Hur man drar ett rör med en pontonbåt (7 enkla steg)

Rör med en pontonbåt

Oavsett om du älskar att fiska eller bara cruisa runt sjön, är pontonbåtar ett bra sätt att tillbringa tid på vattnet med familj och vänner! Men visste du att pontonbåtar också är bra för att dra knölar? Det finns dock några saker som du behöver veta innan du spänner fast ett rep och rör på baksidan av din båt!

För att hjälpa dig att säkerställa en säker och rolig resa för alla, så här bogser du ett rör med en pontonbåt, i 7 enkla steg!

För att vara säker på att allt håller fart måste du kontrollera varje detalj i båten och dess tillbehör. En av de kritiska fästena är var bogserlinan hakas fast i pontonen. Det måste vara ett tusen procent robust, utan hänsyn alls till fel.

Steg 1: Skaffa de viktigaste siffrorna

För att få rätt specifikationer för bogserlinan och selens konfiguration måste du känna till kraften som behöver bogseras. En säkerhetsfaktor bör läggas till efter det, för att minimera eventuella risker. Grundsiffrorna är följande:

 • Max antal tubryttare
 • Viktkapaciteten för röret
 • Pontonbåtens motorkraft
 • Antalet och medelvikten för pontonpassagerare

För att få en allmän uppfattning om vad dessa siffror kan lägga till, dra en enda 170-lbs. ryttaren kräver ett rep med en draghållfasthet på 1500 lbs. medan du bogserar 5 förare med en genomsnittlig samlad vikt på 850 lbs. behöver ett rep med en draghållfasthet på 6100 lbs.

En pontonbåt med en medeldriven motor och cirka 5 passagerare skulle sakta släpa ett 5-åkare på floden. En annan ponton, med en starkare motor och bara ett par passagerare, kan sopa en tubryttare från vattenytan på en otroligt snabb kryssning.

Att få en fullständig uppfattning om din installation lönar sig i det nöje du och din grupp kommer att få. Om du vill ha fart, skaffa en båt med hög HP-motor. Om du har många ungdomar ombord, då skulle din gamla goda ponton med den slingrande motorn tjäna dig väl, snabbhet skulle inte vara nödvändig för den familjeresan.

Steg 2: Välj ett lämpligt rör

Bogserinställningen du behöver beror mycket på vilken typ av rör du ska bogsera. Här är några av faktorerna att ta hänsyn till.

Användning och avsikt

 • Välj den rördesign som passar din avsedda användning. Ett rör som är bra för små barn (kolla in vår artikel för exempel), kanske inte är det bästa valet för en grupp tonåringar.
 • Du kan välja en enkel munkformad tub. Eller så kan du få en genomarbetad design. Däcksrör är ett annat populärt val, eftersom de låter vågorna verkligen lyfta upp ryttarna.
 • Det finns många andra innovativa rördesigner. Vilken du än väljer kommer ditt val med största sannolikhet att påverka specifikationerna för sele och bogserlina.
  Att ha på sig Vandring i 10-gradersväder

Utrymmesbegränsningar för pontonbåtar

 • Röret kommer inte alltid att tömmas. När den väl fylls med luft kommer den att uppta en betydande mängd utrymme. Om din båt skulle vara trång med ett stort rör, skaffa ett mindre.
 • Observera att detta skulle påverka släpviktskapaciteten och alla efterföljande krav på repet och selen.

Max antal tillåtna knölar och viktkapacitet

 • Antalet ryttare antyds av antalet handtag på röret. Viktkapaciteten är en pekare på det möjliga antalet ryttare.
 • Vissa människor fyller viktkapaciteten till bredden med tunna ryttare. Men även om vikten tillåter det, gå inte utöver det angivna antalet ryttare. Utrymmesallokeringarna och närvaron av handtag för varje ryttare håller saker och ting säkra.
hur man drar ett rör

Steg 3: Välj rätt rep

Som vi nämnde i föregående avsnitt kommer designen av röret att påverka de tekniska egenskaperna hos dragrep (kolla in den här på Amazon). Huruvida röret kommer att användas för fortkörning eller för enkel cruising kommer att diktera rätt sorts rep.

Airhead dragrep | 1-4 Riderrep för dragbara rör
Bogserlina från Amazon

Ibland behövs lite mer ge eller elasticitet i draglinan, en del är lika elastiska som bungee-rep. Ju mer elastisk, desto mer piska kommer ryttarna att uppleva.

Vattensportstandarderna rekommenderar att en replängd mellan 50-65 fot används för att bogsera röret. Om längden är kortare kommer vattnet från båtvaken att stänka i åkarnas ansikten. Längre rep gör röret svårare att manövrera och kontrollera.

Det finns många typer av bogserlinor på marknaden. Använd endast de som är avsedda för denna specifika sport. Viktkapaciteten och dynamiken varierar avsevärt från en vattensport till en annan. Se också till att repet inte är slitet och att det inte har några knutar någonstans på längden.

Wow World of Watersports dragturbo dragrep
Boosterboll på Amazon

Att gå långsamt eller dra en lätt last tenderar att minska spänningen i repet. Detta låter den naturligtvis sjunka under vattenytan, vilket har en negativ effekt på bogserupplevelsen. En bra lösning skulle vara att använda en bobber eller en boosterboll (som den här på Amazon), för att förbättra repplaceringen och stabilisera repspänningen.

Steg 4: Välj rätt sele

Pontongbåtar är relativt efterkomna i världen av bogsering av vattensportobjekt. Det är därför inte alla har de nödvändiga hästkrafterna eller de rätta tillbehören för jobbet. Alternativen inkluderar dragkrok, ögon, genomföringar eller klossar.

Var fäster man dragrep på en pontonbåt?

Det bästa alternativet är skiddragkroken. Detta garanterar den bästa lastfördelningen på båtens kropp. Det är också tillräckligt robust för att hålla draglinan stabil och hängande över vattennivån.

  Kan du springa snabbare än löpbandets hastighet?

Var dock varnad – en typisk skiddragkrok är avsedd att dra en enskild vattenskidåkare, vilket är en helt annan historia jämfört med ett rör. Se till att din dragkrok är klassad för rör.

Ett exempel på något du kan använda som dragkrok är Turboswing – det är en stång som sveper runt stödet så att du inte behöver oroa dig för två fästpunkter och är stark nog för tuber och skidåkare:


Tvåpunktsfäste

Airhead Watersports Heavy Duty Dragsele | 4 Rider - 16 fot, gul och svart, 192 tum

Det näst bästa är två-poängs tie-in. A y-rep selefäste (som den här på Amazon) är nödvändigt i den här installationen, med rätt specifikationer för varje bogserad last så klart. Flera proffs rekommenderar också att du drar draglinan en eller två gånger runt tvåpunktsfästet.

Du kan naturligtvis göra din egen y-rep selefäste genom att knyta en ögla i änden av ditt rep och sedan binda två exakt lika långa rep till öglan (jag skulle använda en dubbel ankarböj för att fästa de två repen på slinga). De två replängderna kan sedan knytas till båda sidor av pontonbåten.

Ett exempel på en ankarböj. Du kan lära dig hur du knyter detta i min knutkurs här.

De två replängderna som du kan knyta till pontonerna måste vara tillräckligt långa för att inte störa rekvisitan från motorn.

Vissa människor försöker knyta fast bogserlinan i tornet, men det är starkt avskräckt. Denna struktur var inte designad för att bära den typen av horisontell dynamisk belastning.

Steg 5: Knyt knuten

Att knyta repet på rätt sätt är lika viktigt som att välja rätt sort och fästa det på rätt plats.

Min go-to knut för att knyta rep till en fast ögla är ankarböj (se en bild på det ovan). Om du vill lära dig hur man knyter knutar, se till och kolla in min kurs här.

Nautiska knutar är en konstform lika mycket som en ingenjörskonst. Kom ihåg att hålla bogserlinan fri från knutar längs dess längd. De stadiga knutarna går vid dragstången/tvåpunktsfästet och vid fästpunkten med röret.

Vissa rör kommer med snabbkopplingsklämmor/karbinhakar, så en extra knut där skulle inte behövas.

Steg 6: Se till att allt är säkert

Att säkerställa säkerheten för alla ombord tar tid, men det kan göra skillnaden mellan en rolig familjeutflykt och en katastrof.

Här är några säkerhetspunkter att tänka på:

 1. Alla behöver en PFD (räddningsväst). Du måste använda ditt eget omdöme när det är okej att ta av det, men det här är inget du ska vara utan.
 2. Se till att alla har en flytväst typ II (boatus), som sitter ordentligt och sitter fast ordentligt.
 3. En ponton ska dra en enda flottör. Att fästa mer än en kan hamna i en kollision.
 4. Föraren ska vara nykter och fullt medveten om sin omgivning.
 5. En utsedd spotter bör hålla ett öga på ryttare hela tiden.
 6. Spottaren ska hålla en flagga uppe och vara synlig när det är någon i vattnet.
 7. Spottaren, ryttarna och föraren bör komma överens om specifika tecken för att kommunicera på avstånd.
 8. Anpassa hastigheten efter ryttarnas behov, sakta ner med barnen.
 9. Förare bör respektera rörets viktkapacitet och passagerarantal.
 10. Röret och repen bör inspekteras noggrant i förväg.
  Vilken storlek motor för en pontonbåt? (Båtlängd, kraft, hastighet, etc)

STEARNS Vuxen Vattensport Classic Series flytväst, blå Kent kommersiella typ I krage Style Flytväst, barn 50-90 pund, orange

Steg 7: Ha kul!

Det är verkligen hela poängen med den här övningen! Se till att alla har det bra, börja med dig. Vattensporter är bland de mest uppfriskande och adrenalinpumpande aktiviteter någon kan ta sig an.

Kan du bogsera ett rör med en pontonbåt?

Jag ville sammanfatta för alla som fortfarande tvivlar – du kan absolut dra rör med en pontonbåt. Du behöver en tillräckligt stor motor (115HP är en bra utgångspunkt), en skid-/dragstång som är tillräckligt stark för slang (eller ett y-rep och två fästpunkter), och ett tillräckligt starkt rep (allt från 1500 till 6000+ lbs draghållfasthet beroende på hur många förare).

Hur stor motor behöver du för att dra ett rör?

För att kunna bogsera i intervallet 20-25 mph behöver du sannolikt ha minst en 115 HP motor. Du kan bogsera med mindre kraftfulla motorer men det betyder att din hastighet blir mycket lägre.

Det här är en mycket mer komplicerad fråga än du kanske inser. Pontongbåtens hastigheter och effekt beror på motorstorlek, båtlängd, hur mycket redskap som är stuvad, antal passagerare, hur båten sitter i vattnet och om pontonerna har lyftskenor. Det är bara några av variablerna. Om du vill ha en fullständig analys av hur du får snabbare pontonbåtshastigheter, se till och kolla in vår artikel här.

Slutsats

Det var vår fullständiga guide om hur man drar ett rör med en pontonbåt.

Kontrollera kraven först. Välj sedan rätt rör, rep och tillbehör. Inspektera all din utrustning och tilldela en pålitlig förare och spotter. Tänk på säkerhetspunkterna som anges ovan och dubbelkolla varje objekt om du måste.

Äntligen, njut av en underbar dag med vänner och familj!