Hur man använder en tips-up för isfiske (En komplett nybörjarguide)

Om du är som jag hade du förmodligen inte hört talas om tips innan du blev intresserad av isfiske. Tipp-ups är fantastiska verktyg unika för isfiske som hjälper dig att fånga massor av fisk, och de är inte svåra att använda. Jag skriver det här inlägget för att hjälpa en nybörjare att förstå hur man använder en tip-up för isfiske.

1. Välj ett bra tips

För att använda en tip-up är det första steget att få en tip-up.

För det första, om du ännu inte är säker på vad ett tips är, har jag skrivit en artikel för att helt enkelt svara på den frågan. För att sammanfatta kort, en tip-up är en liten grej som hänger upp bete under isen för att kroka fisk och varnar dig med en flagga när en fisk krokas.

Så var hittar du ett tips? Du kan titta på nätet såklart. I mina sökningar efter tipps hittade jag många oberoende säljare som hantverkar tip-ups själva. Om du vill ha högkvalitativa tip-ups med en personlig touch kommer de att vara bra, men deras priser är ofta inte de lägsta.

Massproducerade tip-ups finns naturligtvis också online och kan beställas från stora frilufts- eller fiskebutiker.

Tips-ups kommer också att finnas tillgängliga personligen i nästan vilken fiskebutik som helst, särskilt på vintern.

Så vad ska du leta efter för att bestämma vilken du ska skaffa? Lyckligtvis för dig är det en ganska enkel beslutsprocess.

En sak att tänka på är materialet tip-upen är gjord av. Naturligtvis vill du att tippen ska vara så hållbar som den kan vara, så det kan leda till att du avstår från plast. Plast är inte lika bra på att hantera solljus och kallt väder som trä och metall är, så en plasttipp kommer inte att hålla lika länge.

Så jag rekommenderar en tålig tip-up i trä, eller till och med en metall.

En annan aspekt av designen som varierar mellan tip-ups är spolens läge. De allra flesta tip-ups placerar spolen under vatten. Med spolen under vattnet kan den inte frysa. När allt kommer omkring kommer vattnet under isen alltid att vara varmare än luften ovanför.

En frusen linje är ganska irriterande. Om du krokar en fisk, snurrar normalt spolen och flaggan går upp. Men om linan är frusen kan den bara fastna där, och du kommer aldrig att veta att du har krokat en fisk. Detta är ett problem som tippar som placerar spolen under vattnet helt undviker. Så jag skulle nog gå för ett tips med den designen. Annars måste du vara mycket noga med att frysa när du använder din tip-up.

Nu kallas tipparna som håller spolen ovanför vattnet för ankarspel. De är designade för att göra det så att en bris kommer att pucka i fiskelinan. Detta kan locka till sig fler fiskar. Så det finns definitivt en bra anledning att få den här typen av tips. Vissa fiskar är osannolikt att gå efter bete som bara sitter där, så ankarspel kan locka dem genom att vicka på linan. Men som jag sa tidigare, se bara till att linjen inte fastnar.

Se till att tippen du får har en flagga som är lätt att se. Du kanske täcker ett stort område genom att använda flera tip-ups (eftersom detta är en av de stora fördelarna med att använda tip-ups), så du kommer att gå miste om fisk om du inte kan se flaggorna när de dyker upp.

  Vilka är de två vertikala polerna på baksidan av en basbåt?

Det kan finnas tips med häftiga extrafunktioner som kan hjälpa dig, men för mig, så länge den du får är hållbar och fungerar som den är tänkt att göra, kommer den att vara bra för isfiske.

2. Borra ett hål

För att använda tipp, precis som vid isfiske med spö, behöver du borra ett hål.

Tipp-up kommer att vila på toppen av hålet du gör, och tappar en fiskelina i den.

Jag kommer inte att beskriva i detalj hur man gör detta här eftersom det inte är specifikt för att använda tipp, men du kan se en artikel jag skrev för mer hjälp om hur man skär ett hål för isfiske.

I huvudsak vill du förmodligen använda en isborr, antingen manuell eller bensinbaserad, för att borra i isen och göra ett hål. Det finns andra verktyg du kan använda för detta, men skruvar är det enklaste.

Se till att du inte borrar ett hål som är för brett för den tip-up du använder. Tipp-ups byggs ofta för åtta tums hål. Du kan också använda dem på mindre hål.

Tja, det är ett ganska enkelt steg, eller hur? Nu ska vi gå vidare till att faktiskt göra tipset redo för handling.

3. Spol linan på tippen

Spolen på din tip-up kommer att hålla all din fiskelina, som du säkert har gissat.

Du bör knyta en bersåsknut (hur man knyter en bersåsknut) med linan runt den uppfällbara rullen. Linda sedan linjen jämnt, gå medurs.

Så, det är så du spolar linjen. Väldigt enkelt.

Men innan du ger dig ut till sjön måste du försäkra dig om att linan du får är väl lämpad för isfiske och för den typ av fisk du hoppas fånga.

För isfiske är det enklast om du använder en flätad eller Dacronlina. Det beror helt enkelt på att dessa är lätta att se mot snön. Tro mig, du vill inte behöva leta mot en vit bakgrund efter en tunn liten fiskelina. Att hitta det kan ta hela dagen.

Pundtestet (i huvudsak mängden vikt en lina klarar av) du väljer beror på vilken typ av fisk du riktar in dig på. 20 – 30-punds testlina är bra för bas, men om du går efter tyngre fiskar som gädda, insjööring och lax behöver du tyngre lina.

Du vill ha säkert hundra yards av lina där för att göra saker enkelt.

När du har skaffat den lina som är bäst för situationen och lagt den på spolen är du redo att gå vidare till nästa steg.

4. Fäst en svivel och ledare

Tekniskt sett är ingen av dessa delar absoluta krav, men de kommer att underlätta.

Du kommer att vilja fästa en tunnsvirvel på fiskelinan. En tunnsvirvel kommer att göra ditt fiske mycket lättare eftersom det den gör är att rotera, vilket förhindrar att linan vrids. När du försöker dra linan ur vattnet för att fånga en fisk, vill du definitivt inte ha några tovor. Det skulle göra ditt liv till en stor huvudvärk. Så jag skulle absolut inte hoppa över att fästa en pipswivel.

Använd en förbättrad clinch-knut för att fästa den ( hur man knyter en knut).

Nu, återigen, den här delen är valfri, men det kommer bara att göra saker lättare eller ditt fiske mer effektivt, så men du bör seriöst överväga det. Om du inte vill göra den här delen men vill använda en svivel, fäst bara mer lina på sviveln.

En ledare är i grunden en förlängning av din fiskelina. Den heter som sådan eftersom den går under vattnet före resten av din linje. Det finns olika typer av ledare du kanske vill använda beroende på vilken fisk du riktar in dig på.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Seattle, Washington

Om du går för fisk med vassa tänder, som gädda eller stor plockare, knyt en flätad stålledare till din lina. Anledningen till att göra detta, som du kanske kan gissa, är att dessa fiskar inte biter igenom din lina. Det är aldrig kul att dra upp linan och upptäcka att hela bottnen var avbiten helt, vilket betyder att du slösat bort tid med en lina som inte kan fånga något i vattnet.

För fisk som gös, bas, öring, abborre och crappie, fäst cirka tre fot fluorkarbonledare på din svivel. Syftet med detta är inte att skydda din linje, utan att göra den svår att se. Om du var en fisk skulle du bli förvirrad av en uppenbar lina som satt där, men om allt du kunde se var betet, skulle du vara mer benägen att ta det. Så det är definitivt värt att använda.

Återigen kan du tekniskt sett överleva utan att fästa sviveln och ledaren, men det rekommenderas inte. Du ökar dina chanser att lyckas genom att använda dem och gör förmodligen ditt fiske roligare, eller åtminstone mindre svårt.

5. Knyt på kroken

Vi har kommit till det ögonblick du säkert väntade dig: att fästa kroken. Du kan trots allt inte fånga någon fisk utan en krok, eller hur? (Tja, du kan med ett nät eller ett spjut, men det är inte vad vi gör här, så låt oss inte vara för tekniska).

Återigen, att välja en viss typ av krok är en fråga om vilken art av fisk du vill rikta in dig på. Som nybörjare kanske detta inte spelar så stor roll för dig, men när du blir erfaren kommer du att bry dig mer om den här typen av beslut.

Arter som crappie och bluegill, som är mycket vanliga inom isfiske, kan fångas med en Aberdeen-krok. Du kommer att vilja ha en längre, som i storlek 6 eller storlek 8. Med den här typen av krok är det lätt att kroka av fisken när du har tagit upp dem till ytan. Det är särskilt trevligt för isfiske eftersom dina händer vanligtvis inte är så smidiga som de skulle vara i varmt väder.

För gös är en krok i storlek 4 eller storlek 6 bra. För gädda, använd storlek 2/0 till 6/0.

Om du funderar på att fånga en viss typ av fisk är det smarta att göra lite forskning på den för att veta vilken krok du ska använda.

Du kommer att vilja använda bete också, som jag säkert har gissat. Återigen är det bäst att forska om arten du är ute efter för att veta det perfekta betet.

För det mesta kan du använda elritsa, shad eller sossar. Bitar av nightcrawlers är bra för att locka till sig bluegill, crappie och abborre. Hela nightcrawlers arbetar på havskatt eller largemouth bas.

Med kroken fäst på linan är vi nästan redo att sätta denna lina i vattnet.

6. Fäst Split Shot

Vi måste hålla betet tyngt. För det använder vi en split shot. Ett split shot är bara en liten boll som endast används för detta ändamål: att hålla betet tyngt.

Fäst det delade skottet till ledaren (eller din linje om du inte använde en ledare). Håll det tillräckligt långt från betet för att sänka det. Det ska dock inte vara så nära att betet inte kan simma. För att vara specifik bör 4 till 5 tum vara ungefär rätt avstånd.

  Hur många timmar håller vattenskotermotorer vanligtvis?

Använd inte fler delade bilder än nödvändigt. Om betet hålls nere är det allt du behöver.

Detta är en mycket enkel del. Slutför det och du är äntligen redo att lägga betet i vattnet.

7. Placera tip-up och släpp linjen

Med tippningen helt redo att gå och ett grävt hål kan du börja fiska.

Oavsett vilken typ av tip-up du har, måste flaggan vara i nedläge för att tip-up ska vara användbar för dig, så se till att det är där den är när du börjar.

Allt du behöver göra vid denna tidpunkt är att sänka linjen under vattnet. Hur långt ner ska man gå? Som så ofta är fallet beror det på vilken typ av fisk du riktar dig mot. För lite hjälp om det ämnet skrev jag en artikel om det. Oavsett svaret, dra bara ut önskad mängd lina från spolen och släpp den i hålet.

Sedan placerar du bara tippen precis ovanför hålet. Linan kommer att hänga precis från mitten av tip-up.

Ditt arbete är gjort. Jo, det är åtminstone tills en fisk biter.

8. Se upp för flaggan

Med tippen på plats, ungefär som en jägarfälla, behöver du nu bara vänta på att en fisk ska ta betet. Att ta reda på var fisken är och att välja rätt bete är i princip ett helt annat ämne för sig, men förhoppningsvis har du lyckats tillräckligt bra med dessa saker att du borde se en flagga dyka upp snart.

Vad ska du göra under tiden? Du kan gräva fler hål för att täcka mer mark. I de hålen kan du sätta upp fler tip-ups, om du har dem. Med lite tur kan detta göra din fiskedag mycket effektiv.

Tänk dock på att många stater och regioner har regler om hur många hål du kan ha linjer i på en gång, så du måste kontrollera dem innan du blir för galen.

Om du inte har ytterligare tipp kan du fortfarande gräva fler hål och bara använda en spö, om du har en. När du gör det, håll bara utkik efter en flagga. Förhoppningsvis valde du en tip-up med en färgglad flagga. På så sätt kommer det att fånga ditt öga när det går upp, så att du snabbt kan komma till din fångst.

Om du hellre bara vill slappna av och inte göra något av de andra sakerna jag just nämnde, är det också coolt. Jag dömer inte. Det finns mycket roligt att bara sitta och låta tipparna göra det hårda arbetet.

Men när flaggan dyker upp börjar den sanna striden.

9. Dra in din fångst

När flaggan går upp tror jag att du redan vet vad du behöver göra. Du måste gå till tippen och börja dra upp din lina.

Det finns inte så mycket jag kan förklara när det kommer till den här delen. Det är i princip precis som en dragkamp. Dra ut din linje. Fisken kommer att slå tillbaka. Det kan vara ganska svårt om du har lyckats haka på en stor, vilket kommer att bli en spännande styrketävling för dig.

Om du vinner den här tävlingen, grattis! Du har använt en tip-up för att fånga en fisk!

Jag fick information till denna artikel från farmandfleet.com och artikeln Ställ in ett isfisketips.