Hur man fångar bas från banken (bete, riggar och tips)

Basfiske är en av mina favorit saker att göra och merparten av tiden fiskar jag från stranden. Jag har provat en massa olika tekniker och riggar och i det här inlägget kommer jag att visa dig hur man fångar bas från banken.

Det finns många olika beten och beten du kan använda för basfiske och mycket av det kommer ner till det område du befinner dig i, vad temperatur är som, och vad betingelser i vattnet är som. Jag har lärt mig mycket om det under de senaste åren och det stora att veta är att det som fungerade idag kanske inte fungerar imorgon. Du kommer att behöva göra en hel del tester.

Jag kommer att prata om vilken typ av lina du ska använda, hur du ska ställa upp ditt spö och känna, vilken typ av bete är min personlig favorit-, och några andra tips som hjälper dig att få mer bas. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för alla detaljer om vilka riggar och beten som ska användas för att fånga bas.

Basriggar och inställningar

Det första du behöver skaffa är en gjutning stång. Om du ska fiska från stranden så behöver du något som kan kastas en anständig sträcka (uppenbarligen). De två valen här skulle vara en baitcaster eller en spincaster. Det spelar egentligen ingen roll och är mer av personlig preferens.

A haspelrulle är lättare att använda och skulle förmodligen vara bättre för nybörjaren. Baitcasters är lite roligare enligt mig men de är svårare att casta och mycket mer kan gå fel. Du kan se hela artikeln om det bästa strandfiskeupplägget här.

  Jigging For Kokanee: Den kompletta guiden för Jigging Spoons

Nästa sak vi måste reda ut är vad typ av linje vi kommer att använda. Om du ska använda en fluorkarbonfisklina rekommenderar jag att du tar på dig minst 10 lb testa. Jag föredrar att använda en flätad linje med en fluorkarbonledare. Det verkar som att de flesta gör detsamma eftersom det har många fördelar.

Den är starkare än vanlig fiskelina, den är också tunnare och den är mycket känsligare så att du kan känna bett riktigt bra även om du har ett billigare spö. Jag använder en 20 lb flätad lina med en 10-15 lb fluorocarbon leader.

Om du använder den här inställningen kan du fästa de två raderna direkt. Om du knyter ihop de två linjerna gillar jag att använda Surgeon’s Knot:

Allt du behöver göra nu är att fästa ditt bete så är du igång.

Basbete och beten

Det finns ett antal saker du kan använda för att fånga bas men för det mesta kommer jag att använda en Senko mask eller a varelse stil bete. Jag tycker att varelsestilen är den mest mångsidiga så det är vad vi kommer att prata om i det här inlägget. Något som Strike King Grub Bait eller Tail Craw (se all basutrustning här).

bas fiske bete

Anledningen till att jag gillar att använda den här typen av bete är att det skapar en massa action i vattnet. Det har ben som rör sig när du pilkar eller flyttar spöet och fisken brukar älska det.

De två vanligaste sätten att fästa plasten på din krok är ett Texas Rigg eller a SläppaSkott. Jag föredrar Texas eftersom det är lite mer mångsidigt så vi kommer att vara, jag kommer främst att prata om det. Om du fiskar runt strukturer eller botten har mycket tjockt gräs så kanske du vill använda en Drop-Shot.

  Drop Shot Rig: Det enklaste sättet att ställa in saker och ting

Det fina med en Texas Rig är att det är det ogräsfri vilket betyder att den inte kommer att fastna i skyddet. Kroken är begravd i betet och kommer först ut när en fisk biter och du sätter kroken. Allt du behöver göra är att sätta kroken genom toppen av betet, skjuta upp den till toppen av kroken, ge den ett varv och sätta kroken i mitten av betet. Du kan knappt se kroken där pilen pekar.

inställning för basfiske

Hur man fiskar bas från stranden

När allt är riggat och klart att köra, är nästa sak du måste göra att hitta ett bra ställe att kasta. Var som helst stänga till några sortera av omslag kommer att vara bäst eftersom de normalt gömmer sig och väntar på att något ska komma förbi. Leta efter stenar, fallna träd, ogräsbäddar eller vad som helst som kan sitta i vattnet.

När du har kastat, vill du låta kroken handfat ner till botten. Nästa sak du vill göra är långsamt hiss din stång tippa upp vilket kommer att dra betet längs botten. Du kan också experimentera med snabba ryck eftersom fisken ibland föredrar något annat. Det kommer att dyka upp, skapa en massa rörelser och sjunka ner igen.

Du behöver bara fortsätta att upprepa processen tills du drar tillbaka den till dig. Var säker på att rulle i de slak efter att du lyft och sänker ditt spö. För det mesta kommer du att få ett bett medan din krok sjunker tillbaka till botten. När du börjar känna något i slutet av din linje, ge det några sekunder för att intressera dig och ge det sedan ett bra hookset. Om du vill se basutrustningen vi gillar så kan du Klicka här.

  Yamaha TTR 125 Underhåll och reparationer

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.