Hur man desinficerar en tvättmaskin

När dina kläder blir smutsiga är rengöringen bara en fråga om att sätta på tvättmaskinen. Men när din tvättmaskin behöver rengöras är proceduren mer komplicerad. Du kanske inte förväntar dig att en enhet avsedd för rengöring också skulle behöva en bra skrubb.

Men även om den ständiga cocktailen av tvål och vatten är bra för dina kläder, kommer den inte att hålla din tvättmaskin fläckfri. Dessa ämnen kan ansamlas i tvättmaskinens trumma och därmed orsaka en blockering. Med tiden minskar detta din tvättmaskins effektivitet och hindrar dig från att tvätta stora mängder tvätt – det kan till och med göra dina kläder smutsiga!

Därför måste du ta hand om din tvättmaskin regelbundet. Om du undrar hur man desinficerar en tvättmaskin, börja göra anteckningar. Med dessa tips och tricks blir din tvättmaskin lika ren som din nästa tvätt!

En introduktion till tvättmaskiner

Tvättmaskiner är en så vanlig hushållsapparat att du förmodligen aldrig har tänkt så mycket på dem. Men du kan bli förvånad över att lära dig den komplicerade historien bakom dem.

Antiken

Före den industriella revolutionen tvättade alla sin tvätt för hand. I forna tider var det vanligt att folk slog smutsiga kläder på stenar eller gnuggade dem med slipande salter. Efteråt skulle de tvätta dem i bäckar och floder för att rensa bort all smuts.

Romarna förbättrade rengöringsprocessen efter att ha uppfunnit den första tvålen. Den råa blandningen liknade mer lut och de gjorde den med en blandning av aska och animaliskt fett. Blandningen var extremt effektiv och spreds snabbt över hela kontinenten, där folk finjusterade den genom att tillsätta aromater och olika oljor för att göra den mer doftande.

Den första tvättbrädan kom till under pionjärtiden. Skivan var helt gjord av trä och hade en snidad tvättyta som var fodrad med speciella åsar. Så när någon ville tvätta sin tvätt, blötlade de först plagget i tvålvatten innan de gnuggade det mot åsarna för att rensa bort smutsen.

Moderna tvättmaskiner

Som du kan föreställa dig var att tvätta kläder för hand en lång och ganska arbetskrävande process. Följaktligen, när den industriella revolutionen kom, började uppfinnarna göra tvätten lättare. James King och Hamilton Smith kom på det första konceptet med en modern tvättmaskin. Under årtiondena skulle andra förbättra designen.

Tack vare Thomas Edisons banbrytande arbete inom elektricitet gick tvättmaskinen från att drivas för hand till att vara helt elektrisk. När 1900-talet rullade runt var varje tvättmaskin elektrisk och hade en liknande design.

Den hade en kontrollpanel, en dörr och en invändig fattrumma som skulle snurra tvätten i höga hastigheter. Sidan hade ett litet fack för tvättmedel och hela maskinen var kopplad till varm- och kallvattenrören. Pipans placering berodde på om maskinen var amerikansk eller europeisk.

Till exempel har europeiska tvättmaskiner en frontmatning, vilket innebär att tunnan är på sidan av maskinen. De snurrar kläder på en horisontell axel i en liten bassäng med tvättmedelsrikt vatten. Denna design gör att maskinen kan tvätta kläderna mer noggrant vid högintensiva centrifugeringscykler. Men den använder också mycket mer tvättmedel, vilket kan dra upp räkningarna.

Amerikanska tvättmaskiner laddas däremot uppifrån. De virvlar runt kläder i ett upprätt rör, i en större vattenpöl. De kan köras extremt effektivt med mindre tvättmedel, vilket innebär att de är ett bra alternativ om du försöker dra ner på städmaterial.

Varför blir tvättmaskinerna smutsiga?

Tvättmaskiner har en konstant ström av tvättmedel och sköljmedel som rinner genom deras inre. Därför skulle du tro att varje gång du tvättar din tvätt så rengör du också din tvättmaskin. Tyvärr är detta inte fallet. Det finns flera saker som kan göra din tvättmaskin smutsig, och i viss mån alla kläder du stoppar in i den.

1. Rengöringsmedel

Det verkar paradoxalt att ett rengöringsmedel kan göra något smutsigt. Men när det gäller tvättmaskiner är tvättmedel faktiskt den största boven i en smutsig tvättmaskin.

Att upprepade gånger använda tvättmedel och sköljmedel i din tvättmaskin gör att det ackumuleras i springorna, vilket bildar ett filmigt lager som vanligtvis är gråaktigt till färgen. Detta lager kallas tvålskum och det uppträder när kalciumstearat och magnesiumstearat blandas med hårt vatten.

Ju mer mineraler i det hårda vattnet, desto mer tvålskum kommer din tvättmaskin att samla på sig. Likaså kan mineralerna göra avskummet mycket hårdare, vilket gör det svårt att ta bort. Med tiden, om tillräckligt med tvålskum ansamlas inuti din trumma, kommer din tvättmaskin att börja fungera felaktigt.

Ännu värre, tvålskum utlöser bildandet av 3-metyl-butanal. Föreningen är en aldehyd som kan producera det ostig, svettig lukt i din tvättmaskin.

2. Bakterier

Återigen, du skulle inte förvänta dig att hitta bakterier i din tvättmaskin. Tyvärr är den fuktiga miljön inuti din tvättrumma den perfekta miljön för olika otäcka patogener att frodas.

Under centrifugeringscykeln lossnar mat- och smutspartiklar från dina kläder och sprids i vattnet. Det beror på att tvålskum har en våt, slemmig yta som kan attrahera dessa partiklar. Med tiden gör detta att bakterier växer okontrollerat, särskilt om du tvättar dina kläder vid temperaturer under 60º C. Låga temperaturer dödar inte bakterier, vilket innebär att varje gång du tvättar dina kläder kan du utsätta dem för miljontals patogener.

Till skillnad från virus kan bakterier överleva i upp till sex timmar utanför kroppen. Därför riskerar du och hela din familj att fånga E. Coli från bara en last smutstvätt.

3. Kalk

Alla som bor i ett område med hårt vatten har någon gång hanterat kalkavlagringar. Det hårda, kritiga ämnet som bildas på ytor kan vara otroligt skadligt för dina badrumsapparater.

När mineralerna från hårt vatten kommer i kontakt med höga temperaturer förändrar de den kemiska jämvikten i vattnet. Detta i sin tur förvandlar lösligt kalciumbikarbonat till olösligt kalciumkarbonat. Det härdade kalciumet separeras sedan från vattnet och fastnar på metalliska ytor.

Förutom att se funky ut, kan kalk också vara extremt skadligt. Plackuppbyggnaden minskar gradvis effektiviteten hos dina apparater, särskilt de som använder ett värmeelement. Likaså kan kalk fånga matpartiklar medan tvättmaskinen är igång. Alltså, varje gång du går för att göra en annan tvätt, sveper du in gammal mat i dina kläder och gör dem smutsigare än de redan var.

4. Mögel

Precis som kalk är mögel ett annat vanligt problem som plågar badrumsapparater. Mögel är en typ av svamp som växer i fuktiga områden som har ruttnande organiskt material. Det finns flera olika typer av mögelarter som kan leva både inomhus och utomhus, i alla typer av klimat. Utanför livnär sig mögel på växter och ruttnande organiskt material för att frodas.

Inuti kräver de dock en kolkälla och fukt för att växa på väggar eller metalliska ytor. Du hittar båda dessa element i din tvättmaskin i spader. När mögelsporer sätter sig på fuktiga ytor kan de bilda mögelkolonier. Den konstanta strömmen av varmt vatten hjälper kolonin att växa och matpartiklarna från dina kläder fungerar som den idealiska källan till näring för att ge den ytterligare näring.

Sammantaget kan mögel vara extremt skadligt inte bara för dina kläder utan också för din hälsa. Beroende på typ kan mögelsporer utlösa allvarliga allergiska reaktioner som hosta, nysningar, rinnande näsa och kliande hudutslag. Men om du har oturen att stöta på en giftig mögelstam i din tvättmaskin, kan konsekvenserna bli ännu allvarligare.

Vissa stammar av toxigen mögel producerar mykotoxiner som kallas Stachybotrys chartarum. Detta ämne är mycket skadligt för människors hälsa och kan orsaka en mängd olika hälsoproblem, inklusive:

  • Kognitiva svårigheter som ångest, dåligt minne eller hjärndimma
  • Magont
  • Muskelvärk och spasmer
  • Oväntade viktfluktuationer
  • Domningar och stickningar i extremiteter
  • Illamående och svindel

Tips för desinficering av tvättmaskiner

Som du kan föreställa dig är en smutsig tvättmaskin inte bra. Det kan inte bara hindra tvättmaskinens förmåga att rengöra dina kläder, utan det kan också utsätta din hälsa för allvarliga risker. Därför är det i ditt bästa intresse att få det så fläckfritt som möjligt.

Som tur är kan du få din tvättmaskin gnistrande ren i flera enkla steg.

1. Förbered dina verktyg

Innan du kan komma igång måste du först skaffa dig några grundläggande verktyg. Gummihandskar, en skrubb och rengöringsdukar är viktiga för att ta bort all smuts som blir över efter att du har kört tvättmaskinen. Du behöver också en ren hink eller en annan behållare för att blanda din rengöringslösning.

När det gäller rengöringslösningar behöver du två av dem – blekmedel och vinäger. Du har förmodligen hört att det är farligt att blanda dessa två ämnen, och det är helt korrekt. Rengöringsmetoden kräver dock inte att de två kombineras, så du behöver inte oroa dig för säkerheten.

2. Ställ in tvättmaskinens temperatur

När du har ställt in dina verktyg är det dags att ställa in tvättmaskinens temperatur. Det är viktigt att du väljer den hetaste inställningen som din tvättmaskin har. Detta beror på att skållningsvatten hjälper till att döda farliga bakterier, samt att lossa tvålskum och kalk. När du har ställt in temperaturen, kontrollera om trumman är tom. Du vill inte ha något där när du väl har börjat städningen.

3. Lägg blekmedel till trumman

Efter att temperaturen är inställd är det dags att lägga till en kopp blekmedel direkt i trumman. Denna mängd räcker för att rengöra både toppmatade och frontmatade brickor. Du kan dock lägga till ytterligare en halv kopp om du inte har rengjort din tvättmaskin på ett tag och har mycket smuts där. Se till att inte lägga till någon tvätt med blekmedlet.

4. Ställ in cykeln

Så snart blekmedlet är i, sätt på tvättmaskinen till en hel cykel. Om du har inställningen, lägg till en sköljning med hett vatten i slutet för att tvätta bort resten av blekmedlet. Beroende på din tvättmaskin kan hela cykeln vara mellan 50 minuter och en timme.

5. Skrubba trumman

När cykeln är slut kommer tvättmaskinen att tömma blekvattnet och lämna trumman tom. Kemikalierna i blekmedlet kommer att lossa tvålskum och kalkavlagringar. Därför är allt som återstår för dig att skrubba bort smutsen från din trumma.

Öppna tvättluckan och inspektera gummitätningarna, packningarna, insidan av apparatens lucka och locket. Var noga med att inte försumma tyg- och tvättmedelsbehållaren eftersom detta område också kan ha dolda mögel- och tvålrester. När du har hittat uppbyggnaden, ta din behållare och blanda 1/4 kopp klorblekmedel och 1 liter vatten. Efter att ha doppat en trasa eller mjukborste i blekmedelslösningen, skrubba dessa områden noggrant tills ansamlingen är borta.

6. Skölj

Efter att du har skrubbat klart är det dags att tvätta bort resterna. Ställ in inställningen på sköljning och tillsätt en halv kopp vinäger i trumman. Den första hela cykeln tvättade bort blekmedlet, så det är helt säkert att fylla på det med vinäger. Syran kommer att lösa upp all överbliven smuts och lämna din tvättmaskin så god som ny.

7. Desinficera utsidan

Så fort tvättcykeln är slut är det dags att lägga sista handen på din tvättmaskin. Trumman kan vara ren, men du måste också skrubba utsidan för att se till att insidan inte blir förorenad igen. Kör en ren trasa över toppen, sidan av brickan, såväl som dörren. Du kan använda ett milt rengöringsmedel och varmt vatten för att rensa bort eventuell bakterietillväxt som fortfarande finns kvar.

För att sammanfatta

En tvättmaskin är en viktig apparat som varje hem behöver. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att hålla dina kläder rena utan att behöva tvätta dem för hand. Men bara för att det kan rengöra dina kläder betyder det inte att tvättmaskinen i sig inte blir smutsig.

Den ständiga strömmen av tvålvatten kan orsaka en ansamling av tvålskum i din tvättmaskin. Likaså kan kalksten, mögel och bakterier växa inuti trumman som förorenar dina kläder och minskar tvättmaskinens effektivitet. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra din tvättmaskin. Med hjälp av verktyg som du förmodligen redan har i ditt hem och lite armbågsfett kan du göra din trumma så bra som ny. På så sätt säkerställer du inte bara att du får rena kläder efter varje tvätt utan förlänger också hållbarheten på din viktigaste apparat!

Lämna en kommentar