Hur man byter olja på en 4-takts smutscykel

Att göra regelbundet underhåll på din cykel är superviktigt för att den ska hålla länge och även prestera upp till par. En av de viktigaste sakerna är att byta olja och i det här inlägget kommer jag att gå igenom hur du byter olja på en 4-takts smutscykel.

En 4-takts smutscykel har så många rörliga delar och det är därför det är otroligt viktigt att byta olja regelbundet. Varje cykel kommer att vara annorlunda men min cykel säger att jag ska byta olja var 60:e timme. Om du ska tävla ganska bra skulle jag rekommendera att du gör det oftare än så. Jag är inte så hård mot min cykel (trail ridning) så jag håller mig till 60-timmarsregeln (din cykel kan vara annorlunda så se till att kontrollera din manual).

Att byta olja på din cykel är inte en tidskrävande process och det är inte dyrt att göra. Det är därför du bör ta för vana att göra det regelbundet. Du kan aldrig byta olja för mycket så gör det när du kan.

Att hålla färsk olja i din cykel är superviktigt för när den blir låg eller när den blir smutsig kan den inte göra sitt jobb. Utan olja blir din cykel varm och det kommer att leda till att delar slits och går sönder. Om du vill att din cykel ska prestera som den ska och hålla länge är det bara att göra det här.

Hur byter man olja på en 4-takts Dirt Bike?

  1. Det första du vill göra är att låta cykeln gå i 3-5 minuter. Oljan är lättare att tömma när den är varm och du vill vara säker på att all gammal olja och skräp kommer ut.
  2. Placera en avloppstråg eller hink under cykeln och ta bort avtappningsbulten på botten. Se till att avtappningskärlet är tillräckligt stort eftersom oljan kan skjuta ut när du först drar i pluggen. Ta också bort mätsticksskruven.
  3. Ta bort oljefilterkåpan på sidan av cykeln och ta bort oljefiltret. Om du använder ett engångsfilter måste du byta ut det, men om du har ett eftermarknadsfilter kan du helt enkelt rengöra det med lite kontaktrengöringsmedel och det blir så gott som nytt (rengör filterlocket också). Låt filtret sitta och torka innan du sätter in det igen.
  4. Sätt tillbaka avtappningspluggen och dra åt den till rätt specifikationer. Dess SUPER viktigt att du inte drar åt detta för hårt. Det går väldigt lätt sönder och kostar en förmögenhet att fixa det. Titta i din manual och använd en momentnyckel om du kan.
  5. Sätt tillbaka ditt oljefilter på plats (de måste gå på ett visst sätt). Sätt lite olja på filterlocket, sätt på det igen och dra åt det till rätt specifikationer. Återigen, dra inte åt dem för hårt eftersom de kommer att gå sönder.
  6. Häll i den nödvändiga mängden olja, sätt i oljestickan igen, så är du igång. Kontrollera din manual för att vara säker på hur mycket olja du ska fylla på. Om du har en oljesticka kan du använda linjen på den för att veta när du har fyllt på tillräckligt med olja.
  Kan du frysa lunchkött för fiske?

Hur ofta byter du olja i en 4-takts Dirt Bike?

Varje cykel kommer att vara lite annorlunda men min cykel rekommenderar att man byter olja var 60:e timme. Om du är hård mot cykeln bör du förmodligen göra det oftare. Om du bara använder den för en promenad genom stigarna kan du hålla dig till vad din manual föreslår.

hur ofta byter man olja i en ttr 125

Ju oftare du byter olja desto bättre. Det är en lätt sak att göra och det är inte dyrt, så gör det till något du gör regelbundet.

Hur ofta byter du oljefilter på din Dirt Bike?

Om du använder ett engångsfilter måste du byta det varje gång du gör oljan. Om du använder ett eftermarknadsfilter kan du helt enkelt rengöra det med kontaktrengöringsmedel och du kan använda det om och om igen. Jag använder och rekommenderar det andra alternativet.

Se till att ta en ordentlig titt på ditt filter eftersom skräp kan gömma sig i de små sprickorna och hålen. Rengör den ordentligt och om den är supersmutsig av någon anledning är det förmodligen bättre att byta ut den.

Hur rengör du ditt Dirt Bike-oljefilter?

Det bästa sättet att rengöra ditt oljefilter är genom att spraya det med kontaktrengöringsmedel. Jag är säker på att det finns andra saker du kan använda men jag har alltid använt kontaktrenare och det har gjort ett bra jobb.

Du kommer att vilja spraya varenda del av filtret för att se till att allt skräp är borta. I alla hål och längs kanten av filtret är det där smuts tenderar att gömma sig. Titta ordentligt på den och se till att allt är borta. Låt filtret torka innan du sätter in det igen.

  Fiska med en GoPro: Hur man ställer in och fångar bra video

Vilken typ av olja går i en 4-takts Dirt Bike?

Oljan du fyller på din cykel beror på vilken cykel du har. Det är alltid bäst att läsa din manual för att se till att du lägger rätt saker på din cykel. Min Yamaha-manual säger att man ska använda 10W-30 för 10 grader Fahrenheit eller högre och 20W-30 för 40 grader Fahrenheit eller högre.

Om du diskuterar om du ska använda billig eller högpresterande olja skulle jag starkt rekommendera den högpresterande. Det är lite mer pengar nu men det kommer att hålla din motor igång smidigare och du kommer att ha färre problem i det långa loppet. Bli inte billig på oljan du lägger i.

Nyfiken på vad som händer om du inte har olja på din cykel? Kolla in det här:

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.