Hur man blir av med självrenande ugnsångor

En självrengörande ugn är bekväm eftersom det är en apparat mindre att rengöra och underhålla. Detta betyder dock inte att du inte behöver göra något för att hålla din ugn och ditt kök säkra och fräscha. När allt kommer omkring är rök från självrengörande ugnar giftiga och kan utgöra en risk för din familjs hälsa.

För att få bort röken från din självrengörande ugn bör du se till att du har ordentlig ventilation i ditt kök. Du kan också använda citronsaft, vaniljextrakt, bakpulver och färska apelsinskal för att maskera din ugns lukt. Slutligen, installera luftrenare för att ta bort skadliga gaser mer effektivt.

Som tur är är det inte så svårt att bli av med självrenande ugnsångor. Jag har listat hur du kan bli av med självrenande ugnsångor nedan.

Självrengörande ugnar förklaras

En självrengörande ugn kan rengöra sig själv genom att använda höga temperaturer för att bränna bort smuts och överblivna matpartiklar utan att använda kemikalier. De återstående matpartiklarna blir dammlika efter exponering för temperaturer upp till 900°F (480°C). Du kan sedan enkelt ta bort dessa biprodukter i slutet av rengöringsprocessen.

En självrengörande ugn avger dock skadliga luftångor från brinnande matpartiklar och emaljfoder. Enligt forskare kan många självrengörande ugnar släppa ut kolmonoxid, vilket kan vara en hälsorisk vid vissa nivåer.

Sätt att bli av med självrenande ugnsångor

1. Se till att området har rätt ventilation

Att hålla din ugn i ett välventilerat utrymme är det enklaste steget. Det kommer inte bara att ta bort irriterande ämnen som orsakas av matlagning och bakning, utan det hjälper också till att upprätthålla områdets temperatur.

Om du inte har fönster kan du främja luftcirkulationen i ditt kök med hjälp av overhead-, frånlufts- och bärbara fläktar. Du kan också lämna dörren öppen så att frisk luft kan cirkulera i ditt kök.

Jag rekommenderar också att du installerar denna två-i-ett Kidde rök- och kolmonoxiddetektor från Amazon.com för att spåra skadliga ångor i ditt kök. Den levereras med röstlarm, LED-lampor och olika varningslägen för brand, kolmonoxid och lågt batteri. Den drivs på de allestädes närvarande AA-batterierna och är UL-certifierad med 10 års begränsad garanti.

2. Använd citroner för mångsidig luftfräschning

Du kan använda citroner för att ta bort illaluktande lukt från nästan alla hushållsartiklar, inklusive självrengörande ugnar. Bortsett från detta kan de också ta bort matrester och fett i ugnen eftersom de är sura.

Nedan är hur du kan göra detta:

  1. Skär två eller tre citroner och pressa saften av dem i en liten ugnsform.
  2. Tillsätt cirka 100 ml (3,38 oz) vatten. Lägg den pressade citronen i vattnet.
  3. Värm ugnen till 250°F och låt stå i cirka 30 minuter.
  4. När det är klart lämnar du ugnsluckan öppen så att ugnen kan svalna. Torka av insidan med en mikrofiberhandduk.

Ångan lossar eventuellt torkat stänk, och citronen gör lukten av ugnens insida. Du kan också torka av din ugn med blandningen för att neutralisera lukten i området.

Du kan också använda citroner med bakpulver som en helt naturlig luftfräschande spray. Lös helt enkelt upp ⅛ kopp bakpulver i 2 koppar varmt vatten, tillsätt ½ kopp citronsaft, skaka det och du är klar.

3. Använd vaniljextrakt för att maskera dålig lukt

Vaniljextrakt kan vara ett utmärkt alternativ för luftfräschare, minus dess hårda lukt.

Fyll en ugnssäker skål med ungefär en tum vatten och tillsätt sedan en tesked vaniljextrakt. Sätt sedan in den i ugnen och värm den till cirka 350°F i upp till 30 minuter. Övervaka ugnen då och då eftersom vattnet kommer att avdunsta. Du kan tillsätta mer vatten efter behov.

Ett annat sätt att göra detta är att fylla en skål med varmt vatten och tillsätta en tesked vaniljextrakt. Rör om och doppa en mikrofiberduk och torka av insidan av ugnen.

4. Använd bakpulver som en luktabsorbent

Du kanske redan är bekant med att använda bakpulver för att absorbera och ta bort oönskade lukter i ditt kylskåp. Det är inte förvånande att du också kan göra detta för din ugn.

För att göra detta, placera en nyöppnad låda med bakpulver på ugnens mittersta galler och låt stå över natten. Du kan använda detta under en längre tid för mer effektivitet.

5. Baka färska apelsinskal för en fräschare doft

Citrus har alltid varit en bas i naturliga rengöringslösningar. Det är fördelaktigt eftersom det innehåller d-limonen, ett naturligt lösningsmedel som tränger in i fett och smuts och lämnar en apparat som luktar fräscht.

Ta bara din apelsin, skala den och ta bort fruktköttet. Värm sedan ugnen till 300°F. Lägg skalet på apelsinen på bakplåtspapper och grädda den i 30 minuter till 1 timme.

Och så enkelt är det – baka bara skalen och njut av din nya arom! Öppna ugnsdörren delvis för att låta den uppfriskande doften av apelsin cirkulera i ditt hem. Du kommer att fortsätta lukta apelsiner även efter att du har stängt av ugnen.

Du kan prova att blanda skorpan av citrusfrukter som apelsiner, citroner, lime och grapefrukt för en mer uppfriskande lukt. Du kan lägga till en nypa kanel ovanpå skorpan för att få en mer behaglig doft.

6. Bränn grönsaksvaxljus för jonisk rengöring

Vanliga ljus kommer inte att eliminera den obehagliga lukten av ångor, men vegetabiliskt vaxljus kan.

Detta beror på att ångor och andra lukter i hushållet är fästa vid positivt laddade syrejoner. Dessa ljus hjälper till att neutralisera dålig lukt genom att binda sig till positiva joner eftersom vegetabiliskt vax producerar negativt laddade joner när de brinner.

Jag rekommenderar att använda Fru Meyers doftljus för aromaterapi, som finns på Amazon. Detta ljus har en 25-timmars brinntid, som bör hålla dig tillräckligt länge för flera rengöringssessioner. Den är också gjord av naturliga ingredienser som sojavax och olika vegetabiliska vaxer blandade med naturliga dofter och en blyfri ljusveke.

Tänk dock på att bränning av ett ljus kan eliminera lukten som kommer från din ugn, men det kommer inte att bli av med ångorna.

7. Använd luftrenare för rengöring av skadliga gaser

Luftrenare hjälper till att effektivt eliminera inte bara oönskade lukter utan även skadliga gaser i ditt hem. Din luftrenare måste ha ett filter som innehåller aktivt kol eftersom det är användbart för att ta bort gas och lukt.

Korrekt HEPA-filtrering (högeffektiv partikelluft) har finare filtreringsförmåga och är bättre än ett vanligt filtreringssystem. Förutom att rengöra partiklar kan den också ta bort illaluktande lukter.

Dessutom, Denna artikel talar om hur HEPA-luftfilter hjälper till att lindra allergiska symptom orsakade av pollen, dammkvalster och mögelsporer. Så ett HEPA-filter kommer att eliminera de självrenande ugnsångorna och förbättra den övergripande luftkvaliteten i ditt hem.

Jag rekommenderar MSA3 luftrenare från Membrane Solutions. Den kan ge ren luft till rum upp till 840 kvadratfot. Den har också ett H13-äkta HEPA-filter som kan filtrera större föroreningar som fibrer och hår, mindre föroreningar som damm och pollen så små som 0,3 mikron och kan neutralisera dålig lukt.

Relaterad: Hur man hanterar en dålig lukt i ett hus som kommer och går.

Slutgiltiga tankar

Att äga en självrengörande ugn är hur bekvämt som helst, men det är inte utan nackdelar. Liksom andra apparater kräver den fortfarande en del förebyggande underhåll och försiktighetsåtgärder.

Men med en gedigen städrutin och dessa tips och tricks jag visade dig är jag säker på att du kommer att få ut det mesta av din självrengörande ugn.

Lämna en kommentar