Hur man blir av med mögel på ved

Mögel kan bli ett allvarligt problem med felaktigt lagrad ved. Fuktig ved är den perfekta grogrunden för svampar. Lyckligtvis är det lätt att döda mögel med lite tid och ordentlig förvaring av ved. Hur dödar man mögel på ved?

Det bästa sättet att döda mögel på ved är att stapla och förvara det ordentligt. Du måste torka ut träet så att det inte blir fukt för att mögel ska växa. Efter några månaders solig förvaring ska din ved vara mögelfri och redo att brännas.

Vad händer om jag redan har mögel på mitt trä? Är det för sent att döda svampen? Oroa dig inte! Din ved bryts inte bara ner på grund av lite mögel. Med rätt förvaring och lite förarbete blir din ved mögelfri på nolltid. Följande guide bör hjälpa till att döda all mögel innan det blir ett problem.

Hur man får mögel från ved

Låt oss börja med att säga att det i allmänhet är ofarligt att elda mögligt ved, men att ta in det i ditt hem kan orsaka allvarliga problem. Du vill inte förvara ved inomhus och släppa ut sporer i luften. Detta kan orsaka andningsproblem och leda till mögeltillväxt i hemmet.

Att inte kunna förvara mögligt trä inuti kan vara en allvarlig smärta, så du bör arbeta för att förebygga och döda mögel innan vintern närmar sig. Så vad ska jag göra för att förhindra mögeltillväxt?

  • Solljus: Solljus är mögelsvampens värsta fiende. Det finns ingen starkare värmekälla än solen! Maximering av solljus påskyndar torkningsprocessen och utan fukt finns det ingen chans att mögel växer. Att exponera mögeltäckt trä för direkt solljus kommer snabbt att döda mögel.
  • Vedkryddor: Mögel orsakas av överskott av fukt i din ved. Krydda ved är ett annat namn för att torka ut det, vilket minskar risken för mögel. Du måste dela, stapla, ventilera och täcka din ved ordentligt för att påskynda kryddningsprocessen. Ved rätt staplad bör mogna på 6-12 månader, beroende på när du kapar den. Tidig vårbeskärning ger dig gott om tid att krydda träet för vintern.
  • Stapla ved ordentligt: Det finns tre steg för att stapla din ved på rätt sätt. Du måste hitta/bygga ett ställ för att få veden från marken. Täck toppen av ditt trä för att förhindra att snö och löv samlas på träet. Lämna sidorna på din ved öppna för att öka luftcirkulationen och påskynda torkningsprocessen. En lätt bris kompenserar mer än för en dag med ösregn. Det tar bara några timmar att torka ved som det har regnat på.

Rätt krydda din ved är det bästa sättet att döda mögel och förbättra effektiviteten hos din ved. Mögel är resultatet av överskott av fukt och felaktig förvaring. Om det finns mögel på ditt virke blir det svårt att tända och röka som en galning. Så det är i ditt bästa intresse att döda mögeln genom att gå igenom torkning/krydda processen.

  Kommer ved att torka inomhus? Du kanske blir förvånad!

Hur man förhindrar och tar bort mögel från ved

Att klyva, stapla, ventilera och täcka din ved på rätt sätt är det enklaste sättet att förhindra mögeltillväxt. Detta är känt som kryddning eller torkningsprocessen. Svampar behöver fukt för att växa och genom att ta bort den fukten gör man vedhögen till en beboelig miljö. Svampar på veden kommer att dö och det kommer inte att finnas någon möjlighet för nya svampar att växa.

Att förhindra mögeltillväxt bör alltid vara ditt första steg, men ibland måste du hitta sätt att döda och ta bort mögel från ved. Slösa inte tid på att spraya blekmedel och andra kemikalier på ditt trä. Det finns ingen magisk kemisk lösning. Solljus, ventilation och avlägsnande av fukt är nyckeln till att döda mögel på ved.

Allt du behöver är lite tid och tillräckligt med solljus/vind för att låta träet torka. Direkt solljus dödar mögel snabbt! En veckas direkt solljus är ett säkert sätt att döda mögeltillväxt. Det räcker vanligtvis att stapla och täcka din ved på rätt sätt, men det kan vara nödvändigt att ta bort problematisk ved från traven och flytta den till ett soligare område.

Innan jag förklarar hur man förhindrar och tar bort mögel från ved, låt oss svara på en enkel fråga.

Dödar eld mögel på ved och är möglig ved dålig?

Eld dödar ytmögel på trä, men släpper ut mögelsporer i luften. Så kan man elda mögligt ved? Att elda mögligt ved är ingen stor grej ute om du inte har allergier/astma, men det kan orsaka stora problem i ditt hem.

Mögelsporer släpps ut i luften i ditt hem och infekterar ditt bostadsutrymme. Det ökar risken för att mögel växer på dina väggar, möbler, mattor etc. och kan orsaka allvarliga andningsproblem. Även personer som inte har allergier och astma kan ha svårt att andas i ett hus fullt av mögelsporer. Så du bör alltid försöka hitta ett sätt att döda och förhindra mögeltillväxt innan vintern kommer.

Genom att helt enkelt bygga eller köpa ved förhindrar du möglig ved

Att bygga/köpa ett billigt vedställ löser 99% av problemet. Jag går in på hela kryddningsprocessen nedan. Ditt mål är att få bort träet från marken, täcka den översta raden och lämna sidorna exponerade. Ett enkelt ställ med en presenning ovanpå är allt du egentligen behöver.

Köp inte ett av de där metallställen du ser i butiken. De är alldeles för små och kommer att ruttna inom 3 år. Det är bättre att bygga ett ställ som det på bilden ovan. Jag har själv gått över till att köpa vedfästsatser som du använder med 2x4s. Det är så mycket lättare att byta plankorna vart 5-10 år och de kan tas isär för transport med några skruvar.

Du vill kasta en presenning över toppen av ditt ställ för att förhindra att snö och löv vilar på träet. Löv är det största problemet, eftersom de blir blöta och håller vatten i månader.

  Vad används D-ringar till på ryggsäckar?

Stapla ved för att döda svampar

Låt oss börja med att säga att det inte spelar någon roll om du börjar med en nyskuren timmerhög eller har att göra med gammalt mögligt skräp. Du går alltid igenom samma process för att torka och smaksätta ved. Det hela ska torka med några månaders ordentlig förvaring.

Det enda virket man vill slänga är gamla ruttna stockar som faller sönder. Rutten ved är säker att elda, men den har gått igenom ruttnandeprocessen, så all användbar energi är borta. Du får en rökig eld som inte avger mycket värme. Jag använder en enkel regel när det kommer till att bedöma ruttet trä. Den går in i elden när den är tillräckligt fast för att kunna plockas upp utan att falla isär.

Hur förvarar och kryddar du ved för att förhindra mögel? Allt handlar om mer solljus och luftflöde samtidigt som man försöker minska fukt. Du skulle bli förvånad över hur lätt det är när du väl förstår grunderna. Det finns verkligen inget sätt att skruva upp det helt om skogen är från marken, täckt och får luftflöde.

Steg 1: Solljus dödar mögel snabbt

Hitta en fin solig plats för din vedhög. Du vill förvara veden tillräckligt nära huset för enkel åtkomst på vintern och tillräckligt långt bort för att hålla myror, termiter och andra insekter borta från ditt hem. Jag brukar leta efter en plats minst 20 fot från min dörr.

Undvik blöta skuggiga fläckar och försök få så mycket sol/vind som möjligt. Ökad vind och solljus kommer att påskynda kryddningsprocessen avsevärt.

Steg 2: Att lyfta ved från marken förhindrar att mögel bildas

Att lyfta ditt virke från marken kommer att öka luftflödet till de nedre raderna och förhindra fuktproblem som leder till röta. Det bör också minska risken för ett insektsangrepp. Här är ett enkelt tips: du kan döda de flesta insekter med borax, vatten och socker.

Även korrekt staplad ved kommer att utveckla fuktproblem om den staplas direkt på marken. De översta 2 fot kommer att vara väl kryddade, men botten kommer att växa mögel och ruttna snabbt. Gör dig själv en tjänst och hitta ett sätt att få ditt virke från marken.

Att stapla din ved på pallar är det absolut billigaste sättet att få det från marken. Pallarna ska hålla 5-10 år då de är designade för att tåla fukt. En pall är 48″x40″ så den är den perfekta storleken för att lagra ved. Du får 2 rader per pall och med fast botten kan du stapla riktigt trä.

Steg 3: Stack Wood Förbättrar luftflödet och minskar vattenansamlingen

Ved kommer inte att mogna i en hög, så stapla upp den direkt efter att du är färdig med att kapa/klyva. Trä börjar inte torka ut förrän det delas i mindre bitar, så klyv det snabbt så att det kan torka innan vintern. Du behöver några varma månader för att krydda ved ordentligt.

  Filtrerar Sawyer Mini virus?

Stapla veden så att den inte är mer än 2 rader djup. En rad är bättre, men det är svårt att få plats när du förvarar mycket ved. Håll virket 4-6 fot långt av säkerhetsskäl. Du vill hålla högen kortare när barnen ska hämta ved.

Steg 4: Täck toppen och lämna sidorna öppna

Täck toppen av ditt trä så att blöta löv och snö inte lägger sig på högen. Snön smälter vanligtvis inom några veckor, men blöta löv kan ligga kvar på din hög i flera år. En liten 6×8 presenning är den perfekta storleken för de flesta vedhögar. Den är tillräckligt stor för att drapera över toppen utan att täcka sidorna.

Du vill se till att hålla sidorna öppna för att främja luftflödet och låta solljus träffa träet. Ändarna på ditt trä kommer att bli lite blöta, men solen/luftflödet kompenserar mer än för det. Det tar inte lång tid att torka ut ändarna.

Steg 5: Krydda ved minskar risken för mögel

De flesta säger att man ska vänta minst 6 månader innan man bränner den, men det är vanligtvis en överdrift. Det kan ta 6 månader att torka ved i kallt/vått väder, men 3-4 månader är vanligtvis tillräckligt på sommaren (tät ved kan ta längre tid). Ge virket lite extra tid om det växer mögel. Det innebär vanligtvis att du börjar med en ovanligt hög fukthalt.

Är det säkert att elda mögligt ved?

Att bränna mögligt trä kommer förmodligen inte att döda dig, men det är inte en bra idé att ta in det i ditt hem. Det verkliga problemet med möglig ved är när folk tar in den för förvaring innan den används. Detta gör att mögelsporerna kan släppas ut i luften och spridas i hela ditt hem.

Du kan oftast komma undan med brinnande mögel om det går rakt in i din brännare. Mögelsporerna får inte en chans att komma in i ditt hem eftersom de brinner inom en minut eller två. De flesta spåren kommer att brinna och gå uppför skorstenen.

Du kanske vill undvika att bränna mögligt ved om du har astma eller svår allergi. Mögel kan förvärra problemet och orsaka kortvariga andningsproblem. Kolla in mitt inlägg med några fler säkerhetstips för att bränna mögligt ved för mer information.

Kan jag elda mögligt ved ute?

Att bränna mögligt trä utanför borde inte vara ett problem. Jag brukar spara allt avfallsved för att elda på sommaren. Detta är vanligtvis en kombination av mögel, röta och insektsangripet trä. Allt jag helst inte vill ha i huset slängs i elden på sommaren.

Du kan behöva vidta försiktighetsåtgärder kring personer med allergier/astma. Vänta tills bränderna blir starka innan du kastar på det mögliga träet, eftersom du sannolikt har att göra med fuktproblem som kommer att skapa mycket rök.