Hur man driver fisk efter öring och lax

Om du fiskar en bäck eller flod med vatten som rör sig snabbt, är drivfiske en av teknikerna du vill veta. Vilka redskap du använder beror helt på vilken typ av fisk du är ute efter men i det här inlägget kommer jag att prata om hur man driver fisk efter öring och lax.

Jag säger inte att detta är det absolut bästa eller enda sättet att göra saker på, men det har fungerat ganska bra för mig. Vi ska prata om vad fiske stång du vill använda, vad fiske linje fungerar bäst, vilken tackling du ska ha, den lockar som fungerar bäst, och hur man faktiskt fiskar öring och lax. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om hur man driver fisk.

Fiskespö och rulle

Du kommer att kunna fånga fisk på i stort sett vilket spö som helst där ute, men att ha rätt inställning kommer att göra saker mycket lättare. Det första du vill försäkra dig om är att du är det bekväm med hjälp av spö. Om du inte är bekant med hur det fungerar eller hur man använder det, kommer du att stöta på många problem. Den andra saken är att du vill ha en känslig stång så att du kan känna ditt lockbete och känna när något biter.

De två typerna av spön jag skulle rekommendera är antingen en snurra eller baitcasting spö. Om du är ganska ny på fiske skulle jag hålla mig till ett spinnspö eftersom det blir mycket lättare att använda och du får mindre huvudvärk. Huvudsaken är att du vill vara bekväm med att kasta vilket spö du än använder.

När det kommer till längden på ditt spö, vill du ha något som är mellan 7,5 och 9,5 fot lång. Det är mer av personlig preferens och kommer inte att göra så stor skillnad. Det som spelar stor roll är att du har ett känsligt spö. Detta är så att du kan känna att ditt bete stöter mot stenar, slå i botten och känna så fort något biter.

  Rooster Tails för bas: Vilken är den bästa storleken och färgen?

Det finns ett antal solida uppsättningar som är ganska billiga som Okuma Celilo 8’6″ medium-action spö och Okuma Ceymar C-40 rulle. Det här är inställningen jag själv använder och du kan läs mer om dem här.

En av mina favoriter måste dock vara Cadence CS10-3000 (Amazon) med Cadence CR7 (Amazon). Det är lite mer pengar för den här installationen men allt med spöet och rullen är fantastiskt och det kommer att hålla länge.

Fiskelina

Precis som med spöet och rullen kommer den fiskelina du använder inte att göra eller bryta din dag. Installationen jag använder är lite mer jobb för att få ihop allt men det kommer att göra ditt liv lite lättare på vägen. Du bör fånga några fler fiskar, ha färre avbrott, och om du bryter av kommer du inte att lämna lika mycket röra i vattnet.

Den första typen av lina du vill kasta på din rulle kommer att vara en 20-30 lb flätad linje. Innan du sätter på flätan, lägg lite monofilament på spolen som stöd (flätan glider på spolen). Anledningen till att jag använder fläta är att den gjuter bättre än mono och fluoro, den är starkare än mono och fluoro av samma tjocklek, och den är mycket känsligare. Här är knuten jag använder:

Det jag då ska göra är att fästa någonstans runt omkring 6 fot på 12 lb fluorkarbon (eller mono) till min flätlinje (direkt). Anledningen till att jag gör det är när jag fastnar i något. Jag vill verkligen inte fastna och måste klippa min flätade lina eftersom det orsakar en stor röra i vattnet. 12 lb fluor kommer att gå sönder mycket lättare än 40 lb fläta och jag skulle hellre ha min krok och lite lina i vattnet än en gigantisk hög med fläta. Så här ansluter du dem:

Nästa steg är att bifoga en 3-vägs vridbar. På sidohålet vill du lägga på någon form av vikt. Jag gillar att använda en pennvikt men du kan använda vad du vill. Storleken beror på vattnets djup och hur snabbt det rör sig. De flesta av dem kommer i en förpackning och du måste se hur mycket vikt du behöver för att nå botten.

  Shimano SLX Baitcaster: Hur den rankas mot resten

Det sista steget är att bifoga din ledarlinje till sista hålet. Jag gillar att använda 12 lb fluorkarbon men många föredrar monofilament. Jag har inte haft några problem med att använda fluor, så det är nästan alltid mitt favoritmaterial. Din ledare bör vara mellan 3 och 4 fot lång.

Lock och bete

Det finns ett antal olika beten och beten du kan använda för att driva fisk och det finns verkligen inte en specifik uppsättning jag gillar att använda mest. Det finns förmodligen 4 eller 5 kombinationer jag gillar att använda och jag måste bara experimentera för att se vad som fungerar bäst varje dag.

Det första du kan använda är en mjukt ägg med en garnboll och en #4 krok. Det mjuka ägget kommer först och något orange eller rött/rosa borde fungera bäst. Garnbollen kommer att gå vidare och jag gillar att använda en annan färg än ägget. Du knyter sedan på din krok och du är bra att gå.

En annan sak som fungerar riktigt bra är att använda någon form av bete. Det kan vara maskar, räkor, fiskägg, eller vad som helst. Tänk bara på vad fisken faktiskt äter och gå med det. Antingen en #4 eller #2 krok kommer att fungera.

fiskägg

Det sista jag kommer att använda ofta skulle vara en mjuk plastmask. Samma färg kommer inte alltid att fungera men jag gillar alltid att ha ett mörkare och ljusare alternativ. Den mörkare masken kan vara svart eller brun och den ljusare masken kan vara orange, rosa eller röd.

Drift fisketeknik

Det första du måste ta reda på är där du vill fiska. Det är ett ganska enkelt koncept men det viktigaste du vill leta efter är snabbare rörligt vatten. Området du ska kasta in i bör röra sig snabbare än resten av vattnet. Du måste ha tillräckligt med vattenrörelse så att strömmen drar din linje längs botten utan att fastna.

  Fiske med inline spinnare: Ska du lägga till vikt?

Du vill inte heller fiska ett område som har en massa stora stenblock. Några av dem är bra, men du blir ganska lätt fast i vattnet om vattnet är fullt av dem. Om du kan hitta en plats som har en lång löptid och mycket utrymme för din linje att driva, är det perfekt.

När du är redo att casta, vill du casta uppströms i en 45-graders vinkel. Då vill du hålla spöet i en 45-graders vinkel och rulla in lite av slacket. Nästa steg är att följa ditt lockbete med spötspetsen samtidigt som du har den i 45 graders vinkel. Kom bara ihåg 45 så är du bra att gå.

När du börjar känna en massa stenar, du börjar bli fast eller löpturen är över, vill du sänk spötspetsen och rulla in. Allt du behöver göra är att skölja och upprepa. Det är inte det lättaste sättet att fiska på men det är fantastiskt när fisken slår.

Här är bara några ytterligare tips:

  • Lägg inte för mycket spänning på linan eftersom den driver.
  • Använd tillräckligt med vikt så att den når botten.
  • Ditt lockbete bör röra sig i en gångtakt.
  • Se till att du ställer in kroken när du känner ett bett.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.