Hur man byter olja på en 2-takts smutscykel

Om du vill hålla din cykel igång under lång tid och vill att den ska fungera som den gjorde när den var helt ny, måste du underhålla cykeln regelbundet. En av de bästa sakerna är att byta olja och i det här inlägget ska jag visa dig hur du byter olja på en 2-takts smutscykel.

Att byta olja i din cykel är en superenkel process och bör göras regelbundet. Allt beror på vilken cykel du har men i genomsnitt bör det göras var 5-10:e timme eller så. Uppenbarligen, ju mer du gör det desto bättre, men så länge du är runt tidsramen bör du vara bra.

Om du inte byter din smutscykelolja regelbundet finns det ett antal saker som kommer att gå fel. Det första är att din motor kommer att gå för varm och kommer att göra att många av delarna slits och går sönder. Om du är nyfiken på vad som kommer att hända med din motor om du inte har olja, kolla in videon längst ner.

Det tar bara cirka 5-10 minuter att byta olja och det är billigt att göra det. Allt du behöver är oljan (självklart), en avloppspanna eller hink och en skiftnyckel. Låt oss gå in på hur du kommer igång:

Hur byter man olja på en 2-takts Dirt Bike?

  1. Det första jag alltid gör när jag jobbar på min cykel är att tvätta den och se till att den är ren. Om du lämnar smuts och lera på din cykel under en längre tid kan det faktiskt börja fräta på kedjehjulen och kedjan. Det kommer också att förhindra att skräp kommer in i din cykel när du byter någon av vätskorna. Det är en bra vana att börja med så det är bara att göra det.
  2. När du byter motorolja bör du se till att cykeln är varm. Oljan blir lättare att tömma när den är varm så starta den och låt den rinna i 3-5 minuter.
  3. På sidan av cykeln vill du skruva av oljestickan (det är dit den nya oljan kommer att gå).
  4. Placera en avloppsbehållare eller hink under cykeln och ta bort avtappningsbulten (den kommer att vara under cykeln). Vänta tills oljan droppar ut och se till att du gör dig av med oljan ordentligt och dumpa den inte i avloppet.
  5. Ta lite ny olja och lägg den på gängorna på avtappningsbulten. Sätt tillbaka avtappningsbulten på cykeln.
  6. Ta din nya olja och lägg i rätt mängd där oljestickan var (den första delen du skruvade loss). Du kan titta i din manual efter rätt mängd och vilken typ av olja du ska fylla på. Du kan också se rätt mängd olja att fylla på med hjälp av oljestickan (om din cykel har en sådan).
  7. Ta oljestickan och rengör den ordentligt för att se till att det inte finns någon smuts eller skräp på den. Lägg lite olja på gängorna och skruva tillbaka den på plats.
  Ska dina ledare vara starkare än din huvudlinje?

Hur ofta ska du byta olja på en 2-takts Dirt Bike?

I genomsnitt bör du byta din 2-taktsolja var 5-10:e timme. Allt beror på hur hårt du rider men ju mer du gör det desto bättre kommer du att få det. Om du går längre kommer det långsamt att slita ner transmissionen.

Om du bara slentrianmässigt cyklar genom stigarna kan du lätt komma undan med att byta olja var tionde timme eller så. Om du tävlar på cykeln kommer du att vilja byta den oftare (närmare 5 timmar). Jag känner folk som går längre än så här mellan oljebytena och som egentligen inte har haft några problem med sin cykel.

Om du inte redan har en så skulle jag rekommendera att du skaffar en magnetisk oljeavtappningsplugg. Den har en magnetisk spets som faktiskt drar till sig och drar all metall som flyter runt i din motor så att du enkelt kan ta bort den. De kostar under $20 och du skulle bli förvånad över hur mycket metall de faktiskt samlar in. Det är bättre för din cykel och det kommer att hålla saker igång smidigt i många år framöver.

Vilken typ av olja lägger du i en 2-takts Dirt Bike?

Det rekommenderas att du använder en högpresterande 2-taktsolja. Använd inte vanlig 4-taktsolja och gör inte heller billigt. Du kommer att få det mycket bättre i längden om du spenderar det lilla extra varje gång du byter olja på din smutscykel.

Det finns tre olika typer av olja:

  • Konventionell olja.
  • Syntetisk olja.
  • Ricinolja.

Det verkar som om konsensusvinnaren är ricinoljan och det är därför jag skulle rekommendera den. Jag kör inte själv 2-takt men känner många som gör det och de flesta använder och föreslår denna olja från Amazon. Den har 4,5 stjärnor och det räcker bra för mig.

  Hur man riggar och fiskar en Jerkbait från en kajak (för alla arter)

Nyfiken på vad som händer om du inte har olja på din cykel? Kolla in det här:

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Letar du efter ny utrustning för smutscykel? Klicka här för att kolla in vår rekommenderade redskapssida för att se de saker vi faktiskt använder och det billigaste stället att få tag på.