Hur man använder sammansatta sikter – 8 tips för att förbättra mål

Du är fortfarande ny inom bågskytte och förväntar dig därför inte att vara perfekt, men efter några månaders regelbunden träning är du inte nöjd med ditt mål. Du har bestämt dig för att utrusta din sammansatta båge med ett sikte så att du kan förbättra din noggrannhet. Hur använder du siktet?

Här är 8 tips för att använda sammansatta bågesikter för bättre sikte:

  • Börja med en längre stånglängd
  • Välj mellan ett stift eller flera stift
  • Tänk på stiftfibrer
  • Sikt i din båge
  • Öva grundläggande skjutform
  • Använd en förstoringslins
  • Avfyra några pilar innan du justerar
  • Justera till pilens riktning

I den här artikeln kommer vi att utveckla de 8 tipsen ovan, och tillhandahålla mycket mer detaljerad och användbar information så att du kan börja använda sammansatta sevärdheter och känna dig som en mer skicklig bågskytt!

8 tips om sammansatt syn att prova idag för att förbättra ditt mål

Börja med en längre stånglängd

Bland bågesikten finns stänger med valbara längder. Ju längre stången är, desto längre bort är sikthuset från din båge. Dessa långa bommar kan ofta förkortas eller höjas.

En justerbar stånglängd är idealisk så att du kan flytta stången beroende på varför du använder din båge. Om du till exempel jagar är en kortare stånglängd att föredra så att grenar och borste inte fastnar i din sammansatta båge.

För nybörjare i bågskytte som du själv skulle vi föreslå en längre bågelängd. Varför? Ju kortare båge, desto mindre siktprecision har du. Du kommer inte heller att kunna se stiften när de rör sig; vi pratar mer om stift om ett ögonblick.

Du kan alltid förkorta stången när du får mer erfarenhet av bågskytte och känner att du inte behöver använda ett sammansatt sikte som krycka längre, men börja inte med en kortare stång. Du gör bara bågskytte svårare för dig själv, och vem behöver det extra krånglet?

Välj mellan en pin eller flera pins

Okej, som utlovat, låt oss prata om sammansatta siktnålar. Ditt sikthus kommer att innehålla stift, antingen en enda stift eller en serie av dem. Om ditt är ett enstiftshus kan du justera stiftets placering; det är inte fallet för multi-pins. De sitter istället fast i en fast position.

Vad gör stiften? De syftar på avstånd. Låt oss till exempel säga att ditt sammansatta sikte hade ett hus med upp till fyra stift i sig. Stiften anger avstånd på 20 yards, sedan 30 yards och så vidare upp till 60 yards.

  Bästa skydd för basbåtar tillgängliga på Amazon

Bågjägare använder ofta flerstiftsmetoden för jakt, eftersom deras siktreferens kommer att vara fast. På så sätt, när ett djur vandrar in i deras syn, kan båjägaren behålla sitt sikte och sedan skjuta.

Ett enstifts sammansatt sikte kommer väl till pass för andra ändamål, nämligen målbågskytte och viss bågjakt. Om du behöver en referens för ditt mål och du bryr dig mindre om avståndet, är en enda stift bra. Som du kommer ihåg kan du ställa in stiftets position och justera den mellan 10 och 100 yards.

När du ställer in avståndet för det enkla stiftet måste du ta hänsyn till flyghastigheten och vikten av din pil.

Du kan köpa sammansatta siktstift i en mängd olika storlekar, några som är så små som 0,010 tum och de största som är 0,0129 tum. Större stift är mer synliga, men de hindrar också en del av ditt mål. Mindre stift kommer att kräva mer precision för att upptäcka men lämna ditt mål fritt och klart.

Överväg Pin Fibers

En annan nackdel med små stift är att när du tappar dagsljus är stiften praktiskt taget omöjliga att se. Det är därför du vill fundera över fiberlängden när du överväger dina sammansatta bågstift.

Längre fibrer gör siktstiften lättare att se, eftersom de kan hålla fast mer solljus och överföra det till ditt stifthuvud. Om du är en bågskytt som regelbundet tränar tidigt på morgonen, efter skymningen eller i ett djupt skogsområde, då vill du ha längre stiftfibrer. Vi rekommenderar dem också för nybörjare oavsett vilken tid på dagen du gillar att träna.

För de bågskyttar som brukar skjuta i dagsljus samt mer erfarna bågskyttar är kortare fibrer okej för dig.

Sikt i din båge

En annan aspekt av bra mål är sikte i din sammansatta båge. Att sikta i bågen innebär att du jämnar ut siktet och ställer in bågen för bättre noggrannhet. Du vet att du har ställt in bågen korrekt om nockningspunkten och resten är i linje. Dina pilar kommer också att skjuta tillförlitligt rakt.

Okej, så hur ser du din båge? Det skiljer sig om din sammansatta båge använder ett enstifts- eller flerstiftssikte.

Börjar med att sikta i ett sikte med en stift, det första steget är att tömma siktbandet. Syntejp ingår ofta i siktkroppar med en stift och fungerar som en guide till den längd du har anpassat. Genom att ogiltigförklara siktbandet kan du återställa det till 20 yards.

Justera sedan siktstiftet och tryck upp det tills det gör motstånd. Du bör ha ett mål som är 10 yards bort för att hjälpa dig att sätta upp. Skjut på det målet och sikta rätt mot mitten. Om pilen skjuter lägre, är stiftet i rätt läge för tillfället.

  Hur farligt är det att åka ATV? Med säkerhetsstatistik

Flytta sedan stiftet både horisontellt och vertikalt så att din pil är bakom stiftet. Skjut ytterligare en pil, den här gången från 20 meter bort. Ställ in siktbandet på din indikator, skjut sedan en pil från 30 yards och gör ytterligare en markering av din plats på bandet. Gör samma sak från 40 och 50 yards.

Skjut en gång till från 60 yards och lägg till det märket på bandet också. Nu när du har längdmärkena i siktbandet är du siktad.

Okej, så det är så man siktar i en enstiftsbåge, så nu ska vi diskutera vad vi ska göra för flerstiftsbågar.

Börja med att skjuta på högst 10 yards, välj ett stort mål med en bullseye i mitten. Lita på den översta stiften för att hjälpa dig sikta. Nästa stift för 20 yards bör vara högre på skopet så att varje stift har plats. Lås stiften i en i taget.

Avfyra sedan en pil från 30 yards, sikta mot mitten av målet men använd din 20-yards pin för att sikta. Istället för att flytta räckvidden som du gjorde första gången, vill du bara flytta stiftet. Det kommer att fortsätta att vara fallet för varje stift i resten av siktet.

När du väl står 40 yards bort bör du se ett mellanrum mellan 20-yard-stiftet och 30-yard-stiftet. Genom att flytta stiftet som kommer att bli 40-yard stiftet kommer det gapet att minska. Upprepa stegen tills du ställer in din 50-yard-stift och 60-yard-stiftet.

Öva grundläggande skytteform

Här är ett tips som kommer att förbättra din sammansatta bågeriktningsnoggrannhet oavsett om du använder ett sikte. Ta dig tid att träna din form.

Vi kan verkligen inte betona detta nog. Om din hållning är sjunkande, hur kan du då förvänta dig att avfyra en pil rakt? Om du står fel kan det också absolut hindra din noggrannhet.

Viktigast när du övar din skjutform är att utse dina ankarpunkter. Vi har diskuterat ankarpunkter på bloggen tidigare, men det har gått en minut, så låt oss göra en liten sammanfattning här.

Förankringspunkter är visuella referenser som du använder för att säkerställa att din inriktning och form inte förskjuts när du skjuter en pil efter den andra. De är avgörande för att göra exakta bilder. Dina ankarpunkter måste vara bekväma, tillgängliga och lätta att identifiera. Repeterbara ankarpunkter rekommenderas också.

  7 anledningar till att springa gör dig lycklig

Oavsett om du väljer din peep alignment, sträng-till-mun-området, nos-till-sträng-området eller din handkontakt som dina ankarpunkter, bör du börja använda dem framåt. Att ha ankarpunkter kommer att göra stor skillnad i dina bågskytteförmågor!

Använd en förstoringslins

Här är något annat vi rekommenderar för nybörjare som använder ett sammansatt sikte: prova en förstoringslins. Målbågskyttar sträcker sig ofta efter sikthus som har dessa linser, men det bör du också göra även om du ägnar dig åt bågskytte för jakt.

Vad gör en förstoringslins undrar du? Linsen låter dig mer exakt se var ditt mål är. Förstoringen kan också hjälpa dig att förbättra din stabilitet när du håller bågen eftersom du tydligt kommer att kunna se vad du gör.

Förstoringslinser fungerar bäst med ensiktsstift, FYI.

Avfyra några pilar innan du justerar

Även om du tar dig tid att sikta i fören, måste du sikta om den då och då. Du kan också bestämma dig för att göra andra justeringar av ditt sammansatta sikte.

Här är vad vi skulle föreslå. Innan du börjar pyssla vilt, titta på dina siktmärken eller notera antalet varv du gör när du justerar. Ännu viktigare, skjut inte bara en pil och fortsätt sedan att justera ditt sammansatta sikte.

Skjut istället tre pilar eller fler och gör sedan en justering. Om du fortfarande inte är nöjd, skjut tre pilar till i den nuvarande sammansatta siktekonfigurationen och justera sedan igen.

Justera till pilens riktning

Det här sista tipset är praktiskt för både recurvebågar och sammansatta bågar. När du gör någon siktjustering, gör det genom att följa pilens riktning som din guide. Flytta siktet så att den är vänd i samma riktning som pilen gör när den är riktad mot målet. Låt sedan några pilar flyga.

Träffar du målet på nedre vänstra sidan? Flytta siktet åt vänster och nedåt. Slår dina pilar mitten ner? Sedan är det bara att luta ned siktet. Det kan verka väldigt enkelt, nästan för lätt, men den här regeln är nyckeln till att förbättra din noggrannhet.

Slutgiltiga tankar

Om du kämpar för att skjuta exakt med en sammansatt båge, borde de 8 tipsen vi sammanställt åt dig här idag verkligen hjälpa. Med några ytterligare verktyg och en bättre förståelse av siktverktygen som redan finns till ditt förfogande, börjar du träffa mål på nolltid!