Hur man diskar under camping: Alla metoder övervägs

Att diska borde inte vara komplicerat. Men livet kan göra saker komplicerade! Diskning på camping är inget undantag. Jag gjorde lite forskning om vilka resurser som finns där ute för att diska, och jag satte ihop det här inlägget med dessa flera metoder och för- och nackdelar med var och en.

Så hur diskar jag enkelt och säkert när jag åker på bilcamping? För att diska din disk på ett säkert sätt när du campar i bilen behöver du ett steriliseringsmedel som varmt vatten och tvål.

Att diska helt enkelt är en annan sak. Det finns flera metoder, och vi kommer att gå igenom var och en och prata om deras olika fördelar och nackdelar.

Hur du tvättar dina diskar (det tekniskt korrekta svaret)

Precis som i ditt hemkök, för att minimera bakterier, måste du använda ett steriliseringsmedel och tvål.

Steriliseringsmedel: Varmvatten

Ett säkert och effektivt sätt att diska är att använda mycket varmt vatten ~ runt 170 grader Fahrenheit. Denna värmenivå är alldeles för varm för dina bara händer att hantera, och om du tvättar enligt boken behöver du därför rejäla handskar för att tvätta händerna.

Tvål

Tvål är ett otroligt ämne, som fungerar genom att binda till vatten och få vatten att bryta sina egna bindningar. Tvål, hjälper vattnet att bryta ner eventuella matämnen också. Standardtvål desinficerar inte din disk, lika mycket som den drar bort ämnena (mat och bakterier) från disken.

Sammanfattning

För att rengöra och sterilisera din disk behövs både (mycket) varmt vatten och tvål för jobbet. Jag vet att detta verkar självklart, men det finns så många metoder att diska som blir krångliga och komplicerade, och det hjälper mig att komma ihåg grunderna.

Vilka metoder används för att diska under camping?

Så tvål och varmt vatten eller hur? Hur svårt kan det vara? Jo, det är mycket svårare att göra när man campar eftersom man inte har en automatisk diskmaskin. En automatisk diskmaskin har det varma vattnet som krävs för att sterilisera din disk, samt diskmedel (ofta genomsyrat av antimikrobiella egenskaper), som du inte kommer att kunna använda ute i naturen.

När du campar, och även bilcamping, är varmt vatten svårt att få tag på. Så här är några metoder som används för att diska under camping:

  Vilken är den bästa spjälsängen för pojkscouter (eller flickor)?

3 Badkar Diskdisk

3 diskbaljor används för att diska.

 • Badkar #1 är fylld med varmt tvålvatten som används för att rengöra maten från disken
 • Badkar #2 är fyllt med kallt vatten med ett steriliseringsmedel, såsom en blektablett
 • Badkar #3 är fyllt med varmt vatten för sköljning

Fördelar:

 • Utan tvekan den säkraste diskmetoden

Nackdelar:

 • Betydande redskap över huvudet
 • Använder mycket vatten
 • Kan vara överdrivet för de flesta måltidsstädningar (ingen ordlek avsedd)

Antimikrobiella våtservetter

Du kan också gå vägen att använda antimikrobiella våtservetter gjorda för att diska som dessa Jag hittade på Amazon. I det här fallet finns steriliseringsmedlet i torkduken, och det enda som behövs är alltså själva torkduken och vatten att skölja.

Fördelar:

 • Bekväm
 • Minimal utrustning behövs

Nackdelar:

 • Inte lika väl testad som varmvatten
 • Ibland behöver din mat fortfarande skuras om mat har fastnat där
 • Vatten behövs fortfarande för att skölja
 • Genererar pappersavfall
 • En annan sak att bära om du backpackar, eller packar (om bilcamping)

Sammantaget kan dessa våtservetter vara en stor vinst!

1 Badkar Diskdisk

Slutligen kan du klara dig med 1 balja för att diska. Om du använder 1 badkar med varmt vatten och tvål för att få bort maten, och sedan tömmer ur badkaret och häller kokande vatten på dina diskar, kan du få samma steriliserande effekt av det varma vattnet utan att behöva släpa runt 3 baljor.

Fördelar:

 • Inte alltför komplicerat
 • Lite redskap, men inte ett ton krävs

Nackdelar:

 • Förmodligen inte lika effektiv som metoden med 3 badkar för att sterilisera din disk.
 • Kräver fortfarande en del packning av en balja speciellt för att diska

Hur man diskar utan vatten

Tvätta i disken (pappershandduksmetoden)

Ett annat alternativ som faktiskt används är bara att ta några fuktade pappershanddukar och torka ut disken direkt. Om antibakteriell tvål används kan detta döda vissa bakterier.

Fördelar:

 • Bekväm
 • Minimal utrustning behövs

Nackdelar:

 • Steriliserar inte din disk alls om du inte använder ett steriliseringsmedel
 • Om din mat har fastnat där räcker det inte med en pappershandduk.
 • Inte lika väl testad som varmvatten
 • Vatten behövs fortfarande för att skölja
 • Genererar pappersavfall
 • En annan sak att bära om du backpackar, eller packar (om bilcamping)
  Behöver du en kudde i en hängmatta?

Fördelarna liknar de antimikrobiella våtservetter om du använder ett steriliseringsmedel tillsammans med pappershandduken.

Smutstvätt

Istället för att vatten används som rengöringsmedel för att ta bort mat från skålen, kommer backpackers och campare i öknen som försöker spara vatten ibland använda gräs, smuts och annat organiskt material som en skurborste för att ta bort överflödig mat från disken och använd sedan så lite vatten som möjligt för att skölja ur smutsen. Kokande vatten kan användas för att skölja ur skålen.

Fördelar:

 • Sparar vatten
 • Minimal utrustning behövs

Nackdelar:

 • Om inget kokande vatten används, steriliseras inte disken med denna metod.
 • Att använda smuts och borste för att diska fungerar, men det är inte bekvämt.

Behöver jag sterilisera mina diskar?

Det här är en tuff sådan, och jag är ingen expert på bakterier på rätter, så jag kan bara säga min egen åsikt om min egen camping. Enligt min egen uppfattning är sann sterilisering inget krav. Jag kan bara säga det eftersom de flesta människor inte går igenom ansträngningen att noggrant sterilisera sina diskar, och de flesta människor är inte särskilt påverkade.

En studie om mat med farliga patogener och deras överlevnad på maträtter och mat visade att farliga bakterier faktiskt kan överföras till disken via förorenat diskvatten, köksytor och torkande handdukar. De kontaminerade torkhanddukarna överförde de farliga patogenerna varje gång till skålen i studien. Återöverföring av de farliga patogenerna från den förorenade skålen till maten var dock sällsynt.

Om du gör en rimlig ansträngning för att diska din disk måste en perfekt storm av sällsynta omständigheter stå i rad för att en patogen ska överföras.

Ett annat antagande från diskussionen är att det finns farliga patogener på dina diskar i första hand. Bakterier är inte alla dåliga – bara vissa typer. Att döda alla bakterier kräver mycket ansträngning, och det är nästan omöjligt att göra perfekt, särskilt när man campar.

Eftersom jag inte kan ge råd i frågan professionellt eftersom det har att göra med folkhälsan och jag inte är kvalificerad att göra det, är det enda råd jag kan ge att göra det bästa du kan för att hålla din disk ren.

Tips för att göra jobbet enklare

Rengör din disk omedelbart

Det absolut viktigaste du kan göra för att göra disken enklare är att rensa bort disken så fort du har ätit klart. Om du borstar bort din mat omedelbart, räddar du dig själv från att skrubba, vilket är mycket svårare att göra bra när du campar utan alla dina köksredskap.

Kokande vatten räddar dagen

Om du städar en knepig maträtt, till exempel mat som fastnat på din gjutjärnspanna, koka en liten mängd vatten för att sprida på din maträtt gör underverk för att lossa din mat.

Undvik att laga rått kött

Många kött kan tillagas så att du kan grilla dem eller värma dem medan du campar utan att behöva ta itu med väsen av korskontaminering. Costco säljer till och med färdigkokt bacon. Vi åt just detta idag, faktiskt när vi campade i morse. Detta gör inte bara ditt liv lättare eftersom du inte behöver ta itu med nästan lika mycket baconfett, men det är säkrare eftersom du inte har att göra med rått kött på dina tallrikar eller redskap.

Relaterade frågor

 • Var gör jag av gråvatten? När du har diskat klart kan du göra dig av med detta ”gråa vatten” genom att dumpa det i din campingplats med gråvatten. Se till att slå upp reglerna för din campingplats för detaljer. Om detta inte är ett alternativ är det bästa du kan göra att sila ut alla matbitar och sprida ut det grå vattnet så gott du kan bort från vatten och campingplatser.
 • Hur gör man för matavfall när man campar? Campingplatser har vanligtvis soptunnor eller andra avfallsplatser där du kan slänga dina matbitar. Försök att inte låta ditt matavfall hamna på marken där djur kan ta sig till det. Om du campar i ett avlägset område är det bästa du kan göra att lägga din mat i en förslutbar plastpåse (för att undvika att locka djur) och packa ut maten som du skulle göra med resten av ditt skräp.
  Vandring kontra löpning: Vilken aktivitet bränner fler kalorier?