Hur man borrar i porslinsplatta utan att bryta den

När du borrar i porslinsplattor är det viktigt att inte använda fel borr då det kan göra att ytan spricker eller skadas. Porslin är mycket hållbart, så en standardborr är inte tillräckligt bra för att penetrera det. Du kan dock borra i porslinsplattor framgångsrikt med rätt verktyg och tekniker.

Så här borrar du i porslinsplatta utan att bryta den:

  1. Samla tillbehör för borrning, tejpning, mätning och tätning.
  2. Förbered din arbetszon.
  3. Mät för att fastställa borrplatsen.
  4. Börja borra med medeltryck.
  5. Kyl borrkronan för att undvika överhettning.
  6. Vänta tills området du har borrat har torkat.
  7. Täta hålen med silikontätningsmedel.

Att borra i porslinsplattor kan vara skrämmande eftersom det är ett dyrt material, men brott kan undvikas genom att följa rätt procedur. Fortsätt läsa när jag guidar dig om hur du borrar ett hål i porslinskakel utan att bryta den.

1. Samla tillbehör för borrning, tejpning, mätning och tätning

Innan du börjar med det här projektet måste du samla de nödvändiga förnödenheterna för att borra hålet i porslinsplattan. De flesta av dessa verktyg kan köpas i din lokala järnaffär eller från Amazon.com. Här är verktygen du behöver för att borra i porslinsplattor:

Diamant- eller hårdmetallborr

En vanlig borrspets räcker inte för att borra genom en yta så hård som porslin. För att borra igenom ett material måste du använda något hårdare än det specifika materialet. Med porslin är de enda borrkronorna som kan penetrera det diamant- eller hårdmetallspetsar.

Om du vill köpa en borr med diamantspets kan du köpa ett set med SHDIATOOL torra borr med diamantspets från Amazon.com. Dessa är en av de högsta kvalitativa diamantborrarna på marknaden.

Diamantborr är extremt tuffa och det bästa verktyget för jobbet. De kan borra igenom vilken porslinsplatta som helst utan att bryta den om du vidtar de rätta stegen.

En hårdmetallborr räcker också för tunnare bitar av porslinsplattor. Karbid är ett hållbart material tillverkat av kol och metall.

Jag rekommenderar att använda Cross Tungsten Carbide kakelborr från Amazon.com, ett utmärkt verktyg för att borra porslinsplattor. Borr med hårdmetallspets kommer inte att få jobbet gjort lika snabbt som borr med diamantspets, men de är ett mer prisvärt alternativ.

Vatten (i en kopp, sprayflaska eller svamp)

Att hålla vatten i närheten när du borrar i porslinsplattor är avgörande för att säkerställa att borren inte blir för varm. Vatten kan förvaras i en kopp för att droppa över borrhålet, i en sprayflaska som ska sprayas eller i en svamp som ska pressas över hålet. Vattnet kommer att fungera som ett kylande smörjmedel under borrningen.

Se även  Hur målar man en gammal ljusströmbrytare?

En borrmaskin (helst en laddningsbar)

Att använda en flerhastighets borrmaskin är att föredra, så du kan borra hålet med låg hastighet om det behövs. En batteridriven borrmaskin kommer att vara värdefull om du behöver borra i områden långt borta från eluttag. Eftersom det kommer att finnas vatten nära borrplatsen, kan en laddningsbar eller batteridriven borrmaskin hjälpa till att undvika elektriska risker.

Om du behöver en bra borrmaskin för jobbet, kolla in Bielmeier sladdlös borrsats från Amazon.com. Denna borr är laddningsbar och har två olika hastighetsinställningar.

Bielmeier-borren är också lätt och lätt att använda. Den kommer till och med med en LED-lampa på borren för att hjälpa dig att se i dåligt upplysta områden.

Silvertejp

Du kan använda tejp för att ge dragkraft för borrkronan. När man borrar i porslin kan den släta ytan på porslinet göra att en borr halkar.

Förhindra glidning genom att placera en bit tejp över porslinet innan du hittar din borrplats. Tejpen tjänar också till att markera punkten där man ska borra på porslinsplattan.

Måttband

Använd ett måttband för att hitta exakt var på porslinsplattan du vill borra. Trippelkolla att du har hittat rätt plats för när du väl borrat den kan det vara svårt att fixa om du borrat på fel ställe.

Ett måttband kan säkerställa att hålet du borrar är i linje med andra hål som borras.

Penna eller markör

Du kan använda en penna eller markör för att markera den punkt på tejpen där porslinet ska borras. En penna kan också vara ett alternativ.

Att markera den exakta platsen för borrpunkten kan hjälpa till att säkerställa att du borrar på rätt plats.

Silikon tätningsmedel

Silikontätningsmedel kommer att användas efter att hålet har borrats för att förhindra att vatten kommer in i områden som det inte borde. Eftersom silikon är resistent mot vatten, kan hålet beläggas med silikontätning innan du använder det för andra saker, vilket hjälper till att förhindra vattenskador på den omgivande strukturen.

Se även  Behöver alla bärbara AC-enheter ventileras?

Gorilla 100% silikontätningsmedel från Amazon.com är ett pålitligt och hållbart tätningsmedel som kan användas. Proffs och gör-det-själv-are använder denna produkt från Gorilla för att enkelt täta sprickor och utrymmen. Detta märke av tätningsmedel är prisvärt och kommer effektivt att täta hålen i dina porslinsplattor.

När du har samlat de nödvändiga verktygen kan du komma igång med nästa steg.

2. Förbered din arbetszon

Förbered din arbetszon genom att placera en remsa med tejp över där borrningen ska ske på porslinsplattan. Detta kommer att bidra till att ge dragkraft för att förhindra att borren glider på den släta ytan av porslinet.

Tejpen ger dig också en yta för att rita en referenspunkt för var du ska borra ditt hål. Innan du går vidare, se till att området är fritt från säkerhetsrisker.

3. Mät för att hitta borrplatsen

Använd måttbandet, peka ut den exakta borrplatsen på tejpen och markera den med en penna eller markör. Om det finns andra hål som ska borras angående hålet du arbetar med, använd måttbandet för att säkerställa att alla är i linje.

Kontrollera flera gånger för att se till att hålen är på rätt ställen innan du borrar. Eventuella misstag som görs i denna process kan bli kostsamma att åtgärda.

4. Börja borra med medeltryck

Börja på den lägsta inställningen av din borr, håll borrkronan i en 45-graders vinkel mot ytan och börja långsamt borra. Se till att inte använda för mycket tryck så att du inte spricker plattan.

När du har brutit igenom ytan, flytta långsamt borren uppåt och håll borren i en 90-graders vinkel mot porslinet. Med hjälp av en borrguide kan du borra rakt in i hålet i långsam och jämn takt.

Ha tålamod och fortsätt att reglera trycket så att du inte trycker för hårt. För mycket tryck kommer att spricka porslinet.

För att framgångsrikt borra i porslin utan att bryta det, måste du lägga medeltryck på borren när du gör hålet.

Det är bra att komma ihåg att en borr med diamantspets kommer att få jobbet gjort snabbare än en borr med hårdmetallspets. Men båda kommer att kräva några minuters gradvis och noggrann borrning.

Se även  Löser aceton silikon?

5. Kyl borrkronan för att undvika överhettning

Se till att kyla ned borrkronan var 15–30:e sekund för att undvika överhettning. Använd vatten för att belägga borrhålet och kyla ner borren.

Om du har en kopp vatten kan du hälla upp det. Spraya området om du har en sprayflaska med vatten istället. Under tiden, om du har en våt svamp, kan du droppa den över hålet.

Fortsätt växla mellan borrning och kylning tills du har borrat helt igenom porslinsplattan. Kom ihåg att borra i långsam och jämn takt för att undvika att ytan spricker. Om du glömmer att hålla din borr sval kan det leda till att dina porslinsplattor spricker.

6. Vänta tills området du har borrat har torkat

När du har borrat hålet i porslinsplattan, torka området för att förhindra att vatten tränger in på platser där det inte hör hemma. Detta steg är viktigt innan du går vidare till det sista steget att borra i porslin utan att gå sönder det. Tätningsmedlet kommer inte att kunna härda ordentligt om ytan den appliceras på är våt.

7. Täta hålen med silikontätning

Du kan använda silikontätningsmedel i detta sista steg för att täta hålen efter att de har borrats. Belägg hålen med tätningsmedel och låt dem torka innan du gör något annat med dem.

Att täta hålen i porslinsplattorna förhindrar att vatten sipprar in i områden där det inte borde vara. Detta sista steg är viktigt för att undvika eventuella vattenskador som kan uppstå i ditt hem på grund av oförseglade hål.

Slutgiltiga tankar

Att komma ihåg att hålla din borr sval är avgörande för att skydda ditt porslin och din borr. Med de rätta verktygen och teknikerna kan du framgångsrikt borra i porslinskakel utan att bryta den.

Undvik sprickor och repor genom att använda en borr som är tillräcklig för jobbet, till exempel borr med diamantspets eller hårdmetall. Att ha tålamod och ta dig tid medan du använder medeltryck hjälper till att förhindra att porslinsplattan spricker.

Lämna en kommentar