Hur man fångar gös från banken (bete, riggar och tips)

Walleyfiske är något jag har velat göra ett tag nu och jag har gjort mycket forskning för att hitta den bästa möjliga inställningen för att fånga dem. Jag har tittat på de bästa riggarna, bästa betet och andra tips, och i det här inlägget kommer jag att visa dig hur man fångar gös från banken.

Jag var tvungen att resa omkring 7 timmar att hitta en plats som hade gös så det var lite av en resa att komma dit men det var väl värt det. Jag fiskade främst bara från stranden och lärde mig mycket när jag var där. Jag hade vissa inställningar som inte fungerade alls (som var tänkta) och vissa tekniker som fungerade mycket bättre än andra.

Jag ska gå igenom vilken typ av linje du ska använda, hur du ställer in ditt spö på rätt sätt, vilket bete jag tyckte fungerade bäst och några andra tips som hjälper dig att komma igång. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om vilka riggar och beten som ska användas för att fånga gös.

Walleye-riggar och installation

Det första vi måste prata om är vad spö och rulle att använda. Vi fiskar från stranden så uppenbarligen behöver du ett kastspö. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ du använder och är mer en personlig preferensgrej. Om du är ganska ny på landfiske så gå förmodligen med ett spinnspö. Om du har lite mer erfarenhet kan du prova en baitcaster. Min favorit billigare rulle är Shimano SLX.

  Är en Yamaha TTR 125 en 2-takts eller en 4-takts?

Nästa sak du behöver göra är att ta reda på vilken typ av fiskelina du kommer att använda. Walleye har vassa tänder och är ganska tuffa mot din lina och bete så du vill se till att den är anständigt tjock (minst 10 lb test). Med nästan alla mina inställningar kommer jag att använda en 20 lb flätad linje med en 10-15 lb fluorkarbonledare. Ledarlinjen behöver bara vara några meter lång.

Jag gillar att använda a flätad fiske linje eftersom den är mycket starkare än vanlig fiskelina. Det kommer inte att gå sönder om du fastnar i något och det är mycket tunnare än monofilament. Det sträcker sig inte heller så det är mycket känsligare och kommer att få ditt billigare spö att kännas dyrare. Så här knyter du ihop dem:

Du kan också använda en snurra för att koppla ihop de två linorna eftersom det är lättare och ger lite tyngd så det är lättare att gjuta. Du kan bara knyta ihop de två linjerna om du föredrar det eller bara använda en typ av linje. Vad du än föredrar.

Walleye bete & lockar

Nästa sak vi måste göra är att ta reda på vilken typ av bete eller bete att använda. Walleye är rovfiskar och kommer att äta i stort sett vad som helst om de är på humör. I stort sett allt som liknar en fisk kommer att göra jobbet.

Du vill bifoga en jigg huvud krok till din linje och jag använder normalt en 1/4 oz. Ibland kan du gå mindre men det är det som fungerade bäst för det mesta. Jag gillar att använda en orange eller gul färg men allt ljust borde göra jobbet.

  Uppbackning med spinnrullar: Behöver du verkligen det?

Det finns två saker jag gillar att sätta på jigghuvudet. Den första är en leva elritsa och den andra är en fisk färgad mjuk plast. Något som Strike King Rage Swimmer (se det på Amazon). Om fisken är mer aktiv kan det levande betet fungera bättre men mjuk plast är normalt det enklare alternativet.

Du vill se till att den mjuka plasten ser ut och rör sig som en fisk i vattnet (använd inte en mask). Se till att svansen har en simning. Om du använder en levande fisk behöver du bara sätta kroken genom huvudet eller läpparna på fisken. Gå igenom botten först och sedan ut toppen.

Hur man fiskar gös från stranden

Det är inte alltid lätt att hitta den perfekta strandfiskeplatsen för att fånga gös, men du vill göra så gott du kan. När du är ute i båten kan du gå till den plats du vill ha men du är begränsad på stranden.

Det första du vill hålla utkik efter är en område med ogräs. Walleye gillar att sitta i skydd och lägga sig i bakhåll när de kommer förbi. Nästa sak du vill hålla utkik efter är en brant släppa av i vattnet (där det går från grunt till djupt). Det är här de är mest aktiva. Om du kan hitta båda kommer du att ha en bra dag med fiske.

När det är dags att börja fiska beror tekniken du använder på vattnets temperatur. Om vattnet är kallt du kommer att vilja kasta och hämta långsamt eftersom fisken inte rör sig mycket och inte vill jaga. Om vatten är varmare då kan du hämta snabbare.

  De bästa färgerna för beten och blinkers (för varje art)

Sättet jag gillar att fiska gös är genom att simma betet längs botten. Jag antar att det är någonstans mellan att jigga den och att dra den. Här är den process som fungerade bäst för mig:

  1. Kasta ditt bete och låt det falla till botten.
  2. Lyft upp spöet så att betet simmar längs botten.
  3. Rulla in slack och låt ditt bete falla tillbaka till botten.

Det är ganska mycket det. Du kan bara ta dig tid och sakta ta tillbaka betet till dig. Du kommer med största sannolikhet att få en träff när ditt bete faller tillbaka. Låt fisken leka med den i några sekunder och sätt sedan den kroken.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.