Hur man använder ett campingkylskåp på rätt sätt: 9 experttips

Kylskåp är en av de mest användbara apparaterna att ta med dig när du packar för en campingtur. Det finns många typer att välja mellan; deras primära funktion är att hålla din mat och dryck kall. Genom att optimera deras prestanda kan du få ut det mesta av ditt campingkylskåp.

För att kunna använda ett campingkylskåp på rätt sätt måste du känna till de olika typerna, den optimala temperaturen, grunderna för förpackningar och den bästa platsen att installera den. Dessutom hur man håller den kallare, hur viktigt det är att hålla den jämn och välja rätt storlek.

Du får också lära dig hur du tar hand om ditt kylskåp, tips för att hålla din mat kall längre och vilken typ av kraft du behöver.

Absorptions-, termoelektriskt eller kompressorkylskåp – vad är skillnaden

Att välja rätt kylskåp för din husbil varierar från person till person. Tre olika typer finns tillgängliga: absorption, termoelektriska och kompressorkylskåp. De är alla utmärkta alternativ för husbilar, husbilar och bilar. Men på grund av de olika skillnaderna, du kommer förmodligen att föredra det ena framför det andra.

Låt oss ta en titt på några av fördelarna och nackdelarna med varje typ av kylskåp nedan.

Fördelar med absorptionskylskåp

 • Den kanske största fördelen med dessa typer av kylskåp är att de är nästan helt tysta. Energibytesprocessen tar bort värme, vilket är en tyst övergång. Åker du länge i husbil kan ljudet från traditionella kylar och kylskåp bli störande med tiden.
 • Absorptionskylskåp använder vanligtvis propan, även om de också kan använda AC- och DC-elektricitet. Om du försöker spara batteri i din husbil är propan ett utmärkt alternativ. Det låter dig spara din batteriström för andra användningsområden som kaffemaskiner, laddning av dina enheter och så vidare.

Nackdelar med absorptionskylskåp

 • Du måste se till att det alltid finns god ventilation när kylen är igång. Kostnaden för att använda propan ökar med tiden, något du inte behöver oroa dig för om du använder solpaneler eller någon annan form av el. Utan ordentlig ventilation kan propan orsaka sjukdom, som anges av CCOHS.

Fördelar med kompressorkylskåp

 • Kompressorkylskåp kan hålla din mat sval även under de varmaste dagarna. De är billiga i drift tack vare sin energieffektivitet.
 • De flesta modeller låter dig även frysa in mat, vilket är en mycket användbar funktion.

Nackdelar med kompressorkylskåp

 • Kompressorkylskåp har en fläkt som ibland kan vara lite högljudd. Om du köper ett högkvalitativt kylskåp kommer det inte att göra för mycket ljud. Men den genomsnittliga kompressorns kylfläkt ger vitt brus i cirka 10 till 15 minuter per timme.

Fördelar med termoelektriska kylskåp

 • Termoelektriska kylskåp är bland de starkaste i branschen. Med färre rörliga delar behöver du inte oroa dig för att den ska glida under körning. Om robusthet är en prioritet är denna slitstarka kylbox en perfekt lösning för din husbil. Processen termoelektrisk kylning orsakar en värmeöverföring som inte lätt kan avbrytas.
 • Många termoelektriska kylskåp har förmågan att kyla eller värma maten och dryckerna i dem. Det här alternativet finns inte i något av de andra kylskåpen på listan, vilket gör det till ett utmärkt val för vintercamping.

Nackdelar med termoelektriska kylskåp

 • Termoelektriska kylskåp är beroende av omgivningstemperaturen för sin kyleffekt; därför kan den bara svalna till en viss punkt under temperaturen där den är.

Från Camping Life tips: För att få bästa resultat när du packar ditt kylskåp, låt ditt kylskåp svalna dagen innan du tänker använda det. Förkyla också all mat du ska packa i kylskåpet.

Ställ in temperaturen korrekt

Att hålla ditt kylskåp på rätt temperatur hjälper till att förhindra att maten förstörs. Mjölk, kött och andra färskvaror kan förstöras snabbt inom några timmar om de inte förvaras på rätt sätt. Food and Drug Administration (FDA) anger att ditt kylskåp ska ha en temperatur på eller under 40°F (4,4°C).

  Är vandring bra för magen? (Eller är det tillbaka till crunches?)

Temperaturen på ditt RV-kylskåp bör dock vara mellan 35 och 38 grader Fahrenheit (1,7 till 3,3 °C). Som sagt, den högsta möjliga nivån är 40 grader F (4,4 grader C) innan maten börjar bli dålig. Den sänkta temperaturen rekommenderas, eftersom små kylskåp utsätts för varierande temperaturer baserat på omgivningstemperaturen på din husbil.

Till exempel, om den är inställd på 40°F, men luften i din husbil är 85 grader, kan ditt kylskåp röra sig upp till 42 till 43 grader. Genom att lägga till temperaturbufferten som nämns ovan behöver du aldrig oroa dig för att temperaturen i kylskåpet överstiger säkerhetsstandarderna.

Det är viktigt att komma ihåg att termoelektriska kylboxar endast kan nå en viss temperatur under omgivningstemperaturen. Denna faktor gör dem ibland inte idealiska för en husbil eller husbil som körs i höga temperaturer.

Enligt Wikipedia, ett termoelektriskt campingkylskåp kan vanligtvis sänka temperaturen till 36 grader Fahrenheit. Så om det är 100 grader Fahrenheit i din husbil, skulle det betyda att kylskåpstemperaturen kan vara runt 64 grader, vilket är ett uppenbart problem. Förgängliga föremål kommer att förstöra, vilket gör dem meningslösa att köpa i första hand.

Andra intressanta inlägg

 • Vad är en inverter? Varför skulle jag vilja ha en i min hembyggda skåpbil?
 • 11 campingdestinationer i Allegheny National Forest
 • Är det säkert att använda en offentlig grill?
 • 9 perfekta platser att campa på i North Carolina

Alternativ för campingkyl

Det finns många olika kylskåp att välja mellan. Nedan är några kylskåp att tänka på när du gör dig redo att köpa.

Dometic CFX3 45 liter bärbar kyl och frys har förmågan att fungera med AC, DC och solenergi, så oavsett var du befinner dig finns det ett alternativ du kan använda. Den robusta konstruktionen klarar alla förhållanden. Har ett inbyggt batteriskyddssystem som förhindrar urladdade batterier.

Alpicool CF 55 Den portabla mini kylen med frys låter dig kyla ner till -4 grader Fahrenheit. Den har också en låg, medium och hög batteriskyddsinställning för att skydda ditt fordons batteri.

Alpicool minikylskåp fungerar tyst och är perfekt för en bil, lastbil, båt eller husbil.

ICECO JP50 Bärbart kylskåp – är ett populärt val för många campare. För att kyla ner kylen snabbt har den en MAX-inställning. Det finns också ett batteriskyddssystem. Fungerar på växelström eller likström och levereras med ett isolerat skyddskåpa. Kompressorn har 5 års garanti.

De Dometic TC14 är en termoelektrisk kylbox och är lätt och lätt att transportera. Den håller innehållet svalt eller varmt, beroende på vilken mat du vill transportera.

När du ställer in dina inställningar kommer minnesfunktionen ihåg dem även om du stänger av enheten. Du kan använda AC eller DC för att driva den.

Packa ditt kylskåp med frysvaror i botten

Att packa din campingkyl ordentligt förhindrar att den värms upp för snabbt. Tyvärr packar alldeles för många campare allt inomhus utan någon strategi. Du kommer med största sannolikhet att sluta med blöt mat, för mycket kondens och mat som förstörs tidigare än den borde.

Om du letar efter packningstips, följ dessa tre förslag:

 1. Placera all fryst mat nära mitten av botten av kylskåpet. De flesta RV-kylskåp börjar i botten, vilket håller fryst mat kallt mycket längre. Det låter också den frusna luften röra sig uppåt, vilket kyler resten av din mat och dryck.
 2. Separera dryckerna från maten. Om du kan sätta en barriär mellan dem, kommer du att förhindra att din mat blir blöt eller blöt. När drycker (som vatten på flaska eller läsk) börjar kondensera kan fukten byggas upp på maten. Att separera dem är nyckeln till att undvika sådana problem.
 3. Förvara kött i botten av kylen. Kött är ofta den minst använda maten i ett kylskåp, eftersom det inte ingår i alla mellanmål och måltider.
  Hur mycket väger campare? (21 exempel att överväga)

Installera kylskåpet i ett skuggat område av husbilen

Om du placerar ditt kylskåp i husbilen är det viktigt att du säkrar det ordentligt. Vissa campare har redan en plats för kylskåp, så det är bara att sätta dit nya där. Däremot kan du behöva bli lite kreativ.

Ett alternativ är att stödja den med 1×3 tums brädor. Använd lönn- eller ekträ eftersom de är både hållbara och pålitliga. Om möjligt, håll kylskåpet borta från direkt solljus som kommer genom fönstren. Den extra värmen kan få ditt kylskåp att arbeta hårdare än nödvändigt.

Gör det kallare med frysta vattenflaskor

Att få ett campingkylskåp kallare är väldigt enkelt nuförtiden. Nästan alla har inställningar som låter dig justera temperaturen; du ser det rätt ändå. Kom ihåg att följa 35 till 38 graders förslag från tidigare i inlägget. Om du fryser innehållet, ställ in det på cirka 0°F (-17°C).

Ett annat förslag skulle vara att slänga in några kallare föremål än vad som redan finns där. Till exempel, om du placerar drycker i rumstemperatur, lägg i några frysta flaskor vatten eller ismjölk. Om du tillsätter för mycket varmt eller medelhögt innehåll i kylskåpet kan innertemperaturen stiga något.

Om du har ett delat kylskåp, vilket innebär att en frys och ett kylskåp kan vara under samma lock eller dörr, så har du tur. Dessa kombinationer håller sig vanligtvis relativt kalla.

Som nämnts tidigare är det bästa sättet att få ditt campingkylskyl att sänka termostatinställningarna. Det är ärligt talat så enkelt, i de flesta fall. Även om ditt kylskåp har en termometer, det kan vara en bra idé att köpa en separat kyltermometer för att kontrollera temperaturen på en andra källa.

Håll det kallt med fläktar, luftflöde och låga temperaturinställningar

Att sänka innertemperaturen i ditt kylskåp är en sak, men att hålla det kallt under en längre tid kan vara en helt annan kamp. Lyckligtvis förblir kompressorkylskåp kalla så länge de är anslutna till en källa. Att använda solpaneler är ett perfekt sätt att hålla kylen kall så länge panelerna kan producera ström från solen.

Om du vill hålla ett termoelektriskt kylskåp kallt längre måste du hålla miljön sval. Kör luftkonditioneringen och kanske sätt på en fläkt eller två. Om du kan använda en taklucka, t.ex fantastiskt fan, för att få ut varm luft från din husbil hjälper det till att hålla den perfekta temperaturen.

Ett annat förslag är att ha en alternativ bränslekälla. Vissa kylskåp kan använda el eller propan. Genom att ha båda ombord kan du byta till den källa som är mest prisvärd och effektiv för kylning vid tillfället. Till exempel, om det är molnigt och dina paneler har svårt att absorbera solens strålar, byt till propan.

Från Camping Life tips: Tänk på kylskåp som kan köras på både propan och el. Om du boondockar där det inte finns el kan du driva kylskåpet med propan.

Se till att ditt campingkylskåp är plant hela tiden

Att jämna ut en kylbox eller ett kylskåp i din husbil är ofta nödvändigt. Ojämna ytor kan orsaka olika problem, men alla modeller behöver inte vara perfekt placerade för att fungera som de ska. Termoelektriska kylare är tillräckligt robusta för att klara alla typer av problem, inklusive ojämna ytor.

Om din termoelektriska kylbox lutar, du kommer att kunna använda det bra. Det enda möjliga problemet är att se till att anslutningarna inte lossnar eller rör sig medan du kör fordonet.

Å andra sidan måste absorptionskylskåp stå plant för att fungera korrekt. Kylskåp med ojämn absorption kan orsaka felaktig kylning som leder till förstörd mat. Det kan också göra att kylskåpet lossar sina anslutningar och blir helt oanvändbart. Av dessa (och många andra) skäl måste absorptionskylskåp hela tiden hållas i nivå.

  Behöver du en yxa för att campa?

Slutligen måste även kompressorkylskåp hållas i nivå. Energiöverföringen är bara optimal om den är jämn, men du använder fortfarande kylen ändå. Varför inte ge ditt campingkylskåp den bästa chansen att få ut det mesta av det?

Skillnader mellan elektriska, propan- och kombinerade kylskåp

El-, propan- och combi-campingkylskåp är de enda tre pålitliga alternativen på marknaden just nu. De är alla fantastiska val, men de är inte praktiska i vissa fall jämfört med andra. Kolla in avsnitten nedan för att se höjdpunkterna och förslagen för varje typ.

Tips för elektriska kylskåp

 • Kontrollera alltid anslutningarna till ditt elektriska kylskåp. Oavsett om det är anslutet till ett 12V-batteri, solpaneler eller någon annan källa, är elektriska anslutningar vanligtvis där de flesta problem börjar. Om du kan hålla dem rena och anslutna är du bra att gå.
 • Leta efter energieffektiva kylskåp. Kompressorkylskåp är de mest energieffektiva elektriska kylskåpen på marknaden. Du kan hålla dig miljövänlig samtidigt som du sparar mer pengar och ställer mindre krav på ditt kylskåp.

Tips för propankylskåp

 • Försök att hitta de bästa propanpriserna i ditt område. Detta kan tyckas självklart, men inte alla propan tankstationer har samma pris. Om du hittar en bra affär, köp några tankar istället för bara en. Så länge du kan säkra tankarna på ett säkert sätt, kan du spara pengar på vägen.
 • Sörj alltid för tillräcklig ventilation i din husbil när du använder ett propankylskåp. På samma sätt är vissa husbilar förbjudna att gå in i specifika tunnlar, korsa vissa broar och till och med delar av vägar om de är utrustade med propantankar. Ett exempel på detta är hamnen i Baltimore och Fort McHenry-tunnlarna Maryland Transportation Authority Plats. Om du reser till okända områden med propan, kanske du vill kontrollera din rutt i förväg.

Tips för kombinerade kylskåp

 • Kombikylskåp bör användas klokt. Anta aldrig att solenergi alltid är det bästa valet eftersom den är lättillgänglig. Om du hittar en billig propankälla kan det vara bättre eftersom din solenergi kan användas för att ladda andra enheter och apparater.
 • Köp bara ett kombikylskåp om du vet att du kommer att använda båda kraftalternativen. Om du köper ett kombikylskåp och bara använder det ena eller det andra slösar du bort dina pengar. Deras förmåga att använda olika kraftalternativ lägger till den ursprungliga prislappen, vilket slutar med att bli en meningslös utgift om du inte planerar att använda en.

Välj rätt storlek

Lika viktig som en campingkyls bränslekälla är dess kapacitet. Om du får den perfekta kylen, men du kan inte lägga allt i den, är det ganska värdelöst. Alla har olika krav, men låt oss ta en titt på den här snabba översikten för att hjälpa dig komma närmare dina behov:

 • 21-quarts campingkylskåp är lämpliga för weekendresor med några drinkar, men mest mat.
 • 36-quarts kylskåp kan hålla tillräckligt med mat och dryck i 5 till 7 dagar, beroende på hur många personer som är med dig.
 • 53-quarts kylskåp är bättre om du vill lägga till extra drycker, till exempel ett 12-pack.

Varje campingkylskåp har olika funktioner, gör en del efterforskningar och välj det som fungerar bäst för dig.

Slutsats

Nu när du vet allt om campingkylskåp och hur de fungerar kan du använda dem på rätt sätt. Campingkylskåp är ett användbart tillägg till ditt husbilskök och är inte så dyra. Moderna campingkylare och kylskåp är designade för effektivitet, så nu har du informationen för att få ut det mesta av ditt campingkylskåp.