Hur man fångar crappie från banken (bete, riggar och tips)

Att fånga crappie är en ganska rolig sak att göra eftersom de är extremt lätt att fånga om du vet var du kan hitta dem och de är snygga gott också. I det här inlägget kommer jag att prata om hur man fångar crappie från banken.

Det är verkligen inte mycket som går till att fånga dem eftersom de kommer att bita i stort sett vad som helst. Du behöver bara se till att du använder rätt bete och strategi för den tid på året och den plats du befinner dig på. Jag gillar att hålla saker så enkla som möjligt så jag kommer att prata om den mest mångsidiga installationen jag har haft resultat med.

Jag ska visa dig vilken lina jag vanligtvis använder, hur du ställer upp spöet och rullen på rätt sätt, vad mest mångsidig typ av bete är, och några andra tips på vägen. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om vilket bete och riggar du ska använda när du fiskar crappie.

Crappie Rigs & Setup

Det första vi ska prata om är vilket spö och rulle att använda. Vi fiskar uppenbarligen från stranden och kommer att behöva något att kasta så du kan antingen gå med en spincast- eller baitcast-rulle. Det är egentligen inte så stor sak och kommer allt att bero på vad du föredrar. Spincasting stavar är lättare att använda och ger dig färre problem. Baitcasting-spön är lite knepigare men är snabbare att använda och jag tycker att de är roligare.

  Ugly Stik Elite Rod: Du behöver inte spendera $100 eller mer

Nästa sak vi behöver göra är att använda rätten fiske linje. Crappie blir inte så stor så du kommer inte att behöva en kraftig lina och du vill se till att den inte är för tjock för att de ska se. Jag använder nästan alltid en flätlina som min huvudsakliga fiskelina och då ska jag ha en fluorkarbonledare. Den flätade linjen är normalt 10 lb test och fluoro skulle vara 4 lb test. Så här kopplar jag ihop de två linjerna:

När vi har vår linje på, nästa sak vi måste bifoga är krok. Du kan i stort sett använda vilken gammal krok du har, men jag föredrar att använda ett 1/32 oz jigghuvud. Jag använder nästan alltid ett jigghuvud när jag kan (över en standardkrok) eftersom det kommer att lägga till lite vikt som hjälper till med gipset. Du kan använda vilken fiskeknut du föredrar för att fästa den.

Det sista jag gillar att göra är att bifoga en flyta till linjen. Det här är inget du behöver göra men jag tror att det gör saker mycket lättare och du behöver inte oroa dig lika mycket för att bli fast. Du vill placera flottören på en plats där den håller din krok ovanför marken. Om du fiskar i 5 fot vatten så vill du sätta din flottör 4 fot från din krok. Ibland måste man justera saker men det är här jag gillar att börja.

Crappie Bete och beten

När allt är klart och klart att köra, är nästa sak vi måste göra att ta reda på vad vi vill ha på kroken. Du kan använda en minnow, mask, fluga, eller i stort sett vad de nu kan äta på. Min favorit sak att använda är en liten rosa mjuk plast. Något liknande Bobby Garland Pink Phantom från Amazon. Lite annorlunda men liknande bete nedan (ett större jigghuvud vore perfekt).

  Hur man trollar skedar för öring och lax

crappie rigg

Jag gillar att använda den här typen av bete eftersom det håller sig bättre på kroken, är lättare att ha att göra med och verkar fungera bäst året runt (enligt min erfarenhet). Allt du behöver göra är att sätta kroken genom botten och ut toppen. Den har en stor mängd action i vattnet och fisken verkar älska den. Jag tycker inte att färgen spelar så stor roll med crappie men rosa är alltid det jag har använt.

Under vissa tider på året använder man minnows fungerar riktigt bra. De måste vara ganska små men du kan rigga dem genom ryggraden eller i läpparna (se till att kroken kommer ut ovanpå). När fiskar är aktiva kanske de föredrar handlingen som en levande fisk och du behöver inte arbeta lika mycket med spöet heller. Mjuk plast kommer ändå att fungera bra.

Hur man fiskar Crappie Från stranden

Crappie är en ganska lätt fisk att fånga men du måste veta var du ska leta efter dem. De gillar att umgås konstgjorda föremål, täckområden och fläckar med ogräs eller kuddar. De gillar att umgås i de områdena och vänta tills något kommer som de kan lägga ett bakhåll.

Om du inte kan hitta en plats som denna i vattnet så kan du leta efter ett område med stenar. Om det finns stenar på stranden så finns det en god chans att det kommer att finnas stenar på vattnet. De gillar att vara runt dem också. Du vill då kasta bredvid täcka eller stenar och inte bara rakt ut i vattnet.

  Surffiske efter abborre: riggar, spön och rullar

När jag kastat ut är nästa sak jag ska göra att börja ge betet lite action. Jag ska ge det tre eller fyra snabba ryck och så låter jag kroken lägga sig under flottören. Jag rullar in lite slack och upprepar processen. Jag brukar få ett bett efter det sista rycket när betet sjunker tillbaka under flötet.

Du kan experimentera med att jigga den upp och ner, dra den eller bara hämta den, men det här är den teknik jag har haft bäst resultat med. Ibland måste man ändra på det men det är fallet med allt fiske.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.