Hur man använder malkulor i köket: En komplett guide

Kök och skafferier är ganska utsatta för malangrepp. Fjärilar lägger vanligtvis ägg direkt på maten eller nära den, vilket gör maten till en hälsorisk och hela rummet osäkert för människor. Därför är det nödvändigt att bekämpa ett angrepp så snart det inträffar.

Generellt sett är malkulor det bästa sättet att hantera dessa irriterande skadedjur. Men kan man verkligen använda malpåse i kök och skafferi? Finns det något säkrare alternativ? Läs vidare för att ta reda på det!

Är malkulor säkra för kök?

För att ge dig ett kort svar: nej, malkulor är inte säkra för kök, skafferier eller andra matförvaringsrum. De är giftiga och kommer att göra din mat oätlig. Om du i slutändan äter maten kommer du med största sannolikhet att få orolig mage och få svåra symtom.

Förutom att göra din mat giftig kommer malkulor också ge den en illaluktande lukt. Faktum är att alla dina köksskåp eller hela ditt skafferi kommer att lukta malkulor, vilket kommer att vara ganska överväldigande.

Vad ska du använda istället?

Lyckligtvis är malkulor inte det enda sättet du kan bekämpa malar. För kök och skafferi kan du bara lägga upp feromonbaserade malfällor. De är säkra för din mat, de har ingen lukt, och de kommer att fungera som en charm varje gång.

För att fällorna ska göra sitt jobb måste du följa instruktionerna som är tryckta på deras förpackning till ett T. Utöver det måste du rengöra allt ordentligt och köpa några skyddande matpåsar eller -behållare.

Avsnitten som följer tar dig igenom vad du behöver göra för att se till att ditt kök är malfritt igen.

Se även  Används för malpåse i huset

Använda malkulor i köket: en steg-för-steg-guide

1. Städning

Först och främst bör du ta ut all din mat ur dina köksskåp eller skafferi. Kasta allt som ser till och med på avstånd berört av nattfjärilar, särskilt om det inte har någon speciell förpackning.

Då är det dags att rengöra allt ordentligt. Du måste torka av varje tum av dina skåp, och det är bäst att göra det i två steg. Tvätta först allt med varmt vatten och tvål. Använd sedan en svag blekmedelslösning för att torka ner allt en gång till, med särskild uppmärksamhet på skåpshörnen.

Bortsett från själva skåpen, bör du torka av alla befintliga matbehållare som du hade lagrat. Helst ska du ta ut maten, tvätta varje låda eller burk och sedan sätta tillbaka maten.

2. Placera malfällorna

Efter att ha städat allt är det dags att placera malfällorna. Att göra det är ganska enkelt, eftersom de flesta modeller kan hålla sig på insidan av dina skåpväggar. Det är viktigt att du byter ut fällorna så ofta som förpackningen antyder och att du håller skåpen rena samtidigt som du bekämpar angrepp och vidare.

Det bästa med dessa fällor är att de kan hjälpa dig att bli av med malar och hindra dem från att återvända. Så det kan vara bäst att alltid ha en fälla eller två i dina skåp om ditt kök är särskilt utsatt för malangrepp.

När du köper dessa malfällor, leta alltid efter dem som endast är för matfjärilar. De som är reserverade för kläder kommer inte att vara effektiva alls, och du kommer att slösa bort dina pengar om du använder dem i ditt skafferi.

Se även  Kan du använda ett ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn?

3. Att välja nya matbehållare

Innan du kan sätta tillbaka maten i skåpen bör du se till att alla matbehållare du använder är malsäkra. Det mest prisvärda alternativet du kan välja är väskor med dragkedja. De kommer att hålla din mat säker medan fällorna tar hand om nattfjärilarna. Dessutom kommer de att få ditt skafferi att se mycket mer organiserat ut.

Förutom väskor kan du också köpa några plastlådor med lufttäta lock. Du kan få behållare för allt från kryddor och mjöl till pasta och flingor. Det är bäst att köpa en hel uppsättning av kapslarna, eftersom det blir lättare för din budget. Naturligtvis kan du bara köpa några av dem separat också, om det fungerar bättre för dig.

Både påsarna och behållarna ser till att inga nattfjärilar kan röra din mat. Således, även om ett angrepp inträffar i framtiden, kommer din mat att förbli säker och du kommer att kunna rädda allt efter rengöring.

För att sammanfatta

Lika användbara som de kan vara i andra rum i ditt hem, malkulor är inte säkra för kök eller skafferi. De kommer att göra din mat giftig och vara mer problem än de är värda.

Istället för malkulor bör du köpa några skafferiferomonbaserade malfällor. Följ instruktionerna i den här artikeln när du använder fällorna, så blir ditt kök malfritt på nolltid!

Lämna en kommentar