Hur man dockar en vattenskoter (utan att repa upp den)

När du väl skaffat en vattenskoter kommer du att vilja göra allt du kan för att ta hand om den på bästa sätt. Du kommer att behöva docka din vattenskoter någon gång, så jag kommer att diskutera hur man gör det utan att repa upp den.

Sänk till tomgångsvarvtal. När du kommer nära, stäng av motorn för att stanna. När du är parallell med kajen, gör dig redo att ta tag i en stolpe på kajen. Bind din vattenskoter vid kajen och placera stänkskärmar på sidan.

Det är viktigt att du tränar många gånger på din vattenskoter innan du faktiskt dockar din vattenskoter. Du bör öva vid en brygga som inte är trång och inte har många fartyg parkerade där. För att öva, gå till kajen i många olika vinklar och öva på att ställa upp med den.

Genom att träna blir du bekväm med din vattenskoter och vet när du bör stänga av motorn för att ta dig till kajen vid ett helt stopp. Väderförhållandena kommer att vara olika varje dag så det är viktigt att träna med hackigt vatten och jämnt vatten, vind och ingen vind osv.

Olika märken av vattenskotrar kommer att ha olika kontroller. För att förstå hur du dockar din vattenskoter måste du förstå hur operationen fungerar.

Sea-Doos operation

Sea-doo har vad som kallas iBR (intelligent broms- och backsystem). Det betyder att istället för att bara köra framåt och bakåt ger iBR en känsla av att gå framåt, neutralt och backa.

Detta gav möjlighet till en stationär uppstart. Det gav också faktisk stoppkraft som fungerade som bromsar. Du kan nu snabbt stoppa en PWC på nästan halva avståndet som tidigare krävdes.

  Hur djupt ska du trolla för Kokanee?

Du kan arbeta samtidigt som du håller ögonen fokuserade på vattnet medan händerna är på styret. Detta gör säkerheten på vattnet mycket lättare och när du kommer i kontakt med andra fartyg kan du sakta ner snabbt.

Många älskar Sea-Doos iBR och jämför den med driften av en bil eftersom du kan vara i neutralläge. Det fungerar som en gas- och bromsinstallation precis som en bil.

Sea-Doos iBR har känslan av traditionella växlar där föraren använder iBR-spaken för att växla PWC mellan framåt, neutral och back på tomgång.

Yamahas funktion

Några år efter att Sea-Doo kom med iBR skapade Yamaha Reverse med intuitiv retardationselektronik eller RiDE. Det främjar dubbla gasreglage; en för att accelerera båten framåt och en för att sakta ner PWC eller accelerera den bakåt.

RiDE är det enda dubbla gassystemet som låter kunderna växla mellan framåt, neutral och back utan att ta bort händerna från styret.

Till skillnad från Sea-Doos iBR, inkluderar RiDE retardationsmöjligheter och möjligheten att styra samtidigt som man bromsar på grund av Yamahas patenterade design av skopan.

Yamaha har en flytande övergång mellan rörelser. Att trycka på gasreglaget orsakar acceleration framåt när du applicerar kraft på RiDE-spaken, den åsidosätter gasreglaget för att driva backen. Detta fungerar som gasreglage framåt och bakåt.

Kawasakis operation

Till skillnad från Sea-Doos iBR och Yamahas RiDE, använder Kawasaki fortfarande den manuella spaken för framåt och bakåt med neutral mellan dem. Det finns inget bromsalternativ på Kawasaki vattenskotrar.

Det faktum att Kawasaki inte uppdaterar sina verksamheter som Sea-Doo och Yamaha visar att de gillar att hålla saker enkelt och hålla sig till de ursprungliga idéerna. Detta hjälper inte Kawasaki med deras verksamhet, men Kawasaki är känt för att ha några hårda motorer som ger dig mycket kraft.

  När ska jag byta ut min ATV-hjälm?

Vissa människor är vana vid den gamla skolans verksamhet och har inga problem med att docka sin vattenskoter med de manuella spakarna. Men i dagens samhälle har de flesta Sea-Doo PWC eller Yamaha på grund av deras avancerade teknik som hjälper till att göra driften enklare och bekvämare.

Enligt min åsikt, om du köper en Kawasaki jetski bör du träna på att använda den i ett område som inte har någon i närheten. Det är svårare att kontrollera det eftersom det inte finns någon ”broms” som de nyare operationerna har.

Det kommer att ta mycket längre tid att stanna helt, så öva minst 10 gånger när du lär dig hur du dockar din Kawasaki.

Saker att tänka på vid dockning

Att docka en vattenskoter kan vara svårt om du är nybörjare, men med övning kan det bli som en andra natur.

Vid dockning:

 • När du är helt ny på vattenskoter, ta dig tid i ett privat område med få till små människor eller andra fartyg att träna
 • Låt någon vänta på dig på kajen för att hjälpa dig när du närmar dig kajen
 • Sakta alltid ner långt innan du når kajen
 • Närma dig dockan i en vinkel
 • Håll armen ut mot däck för att undvika kontakt med vattenskotern
 • Stäng av motorn för att stanna helt vid kajen
 • Ha din bungee dockningslinje redo att knytas runt dockan
 • Ha några stötfångare/skärmar redo att fästa på sidan som kommer att vara mot dockan
 • Se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan andra fartyg innan du parkerar din PWC
 • Håll nyckeln runt handleden när du lämnar vattenskotern
  Hur man friar under parasailing – tappa inte ringen!

Måste-ha tillbehör för dockning

 • Bungee Dock Line– Att binda av med en bungee dock-lina är mycket bekvämare än att använda ett marint rep. Eftersom den här sladden sträcker sig ger den lite givande på hackiga dagar som absorberar stötar och stötar
 • PWC Fender– Detta förhindrar att PWC:n stöter mot dockan och repar upp den. Skrovet kommer att skyddas om 2 eller fler av dessa är fästa på din vattenskoter
 • Jet Ski Lift– Ett sätt att enkelt få upp din vattenskoter ur vattnet är att använda en vattenskoterlift. Efter att du dockat din vattenskoter kanske du vill lyfta upp den och rengöra den och sedan sätta den på din trailer. Detta tillbehör hjälper till att göra ditt jobb enklare
 • Jet Ski Cover– Om du ska lämna din vattenskoter vid kajen i mer än en timme rekommenderar jag att du sätter ett skydd på den så att ingen solskada görs när du är borta