Hur man använder en svensk finne för isfiske

Det finns många beten du kan använda vid isfiske. En som många isfiskeentusiaster älskar kallas en svensk finne. Detta skedbete är mycket attraktivt för aggressiva fiskar som jagar djupt under vattnet, så du kan ha stor framgång genom att använda den. Men hur använder du det?

Att använda en svensk finne för isfiske, släpp din fiskelina med den svenska finnen fäst i hålet i isen och sänk linan långsamt längre ner i vattnet. Låt det vila några sekunder. Sedan ”jigga” linjen flera gånger genom att göra en knäppande rörelse med handleden. Vänta lite. Upprepa denna process.

Nu kanske du behöver lite mer förklaring än så. Du kanske också undrar vad som är så bra med den här beten och varför den har ett så konstigt namn.

Mer vägledning om hur du använder den svenska finnen

Den svenska finnen är ett lockbete. Ett lockbete är ett av de bästa och viktigaste verktygen en fiskare kan använda om han vill bli framgångsrik.

Som du kanske har gissat, kommer du att vilja knyta detta bete till änden av din fiskelina, eftersom beten är vad fisken kommer att jaga efter. Swedish Pimple har krokar fästa på sig, så du behöver inte knyta några andra krokar på.

Du bör nog lägga bete på de krokarna så att fisken får incitament att bita. Glansen av beten kommer att dra dem nära, men det är inte bra om de inte verkligen biter i krokarna. Så använd elritsa, och fisken kommer att försöka sluka dem och hamna fångade.

Du kommer att vilja använda ett fiskespö med en svensk finne istället för en tipp. Anledningen är att svenska finnar är mest effektiva när det är rörelse. En tippning kommer bara att hänga upp linan på plats, så det är inte så bra att använda den med en svensk finne med en. Undantaget är om du har ett ankarspel, som är speciellt utformat för att jigga linor genom att använda vindar. Annars bör du använda spö.

Med den svenska finnen på din lina och uppbetad är du redo att fånga lite fisk, förutsatt att du har skurit ett hål i isen. Så lägg din lina i vattnet.

  Tennessee Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med alla detaljer

Sänk linjen långsamt. Det finns en enkel anledning till varför du bör göra detta istället för att släppa linjen rakt ner till botten så snabbt som möjligt. Du kommer inte att skrämma någon fisk på det här sättet. Vilket slöseri det skulle vara att skrämma bort fisk som annars skulle ha bitit i din lina direkt. Det är därför det sannolikt kommer att bli mer effektivt att sänka din linje gradvis än att släppa den snabbt.

När linan är på önskat djup, låt den vila i några sekunder. Detta låter helt enkelt linan vridas upp om det behövs. Dessutom är det ett sätt att kontrollera om någon fisk biter omedelbart. Om du är på ett bra ställe kommer fiskar ibland ivrigt att leta efter betet de precis såg falla ner i vattnet.

Förutsatt att du inte har känt några bett än, är det nu dags att jigga. Jiggning är lättare att göra än att förklara. Målet här är att bara få lockelsen att röra sig lite i en ryckig rörelse. Det är inte komplicerat.

Förhoppningsvis har du ett spö med en spets som är tillräckligt känslig för att möjliggöra bra jiggning. Faktum är att om du är i behov av ett bra spö, kolla in en artikel jag skrev där jag listar några av de bästa isfiskespöna.

Vad du kommer att göra, vid det här laget, är att ge spets spets några stora knäppningar. Knäpp tillbaka handlederna för att göra detta. Dessa rörelser ska naturligtvis inte göras i snabb hastighet; vänta en sekund mellan varje.

Syftet med dessa rörelser är att få fisk från andra sidan vattnet för att lägga märke till ditt bete. Det glänsande föremålet som flaxar runt kommer säkert att fånga alla fiskars uppmärksamhet.

Efter att du har pusslat lite bör du vänta i trettio sekunder. Detta ger fisken tid att närma sig din lina.

  Vad du ska ha på dig när du åker hundspann för att vara perfekt bekväm

Om fisken inte biter kan det finnas några möjligheter till varför inte. Kanske allt du behöver göra är att flytta betet bort från dem lite när de närmar sig.

Nu när du läser det kan du säga att det är lite svårt att veta var fisken är när de är långt under vattnet, så hur kan du veta om en är nära ditt bete? Bra fråga. En sak som gör det mycket lättare är att använda elektroniska enheter. Om du har en snygg fishfinder kan du få en riktigt tydlig bild av var fisken finns.

Men förutsatt att du inte har en fishfinder, kan du prova att bara rulla upp lite då och då, i ett par minuter.

Alternativt kan du prova mycket små jiggande rörelser. Återigen, det är här att ha ett bra spö verkligen kommer till användning. Dessa rörelser bör inte vara lika stora som vad du gjorde tidigare. Det kanske bara skrämmer bort fisken. Förut ringde du uppmärksamhet, men nu vill du bara försäkra fisken att detta är riktig mat.

Det finns det tredje alternativet att inte göra något på ett tag. Det skulle kunna fungera också. Vissa fiskar är tydligen lata.

Återigen är det svårt att veta vad fisken vill ha, tyvärr, men det är lättare med tekniken. Om du vill fånga mer fisk, överväg att skaffa en fishfinder.

Nu har vi hittills gjort en del uppmärksamhetsfångande, följt av lite väntan, och sedan kan vi ha gjort några subtila rörelser för att försöka slutföra affären. Om vi ​​fortfarande inte har fångat något, upprepar vi helt enkelt processen.

Det är så isfiske görs med en svensk finne. Tekniken är inte alls svår. Det svåra är bara att veta hur mycket rörelse du ska ge fisken, vilket verkligen är en svår del av all jiggning.

Fördelar med att använda detta bete

Varför älskar fiskare världen över den svenska finnen? Det är inget komplicerat svar: de älskar det eftersom det lockar mycket fisk. Så, hur lockar det fisk så bra?

  6 ställen att få en tur i luftballong i Seattle och däröver

Den svenska finnen är ett skedbete. Den här sorten av beten heter så eftersom de är formade – du gissade rätt – som skedar.

Skedbeten lockar fisk genom att reflektera ljus och röra sig slumpmässigt. Inte olikt människor, om en fisk ser ett glänsande föremål, kommer den sannolikt att förfölja det eller åtminstone undersöka det. Med ljus som reflekteras i så många riktningar på grund av att beten snurrar, får fler fiskar en chans att se det.

Svenska finnar finns i en underbar variation av färger och mönster, så fiskefantaster kan hitta de som faller i smaken. De borde alla locka fisk ungefär lika bra som varandra, men jag skulle gissa att vissa fiskare där ute svär vid ett visst utseende.

Svenska Finnar kan användas till många typer av fiske. Sommar eller vinter, sötvatten eller saltvatten. Så även om du köper dem för isfiske, använd dem gärna hela året!

Varför den svenska finnen har det namnet och andra historiska detaljer

Du har säkert undrat varför svenska finnar heter Svenska finnar. Svaret är enkelt. ”svenska” eftersom de är baserade på framgångsrika jiggande beten i Sverige. Och ”finne” eftersom det är en modifiering av det svenska ordet ”pimpla”, som betyder ”att jiga.”

Vettigt, eller hur? Ändå är allt med ordet ”finne” skyldigt att få din uppmärksamhet. Att tänka på finnar är ganska grovt, men som tur är har dessa beten inget med dem att göra.

Den svenska finnen skapades för över femtio år sedan. Den skapades av två bröder. De är inte svenska, men som sagt, de baserade sin produkt på svenska beten. De startade ett företag som ligger i Michigan, vilket är ett bra ställe för fiske, både på is och annat eftersom det finns många sjöar där och det blir väldigt kallt på vintern.

Den svenska finnen är ett bete som har hållit i sig ganska länge nu och visat sig vara en fantastisk produkt älskad av fiskefantaster.