Hur långt kan jag vandra på en dag? 65 vandrare svarar!

Om någon ber dig att gå på en dagsvandring med dem. Hur långt är det? Vad är en typisk längd för den här typen av vandring? På vandringar som varar mer än en dag, hur många mil tillryggaläggs en vanlig dag?

bild-på-vänner-vandrar-i-berg
Jag och någon familj vandrar i bergen

Ivriga vandrare maxar ut på i genomsnitt 16 miles för en hel dags vandring. Terrängsvårigheter, konditionsnivå samt vikten på din packning om du backpackar är de viktigaste faktorerna som påverkar vandringsavståndet. Nybörjare bör inte försöka vandra mer än 8-10 miles på en enda dag.

Vi frågade många vandrare hur långt de kunde vandra på en dag och du skulle bli förvånad över de olika svaren, och det bevisar det faktum att det kan vara mycket komplicerat att planera hur långt du kan vandra på en dag! Vi går in i data och sedan pratar vi om några av de faktorer som kan påverka hur långt du kan vandra.

Hur långt kan du vandra på en dag?

Den genomsnittliga dagliga körsträckan från personer som är in i vandring var cirka 16 mil om dagen. De flesta sa dock att de föredrar att vandra 12 miles eller färre på en dag. Mer körsträcka än så och det roliga minskar.

Notera dock. 16 mil är en LÅNG väg.

Som nybörjare, du bör planera på max 8-10 miles på en enda dag. Din kropp är inte van vid att vandra de sträckornaspeciellt om du bär en fullastad ryggsäck.

Enkätdata från 65 vandrare

Vi frågade en Facebook-grupp som består av ivrig vandrare vad deras maximal körsträcka är för en vandring på en enda dag– inte vad deras absolut längsta vandring var, utan mer i linje med vad som skulle vara en bekvämt avstånd för en dag. Av de 65 svarande som gav faktiska siffror var det lägsta 5 miles och det högsta var 30 miles. Med tanke på tre kategorier för körsträcka ser resten av uppdelningen ut så här:

Räckvidd av Miles Antal svarande
Låg (12 miles eller färre) 24
Medium (13-19 miles) 22
Hög (20–25+ miles) 19

De medel var 16 mil, men det bör noteras att endast fem personer faktiskt hade det numret som svar. Medelvärden kan vara användbara, men som en exempel på hur de kan vara vilseledande, det genomsnittliga motorfordonet har 3,97 hjul om du inkluderar motorcyklar!

Det är mycket mer troligt att du för din komfortzon kommer att befinna dig i ett av de tre intervallen som anges ovan, och inte precis vid genomsnittet.

  Kan vem som helst köra husbil?

Faktorer som påverkar det genomsnittliga vandringsavståndet per dag

De två huvudsakliga faktorerna som kommer att påverka hur många mil du känner dig bekväm att vandra under en dag är kondition och terräng.

Kondition: Om du aldrig har vandrat tidigare och vill öka din fysiska aktivitet, tanken på att vandra så mycket som 8-10 miles kan låta skrämmande. I så fall är det bäst att börja med några enkla två- eller tremilsvandringar. Välj något med bra utsikt eller någon annan belöning som en fin sjö eller bäck. Det kommer att få dig att komma tillbaka för mer, och kanske ge dig lusten att öka dina miles, så att du kan se ännu mer coola saker.

Om du är i fantastisk form och känner att du skulle kunna äta åtta miles till frukost, då är himlen gränsen, men försök att inte flyga för högt. Kom ihåg att berg inte kan erövras. De var där långt före dig och kommer att vara där långt efter att du är borta. Det är bäst att bara njuta av förmånen att vara där.

Terräng: Svårigheten i terrängen är en stor faktor för de mil du bekvämt kan tillryggalägga. Vissa svarande ansåg att om vandringen gick rakt uppför en kulle, då skulle de bara kunna vandra bara en mil eller två.

Kom också ihåg att att komma ner kan vara lika straffande som att gå upp. Dina knän och fötter kan verkligen ta ett dunk på nedförsektionerna och kommer att göra dig tröttare för alla återstående mil du måste tillryggalägga.

Innan du ger dig ut, se till att konsultera a topokarta eller en bra GPS-karta som visar terräng. Om det är riktigt brant kanske du måste halvera din komfortzon på hälften.

Bonusfaktor – Höjd: Du kanske har läst berättelser om bergsbestigare från Himalaya. Det här är människor som vid havsnivån förmodligen skulle kunna vandra hela dagen utan trötthet. Det är ett extremt exempel på vad höjd kan göra med dina fysiska förmågor, och det är bra att tänka på vid vandringar där det kan bli en faktor. Ju högre höjd, desto svårare att få syre i blodet och desto svårare blir din vandring.

Detta hände mig på min senaste resa till bergen. När vi blev högre och högre var det svårare för mig att hämta andan och jag vädrade och svängde. Mina muskler reagerade inte lika snabbt. Höjd gör en enorm skillnad i svårighetsgrad.

  Är det varmare i ett tält?

Beroende på var du bor kan höjden spela en roll för hur långt du kan vandra. I de västra delstaterna kommer resor i alplandet över 10 000 fot, oavsett terräng, att slita ut dig mycket snabbare än ett jämförbart avstånd vid havsnivån eller nära havsnivån. Om du inte är van kan du behöva halvera ditt komfortzonnummer.

Men du behöver inte vara i Himalaya eller Klippiga bergen för att påverkas av höjden. Även blygsamma höjder i Appalacherna (över 5 000 fot) kan ha en märkbar effekt på hydrering och uthållighet – inte tillräckligt för att halvera ditt antal miles, men tillräckligt för att hugga ner det 2-3 miles. Se i alla fall till att lägga till höjd till din kunskapslista för alla områden. Det är inte bara roliga trivia. Det kanske bara räddar dagen . . . dagsvandring alltså.

Vad är ett bra vandringstempo?

I platt, jämn terräng är ett typiskt gångtempo cirka 3+ miles per timme.

Vandring brukar dock innebära kullar eller till och med berg såväl som ojämna ytor. Lägg till det faktum att anledningen till att du är på en vandring är för att njuta av naturen och kanske njuta av en bra utsikt, så att stanna är inte bara vanligt, det uppmuntras. Med dessa två faktorer beaktade är en typisk vandringstakt cirka 2+ miles per timme, så att en ”genomsnittlig” 16-mils dagsvandring kommer att ta dig cirka 8 timmar att genomföra.

Om jag var du skulle jag planera att vandra i cirka 2+ miles i timmen och planera din dag runt det.

Vi pratar mer om vandringstakten i vår artikel här, och du kan lära dig vad som anses vara en riktigt anständig vandringstakt.

Hur långt ska jag vandra på en dag?

Bara för att du burk vandra 16 miles betyder inte att du borde. Det är frestande att försöka ta så lång distans som möjligt på så kort tid.

Måste jag vandra hela dagen?

Självklart inte. Backpacker Magazine kom precis ut med en artikel om de bästa 10 mils vandringar i Nordamerika. Ibland kan bara några mil ta dig till några spektakulära platser. För att inte tala om, långa vandringar är ibland bara övningar i uthållighet, och inte alltid roligare.

En lång dag på leden kan göra att du blir ganska utplånad med bara en solbränna och några allvarliga blåsor att visa för det. En kortare vandring kan ofta ge dig energi till mer.

Den enda gången du kan behöva vandra hela dagen är om det finns ett specifikt resmål som du måste ta dig till, till exempel en campingplats eller till och med bara tillbaka till din bil och det inte ligger i ditt bästa intresse att ta dig tid.

  Allt om den kvadratiska knuten: handledning, syfte, varningar

Se till att du förstår vad dina gränser är innan du ger dig ut på en lång vandring. Du vill inte släpa dig ner de sista två milen, ur vatten och dagsljus, i snubblande yr bara för att säga att du har slutfört det hela.

Har jag gjort det? Nä. Det är ett råd från en ”god vän” till mig.

Denna ”vän” fick en gång, i slutet av en mycket lång dag med vandring över 16 mil på en dag, fortsätta att vandra även när solen gick ner och vi var tvungna att använda pannlampor för att ta oss igenom en stenig stig. Blåsorna var riktigt illa den dagen.

Hur är det med långdistansleder som Appalachian-leden?

Vissa människor gör vad som kallas ”genomvandring” på stigar som kan vara hundratals eller till och med tusentals mil långa. En genomvandrare vandrar varje dag och försöker tillryggalägga 20-25 miles varje dag. För en nybörjare kan det tyckas nästan omöjligt, men mycket vältränade vandrare som är vana vid den här typen av utmaningar kan ”komma in i ett spår” och slå ut hög körsträcka varje dag.

I vissa fall kanske de inte har något val. De kan behöva ta sig till nästa camping eller till och med till nästa stad för att återförsörja mat och vatten. Jag känner vandrare som har tillryggalagt så mycket som 35-40 mil på en dag på dessa stigar och ibland kan t.o.m. medel 30 mil per dag i en vecka eller så. Jag nämner detta eftersom det representerar vad som är möjligt, men inte vad som är typiskt.

Om du är intresserad av ”thru-hiking”, se till och börja smått och arbeta dig uppåt. Den här typen av utflykter är förrädiska och du måste budgetera mat väldigt noga för att se till att du inte hamnar mellan sten och sten.

Hur lång tid tar det att vandra 5 mil?

Om du vandrar med en genomsnittlig vandringshastighet på cirka 2,5 miles i timmen, om du inte tar några pauser det kan ta 2 timmar att vandra 5 miles.

Om du räknar in raster, det är mer troligt att det tar 2 och en halv timme att vandra mil.

Som alltid, om du har en deadline bör du ge dig själv 3 timmar för raster eller om någon i din grupp tar längre tid än förväntat.