Hur man använder CLR på en toalettskål

En färgad toalettskål är förmodligen en av de värsta sevärdheterna du kan förvänta dig att hitta i ett hem. Förutom att det ser fult ut är det en källa till bakterier och andra mikroorganismer som ganska snabbt kan bli en hälsofara.

Lyckligtvis finns det många sätt att rengöra en fläckig toalettskål som du kan prova beroende på vilken typ av fläckar du har att göra med. CLR (förkortning av Calcium Lime Rust) är en lösning som fungerar varje gång.

I avsnitten som följer hittar du all nödvändig information om hur du rengör din toalettskål med CLR, inklusive tips som gör processen snabb och enkel. Med dessa kommer det att vara en piece of cake att få din toalettskål att glänsa!

Typer av toalettskålfläckar

De flesta toalettskålar är gjorda av porslin. Även om detta material är hållbart och lätt att rengöra, fläckar det också notoriskt lätt, särskilt på grund av hårt vatten. Därför är det nödvändigt att rengöra din toalettskål minst en gång i veckan för att säkerställa att den håller länge och ser fläckfri ut hela tiden.

Här är fläcktyperna du bör se upp med.

Vanliga fläckar

Eftersom du använder din toalettskål varje dag är det bara naturligt att den ofta blir fläckig. Vanliga fläckar kan enkelt rengöras med vanliga toalettrengöringsmedel och lite skrubbning.

I de flesta fall behöver du inte ens skrubba för länge eller låta lösningen sitta. Några sekunders skrubbning räcker, och din toalettskål kommer att se helt ny ut på nolltid.

Rost och hårt vattenfläckar

Vanliga toalettstädare kan dock inte hantera svårare och ihållande påfrestningar som kan uppstå i din toalettskål. Dessa fläckar orsakas vanligtvis av hårt vatten eller rost, och de kräver något starkare för att försvinna.

Rostfläckar uppstår vanligtvis på grund av ett rostigt rör eller någon annan komponent i ditt VVS-system. Rostpartiklarna kommer in i din toalettskålsvatten och färgar det. Vissa av dem fastnar på skålens yta och blir ganska svåra att ta bort.

Hårda vattenfläckar uppstår när ditt vatten innehåller en hög mängd slipande mineraler. Dessa inkluderar kalcium och magnesium, som lämnar rester på de flesta platser de kommer i kontakt med, såsom handfat, badkar, dusch och toalettskål.

Även om sådana fläckar kan verka lätta att ta bort (de kommer trots allt från vatten), är de allt annat än. Faktum är att hårt vattenfläckar är några av de svåraste att ta bort, oavsett hur stark din rengöringsmedel är.

Se även  Kan du lägga potatisskal i sophanteringen?

Varför CLR är bra för rost och hårt vattenfläckar

CLR är ett effektivt rengöringsmedel som kommer att få alla ihållande fläckar att försvinna. Det bästa med denna rengöringsmedel är att den, trots sin styrka och effektivitet, inte innehåller några starka eller giftiga kemikalier. Du behöver alltså inte använda blekmedel eller andra liknande rengöringsmedel och äventyra din säkerhet bara för att rengöra din toalettskål.

CLR är ett bra rengöringsmedel för alla fläckar, speciellt om de är gamla och om du redan har provat allt annat. Vi kommer att berätta hur du använder den här produkten för att rengöra din toalettskål i avsnitten som följer.

Använd CLR för att rengöra beständiga fläckar i din toalettskål

Det finns två sätt på vilka du kan använda CLR för att rengöra din toalettskål, allt baserat på var fläckarna sitter. Här är instruktionerna för varje.

Om fläckarna är över vattenlinjen

Om du har att göra med gamla fläckar som ligger långt över vattenlinjen i din toalettskål, är det ganska enkelt att använda CLR för att rengöra dem. Allt du behöver göra är att applicera CLR på fläckarna generöst och skrubba dem med en toalettskålsborste.

Du behöver inte borsta för länge eller för hårt. Se bara till att du täcker alla fläckar väl, så är du bra att gå. Låt sedan rengöringsmedlet ligga i skålen i cirka två minuter. Se till att den inte är för mycket längre än så att CLR inte skadar porslinsfinishen på din skål.

När de två minuterna är slut ska du helt enkelt spola din toalett två till tre gånger. Det kommer att säkerställa att överflödig produkt tvättas bort och lämnar din toalettskål helt blank och ny.

Om några fläckar fortfarande finns kvar efter att du spolat toaletten, ge dem helt enkelt en skrubb eller två med din toalettborste igen. Du kommer att märka att de lätt lossnar den här gången. Spola toaletten en gång till, så är du verkligen klar!

Om fläckarna är under vattenlinjen

Du måste dock göra lite mer arbete om du vill rengöra rost eller hårt vattenfläckar som ligger under vattenlinjen i din toalettskål. Innan du ens rör vid CLR måste du tömma din toalettskål helt så att det inte finns något vatten kvar. Så här kan du göra det.

Se även  Hur länge lever vägglöss på kläder?

Tömma din toalettskål

Först måste du stänga av vattenkällan för toaletten. Att göra det innebär att ingen kommer att kunna använda toaletten på minst en halvtimme, så se till att du gör allt detta vid en lämplig tidpunkt.

Efter att du har stängt av vattentillförseln, spola toaletten för att säkerställa att tanken töms helt. Naturligtvis kommer du inte att kunna få ut allt vatten, men mängden som blir kvar är obetydlig för din uppgift. Så du kan låta det vara.

Ditt nästa steg är att kasta din toalettskål. Den nedsänkta rörelsen kommer att trycka ut allt överflödigt vatten ur din toalettskål och in i fällan som ansluter skålen till avloppet. Därifrån kommer vattnet att fortsätta ner och din skål blir sakta tom.

Du kan ta bort överflödigt vatten med en stor svamp som du inte har något emot att slänga efter att uppgiften är klar. Detsamma gäller vilken disktrasa eller liknande som du vill använda för att ösa upp vattnet.

Även om denna metod är den vanligaste, är det definitivt inte det enda du kan göra för att tömma din skål. Du kan också suga ur vattnet med en slang eller använda en liten kopp för att få ut vattnet för hand.

Du kan välja vilken metod som fungerar bäst för dig baserat på de förnödenheter du har och hur mycket tid du arbetar med. Så länge din toalettskål hamnar tom till slut kan du göra vad du vill.

Rengöring av fläckar

Nu när skålen är tom och torr kan du ta en ordentlig titt på fläckarna och applicera din CLR. Se till att du skrubbar på dem och låt allt sitta i cirka två minuter.

Återigen är det bäst att inte lämna rengöringsmedlet i skålen i mer än två till tre minuter. På så sätt riskerar du inte att skada din toalettskål ytterligare.

När tiden är ute, sätt på vattentillförseln igen och spola din toalett två till tre gånger. Du kommer att märka att rengöringsmedlet har tagit bort alla fläckar och att din toalettskål är pärlvit igen.

Se även  Kan du använda ett ugnsrengöringsmedel i en självrengörande ugn?

Kom ihåg att bära skyddsutrustning

Som nämnts ovan är CLR inte lika giftigt och skadligt som vissa andra slipande rengöringsmedel. Du bör dock fortfarande se till att skydda dig själv när du använder den.

Kom ihåg att bära handskar när du hanterar produkten. Se dessutom till att du skrubbar vid din toalettskål med en borste med långa skaft för att undvika att röra vid CLR. Du bör vara extra försiktig om du har känslig hud och allvarliga reaktioner på rengöringsprodukter i allmänhet.

En annan sak som kan hjälpa dig att bli säkrare är att bära en ansiktsmask. Det kommer att hindra dig från att andas in ångorna från CLR. På så sätt blir du inte yr i huvudet och du kommer att kunna avsluta rengöringsprocessen snabbt och effektivt.

Vad händer om fläckarna kvarstår?

Så kraftfullt och effektivt som det är är CLR inte ett magiskt ämne som kan rensa bort alla fläckar som finns. Det kan alltså hända att den helt enkelt inte är tillräckligt stark för att ta bort vissa fläckar. Det kommer särskilt att vara fallet om fläckarna beror på härdad rost. Även om du kan försöka upprepa rengöringsprocessen några gånger, kommer det troligen inte att fungera.

I sådana fall kan det vara bäst att prova något starkare, som Borax eller någon annan typ av bleka. Dessa rengöringsmedel är mycket mer nötande och giftiga. Som sådana kommer de att kunna göra jobbet bättre än CLR.

Se bara till att du följer alla instruktioner för att skydda din toalettskål från skador. Gör så, och du bör kunna ta bort även de mest envisa fläckarna.

Att avsluta

Som du har läst är CLR ett kraftfullt rengöringsmedel som kan hjälpa till att få din toalettskål att se helt ny ut på ett ögonblick. Lämplig för de flesta rost- och hårt vattenfläckar, CLR är en effektiv men giftfri lösning för alla dina toalettskålsproblem.

Förhoppningsvis hjälper råden ovan dig att snabbt hantera eventuella irriterande fläckar. Kom ihåg att bära skyddsutrustning och lycka till med städningen!

Relaterad: Kommer en toalett så småningom att täppa till sig själv?

Lämna en kommentar