Hur man bestämmer rätt pillängd för dig

Som nybörjare inom bågskytte valde jag mina pilar uteslutande utifrån deras utseende. Coola målningsjobb och unik fletching var mina enda kriterier, men om jag visste vad jag vet nu, skulle jag ha varit mycket mer oroad över längden på mina pilar.

Korrekt pillängd kan bestämmas genom att mäta bågskyttens armar, mäta bågens draglängd eller använda en dragpil. En typisk pillängd är 28 tum, men den bästa längden för dig beror mycket på vilken typ och storlek av båge du använder.

Om du är ny inom bågskytte finns det mycket att lära dig om din utrustning och de bästa sätten att hantera dem. Den här artikeln hjälper dig att komma igång med att fatta rätt beslut när det gäller att välja dina tillbehör.

Varför pillängd är viktig

Låt oss först se till att vi vet vad vi menar med ”pillängd”.

Det kan tyckas tydligt vad ”pillängd” betyder, men vi måste vara försiktiga så att vi inte förväxlar det med pilstorlek.

Medan pilstorleken specifikt hänvisar till styvheten hos pilskaftet, hänvisar pillängden till avståndet mellan det nedre spåret i nacken till pilens ände.

Var medveten om att detta mått inte inkluderar spetsen, eftersom spetsar kan komma i olika storlekar som kommer att ändra hela måttet på pilen.

Just nu är allt vi är intresserade av längden på pilens skaft som det är när det kommer från tillverkaren.

Det viktigaste med pilens längd är säkerheten.

Om du väljer en pil som inte är rätt längd för dig och din båge kan det sluta med att du skadar dig själv eller andra.

Detta är mest sannolikt att hända om du väljer en pil som är för kort för din båge.

En pil som är för kort kommer sannolikt att falla av pilstödet när snöret dras tillbaka, och om bågskytten inte inser i tid kan han släppa snöret och skicka pilen genom sin egen hand.

Denna skada är inte ovanlig för nya bågskyttar, så anta inte att du är för smart för att begå detta misstag. Det händer, och det gör ont.

  Varför gnisslar mitt snöskoterbälte? Hur man installerar ett nytt bälte korrekt

Om du går för långt åt andra hållet är det mindre troligt att du kan skada någon, men din noggrannhet kommer säkert att vara av.

Att skjuta med en pil som är för lång garanterar praktiskt taget att den kommer att ha för mycket flex, eller med andra ord, den blir för vinglig när den lämnar snöret.

Detta gäller särskilt om du skjuter med en sammansatt båge, som kan överföra enorma mängder dynamisk energi till pilen när du släpper den.

En viss mängd flex i en pil önskas, men om det är för mycket kommer pilen inte att kunna återhämta sig från en stenig start, vilket resulterar i ett missat mål och möjligen en skada.

Längre pilar kommer också oundvikligen att vara långsammare.

Så, om du väljer en pil som är för lång, lurar du dig själv på någon värdefull kinetisk energi.

Kinetisk energi är avgörande för att få din pil dit den behöver gå och sticka i målet när den kommer dit.

Som med många andra aspekter av bågskytte, måste du kunna hitta en balans med din pillängd för att få önskat resultat (och undvika resor till akuten).

Metoder för pilmätning

Det är bättre att ha en uppfattning om pillängden du behöver innan du går till din lokala bågskyttebutik och blir överväldigad av alla alternativ.

Det kan verka som en skrämmande uppgift att själv avgöra detta om du är en nykomling i sporten, men lyckligtvis finns det några enkla steg du kan ta för att komma fram till en mätning.

Om du ännu inte har din båge kan du fortfarande bestämma hur långa dina pilar ska vara med bara dina armar.

Stå upp, sträck ut armarna och tryck ihop handflatorna som om du håller ett papper där.

Låt sedan en vän eller familjemedlem mäta dina armar från mitten av bröstet till fingertopparna.

Om du inte har en villig assistent kan du utföra samma test på egen hand med en kvastpinne.

  Varför ruttnar inte timmerstugor?

Håll kvastskaftet med dess handtag i mitten av bröstet och den svepande änden pekar bort från dig.

När du har ett bra grepp, för långsamt ned kvasten, håll den på samma plats som du kunde nå när du höll upp den.

Håll en hand på plats, markera den med en penna och mät sedan från handtaget till ditt märke.

Oavsett om du gjorde övningen med en vän eller en kvast, lägg alltid till en tum till det totala måttet du kom fram till.

Detta kommer att säkerställa att pilen stannar säkert på sin vila när du drar tillbaka snöret på din båge.

Om du har bågen du ska använda, be en vän hjälpa dig att exakt mäta draglängden.

Bågtillverkare inkluderar vanligtvis draglängd i specifikationerna för en specifik båge, men måtten de ger är inte alltid korrekta.

För att dubbelkolla, dra tillbaka bågens sträng precis som du skulle göra om du förberedde dig för att skjuta.

Medan du håller den positionen, låt en vän mäta avståndet mellan nockpunkten på snöret och den främre delen av stigaren. Du kanske vill mäta den flera gånger för att vara säker på längden.

Detta är din draglängd. Din pil bör vara minst lika med denna längd, men det är en bra idé att lägga till en halv tum till en tum för att vara säker.

Du kan också börja med att mäta ditt vingspann (det vill säga avståndet från långfingertoppen till långfingertoppen när armarna är helt utsträckta) och dividera med 2,5.

Den här formeln bör ge dig ett nummer mycket nära din båges draglängd.

Som alltid kan det öka säkerheten för din uppskattning om du lägger till en tum eller två till den totala längden.

Slutligen kan du använda en ritpil.

De flesta bågskyttebanor och klubbar kommer att ha ett av dessa verktyg till hands.

I huvudsak är det en pil som är längre än genomsnittet utan spets som har mått längs med den.

  New York Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Om du har tillgång till en av dessa, knacka den helt enkelt som du skulle göra med en vanlig pil och dra dig tillbaka som om du skulle skjuta den.

Måttet som visas vid den punkt som sträcker sig precis förbi stigaren är det mått du ska använda för att välja din pillängd.

Naturligtvis kan du också alltid fråga proffsen inom bågskyttebanor och proffsbutiker för att hjälpa dig att bestämma pillängden.

Du kanske upptäcker dock att mätning för dig själv ger de bästa resultaten eftersom andra har olika storlek på bågar och andra preferenser än du.

Pillängd & bågetyp

Om ingen av dessa mätmetoder är möjliga för dig, bör den typ av båge du tänker skjuta ge dig en aning om ett intervall av pillängder som du bör handla inom.

Traditionella bågar som långbågar och recurvebågar kommer vanligtvis inte upp i hastigheter i närheten av de för sammansatta bågar.

De tenderar att skjuta långsammare och med mindre kraft på grund av en mindre effektiv energiöverföring från bågen till pilen.

Detta är inte att säga att traditionella bågar är dåliga, men om du har en, vet bara att de är mer kompatibla med långa pilar som har svaga, flexibla ryggar.

Omvänt överför sammansatta bågar en stor mängd dynamisk energi och kraft till sina pilar, och därför behövs pilar med styvare ryggar.

Korta pilar kommer alltid att ha styvare ryggar än långa pilar, så därför skjuts sammansatta bågar nästan alltid med kortare pilar.

Pilarna kan ändras i storlek, så om du köpte några som har fel storlek, är oddsen att proffsen på din lokala proffsbutik kan fixa dem.

Med detta sagt är det alltid bättre att välja rätt storlek från början så att du slipper betala extra för pilar.

Att testa flera olika pilstorlekar kan också vara ett fördelaktigt experiment.

Du kan alltid hitta många åsikter om vilken typ av utrustning du bör skaffa, men i slutändan bör allt handla om komfort och säkerhet.