Hur man behandlar Poison Ivy när du backpackar

vandringskängor som går genom shubbar och Poison Ivy

Ska du ut på en lång ryggsäckstur och vill undvika giftmurgröna, eller har du redan ett brinnande utslag av giftmurgröna och inte säker på hur du ska behandla det under din resa? Eller har du redan giftmurgröna och behöver ett snabbt svar? Du är på rätt plats (och du kan gå direkt till behandlingen här).

Följ med i den här guiden om hur man identifierar giftmurgröna och behandla ett utslag av giftmurgröna direkt på stigen!

Hur man identifierar Poison Ivy på en ryggsäckstur

Identifiera Poison Ivy Chart

Poison Ivy producerar en olja som heter urushiol, som kan orsaka mycket kliande utslag över hela kroppen. 3 av 4 personer är allergiska mot giftmurgröna, och det finns överallt! Så det är viktigt att kunna identifiera det framgångsrikt.

Även om det finns många trebladiga växter, finns det fortfarande några generella nyckelsätt att identifiera giftmurgröna:

 1. Som det gamla ordspråket säger, ”blad av tre, låt det vara.”
 2. Mellanbladet får en lite längre stjälk.
 3. Kanterna på giftmurgrönan kan vara släta eller tandade.
 4. Den kommer att ha en rödaktig stam.
 5. Den kan växa som en vinstock eller buske.
 6. Kan ha synliga luftrötter.
 7. Den kan ha små vita kronblad på våren eller sommaren.
 8. Lätt, grädde eller gröna bär.
 9. Växer på omväxlande sidor.

Var växer giftmurgröna? Ska jag gå igenom det?

Poison Ivy växer över hela Nordamerika och Asien. I USA finns det i alla stater utom större delen av Kalifornien, New Mexico, Alaska och Hawaii. Det betyder att det finns en chans att du stöter på giftmurgröna på nästan vilken stig du vandrar eller ryggsäckar.

Poison Ivy växter kan överleva nästan alla tempererade klimat, även om de är vanligast i östra USA.

  Hur man mäter grundvikten för backpacking

Poison Ivy kan också se väldigt olika ut genom årstiderna. Titta på diagrammet nedan, du kommer att se att det kan vara var som helst mellan ljusrött och ljust grönt!

Poison Ivy i vår, sommar, höst och vinter diagram

Andra giftiga växter

andra giftiga växter: gift ek och gift sumak

Poison Ivy är inte den enda giftiga växten att se upp för! Poison ek och suma gift är båda mycket rikligt i USA.

Giftek växer främst på västra sidan av landet, samt sydost. Giftsumak däremot växer på landets östra sida.

Båda giftiga växterna orsakar en allergisk reaktion mot huden nästan identisk med giftmurgröna och har samma behandling som krävs.

Vidta försiktighetsåtgärder

Om du vet att du kommer att utsättas för giftmurgröna på din ryggsäckstur, finns det många enkla sätt att vara förberedd på!

 • Packa ett första hjälpen-kit med bandage, Neosporin, tvättsprit, hydrokortisonkräm och kalaminlotion
 • Bär långa ärmar och långbyxor för att undvika kontakt med giftmurgröna på huden.
 • Antihistaminer (benedryl)
 • Ett vattenfilter så att du inte får ont om rent vatten att skölja av!
 • En soppåse för kläder som kan ha kommit i kontakt med giftmurgröna.
 • Om du har en hund som följer med dig på dina ryggsäcksresor (avundsjuk!), titta på var din valp befinner sig. Hundens päls kan överföra urushiololja (oljan som producerar giftmurgröna) till din hud med en enkel klapp på huvudet.

Behandling av utslag på leden

Om det är nödvändigt behandla giftmurgröna medan du är på språng behöver du bara några bandage, hydrokortisonkräm och/eller kalaminlotion! Detta betyder att du bättre har dem i din checklista för backpackingutrustning som en del av din första hjälpen-kit, annars finns det inget som stoppar kliandet!

  Är ultralätt backpacking värt det?

Se till att rengör utslagen med vatten innan du applicerar krämen och sedan med antikli-kräm efter eget val, applicera ett tunt lager och täck över din dressing. Applicera igen och slå in var 2-3:e timme. Det är viktigt att täcka ditt utslag med ett bandage när du backpackar för att se till att det är skyddat.

Poison Ivy-utslag kan vara extremt känsliga, och de läker snabbast om du inte kan klia det, och det täcks av andra miljöfaktorer. Ju mer du kliar, desto längre tid tar det att läka.

När ett utbrott av giftmurgröna ger anledning till oro

Om ditt immunsvar mot giftmurgröna utvecklas till en allvarlig allergisk reaktion, såsom klåda i halsen, andningssvårigheter eller nässelutslag över hela kroppen, söka akut läkarvård omedelbart! Ta antihistaminerna i din första hjälpen-låda och få hjälp. Dessa är onormala symtom och bör inte förbises.

Avsluta poison Ivy-behandlingen efter din ryggsäckstur

När du har kommit tillbaka från din ryggsäcksresa är att ta havregrynsbad ett annat bra sätt att behandla dina kliande utslag och lindra symptomen.

Havregryn har en lugnande effekt, minskar inflammation och hjälper till att lindra klåda. Det varma vattnet kommer också att kännas bra på ömma muskler!

Några andra fantastiska naturliga sätt att behandla dina utslag är att ta ett tomatbad eller blötlägga det i äppelcidervinäger. Båda hjälper till att torka ut utslagen och förhindra att dina utslag blir mer kliande.

Att tvätta kläder

Om en giftmurgrönaväxt har rört vid dina kläder, är det bästa sättet att rengöra dem att skilja dem från resten av dina andra kläder och blötlägga dem i varmt tvålvatten.

  Gör inte dessa två hängmatta campingmisstag (jag gjorde dem, det var värdelöst)

Kan Poison Ivy spridas?

Ett utslag av giftmurgröna kan inte spridas från en person till en annan om det inte fortfarande finns urushiololja på hudens yta. Så fort du kommer i kontakt med giftmurgröna, skölj huden med ljummet vatten och applicera omedelbart hydrokortisonkräm.

Till sist

Att ha utslag orsakade av giftmurgröna är värdelöst. Det finns dock bra sätt att minska klåda och förhindra allvarliga reaktioner. Att byta bandage med några timmars mellanrum kommer att hjälpa enormt med läkning, och det är så viktigt att skydda det! Låt inte ett utbrott av giftmurgröna förstöra din resa. Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp för att behandla giftmurgröna och fortsätt gå!