Hur man bygger en enkel utomhusdusch utanför nätet

När du först börjar arbeta på rå mark – eller om du redan har en stuga utan inomhus VVS – är en av de första bekvämligheterna du vill ha en dusch.

Jag vet av erfarenhet att att jobba hela dagen i solen i dammig miljö gör det svårt att sova på natten oavsett om du klättrar i en säng eller en sovsäck. Men det finns verkligen ingen anledning att lida en långhelg borta utan att någonsin bli ren. Inte när en enkel dusch är så lätt att bygga.

Steg 1: Planera det

Innan du sätter igång måste du ta reda på vad du vill ha i en dusch. Oftast behöver du bara bestämma hur stor du vill att din ”byggnad” ska vara.

När du tänker på det, här är något att tänka på. Denna dusch är utomhus, så om du inte vill gå ut ur duschen och till ditt tält i en handduk, vill du förmodligen ha tillräckligt med utrymme för att klä på dig. Dessutom, om du någonsin har små barn i din stuga, kan du behöva tillräckligt med utrymme för en förälder att hjälpa sina små att bli rena.

Allt som sagt, ett duschkabin som är cirka 1,2 x 1,2 m (4 ft x 4 ft) är förmodligen gott om plats.

För att ge lite avskildhet är det också trevligt att ha en liten entré med en kort innervägg som blockerar själva duschkabinen från utsidan.

Här är en grundläggande ritning från ovan av hur vår dusch är designad. Återigen, inget elegant. Bara en enkel rektangulär spiralform. Torget på höger sida är själva duschkabinen. Vi har vår duschblandare hängande på en krok på den nedre högra stolpen. Hela längden av detta är cirka 6 1/2 ft (2 m) med det fyrkantiga duschkabinen på 4 ft (1,2 m). Det betyder att entrén är 2 1/2 fot bred.

Gör det som är mest vettigt för dig så klart. Det här är bara ett exempel på hur du kan planera din dusch.

Steg 2: Jämna ut marken

Det sista du vill ha i en dusch är att behöva luta dig bara för att hålla dig upprätt.

Marken i den här typen av dusch behöver inte vara helt jämn. Men att titta på det är farligt. Jag har lärt mig av sorglig erfarenhet att när du planerar mark på en sluttning, är det som ser plant ut vanligtvis inte ens i närheten av nivå.

Så ta en nivå.

Börja med att titta på den. Använd en spade med platt huvud och få marken under din dusch ganska jämn. Jag skulle gå ca 6 tum eller mer extra i varje riktning för att ge dig lite arbetsutrymme.

När den ser ganska jämn ut, börja stickprova den. Lägg nivån ner på marken, eller ännu hellre, på en lång, platt bräda och kontrollera alla olika riktningar. Återigen, det behöver inte vara perfekt. Men få det någorlunda jämnt så sparar du dig en huvudvärk och kanske en snedsteg eller två.

Steg 3: Ställ in inläggen

För att bygga denna riktigt enkla dusch är det enklaste sättet att sätta 6 stolpar i marken. Som ni ser använde vi material från själva fastigheten. Men om du vill kan du köpa några inlägg. Jag skulle nog använda behandlade 4×4-inlägg för detta. För längden, skulle jag skjuta för ungefär 10 fot lång. Detta ger dig några meter att gå under jorden vilket gör dina väggar stabila.

  Hur man köper rätt hockeyklubba: Den kompletta guiden

Använd en stolphålsgrävare eller en spade för att gräva ett hål för var och en av de 6 stolparna. Gräv ner 2 till 3 fot (60 till 90 cm). När dina hål är grävda, sätt in dina stolpar i en i taget och fyll tillbaka dem med smuts. Om du vill ha något lite mer permanent kan du droppa i en påse med betongblandning, men det verkar lite överdrivet för denna utomhusdusch.

När du fyller i smutsen, håll upp stolparna så raka du kan. Det går bra att öga på det, men om du är speciell som jag får du gärna använda en nivå.

Tamp ner smutsen väl så att stolparna känns stadiga. Att hälla lite vatten över den lösa smutsen hjälper det att sätta sig.

Steg 3: Bygg väggarna

När stolparna väl är i är det ganska enkelt att bygga väggarna.

Vi använde träribbor, och jag skulle rekommendera detsamma. Om du har tillgång till en kvarn, som vi har, kan du använda 1/2 eller 3/4 tum tjocka lameller skurna från träden på din egen fastighet. Om inte, prova då en timmer- eller järnaffär för några 1×6 eller 1×8 brädor.

Klipp lamellerna till längden så att de når stolparna på en viss vägg. Klipp tillräckligt så att du kan lägga dem sida vid sida utan mellanrum och gå från precis ovanför marken och upp så högt som behövs för att ge dig den avskildhet du vill ha. Med dessa frässkurna lameller överlappade vi dem lite för att förhindra eventuella mellanrum mellan skivorna.

Gör detta för varje vägg i din design. Om det är som mitt, finns det totalt 5 väggar som skapar spiraleffekten och ger oss en entréväg för extra avskildhet utan att behöva en dörr.

Steg 4: Lägg lite golv

Vi höll det här väldigt enkelt. Du kan se på bilden nedan att vi lagt en bräda (1 x 4 eller 1 x 6) ungefär var 1 1/2 till 2 fot och sedan lagt plankor över dem. Lämna ett litet utrymme mellan var och en av plankorna för att tillåta vatten att falla igenom och för att ge dig lite grepp. Lämna bara inte avståndet så stort att du rullar fotleden medan du duschar.

Steg 5: Häng upp vattentunnan

Det finns bara ett par sätt att få vattentrycket till duschkranen.

  1. Använd en pump som matar ut vattnet vid det tryck du vill ha det.
  2. Använd en vattenkälla som är högre än duschkranen.

Det är egentligen de enda två praktiska sätten att få vattentryck för en dusch.

Nackdelen med det första alternativet är att du behöver en pump som matar ut vattnet med ett tryck som du kan använda. Enkelt uttryckt behöver du en större pump för detta alternativ, och du kommer bara att köra den när det är dags för din dusch.

  Hur mycket kostar klätterkrita?

Det andra alternativet låter dig använda en mindre pump för att fylla en vattentank som är hög. Det faktum att du inte behöver pumpen för att leverera vattnet snabbt är det som gör att du kan använda en mindre pump. För vår installation var en 1/2 hk pump gott.

Så nu ska vi få vår vattenbehållare monterad. För vårt fäste använde vi 2 4×4 från en pall som vi bultade fast i trädet med 2 8 tum långa lagbultar på varje bräda. Innan vi monterade dem skar vi ut en plats på trädet på varje sida som skulle göra det möjligt för oss att placera 4×4:orna i jämnhöjd med trädet. I grund och botten är trädet runt så för att få ett bra grepp har vi plattat till ett par fläckar.

Vi byggde sedan en enkel plattform med en gammal pall. Istället för att göra som vi gjorde (se bilderna) kunde du bara köra 4 eller 5 2x4s mellan de två brädor som är monterade på trädet och det skulle ge en trevlig plattform. Sedan är det bara att sätta vattentunnan på toppen och fästa den på plattformen. Det enklaste är nog att spika in en bräda på den bortre sidan av plattformen från trädet som bara håller tunnan på plats och hindrar den från att rulla.

Om du inte vill sätta upp din tunna i ett träd, eller inte har ett bra träd i närheten, är ett annat alternativ att sätta din tunna någonstans uppför. Ju längre slangen är, desto mer tryck tappar du, så om du har en backe mycket nära, räcker det förmodligen med att lägga pipan 12 fot (eller 4 m) uppför. Kom bara ihåg att ju högre upp du kommer, desto bättre vattentryck får du. Å andra sidan måste du få in ditt vatten i tunnan, och det kan betyda att du antingen bär upp vatten eller pumpar det.

Dessa speciella fat kommer vanligtvis i en mörkblå färg. Vi bestämde oss för att vi inte gillar riktigt kalla duschar, och det här vattnet verkar aldrig bli varmt om du inte lägger tunnan någonstans som får direkt solljus och du gör din tunna mörk. Den mörkblå kan fungera bra för att värma vattnet, men trots det bestämde vi oss för att måla den svart.

Vattnet svalnar också gärna över natten. Så det vi gillar att göra är att njuta av en trevlig dag i skogen och sedan njuta av en dusch i slutet av dagen. Då är vi fina och rena och kan sova gott. Det gör att vi också kan ta varmare duschar eftersom vattnet värms upp under dagen. Se bara till att du fyller på vattentunnan antingen efter din dusch eller första gången nästa morgon.

Steg 6: Kör vattenledningarna

När du väl har fått din vattentunna monterad någonstans högt, måste du köra dina vattenledningar.

  Så här tvättar du kläder i din stuga utan el

För det första, om du bestämmer dig för att montera din tunna på ett träd, eller någonstans utom räckhåll, behöver du en lina för att fylla tunnan. En vanlig trädgårdsslang borde fungera för detta.

För vår tunna använde vi en 20-liters vattenlagringstrumma som den här. 20 liter verkar inte vara mycket vatten, men det räcker för ett par duschar om du inte rinner vattnet konstant.

Fördelen med en mindre behållare som denna är att det är lättare att värma vattnet. Vi förlitar oss på solen för att göra vår uppvärmning och det är mycket lättare att värma vattnet i denna än det skulle vara i en större behållare. Som sagt, du kan köpa en liknande vattenfat som är 55 liter här. Jag rekommenderar bara inte att hänga det i ett träd.

Det fina med dessa vattenfat är att de har 2 öppningar. Och de har lock som är designade att skruvas i. Du kan alltså skruva fast en slang till en adapter vid inloppet ovanpå och sedan använda en adapter för att ansluta en slang på utloppet som ska gå till duschen.

Uttaget är bara en slang som går till duschen. Vi bestämde oss för att använda en enkel trädgårdsslangspruta för duschkranen för en par skäl.

  • Det är billigt jämfört med en duschblandare
  • Den är gjord för att tåla utomhus
  • Du måste hålla ner handtaget för att använda det, så du kommer sannolikt att använda mindre vatten än du skulle göra under en vanlig duschkran

Dessa har en liten spärr för att hålla i handtaget så att du bara kan slå på den och placera den på en krok och använda den tycka om en vanlig dusch. Men jag föredrar att bevara vatten om du inte en källa för mycket vatten (som en brunn).

Steg 7: Utrusta duschen

Vilka saker skulle du vilja ha i en sådan här dusch?

Vi satte en krok på väggen och hängde upp ett tvättställ. Detta är användbart om du är riktigt smutsig och du vill fånga upp lite vatten att använda med en tvättlapp för att bli bra och ren. Kom ihåg att vi bara hängde en 20-liters vattenfat som kan räcka till ett par duschar så länge du inte håller vattnet igång konstant. Så använd ett tvättställ och en tvättlapp för att skrubba och använd duschen för att skölja.

Beroende på vem som kommer att använda den här duschen kan en liten bänk vara ett annat bra komplement. Kom ihåg att den här duschen förmodligen fungerar som ett omklädningsrum så att ha en bänk eller pall kan vara riktigt trevligt.

Glöm inte en handdukskrok. Det behöver inte vara snyggt, bara en grundläggande krok som skruvas fast i träet räcker. Faktum är att du kan använda samma typ av verktygskrok som vi använde för att hänga upp duschmunstycket.

Vad mer ska vi ha med i en utomhusdusch? Låt oss veta dina tankar i kommentarerna nedan.