Hur man cyklar med smutscyklar i sand – 7 proffstips

Att cykla genom sanden är en av de svårare sakerna att göra och det kan göra saker ganska frustrerande om du inte vet vad du gör. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av 7 tips jag har lärt mig om att cykla med smutscyklar genom sanden.

Jag försökte alltid hålla mig borta från sandiga områden när jag först kom igång eftersom jag alltid kämpade hårt med det. Den största anledningen var att min cykel inte var tillräckligt kraftfull. Jag hade en TTR 125 och det räckte helt enkelt inte för att få jobbet gjort. Jag hade inga problem när marken var platt eller den var blöt och packad men satte mig på en kulle och det var inte vackert.

När jag väl lärt mig några av dessa tekniker och uppgraderat till en större och snabbare cykel, var saker så mycket enklare och att åka i sanden är en av mina favorit saker att göra. Du har mycket mer självförtroende när du åker i sanden eftersom du vet att om du ramlar kommer det att vara som att falla i en hög med kuddar.

Det finns inte många saker bättre än att kunna toppa cykeln i de vidöppna utrymmena, göra wheelies utan att oroa sig för att ramla och slå enorma hopp som du normalt inte skulle slå.

Jag är inte en professionell ryttare eller något liknande men jag har lärt mig mycket om sandridningstekniker under de senaste månaderna och jag kommer att dela dem alla i det här inlägget. Låt oss börja!

  Historien om Husqvarna Dirt Bikes

Vad man ska veta i förväg

 • Det första du förmodligen vill veta är att du bör ha en kraftfull cykel. Om du är på superpackad eller våt sand kommer det förmodligen inte att vara ett problem, men för de mjuka sandområdena är det nödvändigt att ha minst en 250cc cykel. Jag försökte ganska hårt med min lilla 125cc Yamaha och det var alltid en kamp. Prova gärna men lycka till.
 • Du vill också sänka trycket i dina däck för att ge dig själv mest grepp och kontroll. Det är ungefär som att åka genom snön. Det är väldigt svårt att köra ordentligt när dina däck är helt pumpade men du vill också se till att du inte slår något hårt när du är där ute.
 • Det är alltid en bra idé att ta med extra gas också. Att åka i sanden tar en hel del kraft och du kommer att bränna ut gas mycket snabbare än på leden. Ta med en extra tank med bensin bara för säkerhets skull eftersom gasen blir tom suger (jag har lärt mig min läxa med den här).

Dirt Bike Sand Ridning Tips

 • När du cyklar i sanden bör du stå för så mycket som möjligt. Du kommer att ha mer kontroll när du gör det och du kommer inte heller att bränna ut dig lika snabbt. Det börjar vänjas lite men det är verkligen mer bekvämt.
 • Du kommer att vilja hålla din vikt mot bakhjulet så mycket du kan. Du vill att framhjulet ska vara så lätt som möjligt så att det inte gräver in och saktar ner dig.
 • Håll alltid farten! Det är precis som när du klättrar på en kulle, så fort du tappar farten skålar du. Håll gasen igång stadigt för om du plötsligt saktar ner kommer din frontände att gräva in och du kommer att tappa fart. Du måste vara aggressiv i sanden!
 • Håll knäna hårt mot den cykeln! Att åka genom sanden kan vara en ojämn tur och om dina ben inte är spända kommer du att kasta dig av cykeln. Inte bara det utan dina armar och överkropp kommer att tacka dig för det.
 • Justera lite på din cykel. Det är alltid en bra idé att dra åt fjädringen om du kan och även släppa ut lite luft ur däcken. Detta ger dig mer kontroll och ger dig en mjukare körning.
  Bästa propanglasskruv: Eskimo propanskruv

Dirt Bike Suspension Setup För Sand

Om du ska åka i sanden är det förmodligen en bra idé att testa det först innan du gör några justeringar. Den vanligaste justeringen folk gör skulle vara att stela gaffeln. Om du har mjukare gafflar kommer du att studsas runt hela tiden och blir snabbt sliten.

Att göra detta och sänka lufttrycket i dina däck borde räcka för att göra din sandfärd mycket roligare.

Hur man kör en smutscykel i sanden

 • Du vill få det mesta av din inbromsning gjord så tidigt som möjligt när du kommer in i ett hörn. Sanden hjälper dig också att sakta ner men du kommer att vilja komma in med lite fart, så bromsa inte för mycket.
 • Det är viktigt att du håller ditt momentum under hela svängen. Om du saktar ner för mycket under svängen kommer din frontände att gräva in och tappa mycket fart.
 • Du kommer att vilja flytta din vikt till baksidan av cykeln för att hålla framhjulet uppe. Så fort din frontend gräver i kommer det att bli riktigt tufft att hålla fart och kontroll.
 • När du väl kommer in i svängen vill du luta din cykel och gå på gasen. Detta hjälper också till att hålla ditt främre ljus.
 • När du kommer ut ur svängen vill du stanna på gasen för att behålla din fart. Det är viktigt att du håller knäna tätt mot cykeln och att dina ögon blickar framåt (inte ner).

https://www.youtube.com/watch?v=KT0uWlCmkzI

Bästa Dirt Bike för sanddyner

Enligt min mening skulle den bästa möjliga cykeln för sanddynerna vara en Honda CR500. Den är stor och kraftfull och kommer att riva igenom nästan vad som helst. Det näst bästa alternativet skulle vara vilken annan standard 450cc smutscykel som helst. Jag har inte någon av dessa cyklar men detta verkar vara enighet på alla cykelforum där ute.

  Vi avslöjar de 7 bästa varumärkena för sötvattensfiskerullar

Allt över en 250cc-cykel skulle fungera bra men 450 eller 500 skulle vara det bästa alternativet för sandridning. Jag har en FX 350 och den fungerar alldeles utmärkt för det jag använder den till.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.