Hur man ansluter en kamin till en stor propantank

Så du har äntligen märkt hur många av dessa 1-lb gröna Coleman-bränsletankar som du har gått igenom, och du har bestämt dig för att nog är nog! Du kommer att spara pengar och spara resurser genom att skaffa en av de där stora 15-lb propantankarna. Men vad nu?

Hur kopplar man en kamin till en stor propantank? Eftersom du inte kan ansluta en kamin direkt till en stor propantank, behöver du en högtrycksslang som är klassad för det högre gastrycket, samt en adapter som ansluter Type-1-anslutningen på den stora propantanken till den hangängade anslutningen används av engångsbehållare på 1 lb. Det är inte säkert att använda en slang som passar eftersom slangen måste klassas till det tryck som krävs för en stor 15-lb propantank.

Så vad behöver du för att koppla upp en kamin till en stor propantank?

Krav för att ansluta en stor propantank till en kamin

Här är en lista över alla saker du behöver för att börja skära ut dessa 1-lb propantankar så att du kan spara pengar och spara resurser. Vi kommer att gå in i detalj på varje artikel så att du vet exakt vad du behöver och om du redan har det du behöver.

 • En fylld 20-lb propantank
 • En lägerspis!
 • En gastrycksregulator (Vi förklarar detta längre fram)
 • En högtrycksslang som är tillräckligt lång för att ansluta din lägerspis och propantanken och en adapter (Slangen kommer ofta med en. Hoppa nedan för att se mer information)
 • En plan yta
 • En tändare eller tändstickor (såvida inte din kamin självantänder)

Att välja en stor propantank/flaska

Det finns många olika propantankstorlekar där ute, men för alla tankar större än en 1-lb propantank är processen densamma.

Har en 20-lb propan tanken väger 20 lbs? En 20-lbs gasbehållare väger mer än 20-lbs. Viktklassificeringen är inte för behållaren, det är för gasen inuti. Dessutom, även om en tank är klassad till 15-lbs, är de ofta underfyllda till cirka 80% av sin nominella kapacitet om propantanken expanderar från värme.

Vilka är de olika propantankarna för camping? Den viktigaste egenskapen som vi tittar på är om en propantank är det påfyllningsbar. Den vanligaste tanken är 20-lb propantanken – dessa tankar är de du kan byta på flera bensinstationer med Blue Rhino tankbytesprogram.

  Är det säkert att använda en katalytisk värmare i ett tält?
Kapacitet Vikt Full Vikt tom (tara vikt)
30-lbs / ~7,1 gallons propan Vid 80 % kapacitet: 46-50 lbs ~22 lbs
20-lbs / ~4,7 gallons propan Vid 80 % kapacitet: 31-36 lbs 18 lbs.
5-lbs/~1,2 gallon propan Vid 80 % kapacitet: ~14 lbs 10 lbs
1-lb / ~,2 gallon Vid 80 % kapacitet: ~6 pund 5 lbs

Som du kan se kan du få vilken tankstorlek som helst för att passa din situation. Kom dock ihåg att de traditionella gröna Coleman 1-lb propantankarna inte är gjorda för att fyllas på! Flame King gör en påfyllningsbar propantank på 1 pund (kolla in det på Home Depot om du är intresserad av något sådant) Dessa 1-lb tankar kräver inga adaptrar eller slangar eftersom de kommer att fästas direkt på en lågtrycksgasspis.

Välja en kamin att använda med en stor propantank

Om du letar efter en kamin att använda med en stor propantank, eller kanske du redan har en kamin och undrar om den kommer att fungera. Se följande för en lista över saker som din kamin måste ha för att fungera med en stor propantank:

 • Se till att din kamin bränner propan. Detta kan tyckas självklart, men många kaminer förbränner andra gaser som butan eller isobutan. Om du vill lära dig om alla olika bränslen för lägerkaminer, kolla in vår djupgående artikel om bränslen för campingkök här.
 • Om kaminen brinner vid lågt gastryck, behöver kaminen en adapterslang för högt tryck till lågtryck.
 • Om kaminen brinner vid höga gastryck, sedan lägerspis behöver en slang med högtrycksregulator— Många högtrycksgaskaminer har redan en slang och tryckregulator

Varför skulle du bry dig om din kamin har högt eller lågt tryck?

En höggasspis är tänkt att kunna elda mer gas under en given tid eftersom gastrycket är högre. Högre tryck gör att du kan elda mer vid varje given tidpunkt än en lågtrycksgasspis.

Högt tryck är helt enkelt inte nödvändigt för en kamin som är gjord för att fungera med 1-lb propantankar. Större kaminer med fler brännare behöver mer gas, men vissa små kaminer med 2-brännare kan fungera med lågt tryck utan problem.

  Behöver du ett tillstånd för att campa på BLM-mark?

Vad är en gastrycksregulator?

En gastrycksregulator ser till att rätt mängd gas används till gasapparaten. För en analogi, föreställ dig att dricka från en brandslang. Du kan inte dricka vattnet tillräckligt snabbt och troligtvis kommer du att plöjas över. Att reglera gastrycket är extremt viktigt.

Faktum är att om du ger för mycket gas till en enhet som inte kan stödja den, kan du orsaka skada på din apparat och till och med skada dig själv! Använd alltid rätt gastryck för din apparat.

En högtrycksspis kan fungera vid lågt tryck, men du kan uppleva prestandaproblem. En högtrycksspis som lagar mat vid lågt tryck kommer inte att kunna tillaga så varm som den är designad för.

Lågt tryck anses vara: 11 tum eller 6 oz tryck. (1/2 psi). Brännare som stöder maximalt cirka 50 000 BTU kan vara lågtrycks.

Högt tryck anses vara: Vad som helst högre än 6 oz per kvadrattum (1/2 psi). Högtryckskaminer brinner varmare än 50 000 BTU.

Många Coleman Camp-kaminer anses vara högtryck och är beroende av gastryck på 15-20 PSI. Det betyder att regulatorn som följer med Coleman camp spisar tar ner trycket från flaskan till 15-20 PSI.

Om din lägerspis är stor med flera brännare, och kanske ett eget stativ, kanske du använder en lägerkamin som stöder högtrycksgas. Den största ledtråden för att hitta vilken typ av spis du har är att ta reda på vilken typ av regulator som följer med din spis.

De flesta kaminer kommer med en regulator. Vissa regulatorer är interna i själva kaminen, och andra är inbyggda. De traditionella 2-brännare Coleman camp spisar, till exempel, kommer med ett rör som ansluter från läger kaminen till 1-lb propan tank. Denna Coleman-regulator tar trycket till 15-20 PSI.

Regulatorn som följer med kaminen, hög eller låg, anpassar trycket till vad kaminen är avsedd att drivas med.

Om din lägerspis har sin regulator (ser ut som ett rör som fäster på sidan av Coleman-enheterna), så bör du vara bra att gå och behöver bara en högtrycksslang med lämplig adapter enligt beskrivningen nedan.

Högtrycksslang med adapter

För att ansluta en högtrycks 20-lb propantank till en campingspis med lågt gastryck behöver du en högtrycksslang och en adapter från ”A Type 1” eller ACME-koppling till en engångscylinderport, även kallad engångskoppling .

  Är vandring bra för magen? (Eller är det tillbaka till crunches?)

Med andra ord behöver du en adapter som konverterar en typisk slang som ansluts till en standardpropantank (inte Coleman 1-lb engångstyp) till kopplingen som används på en engångspropantank.

Coleman säljer en slang som också är en adapter som är gjord speciellt för detta ändamål. Du kan se det på Dicks Sporting Goods, på denna länkeller härpå Amazon.

Förutom adaptern behöver du ett högtryck slang. Högtrycksslangar är avsedda för högre gastryck. Om du använder en slang som inte lämpar sig för dess syfte kan dåliga saker hända! Coleman högtrycksslangen är en 2 i 1 eftersom den har både högtrycksslangen och adaptern.

Steg för att koppla upp en stor propantank till en kamin

Dessa instruktioner förutsätter att du har en lågtryckskamin.

 1. Placera din kamin på en jämn yta
 2. Öppna din kamin och se till att alla rattar är avstängda så att ingen gas flödar.
 3. Placera din stora propantank nära din kamin
 4. Se till att propantankens ventil är helt stängd (höger tätt, vänster löst)
 5. Ta bort eventuella lock som täcker ventilanslutningarna på kaminen och tanken
 6. Anslut slangens stora ände till propantanken och anslut slangens lilla ände med lägerspisen.
 7. Långsamt trycksätt kaminen genom att lossa ventilen på den stora propantanken. (Fortsätt inte om du hör gas läcka!)
 8. Nu, med din tändare eller tändstickor tända och redo vid brännaren, lossa ventilen på din gasspisregulator tills gasen väser lite på lägerspisen för att tillåta gas att nå brännaren.
 9. Du borde se lågor!
 10. När du är klar, du bör tappa trycket på din kamin genom att stänga av din bensintank först, och låta all gas i slangen ta slut. (Du behöver inte göra detta om du ska hålla din spis ansluten till tanken)

Lågt flöde gastrycksslangsyndrom

Ett vanligt problem i samband med propankaminer är lågt flöde. Det visar sig att dessa gasregulatorer har en säkerhetsutlösning som sätts igång när de upptäcker för högt flöde. Om du öppnar tankventilen för snabbtkan du lösa denna säkerhetsfunktion.

För att åtgärda detta, följ instruktionerna nedan:

 1. Stäng av gasen på alla ställen, spisen, sidobrännarna och själva tanken.
 2. Koppla bort slangen från bensintanken
 3. Vänta 30-60 sekunder
 4. Återanslut slangen
 5. Trycksätt tanken genom att mycket långsamt öppna ventilen (lyssna efter läckor)
 6. Prova din spis igen

För att se en utmärkt förklaring av denna säkerhetsfunktion, kolla in den här videon:

Lågt flöde – hela historien

Kolla på denna videon på Youtube.

Detta problem är mer för högtrycksgaskaminer, eftersom högtrycksledningar är farligare än lågtrycksgasledningar, är dessa säkerhetsfunktioner mer kritiska i så fall.

Skillnader mellan att koppla upp en 1-lb och en 20-lb propantank till en camp spis

Om din propan camp spis har lågt tryck (vanligtvis om den är utformad för att användas med 1-lb propan tankar), det finns ett par skillnader att notera. (För referens kan du se steg jag skrev ovan för att se hur man kopplar en stor propantank till en lågtryckscamping.)

 • Att skruva in en 1-lbs propantank direkt i lägerspisen kräver inga extra slangar eller adaptrar
 • När du ansluter till en 20-lb propantank kontrollerar du gasflödet av själva propantanken såväl som brännarna. Med en 1-lbs propantank styr du flödet av gasflödet endast med brännarrattarna.
 • När du tar loss propantanken finns det ofta inget sätt att minska trycket, så du kommer att få lite propan läcka när du skruvar av 1-lb propanbehållaren

Förutom dessa skillnader i stegen, är den största skillnaden som är viktig för denna diskussion hur länge en propantank kommer att hålla.

En 1-lb propanbehållare kan hålla i 2 dagar för varje måltid (beroende på hur länge du använder den), eller cirka 2 timmar på hög.

En 20-lb propanbehållare räcker cirka 40 timmar med samma brännare. Kom dock ihåg att om du använder en 20-lb propanbehållare med en högtrycksgaspis, kommer den inte att hålla så länge som du bränner mer propan.

Relaterade frågor

Det finns massor av allmänna frågor om ämnet som jag tänkte ta med för bekvämlighets skull.

Är en 20-LB propantank högt eller lågt tryck?

En 20-lb propantank anses vara högtryck. Om en tank följer standarder, skulle en full 20-lbs-behållare vid 70 grader Fahrenheit ha ett tryck på 145 psi. (pund per kvadrattum)

Kan jag använda en 20-lb propantank för att fylla på en 1-lb engångspropantank?

Detta är ett kontroversiellt ämne. Jag säger bara att det är farligt att göra det eftersom kapslarna inte är avsedda att fyllas på på detta sätt. Det är definitivt möjligt – folk gör det, men folk har också sett utbuktande tankar och trasiga ventiler, som båda kan vara extremt farliga.

Jag är med dig dock, att fylla på en 1-lb tank är frestande att spara pengar. Men det är inte värt det eftersom vi har att göra med propangas. Du kan köpa en påfyllningsbar 1-lb behållare som är gjord av Flame King (Home Depot), dock – vilket är ett bättre alternativ.