Hur man drar åt sopavfallsbladen

A sophantering är en väsentlig del av alla kök, men när bladen lossnar fungerar de inte korrekt och kan orsaka stora olägenheter. Istället för att tillkalla en fackman kanske du själv kan dra åt sopornas blad.

Så här drar du åt dina sopblad i sju enkla steg:

 1. Bryt strömmen till förfogande.
 2. Diagnostisera problemet.
 3. Rensa bort avfall.
 4. Koppla bort sophanteringen från diskbänken.
 5. Dra åt bultarna bredvid bladen.
 6. Återanslut sophanteringen.
 7. Återställ strömmen till sophanteringen och kontrollera den.

Läs vidare för mer detaljerade instruktioner om hur du drar åt dina sopblad.

1. Bryt strömmen till avfallshantering

De flesta vet att de aldrig ska lägga händerna i en sophantering när den är igång. Därför, om du vill reparera något inuti sophanteringen, måste du stänga av strömmen till det helt.

Du kan vanligtvis hitta en sophanteringsplugg direkt under den och under diskbänken. Efter att ha kopplat bort din sophantering, kanske du vill stänga av strömbrytaren som ger ström till ditt kök bara för att spela det säkert.

Det är värt att dubbelkolla när du har brutit strömmen genom att vrida på din sophanteringsbrytare.

2. Diagnostisera problemet

Nu när du har dragit av strömmen till sophanteringen kan du kontrollera om lösa blad är problemet. Du kanske redan är ganska säker på att bladen är lösa eftersom din sophantering inte fungerar så effektivt som det brukar. Andra tecken inkluderar:

 • Ett högt malande eller skramlande ljud när du använder sophanteringen.
 • En blockerad diskbänksavlopp på grund av att de lösa bladen inte maler matavfall effektivt.
 • En lukt som kommer från sophanteringen.

Innan du undersöker din sophantering, samla ihop några viktiga föremål:

 • Insexnyckel eller liten skiftnyckel. De flesta sophanteringen levereras med en anpassad insexnyckel så att ägaren kan lossa pumphjulet.
 • Säkerhetshandskar. Även om du kommer att arbeta med strömmen avstängd, finns det fortfarande en risk att skära dig på sophanteringens vassa delar, och ett par högkvalitativa säkerhetshandskar kan minska denna risk.
 • Ficklampa. En bra ficklampa gör att du kan se sophanteringens delar tydligt. Om du inte har en ficklampa (eller nya batterier) kan du använda den på din telefon.
 • Piprensare. Du behöver en rörtång för att lossa sophanteringen från diskbänken.
 • Kvast. Om du upptäcker att din sophantering har envisa träskor kan ett kvastskaft hjälpa dig att få bort dem.
 • Mutterförare. En mutterdragare gör att du kan dra åt bultarna som omger bladen.
 • Tång. Att använda en tång för att ta bort gammalt matavfall är mycket mindre äckligt än att göra det med dina handskar.
 • Kökshandduk eller en gammal trasa. Att arbeta med en sophantering kan vara rörigt, så se till att du har en kökshandduk eller en gammal trasa till hands.
Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Innan du öppnar din sophantering är det värt att kontrollera om en återställning löser problemet med bladen. En sophanterings blad kan ibland frysa, men att trycka på den röda återställningsknappen under enheten kan hjälpa.

Om det inte fungerade att trycka på återställningsknappen, be någon att hålla en ficklampa ovanför din sophantering och kontrollera bladen genom att försiktigt rotera dem. Om de lätt rör sig i sidled är problemet inte knivrelaterat, men om de rör sig upp och ner behöver de dras åt eftersom bultarna som håller dem på plats har lossnat.

Medan du är under sophanteringen bör du också se till att det inte finns några vattenläckor, vilket kan tyda på ett annat problem.

3. Rensa bort avfall

Nu när du har fastställt att bladen för din sophantering är lösa kan du gå vidare till nästa steg. Tyvärr måste du rensa bort allt avfall som omger bladen för att ge dig enkel åtkomst till bultarna.

Det säkraste sättet att göra detta på är med en tång, men du kan också använda händerna (så länge du bär robusta skyddshandskar).

Du kan ta bort avfallet och slänga det i soporna, eller skjuta det längre till sophanteringen. Du kan behöva använda ditt kvasthandtag för att få bort stora bitar av envis matavfall.

När du är nöjd med att du har rensat bort det mesta av skräpet, kasta lite vatten i sophanteringen för att rensa ut det mer noggrant.

4. Koppla bort sophanteringen från diskhon

Innan du kan dra åt bultarna runt bladen måste du se dem tydligt. Du kan göra detta genom att koppla bort sophanteringen från diskhon.

Se även  Kan du använda torrraderingsmarkörer på speglar?

Titta under sophanteringen och lokalisera muttern eller avfallsskruven som ansluter den till diskbänken. Den är vanligtvis placerad i mitten av undersektionen.

Använd din rörnyckel, skruva loss den och placera muttern där du hittar den senare. Om din sophantering kom med en insexnyckel och du fortfarande har den kan du använda den för att lossa den.

5. Dra åt bultarna bredvid knivarna

Det femte steget innebär att man drar åt bultarna eller nitarna som omger sophanteringens blad. Detta kommer att säkerställa att impellerplattan kan flytta dem korrekt för att mala upp maten effektivt.

Leta reda på den roterande impellerplattan som flyttar bladen och dra sedan åt nitarna runt dem med din drivmutter.

När du är klar, kontrollera om de är tillräckligt täta genom att rotera dem manuellt. Om de inte längre rör sig upp och ner, grattis, du har framgångsrikt dragit åt dina sophanteringsblad!

6. Anslut sophanteringen igen

Nu när sopkärlens blad har dragits åt kan du återansluta sophanteringen till diskbänken.

Du kan göra detta med samma metod som du kopplade bort den (med en rörnyckel eller insexnyckel). Innan du går vidare till nästa steg, se till att du har återanslutit avfallshanteringen ordentligt och att enhetens vibrationer inte kommer att få muttrarna att lossna.

7. Återställ strömmen till sophanteringen och kontrollera den

Det sista steget är att återställa strömmen till din sophantering och kontrollera att den fungerar korrekt. Koppla in din sophantering igen och återställ strömmen genom att slå på strömbrytaren.

För att kontrollera om den fungerar som den ska, kasta några isbitar i sophanteringen och slå sedan på den. Bladen ska lätt krossa isen.

Se även  Hur många babymorötter motsvarar 1 morot? (Besvarade)

Om de fortfarande inte fungerar effektivt kan det vara dags att byta ut knivarna eller ringa in en professionell.

Du kanske också vill läsa: Kan du lägga Potatisskal eller Äggskal i sophanteringen?

Kan jag reparera skadade sopblad?

Om du öppnade din sophantering bara för att upptäcka att bladen inte bara var lösa utan också skadade, kanske du undrar vad du ska göra.

Du kan vanligtvis inte reparera skadade sopblad, men du kan byta ut dem. Det är bäst att lämna byte av blad till en professionell. Men du kanske upptäcker att det kostar mer att byta ut bladen än att köpa en ny sophantering.

Sophanteringen har vanligtvis en livslängd på mellan tio och femton år. Om dina blad är skadade och din sophantering redan är ganska gammal är det förmodligen mer kostnadseffektivt att köpa en ny.

Efter att du har betalat för sophanteringsexpertens arbete och för de nya knivarna kan kostnaden likna det att köpa och installera en ny enhet.

Många sophanteringsleverantörer erbjuder fem års garantier, så om din relativt nya sophantering slutar fungera är det värt att kontrollera om du fortfarande har en garanti på plats.

Slutgiltiga tankar

Som du kan se innebär åtdragning av lösa sopavfallsblad flera steg och olika verktyg. Men om du följer stegen ovan noggrant är processen enkel, även för DIY-amatörer.

Om din sopkvarns blad är skadade är det värt att väga kostnaderna för att byta ut dem eller köpa en ny sophantering.

Lämna en kommentar