Hur man använder en Baitcasting Rod

Du har gjort mycket research och läst många inlägg på den här bloggen, och du valde till slut ett baitcasting-spö, alias en baitcaster. Du kommer att erkänna att du är ny på den här fiskestilen, men du har en fisketur planerad nästa helg med dina kompisar. Du vill se ut som ett proffs, så hur använder du ett baitcastingspö?

Så här använder du ett baitcastingspö:

  • Rulla in din linje
  • Släpp spolen
  • Vinkla din favorit gjutarm
  • Sopa ditt spö i 30 grader
  • Tryck på rullen
  • Rulla är inne

Det finns mycket mer nyanser i att använda ett baitcasting-spö, och vi kommer att förklara allt du behöver veta i den här guiden. Du kommer att lära dig hur du spolar din lina, hur du fiskar med en baitcaster och de idealiska fiskeplatserna att välja. Fortsätt läsa!

Delarna av en Baitcaster

Att bli en bra sportfiskare kräver att du förstår din baitcaster inifrån och ut. Därför tänkte vi börja med att gå igenom de olika delarna av ditt baitcastingspö.

Hantera

Det är här din inaktiva hand kommer att vila när du använder ett baitcastingspö. Handtaget har invändiga kugghjul som roterar när du vrider på handtaget. Designad för komfort genomgående, kommer ditt baitcasting-handtag att ha minst två knoppar. Den ena är för ditt pekfinger och den andra för din tumme.

Handtaget är vanligtvis tillverkat av metall för hållbarhet, antingen armerad metall eller lätt aluminium.

Linjeguide

Linledaren är det som skickar din fiskelina i vattnet när du kastar den. Sedan, när du rullar in din fångst eller hämtar linan, drar linledaren in linan. Hela tiden är det meningen att linan ska hålla linan intakt så att den inte blir knuten eller trasslig.

Spole

En av de mest kritiska komponenterna i en baitcaster är spolen. Spolen kommer att rotera när den används så att den kan hantera trycket från en stor spärr. Spolen ska alltid hållas parallellt med ditt baitcastingspö.

När haspellinan går ut gör den det från spolen. Du kan ändra spänningen på spolen med tummen eller pekfingret, vilket vi ska prata mer om inom kort.

Dra kontroll

Drakontrollen är en ratt eller knapp som är stjärnformad. Du kan hitta den på rullens högra sida nära friktionskontrollknapparna som gjutkontrollratten och spolsträckaren. Tack vare dragkontrollen kan du minska risken för bakslag.

Det är då spolen fortsätter att gå även när din lina är ute och fiskelinan hamnar hopplöst insnärjd i ett fågelbo.

Du har friheten att välja graden av draginställning när du använder dragkontrollen. Ju mindre drag på linjen, desto mer sannolikt är det att linjen knäpper.

Spolsträckare

Nästa är spolsträckaren, som håller spolen fäst vid rullens kropp även när linan roterar från spolen. Spännaren är lägre på rullen mot botten. Det ser ut som gjutkontrollratten, som vi kommer att prata om härnäst, men dessa två komponenter är inte samma sak.

  Trasslar det ofta ihop sig med flugfiskerullar?

Cast Control Knopp

Okej, så vad är ratten för gjutning? Denna ratt eller serie av rattar förhindrar också linjespel. Du kan använda dina händer för att välja hastigheten på vredet, som du kommer att ändra beroende på vilken lockvikt du använder.

De flesta gjutna kontrollrattar är gjorda av slitstark metall och finns i olika storlekar.

Pawl

Spärrhaken är en förlängd växel under rullen som är ungefär lika lång som rullen själv är. Spärrhaken kommer att flytta linan för att säkerställa att fördelningen av fiskelinan på din spole förblir jämn.

Spola din Baitcasting-spö steg för steg

Nu när du bättre förstår delarna av din baitcaster är det dags att fördjupa dig i hur du spolar ditt spö. Då är du redo att använda den!

Steg 1

Innan du kan spola baitcastern behöver du fiskelina. Om du går in i någon butik med fisketillbehör eller surfar runt på nätet kan du lätt bli överväldigad av det stora utbudet av fiskelinor.

Lyckligtvis behöver du inte bläddra igenom var och en och jämföra dem. Många sportfiskare svär till flätlina, och vi rekommenderar att du också använder den. Du kan förgrena dig till andra typer av fiskelina när du får mer erfarenhet, men att börja med flätlina gör att du ligger före flocken.

Flätad lina kan förbättra din noggrannhet, låta dig kasta längre och ge dig mer lina att arbeta med. Styrkan hos flätad lina är ett annat försäljningsargument, liksom den minskade friktionen på linan på grund av den minskade diametern.

Steg 2

Med din flätade lina redo, börja trä den genom varje guide du ser på stången. När du gör detta kommer du så småningom att nå vindguiden i nivå på din baitcasting-rulle. Fortsätt att trä din flätade linje genom guiden också.

Steg 3

Trä linan vidare och dra den runt spolen. När du når denna punkt är det dags att sluta trä och binda av änden av linjen. Du måste knyta en Albright-knut, som rekommenderas för flätad fiskelina samt fluorkarbon och tyngre monofilamentlina.

Med din flätade linje i handen gör du en slinga. Skicka sedan taggänden av linjen in i slingan. Skicka taggen bortom slingan. Skapa en serie varv från basen av din loop. Dessa varv ska vara hårt lindade och du bör ha 10 totalt.

Skicka sedan den återstående taggänden av din rad genom den slingan som du gjorde tidigare. Ta sedan de motsatta ändarna av linjen och dra åt dem för att stärka din knut.

När du har knutit Albright-knuten, blöt den så att den blir tyngre. Klipp sedan ändarna, se till att inte lämna lösa ändar om du kan hjälpa det.

Steg 4

Ta linjen nära spolen och fäst den. Du vill ha linan i spolens riktning.

  Hur man rapellerar med en ATC Ultimate Guide

Steg 5

Tryck på linan med pekfingret och tummen för att säkerställa att spolen är ordentligt spänd. Rulla sedan upp resten av linan på spolen. Du vill ha tillräckligt med linje för att det är 1/8th tum från spolens topp.

Hur du använder din Baitcasting Rod

Woohoo! Med din lina gängad är det nu dags att fiska. Enligt introt, här är hur man använder ett baitcastingspö för framgång med mete.

Steg 1

Börja med att lägga ut din lina på spöet. Du vill att ditt bete eller bete ska vara minst sex tum från toppen av spöet. Om du vill kan du dubbla detta så att det blir 12 tum. Det är en bra tumregel för bobbers och sänkor också.

Steg 2

Placera din hand på rullen för att säkerställa att du har rätt hantering. Din hand ska ligga stadigt på handtaget på din baitcaster och tummen på rullen men inte utöva tryck.

Handtaget på rullarna ska vara uppåt så att gjutningen är mer i handleden än resten av armen. Undantaget är när du kastar i din icke-dominanta hand. Då vill du istället vinkla handtaget nedåt.

Steg 3

Nu är det dags att trycka på spolens frigöringsknapp.

Steg 4

Därefter börjar du vinkla din kastarm. Du vill ha armen böjd exakt vid din armbåge, nästan göra en 90-graders vinkel. Lyft ditt baitcastingspö med armen i denna position. Dess spets ska vara vertikal eller mycket nära den.

Steg 5

Det är dags för ögonblicket du har väntat på, casting time! Du vill sopa ditt baitcastingspö 30 grader högre än dess horisontella placering. Det bästa sättet att föreställa sig detta är i läget klockan 10 eller i ögonhöjd.

Släpp nu tummen från spolen så att vikten av ditt bete eller bete kan släppa extra lina från spolen.

Steg 6

Använd tummen för att trycka på rullen. Detta kommer att förhindra att betet eller beten drar ut för mycket flätad lina. Du behöver bara så mycket lina som krävs för att skicka betet till det riktade området.

Du kommer förmodligen inte att behärska den här timingen första gången, men det är värt att träna. När allt kommer omkring, släpper för mycket lina kommer linan att trassla ihop sig till ett fågelbo.

Steg 7

Nu handlar det om att spela väntspelet. Om du valt rätt bete och rätt plats för fiske, bör det bara vara en tidsfråga innan du börjar känna ett ryck i linan. Detta är förmodligen en fisk!

Steg 8

Tiden är avgörande här. Så fort du känner ett ryck i linan måste du vara redo att vrida på handtaget så att du kan rulla in din (förhoppningsvis) stora fångst.

Baitcasting framgångstips

Baitcasting är inte en lätt metod för fiske, särskilt för nybörjare. Som sagt, det är genomförbart om du är villig att lägga ner tid. Dessa tips hjälper dig att bemästra ditt baitcastingspö.

  Vad är en torrfluga i flugfiske?

Välj rätt fiskeplats

Borst- och baitcasting-stänger går inte ihop. Du vill ju inte att din flätlinje ska trassla in sig i buskarna. Oroa dig inte bara för borsten på vattenytan, förresten, utan det som är över huvudet också.

Undvik folkmassorna

Baitcasting, jämfört med andra metemetoder, kräver mycket utrymme för att göra tekniken korrekt. Om du är på en trång båt med en annan person eller två, så kanske det inte är den bästa idén att använda ett baitcasting-spö.

Det är också sant om du befinner dig i en fullsatt fiskemiljö. Du vill inte stöta armbågar med en främling när du baitcasting. Du kan göra dem upprörda!

Köp utrustning av hög kvalitet

Även om nybörjare vanligtvis inte är säkra på om de kommer att hålla på med en hobby, skulle vi ändå föreslå att du spenderar ett baitcastingspö och en rulle samt din fiskelina. När allt kommer omkring kommer billiga material att göra baitcasting mycket svårare.

Du kommer att vilja sluta för att du är trött på att din linje knäpper eller trasslar. Med en kvalitativ flätlina och en bra spole bör du minska risken för fågelhäckning.

Lär dig kortdistanscasting först, gå sedan längre sträckor

Du kanske har sett baitcasting-proffs på tv eller på YouTube som gör det enkelt att använda ett baitcastingspö. Sedan provar du att fiska med ditt eget baitcastingspö, och du fumlar varje steg på vägen.

Det kommer att hända. Som vi sa tidigare är baitcasting inte precis nybörjarvänligt. För att göra det lättare för dig själv, börja med att kasta din lina mycket korta sträckor. Detta hjälper dig att vänja dig vid när du ska trycka på spolen och när du inte ska göra det.

När du behärskar kortdistansgjutning, öka gradvis ditt kastavstånd.

Öva, öva, öva

Det enda sättet att bli bra på något är att engagera sig för det, och det inkluderar baitcasting också. Närhelst du får chansen, besök din lokala favoritsjö eller bäck och träna. Du försöker inte fånga någon fisk i sig, bara vänja dig vid utrustningen på din beteskastrulle och hur allt fungerar.

Får du en fisk eller flera på vägen, då är det toppen! Det är en extra bonus som kan få dig att fortsätta öva och fullända din baitcasting.

Slutgiltiga tankar

Att använda ett baitcastingspö är inte den mest nybörjarvänliga meteaktiviteten, men det är inte för att avskräcka dig från att försöka. Informationen i den här guiden bör hjälpa dig att bekanta dig med ditt spö och rulle så att du kan börja fånga mer fisk. Lycka till!