Hur målar man en gammal ljusströmbrytare?

Om du ska renovera ditt hem eller fixa till din nya plats är du förmodligen fokuserad på de stora uppgifterna, som att måla väggarna och sköta golven. Om så är fallet saknar du med största sannolikhet både tid och pengar för att ta itu med små problem (t.ex. byta ut ljusströmbrytare), eftersom andra saker är mer pressande.

Lika små som ljusströmbrytare kan verka, kan de vara riktigt ömma om de ser rostiga och gamla ut mot en nymålad vägg eller ett renoverat rum. Lyckligtvis finns det ett billigt och effektivt sätt att hantera gamla ljusströmbrytare som inte tar upp all din tid.

Istället för att köpa nya och byta ut det du redan har kan du helt enkelt måla om dem. Nedan får du reda på om det är säkert att göra det och hur du kan göra det bästa av det.

Är det säkert att måla över gamla ljusbrytare?

Som med allt som har med el att göra, är målning av ljusströmbrytare ett jobb som du bör ta dig an försiktigt och ömtåligt. Även om många tror att det inte är säkert att måla ljusströmbrytare, om du ser till att du är skyddad kan du verkligen göra det.

Innan du börjar med din uppgift bör du stäng av elen för strömbrytaren du arbetar med. På så sätt kan du vara säker på att du är helt säker och kan röra allt utan risk för att få elstöt.

Du kan ta bort brytarplattan och måla den på det sättet, eller göra det på själva väggen. Om du tar bort det kommer du att ha lite mer arbete, men du kommer också att vara helt säker. Om du tar bort plåten skyddar du även väggen och ditt golv från all färg som kan droppa när du arbetar. Tallrikarna kommer också att torka snabbare.

I jämförelse med eluttag, som är farligare att måla, är ljusströmbrytare därför säkra. Så länge du följer stegen ovan går det bra.

Vad du kan använda för att måla ljusbrytare

De flesta använder vanlig färg för deras gamla ljusströmbrytare, och det är ett bra val. Du kan också använda sprayfärg, eftersom resultatet blir ungefär detsamma. Sprayfärg är lite mindre rörigt och kommer att göras snabbare. Men i slutändan beror allt bara på dina preferenser och vad du har till hands vid ett givet ögonblick.

Se även  9 olika typer av verktygsknivar förklaras

När det kommer till färg är det helt upp till dig och vilka väggar du vill matcha strömbrytarna till. Så länge färgen är lämplig för plast kan du välja vilken färgtyp och nyans du vill.

Eftersom de flesta ljusbrytarplattor är gjorda av plast, börjar med ett eller två lager primer är det bästa sättet att gå. Grundfärgen kommer att se till att färgen fastnar på plasten och skapar en slät och jämn yta. Vilken primer som helst för plast duger, men den Rust-Oleum Plast Primer är ett fantastiskt val. Det är prisvärt men kommer att göra jobbet bra.

Allt du behöver för att måla dina ljusströmbrytare

Nu vet du att det är helt säkert att måla dina ljusbrytare om du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Med det ur vägen, här är en lista över föremål du bör skaffa innan du börjar måla. Det här är tillbehören du behöver för att utföra det här jobbet säkert:

  • Skruvmejsel
  • Vatten, tvål, disktrasa
  • Ets primer för plast
  • Valfri färg efter eget val
  • En målarpensel
  • Sandpapper
  • Allt du kan använda för att täcka upp området du målar på

Måla ljusbrytare: en steg-för-steg-guide

1. Ta bort plattorna

Som nämnts ovan är det bäst att ta bort brytarplattorna från väggen innan du börjar måla dem. Du kan använda en skruvmejsel för att ta bort dem, och du behöver bara en minut eller så (du kan se hur du tar bort ledningarna på ett säkert sätt häre). När plattan väl är borta från väggen är du redo för steg två.

Om du känner dig osäker på att ta bort strömbrytarna även när elen är avstängd kan du få en elektriker att hjälpa till du. De kan sätta upp dem igen när du är klar med att måla dem också.

2. Rengöring av strömbrytaren

Detta steg är ett som de flesta oavsiktligt hoppar över, även om det är ganska viktigt. Att rengöra tallriken är viktigt så att primer och färg kan fästa väl på plasten så att inga rester och smuts är i vägen.

Ta en mild tvål och lite varmt vatten och använd en disktrasa för att rengöra tallrikarna noggrant. Skrubba om en smutsfläck är särskilt envis, men var försiktig så att du inte skadar plasten.

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

När omkopplarna är rena, låt dem torka. Det är viktigt att de torkar helt innan du går vidare till steg tre och till målning i allmänhet. För att säkerställa det, låt dem vara i minst en halvtimme. Under tiden kan du förbereda målningsområdet och få ut alla förnödenheter så att de är inom räckhåll.

3. Grundning

Grundning är ett viktigt steg i varje målningsprocess. Det är dock särskilt viktigt när man har att göra med plast. Plast är vanligtvis slät och färg fastnar inte på det bra. En enkel etsprimer kan ändra det på bara några minuter och säkerställa att dina omkopplare har en slitstarkt färgskikt ovanpå dem.

Ta primern och spraya ett lätt lager över brytarplattorna. Vänta tills det torkat helt. Du kan trycka på den för att kontrollera, men att lämna den i ungefär en halvtimme borde vara mer än tillräckligt.

När det är torrt, applicera ett annat lätt skikt av primern för att säkerställa att omkopplaren är helt täckt. När det torkar också är du redo att äntligen börja måla.

4. Målning

Du bör börja med att förbereda målningsområdet. Se till att du lägger gamla tidningar eller kartong under uttagen för att skydda ditt bord eller golv. Så länge det är något du inte behöver och kan slänga senare så funkar det skydd. Du kan också bära handskar för att säkerställa att dina händer håller sig rena från färgen.

Detta steg kommer att skilja sig något beroende på vad du använder för dina switchar: sprayfärg eller vanlig färg. Om du använder sprayfärgspraya dem helt enkelt noggrant och låt dem torka.

Om du använder en pensel och vanlig färg, det är bäst att lägga på många mindre och tunnare lager istället för en lång och tjock. Det kommer att säkerställa att du täcker varje tum och att färgen är mycket mer hållbar.

Du kan välja hur många gånger du ska måla varje brytare. Även om det alltid är upp till dig och hur mycket färg du arbetar med, är det bäst att göra antingen två eller tre lager. Om du gör mindre kan den gamla färgen fortfarande vara synlig. Om du gör mer kan switcharna verka klibbiga eller klumpiga, och det vill du inte.

Se även  Kan ånga släcka en rökdetektor?

Det är viktigt att du låter färgen torka helt mellan varje lager. Dessutom bör du sanda brytarna lätt med lite fint sandpapper mellan varje lager färg. Om du gör det får strömbrytarna ett naturligt utseende och hjälper färgen att fästa lättare. Slipa brytarna efter att du är klar också för att ta bort eventuella stötar eller ojämna ytor.

5. Torkningsprocessen

Nu är det uppenbart att allt du målar måste torka innan du kan sätta upp det eller använda det. Det är dock särskilt viktigt när det kommer till ljusbrytare, eluttag eller annat som är anslutet till el.

Hur konstigt det än kan tyckas, kommer dina ljusströmbrytare att behöva ganska lång tid för att torka av helt. Och i det här fallet betyder lite tid cirka tre veckor. Om du kontrollerar omkopplarna tidigare än så kommer du att märka att finishen fortfarande är mjuk och att röra vid den kan förstöra den. Dessutom skulle det vara farligt att koppla omkopplaren till el i ett sådant tillstånd.

Du kommer att veta att strömbrytaren är helt torr när du rör den, och färgen är det fast och slät under fingrarna. Du kommer inte att kunna göra en buckla i den eller förstöra jämnheten på något sätt, särskilt inte genom att bara röra den. När så är fallet kan du sätta tillbaka strömbrytaren på väggen.

6. Sätta tillbaka omkopplarna

Du kan göra detta själv eller kontakta en elektriker för att hjälpa dig att fästa allt igen. Denna process är bara baksidan av steg ett där du tog bort strömbrytaren. Och precis som det kommer du att ha glänsande nya strömbrytare utan att spendera en förmögenhet på att byta ut dem!

För att sammanfatta

Som du har läst har frågan om det är säkert att måla över dina gamla ljusbrytare äntligen ett svar. Om du stänger av elen och följer alla säkerhetsinstruktioner kan du slutföra denna uppgift ganska snabbt och spara mycket pengar i processen. Förhoppningsvis gav den här artikeln dig en inblick i alla försiktighetsåtgärder du behöver vidta för att göra det här jobbet säkert, effektivt och framgångsrikt.

Lämna en kommentar