar upp och ner. Det finns ett stort antal beten som är viktade för att falla snabbt. När spöet studsar upp och ner, håll spänningen på linan hela tiden, fortfarande rör sig. Dessa lockar också fisk. Denna typ av aktion kallas jigging, vilket skiljer sig från de krokar som kallas jiggar

De flesta av dessa typer av beten är plast eller jiggar. Denna typ av åtgärder fungerar mycket bra för jiggar och andra falska beten.

Kokanees favoritbeten

Riktigt bete har en mycket säker plats i isfiske. En sak som beten inte kan imitera av sig själva är en lukt. Fiskar har ett mycket akut och exakt luktsinne, så riktiga beten kommer att vara mer attraktiva för fisken.

Det finns vissa beten som luktar bättre än andra till fisken. Levande beten är mycket bra för vissa av de mer aggressiva fiskarna. De bästa levande beten att använda vid isfiske är elritsa, blodiglar, maskar och larver. Kokanee Lax älskar att attackera rosafärgade maggots, men jag har också haft en del framgång med maskar på änden av en enda krok.

För fiske med minnows, se till att minnows är vid liv när du krokar dem och även hålla sig vid liv när de sätts i vattnet. Det finns ibland en oro för att de dör när de utsätts för det kalla vattnet. De kommer att simma runt och locka till sig aggressiva fiskar. De måste vanligtvis bytas ut varje cast eller så.

  Är landhockeyutrustning dyr? En titt på kostnaderna

De flesta maggots har en naturlig stank som är mycket attraktiv för fisken. De flesta sportfiskare fäster en maggot på ett bete eftersom det är tillräckligt litet för att inte störa betet, men har också en mycket stark doft som kommer att få mer fisk till beten.

Platsen för Kokanee-laxen

Platserna som Kokanee är verkar inte vara en exakt punkt. Kokanee kommer att resa mycket långt för att äta. Det bästa sättet att hitta en fisk är med ett fiskekolod, och isfiske är inget undantag.

Fiske ekolod är dyra. De flesta är runt $140, men det finns verkligen inget tak för hur dyra de blir efter det. De bästa runt $300, men de billigare fungerar bra. Vad de säger till dig är om det finns Kokanee Lax under ditt hål eller inte. Finns det så ska man fiska där. Om inte, gräv ett nytt hål.

De flesta Kokanee-laxar är inte så aktiva efter 9 eller 10 på morgonen, men det kommer fortfarande att simma runt fisk som ibland biter. Kokanee lax simmar var som helst från 25 fot ner. Det är här betesfiskarna simmar, eller åtminstone under där de simmar.

Börja fiska cirka 10 fot ner med ditt bete eller bete. Har du framgång, fiska där. Om inte, men fiska lägre tills du får en fisk. Se till att inte fiska för nära sjöns botten. Kokanee lax är inte bottenmatare, men de kommer att hänga runt 1 eller 2 fot från marken.

Genom att placera en betesfisk på en krok och få ner den djupt har du störst chans att få en fisk på kroken.

När du bestämmer platsen för dina hål, försök att göra ett hål var 30 fot i rät vinkel i förhållande till stranden. Kokanee-laxen är känd för att färdas i stort sett helt parallellt med stranden, så att ha flera linor ut på olika avstånd från stranden kommer att maximera dina chanser att få en fisk att se och bita din krok.

Kokanee kräver en viss mängd syre, så de kommer inte att finnas i några av de mindre sjöarna i regioner som är fyllda med Kokanee-lax. Det är mycket mer sannolikt att de större sjöarna kommer att fyllas med Kokanee-lax eftersom de kommer att ha rätt syrenivåer som kommer att kunna stödja fisken. Kokanee kommer också att finnas på grundare platser om det är mindre syre i vattnet.

Relaterade frågor:

Fungerar Dodgers bra när du fiskar efter Kokanee-lax? Dodgers kommer att locka Kokanee-laxen närmare dina hål och krokar. Det finns alltid en bättre chans om det också finns en Dodger i vattnet med din krok än utan att använda en Dodger. Olika fiskare kommer att ha olika resultat, men Kokanee reagerar bra på undvikande.

Kommer isfiske med ett snurrande bete fånga Kokanee-lax? Det snurrande betens verkan är avsedd för gjutning och apportering. De fungerar inte bra med vertikal jigging vilket är den bästa tekniken för att fånga en Kokanee-lax. Prova en sked eller en jigg. De är vanligtvis billigare och har bättre resultat.