Hur man återupplivar laminatbänkskivor och får dem att glänsa

Om dina laminatbänkskivor börjar bli gamla och slitna kanske du funderar på att byta ut dem mot nya för ett fräscht utseende för ditt kök. Det finns dock flera metoder för att återuppliva och återställa äldre laminatbänkskivor för en bråkdel av kostnaden för att ersätta dem. Med minimala kostnader och lite ansträngning kan dina bänkskivor se ut som nya.

Här är tre sätt att återuppliva bänkskivor i laminat:

 • Måla dina laminatbänkskivor med fuskgranit.
 • Måla om plastlaminatet.
 • Använd färdigförpackade lackeringssatser.

Dessa metoder kommer att spara massor av pengar och är relativt enkla att göra själv utan att anlita en professionell. Läs vidare för att lära dig om dessa gör-det-själv-renoveringsmetoder för dina bänkskivor. Genom att använda dem kommer du att se utmärkta resultat utan allt krångel och kostnad.

1. Måla dina bänkskivor i laminat med fuskgranit

Det finns flera steg för att måla dina laminatbänkskivor med fuskgranit. De är enkla att utföra, och det kommer att ta dig väldigt lite tid att avsluta dem.

Här är en steg-för-steg-guide för att förnya och återuppliva dina åldrande bänkskivor med minimal kostnad genom att måla dem med en fuskgranitfinish.

 1. Välj och köp ditt material. Studera olika granitmönster och notera vilka färger och mönster du tycker är attraktiva och som stämmer överens med ditt kök. Välj tre eller fyra komplementfärger i satin eller platt latex, en som basfärg och de andra accentfärgerna. Du behöver också ett grönt rengöringsmedel eller en vinäger- och vattenlösning, alkohol, tvådelat epoxispackel, sandpapper, oljebaserad primer, penslar och roller.
 2. Rengör bänkskivorna med ett rengöringsmedel. Använd en tvål- och vattenlösning för att rengöra bänkskivorna noggrant för att ta bort smutsiga områden eller fläckar. Du kan också använda ett grönt rengöringsmedel eller blanda lika delar varmt vatten och vinäger för att rengöra ytorna.
 3. Torka av ytan med denaturerad alkohol. Använd en trasa för att torka av bänkskivorna med denaturerad alkohol, vilket är alkohol med tillsatser för att göra det icke drickbart. Försök att undvika att röra vid den igen efter att ha torkat av hela ytan, eftersom oljor på fingertopparna kan lämna märken eller fläckar.
 4. Håll alla barn och husdjur borta från arbetsområdet. Det säger sig självt att du måste säkra dina husdjur och hålla barn borta medan du gör detta. De kan bli nyfikna och kan vandra in i köket, där det inte är säkert.
 5. Ta bort gammal tätning från springor runt handfat och kranar. Var noga med att inte repa din arbetsyta med hjälp av en verktygskniv, skrapa eller verktyg för borttagning av fogmassa. Dra ut eventuell lös tätning och torka bort små bitar av skräp och material. Att rengöra ytan med tvål och vatten hjälper också till att eliminera eventuellt damm eller spån och skölj noggrant. Torka sedan av sömmen med alkohol för att ta bort alla återstående rester.
 6. Reparera spån och sprickor. Om du har mindre repor eller skador som är mer än 0,32 cm breda, bör du fylla i dessa med tvådelat epoxispackel och låta dem torka helt som nästa steg i denna process. När kittet är torrt bör du slipa det tills det är slätt.
 7. Applicera målartejp för att skydda områden du inte vill måla. Använd målartejp för att noggrant täcka alla områden du inte vill måla, inklusive diskbänken, kranen och backsplash. Se till att din tejp fäster på alla ytor och se till att även de små utrymmena är täckta.
 8. Avglänsa bänkskivorna med sandpapper. Använd 100-korns sandpapper för att slipa ner bänkskivorna innan du börjar grundmåla och måla. Slipning hjälper till att skapa en strukturerad yta som primern och färgen lättare fäster på. Se till att torka upp eventuella rester med en häfttrasa.
 9. Applicera oljebaserad primer. Använd en färgrulle och applicera den oljebaserade primern på det förberedda och slipade laminatet, låt det torka i minst fyra timmar. Du bör kontrollera din primeretikett för rekommenderade torktider, eftersom de kan variera från ett märke till ett annat. Välj en primer utformad för att täta en icke-porös yta.
 10. Applicera 3 nyanser av färg i lager med en svamp. När du är redo att måla, applicera 3-4 lager av olika färger, från mörkt till ljust eller ljust till mörkt. Lägg till lagren med en svamp, dutta i ett slumpmässigt mönster för att uppnå en granitliknande finish. Börja med basfärgen, lägg till ett andra lager om det behövs. Applicera varje efterföljande lager precis innan det föregående är helt torrt. Fuktigheten hjälper dig att uppnå en blandad look.
 11. Lägg till detaljer som korn och ådror sparsamt. Du kan använda en fjäder för att lägga till korn sparsamt eller lägga till ådror med en finspetsad konstnärsborste. Du kan också använda några små bitar av guld- eller silverglitterflingor över det sista skiktet men före topplacken för att efterlikna kvartsfläckar som du hittar i granit.
 12. Applicera 2-3 lager polyuretan-topplack med en foam roller. När färgen är torr bör du applicera minst två till tre lager polyuretan-täckskikt. Använd en tät foam roller för att applicera varje lager. Låt varje lager torka enligt instruktionerna eller minst fyra timmar.
 13. Slipa ytan med finkornigt sandpapper. När polyuretanet är helt torrt, använd extrafint sandpapper för att slipa ytan tills den känns slät vid beröring. Se till att torka bort eventuellt kvarvarande damm eller rester från slipningsprocessen med en torr trasa.
Se även  Kan du sätta en mikrovågsugn på ett kylskåp, i ett skåp och mer?

Om du inte vet hur man tar bort gammal tätning från springor runt diskbänkar och kranar, titta på den här YouTube-videon för en demonstration:

2. Måla om plastlaminatet

En annan metod för att återuppliva dina laminatbänkskivor är att måla om dem med klar akryl. Att applicera beläggningen är ett billigt sätt att ge dina bänkskivor en glänsande finish. Denna process bör förhindra flagning eller missfärgning, spill kommer att torka upp snabbt och du kommer att få en vacker finish för dina bänkskivor.

Stegen för att slutföra processen med att måla om dina laminatbänkskivor listas nedan:

 1. Köp material. Du bör köpa en icke-gulnande klar akryl som Polycrylic by Minwax. Denna akryl finns i flera glanser.
 2. Slipa bänkskivorna. Slipa bänkskivorna väl med 320-korns slipmedel, ta bort alla fläckar medan du slipar. Torka bort damm med en trasa.
 3. Applicera akryl. Applicera en tunn beläggning av akryl med en mjuk, luddfri bomullstrasa. Se till att bara täcka små sektioner åt gången eftersom akrylen torkar snabbt. Jämna ut appliceringsmärken direkt med trasan, med långa drag. Fortsätt processen, flytta från ett avsnitt till ett annat. Det är viktigt att minimera överlappning så mycket som möjligt.
 4. Applicera ett andra lager. Efter att det första skiktet är torrt, bör denna process med att applicera en extra beläggning av akryl eliminera alla höftmärken på din yta.
 5. Tillåt torkning. Låt ytan på bänkskivorna torka i två timmar.

3. Använd färdigförpackade lackeringssatser

Ett sista alternativ är att köpa färdigförpackade lackeringssatser, som innehåller alla nödvändiga element, inklusive de förvalda färgerna.

Med dessa kit, följ bara instruktionerna för att återuppliva och återställa dina laminatbänkskivor. De är ett enkelt och billigt sätt att göra det själv utan att behöva välja individuella material.

Se även  Hur mycket väger soffor? (+ Epic Spreadsheet)

Några populära lackeringssatser på marknaden som du kanske vill prova inkluderar följande:

 • Pansargranit. Detta kit är lite dyrare än vissa andra; den innehåller dock alla färger, penslar, rullar och ytbehandlingar som behövs för att slutföra processen. Det ger också en tjock, värmebeständig finish, vilket är unikt och önskvärt. Den enda nackdelen med detta märke är det begränsade färgutbudet.
 • Giani Granit Bänkskiva Paint Kit. För att uppnå ett realistiskt granitutseende kan du använda Giani Granite-kit, som innehåller de olika färgtonerna som du applicerar successivt och den försegling som behövs för finishen. Tillgängligt på Amazon.com, detta kit består av en mängd olika färger.
 • Rust-Oleum bänkskiva Transformationer. RustOleum tillhandahåller ett kit speciellt för laminat. Stenliknande spån strös på ett grundskikt av färg för att uppnå granitlooken. Tillgänglig på Amazon.com, i satsen ingår ett slipblock som ska användas för avlossning av ytan.
 • Transfauxmationer för bänkskivor. Denna produkt kan användas som en handledning för att guida dig genom proceduren för att måla dina laminatbänkskivor. Den innehåller en instruktions-DVD eller nedladdningsbar fil, en guide till färgkombinationer och en pensel och en svamp. Nedan finns en länk till en YouTube-video som visar processen:

Slutsats

När du märker att dina laminatbänkskivor ser gamla och slitna ut kan du välja någon av de metoder som nämns här eller andra alternativ för att återuppliva och renovera dem för att få dem att glänsa igen.

Var och en av dessa metoder är relativt billig och kostnadseffektiv, och du kan avsluta projektet över en dag eller en helg. Istället för att anlita en dyr entreprenör för att reparera eller byta ut dina laminatbänkskivor, är det ett smart sätt att göra det själv ett smart sätt att eliminera kostnader, särskilt eftersom de inte är så svåra att göra.

Se även  Är det värt att köpa en bärbar luftkonditionering? - För-och nackdelar

Lämna en kommentar