Hur man avgör om din möbel är gjord av laminat eller faner

När man köper möbler är en avgörande aspekt som folk alltid tänker på vilken typ av trä som används. Faner och laminat är mycket populära idag, så det finns en stor chans att dina möbler är gjorda med någon av dem. Det är dock inte många som kan skilja på möbler gjorda med någon av dem. Det är vettigt att känna till funktionerna som hjälper dig att välja det bästa alternativet för dina behov.

Här är en lista över funktioner som du kan titta på för att skilja mellan möbler gjorda av laminat eller faner:

 • Bekräfta dess soliditetsnivå
 • Kontrollera träets utseende
 • Tänk på möblernas kostnad
 • Överväg dess tillämpning
 • Tänk på att det är lätt att underhålla
 • Gör lite forskning om dess historia
 • Fråga en utbildad proffs

De flesta av dessa funktioner är uppenbara, men det kommer att ta lite forskning för att veta vad de betyder. Resten av den här artikeln kommer att fokusera på att granska dem en efter en och berätta vad du kan förvänta dig i varje enskilt fall.

Bekräfta dess soliditetsnivå

När det gäller att identifiera träslag är det första steget att bekräfta träets soliditet. Laminatmöbler är gjorda av en plastbit som imiterar trä. Det är dock lätt att skilja dess ändfibrer från äkta trä. Medan båda är tunna, är en faner i allmänhet inte lika solid och hållbar och är benägen att skadas.

Ett utmärkt sätt att se vad träet är gjort av är att titta på växtringarna, som vanligtvis är en död giveaway av träets soliditet.

Om det finns en stor panel med ett återkommande ådringsmönster är det förmodligen faner. Om så är fallet kommer du att märka det tunna lagret av äkta trä som är fäst vid underlaget. Å andra sidan, eftersom laminat är tillverkat av plast är det vanligtvis mer hållbart och skyddar bättre mot repor, flisningoch andra fläckar.

Kontrollera träets utseende

Ja, jag vet – detta är ganska uppenbart, och många skulle föredra att diskutera det först. Utseendet på båda ytbehandlingarna är kanske det första du kommer att lägga märke till hos dem, men berättar de hela historien?

Fanerträ har vanligtvis ett dubbelt utseende. Medan laminat limmas, spikas eller skruvas fast i materialet, krokas fanerträ på ett spont-i-spår sätt. Om det finns en sektion som överlappar äkta trä över spånskivor eller liknande material av låg kvalitet, är det nästan alltid fanerträ snarare än laminat.

Fråga en trätekniker om skillnaden i utseende, och det första de kommer att berätta är att laminat ser relativt konstgjort ut medan faner ser naturligt ut.

Ja, fanermöbler ser ut som trä. Det kanske inte precis är det mest solida alternativet som finns, men dess exklusiva utseende ger dina möbler ett autentiskt utseende. Den har också ett mer enhetligt utseende och kan lättare matchas med andra möbler i hemmet.

Å andra sidan är det vanligtvis en syntetisk känsla fäst vid laminat. Det kan finnas i olika nyanser och färger, men vem som helst kan se att det är en konstgjord design med en blick.

En annan metod är att titta på toppen och botten av biten. Faner har vanligtvis en annan ådring eller riktning än den anslutna delen. Många tillverkare försöker spegla toppen och botten med laminat, men inte med fanerbitar.

Se även  Hur smakar zucchini? [Answered]

Tänk på möblernas kostnad

Kostnaden för dina möbler kanske inte berättar hela historien eftersom flera andra faktorer kan påverka priset. Det är dock ett utmärkt ställe att börja din observation om du inte känner till de tekniska egenskaperna hos båda typerna av möbler.

Relativt låga priser har troligen laminat. Du måste dock också notera att faners pris kan variera beroende på vilket virke som används. Kostnaden för att underhålla fanermöbler är också relativt hög, så även om du köper ganska begagnade möbler, skulle det höga priset ändå betyda att möblerna är gjorda med faner.

Överväg dess tillämpning

Folk trodde en gång i tiden att laminat saknar realism, men det håller på att bli föråldrat. Nuförtiden blir möbeltillverkarna mer kreativa med sin design och laminatmöbler blir mer lik äkta trä.

Tillverkare använder avancerade bildtekniker för att designa hyperrealistiska laminat som ser ut precis som trä.

Men trots denna skenbara likhet är deras tillämpning fortfarande ganska annorlunda än riktiga träslag som faner. Till exempel, laminatets vattentäta natur och värmebeständighetsegenskaper gör det till ett utmärkt val för tvättenheter, köksskåp och andra möbler som är benägna att bli blöta.

Dessutom är laminat vanligtvis reptåligt, så möbeltillverkare använder det ofta i bordsskivor, garderober etc. Därför, om du misstänker att en möbel är laminat och den faller inom någon av dessa kategorier, har du förmodligen rätt.

Å andra sidan är möbler designade för att fungera som uttalande delar eller kontaktpunkter förmodligen faner. Fanerens rika, naturliga och exklusiva utseende gör den till ett toppval för dessa applikationer.

Tänk på enkel underhåll

Även om det är okonventionellt, är ett annat sätt att avgöra om en möbel är faner eller laminat genom att titta på hur lätt den är att rengöra och underhålla.

Som förklarats ovan är laminat vanligtvis mer repor och fläckbeständig. Så det är inte förvånande att de är lättare att rengöra och underhålla. Å andra sidan är faner inte lika robust. Det är därför du behöver slipa eller polera om ytan på fanermöbler då och då för att ta bort fläckar och repor.

Om du tvivlar på finishen som används för dina möbler, rengör helt enkelt ytan med en mjuk, fuktig trasa. Denna process kommer att räcka för att torka bort smutsen från ytan om det är laminat. Däremot, om mer ansträngning går till underhåll, är det förmodligen faner.

Gör lite forskning om dess historia

Vi lägger ofta sunt förnuft och logik åt sidan när vi identifierar vad en möbel är gjord av. Om du har möbler importerade från Indien, Italien eller Tyskland, är chansen stor att den har faner. Ja, du kan kalla det ”träprofilering”, men ibland kan dessa små fördomar om möbler hjälpa dig att korrekt identifiera vad de är gjorda av.

Att samla information du kan om möblernas ursprung – även de minsta detaljerna – kan vara till hjälp. Länderna som listas ovan passerar lätt som världens huvudstäder för fanermöbler, så det kommer inte att vara en slump att de flesta möbler som har sitt ursprung där är gjorda av faner.

Se även  Behöver alla bärbara AC-enheter ventileras?

En annan fråga du bör ställa är hur gamla möblerna är. Laminat blev populärt först nyligen, så om möbelns design är inspirerad av en berättelse från 1700- eller 1800-talet är det förmodligen faner på grund av deras popularitet på den tiden. De flesta antikviteter från den tiden är designade med fanerade toppar och andra delar, så du kommer inte ha alltför fel att anta.

Faner och laminat ytor kan inte snidas. Däremot kan undersidan (äkta trä) på vissa fanermöbler formas. Om träet inte är laminat utan det är toppat med ett annat spont-i-spår-material, har du att göra med fanerträ.

Faner tenderar också att vara lite tyngre än laminatytor eftersom det ofta kombineras med äkta trä. Laminat är uppskattat av många skäl, inklusive dess lätta design.

Fråga en utbildad proffs

Om du ska köpa en möbel men inte vet om det är faner eller laminat kan du fråga en utbildad person.

Ett av de enklaste sätten att veta är att fråga en återförsäljare, säljare eller företag. Var inte blyg eller rädd för att fråga. Det är dina pengar och du har rätt att veta allt om vad du spenderar dem på.

En pålitlig säljare borde inte ha några problem med att berätta allt du vill veta om möblerna. Om de tvekar eller säger till dig att de inte vet, är chansen stor att du inte får bra möbler. Eller ännu värre, du köper från ett företag som inte alls är pålitligt.

Möbelexperter vet vad de ska hålla utkik efter. Genom att helt enkelt analysera färger, mönster, utrymmen och former kan de lära sig allt som finns att veta om möbler.

Förutom att veta vad möblerna är färdiga med kan en utbildad person också berätta vad du kan förvänta dig. De kommer också att ge dig råd om det bästa sättet att använda möblerna.

Om du är en del av en onlinegemenskap kan du också ta bilder på möblerna och fråga online. Det kan finnas några personer med rätt expertis som kan ge dig rätt råd och rekommendationer.

Översikt över laminatmöbler

Laminatmöbler består vanligtvis av syntetiska material som används för att bilda tunna lager som ser ut som trä. Den är dock inte tillverkad av trä, så den ser ofta konstgjord ut.

Laminatets utseende av träfibrer kommer från en unik tryckt process. Tillverkare fäster sedan de tryckta arken till ett hållbart kärnmaterial som MDF. Du kommer ofta att se laminatbitar med glänsande finish.

Under tillverkningen är laminat utformade för att motstå repor och värme. Så användarna behöver inte vara alltför försiktiga med laminat. Den relativa lättheten att underhålla laminat gör det till hjärtat hos många användare jämfört med andra typer av möbler.

Funktioner hos laminat

Här är några av funktionerna som gör laminat unikt:

 • Laminatmöbler har vanligtvis ett ljust och bländande utseende.
 • Du kan måla laminat för att ändra utseendet på dina möbler.
 • Laminatmöbler är vanligtvis mer hållbara än andra typer av möbler.
 • Den är reptålig och skadas inte av exponering för mild värme.
Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Laminat: Proffsen

 • Laminatets artificiellt syntetiserade karaktär förbättrar dess hållbarhet jämfört med andra typer av möbler.
 • Laminat är inte benäget att repa, och det kan motstå fläckar och värme.
 • Laminatmöbler är vanligtvis lätta att rengöra och polera. Det kostar inte heller mycket att underhålla.
 • Laminatmöbler är relativt låga priser.

Laminat: Nackdelarna

 • Laminat är ett syntetiskt material, vilket innebär att produkter av låg kvalitet och produkter av låg kvalitet är benägna att slitas.
 • Användningen av syntetmaterial kan begränsa dig till specifika mönster, och därför försvagar din kreativitet.
 • Den mest uppenbara nackdelen med laminatmöbler är det konstgjorda utseendet som de ger vid första titten.

Fanermöbler Översikt

Liksom laminat är faner också ett tunt lager av möbelfinish. Den är dock skuren av äkta lövträ och sammansatt på andra billiga trämaterial.

Tekniken som används för att tillverka faner möjliggör fler designalternativ. Eftersom den övre ytan av faneren är gjord av äkta trä kan kunderna måla, polera eller lacka den.

Det översta lagret av faner är vanligtvis upp till 2 cm (0,78 tum) tjockt, så att användarna kan forma det till olika former. Fanerens popularitet beror på att det ger realistiska intryck och granulära mönster.

Egenskaper av faner

Några av de väsentliga egenskaperna hos faner inkluderar följande:

 • Fanermöbler skapar samma realistiska intryck som äkta trä ger.
 • Kunder kan måla faner för att passa olika mönster och mönster.
 • Även om de är benägna att slitas med tiden, kan du styla om fanermöbler när de börjar bli slitna.

Faner: Proffsen

Nu när vi har diskuterat så mycket om faner, här är några av dess fördelar.

 • Den mest uppenbara fördelen med faner är den realistiska känsla det ger trämöbler.
 • Fanermöbler överträffar ofta de flesta andra möbler.
 • Det är relativt lätt jämfört med laminat och andra typer av möbler. Därför är det inte svårt att flytta dina möbler från plats till plats.
 • Fanermöbler erbjuder ett otroligt utbud av efterbehandlingsalternativ, så att du kan ändra färg, design eller struktur på dina fanermöbler när som helst.

Faner: The Cons

 • Det extra lagret av tunt trä som används för att belägga materialet kan repas eller skadas.
 • Den skiktade beläggningen gör också reparationen ganska svår, med tanke på att lagret kan börja lossna.
 • Blandningen av trädamm, kemikalier och andra material kan minska enhetligheten mellan olika fanermöbler.
 • Faner kan absorbera fukt och lossna när det utsätts för en våt atmosfär.

Slutsats

Det gör det för det här inlägget. Förhoppningsvis vet du nu hur man skiljer fanermöbler från laminat.

Som förklarats ovan finns det olika faktorer att ta hänsyn till när man särskiljer möbler. En kombination av dessa faktorer kan hjälpa dig att veta vad du kan förvänta dig av dina möbler. Vi har också förklarat för- och nackdelarna med laminat och faner för att hjälpa dig göra rätt val för dina behov.

Lämna en kommentar